efreeti Odesláno 19. května 2010 Nahlásit Odesláno 19. května 2010 (upraveno) Dovolte mi, ač nováčkovi, abych se s Vámi podělil se zkušenostmi s nákupem hodinek. Po mnohaletém "půstu" zapříčiněném averzí k nošení hodinek, v této chvíli pro mne nepochopitelnou, sem se rozhodl, že si udělám radost a zároveň dám hodinkám ještě šanci. Mé zkušenosti s hodinkami byly (a stále jsou) velmi omezené. Dalo by se říct, že sem měl pouze v dětství tu čest nosit několikery digitálky z burzy od Čongů, apartní digitálky s integrovanou kalkulačkou od kterých sem si sliboval pomoc při písemkách z matiky a nakonec quartzky "světoznámé" značky MB Rusurdan za pětset z hodinářství v Místku vyrobené z těžko identfikovatelného kovu, který mi způsoboval vyrážku, což byl možná i důvod, proč sem na hodinky na dlouho zanevřel. Pak asi 16 let "bezhodinková" pauza a tímto se přesouváme do současnosti. Po dlouhých uváhách a vybírání s pomocí chronomag fóra i některých zahraničních webů sem se začínal přiklánět k modelům značky Seiko. Důvodů bylo několik: 1) Chtěl sem se držet se svém výběru při zemi jelikož sem nebyl přesvědčen na 100% o životaschopnosti svého rozmaru. 2) Kvůli přechozímu jsem si dal rozpočet okolo 10tis Kč. 3) Vlastním drobné zápěstí okolo 16-16,5cm což není materiál, který by byl použitelný pro velké hodinky, takže sem pokukoval spíše po něčem do maximálně 4cm průměru. 4) Hledal jsem spíše něco univerzálního, bezúdržbového..proto spíše quartz a alespoň 100m vodotěsnost pro mytí rukou, koupání a plavání. Hledal sem hledal až sem nalezl příspěvek Dantechno http://forum.chronomag.cz/index.php?showto...mp;#entry398154 o diverskách SEIKO SBCM023. Podle fotek se mi zalíbily na první pohled. Přinutilo mě to, dokonce sepsat svů první příspěvek zde na fóru http://forum.chronomag.cz/index.php?showtopic=29142 Reakce na něj mě v podstatě jen utvrdily v mém rozhodnutí - budou to Seiko. Vyřešena tedy byla otázka co, zbývalo jen dořešit kde a za kolik. S Ebay nemám žádné zkušenosti, aukro podobné kousky nenabízí, takže se výběr zúžil na 2 japonské obchodníky, kteří zasílaji do zahraničí: SeiyaJapan a HIGUCHI-INC. Majitel druhého jmenovaného - Katsuhisa Higuchi - má velmi nepřehledné a amatérské stránky v angličtině, nicméně komunikace prostřednictvím emailu byla výborná, takže sem se i z důvodu nižších cen nabízených hodinek rozhodl pro něj. Seiko SBCM023 za 280 USD jsem objednal 6/5, zaplatil prostřednictvím paypal, zásilka byla odeslána 9/5 prostřednictvím japonské pošty. Po celou dobu jsem měl možnost sledovat pohyb na jejich webových stránkách. 12/5 sem držel hodinky v ruce. Balík byl označen jako gift a cena nebyla z obalu jednoznačně čitelná a to byl možná i důvod proč jsem unikl placení cla a DPH. O to větší byla radost s dobré investice. Po týdnu užívaní přikládám své postřehy: - zarazila mě velikost, jsou menší než se zdá z fotek, ale na mém drobném zápěstí vypadají dobře - hmotnost je vzhledem k rozměrům příjemně vysoká. Opravdu dobře se mi nosí. - lehké zklamání ze sekundové ručičky, která nesměřuje přesně na indexy (ja vím, je to detail a u hodinek za tuto cenu je s tím třeba počítat) - perpetual calendar asi ocením časem - překvapilo mě, že jeho nastavení a kontrola není vůbec obtížné - tah vypada dobře, plechová spona už bohužel tolik né. - plavání i sprchování přežívaji zatím bez úhony. Do sauny si je, zejména kvůli quartzu, vzít netroufám - trvanlivost baterie je na dýnku označena témeř do poloviny roku 2018 - to sem tedy zvědav Tech. údaje: SEIKO SBCM023 Perpetual Calendar Made in Japan! Case: SS Dial: Black Crown: Screw-down crown Crystal: Hardlex Diameter: 39 mm without the crown Thickness: 12 mm Weight: 140 g Movement: 8F35 Accuracy: +20/-20 sec/year Lumi Brite luminous paint at hands and marks Rotating bezel with anti reverse spin function 200m water resistance for diver 8 years life battery Jelikož se tímto nákupem nevyčerpal můj 10tis rozpočet a zároveň sem se bohužel (nebo bohudík?) lapil do sítí chronomag fóra, začal sem pokukovat ještě po něčem "jiném". Po přečtení tohoto: http://forum.chronomag.cz/index.php?showto...984&hl=riki (autor Hugo14) a tohoto: http://sivek.com/blog/?p=284 (blog Kubsona) jsem měl takříkajíc jasno. Musím vyzkoušet ještě alespoň automaty a to Alba Riki Watanabe. Uchválil mě jejich jednoduchý, čistý ale geniální design s několika detaily: 1) ciferník ala gramodeska 2) hodinové indexy ala skokanský můstek 3) hodinová ručička s výřezem uprostřed 4) poměrně velká tloušťka hodinek v poměru k průměru ciferníku. Koupil jsem pro změnu u SeiyaJapan, abych měl srovnání. Alba Riki Watanabe za 199USD jsem objednal 10/5, zásilka byla odeslána 13/5 prostřednictvím japonské pošty za totožných podmínek jako v předchozím případě. Hodinky se mi dostaly do rukou 19/5. Bohužel sem tentokrát neměl takové štěstí na líného celníka a přes hodnotu lehce přesahující 150eur neváhal vypočítat clo 797Kč. No počítal sem s tou možností a jak moje babička říkávala: Není každý den posvícení. Tech. údaje: ALBA Automatic Watch "RIKI WATANABE" AAAA101 Made in Japan!! Case : SS Crystal: Hardlex See-through back: Hardlex Diameter: 36.8 mm (without the crown) Thickness: 13.3 mm Movement: Y675 21J Automatic Accuracy: +/-1 min/day Power reserve: 40 Hour -3 ATM water resistance Obávam se, že tím moje nákupy nekončí jelikož se už pomalu rozhlížím po dalších kouscích. Pravděpodobně vyzkouším něco trošku většího. Buďto nějaký zajímavý model Seiko Alpinist nebo "povinný" letecký model ala Stowa/Archimede/Laco o průměru cca 42mm. Přejte mi šťastnou ruku při výběru Hodinkám zdar! P.S. omlouvám se za foto z netu-jsou zde alespon pro ilustraci. Digi foťak mi kleknul asi před měsícem a nový si pořídím asi až před dovolenou. Navíc oba modely jsou zde již nadherně zdokumentované Upraveno 19. května 2010 uživatelem efreeti
Návštěvník SukHoi Odesláno 19. května 2010 Nahlásit Odesláno 19. května 2010 (upraveno) za sebe musím napsat super - vyrovnaný přístup v začínající chronomagórii - užívej si jich - oboje to jsou zajímavé hodinky a rozhodně se doplňují Upraveno 19. května 2010 uživatelem SukHoi
Peta-Biker Odesláno 19. května 2010 Nahlásit Odesláno 19. května 2010 (upraveno) SukHoi: šak se podívej, z kterého cípu je - to se hned pozná. efreeti: Dobrej vstup na Chronomag a neboj se podívat do všeobecné sekce - srazy. Upraveno 19. května 2010 uživatelem Peta-Biker
StanoBare Odesláno 19. května 2010 Nahlásit Odesláno 19. května 2010 Alba Riki su velmi pekne, decentne, ale aj napriek minimalizmu maju ten smrnc...napadlo ma, ze kludne ta minutova rucicka by mohla ist popod indexy a la "skokanske mostiky". Seiko - ako funguje Perpetual calendar? Zrejme sekundova rucicka ti preskoci na index podla ktoreho odpocitas mesiac a rok, dokonca aj prechodny rok?...si myslim, tak to mam u Citizen, rad by som len porovnal.
Návštěvník SukHoi Odesláno 19. května 2010 Nahlásit Odesláno 19. května 2010 SukHoi: šak se podívej, z krého cípu je - to se hned pozná. jako že Cyp
Peta-Biker Odesláno 19. května 2010 Nahlásit Odesláno 19. května 2010 jako že z východního cipu - žádné hromy, třesky, plesky...
Návštěvník SukHoi Odesláno 19. května 2010 Nahlásit Odesláno 19. května 2010 jako že z východního cipu - žádné hromy, třesky, plesky... sem se musel podívat co to vůbec znamená - nerad bych se pouštěl na tenký led
efreeti Odesláno 19. května 2010 Autor Nahlásit Odesláno 19. května 2010 U tech SBCM023 se korunka rychle povytahne a zasune, rok urcuje sekundovka v 5sekundovych skocich: 1skok=rok 2009, 2skoky=rok 2010, 4skoky=prestupny 2012, a zas znovu. Mesic a den potom datumovka. Kazdopadne od prodejce( nebo mozna uz z vyroby) mi prisly uz nastavene, ja sem to jen pro jistotu zkontroloval, trochu si s hodinkama pohral, ale v zasade by stacilo posunout cas o 7 hodin z japonskeho a vsechno by bylo nastavene.
ricous Odesláno 19. května 2010 Nahlásit Odesláno 19. května 2010 Alba Riki moc pěkné, přemýšlím o nich už delší dobu, jednou mi tady v prodeji utekly. Každopádně gratulace, dobrý vkus!
Peta-Biker Odesláno 19. května 2010 Nahlásit Odesláno 19. května 2010 (upraveno) SukHoi: Podívej se, jak se vyzná -je vidět, že to je náš synek - žádný ořezávátko Upraveno 19. května 2010 uživatelem Peta-Biker
Návštěvník SukHoi Odesláno 19. května 2010 Nahlásit Odesláno 19. května 2010 SukHoi: Podívej se, jak se vyzná -je vidět, že to je náš synek - žádný ořezávátko nijak to nezlehčuji (nářečně) krajové přísloví Je dobré míti cypa. (být chytrý, mazaný)
Peta-Biker Odesláno 19. května 2010 Nahlásit Odesláno 19. května 2010 Tež bys k nám mohl zavítat s těma Japoncama :-) - cypa máš - tak jsi náš
Návštěvník SukHoi Odesláno 19. května 2010 Nahlásit Odesláno 19. května 2010 cypa máš - tak jsi náš já mám tohohle: (nářečně, vulgárně) mužské přirození Než aby si našel ženskou, strká cypa do lochny ve stole.
Lumpy.T Odesláno 19. května 2010 Nahlásit Odesláno 19. května 2010 supr příspěvek a díky za přesný popis průběhu obchodu, odboural si můj strac z toho divně vypadjícího webu objednávat
pepan Odesláno 19. května 2010 Nahlásit Odesláno 19. května 2010 Vy dva cypi, běžte se tulit někde jinde a nekažte slušné vlákno.
kamilb Odesláno 19. května 2010 Nahlásit Odesláno 19. května 2010 Pěkné hodinky. Mně to Seiko taky v poslední době začíná zalézat pod kůži,teď netrpělivě čekám na SRP043.
skalis Odesláno 19. května 2010 Nahlásit Odesláno 19. května 2010 Pěkné hodinky. Mně to Seiko taky v poslední době začíná zalézat pod kůži,teď netrpělivě čekám na SRP043. Jestli cekas na srp, tak pockej po poslednim kvetnovem vikendu... (ne, Seiko je dobra volba) efreeti: Vitej na foru a uzivej si svoje opetovne szivani s hodinkami. Seiko jsou fajnovy hodinky (taky jedny mam)!
kamilb Odesláno 19. května 2010 Nahlásit Odesláno 19. května 2010 Jestli cekas na srp, tak pockej po poslednim kvetnovem vikendu... (ne, Seiko je dobra volba) Tys mi dal zabrat ,trvalo mi půl hodiny než sem to pochopil. Já furt dumal co sem zas pos...,že sem měl teda počkat na ten poslední květnový víkend,že jako budou nové modely, a až pak mi bliklo. To bylo dobrý!
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se