Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Přátelé,

napadlo mě, že by nebylo od věci podívat se na hodinky tak trochu netradičněji:

nebude nás příliš zajímat to, jaký strojek se skrývá uvnitř, ani příliš mnoho technických podrobností

jako je třeba vodotěsnost nebo historie značky, cena a podobně.

V těchto mých recenzích bych se chtěl zaměřit hlavně na estetickou stránku věci: především tedy na pouzdro,

jeho tvar, ciferník, ručky, prostě celkové estetické "ladění". Budu se jako rozený perfekcionista možná zabývat

i takovými detaily, které by někdo klidně přešel bez mrknutí oka, nebo by si jich při letmém pohledu vůbec nevšimnul.

Za poměrně dlouhou dobu, co se hodinkami vážněji zabývám, jsem přišel na to, že u mnohých modelů chybí k absolutní

dokonalosti z různých důvodů mnohdy jen malinký krůček. Na tento krůček nebo krůčky, bude-li jich více, bych se zde

chtěl zaměřit, odhalit je, pochopit příčinu a důvod jejich existence, případně i navrhnout, jak by se daly tyto "krůčky"

odstranit a dostat tak konkrétní hodinky blíž k těm "dokonalým" - tedy podle mého názoru, samozřejmě.

Předem upozorňuji, že se tedy bude jednat čistě o můj osobní, subjektivní pohled.

Jsem zvědavý na vaše názory, diskuzi se samozřejmě nebráním.

A jako prvního adepta k estetickému rozpitvání jsem vybral:

IWC Portofino Automatic

post-33-127472445085.jpg

Proč zrovna tyto hodinky jako první?

Protože si myslím, že zrovna na nich se dá krásně demonstrovat ten chybějící "krůček" k dokonalosti.

Nebudu se zabývat jednotlivými provedeními, jejich varianty si ostatně může každý sám lehce najít.

K ilustraci nám poslouží výše uvedená fotografie modelu IW356303, následující text se týká i všech

ostatních variant.

Na fotografii si můžete prohlédnout takřka dokonalé společenské hodinky. Neokázalé, elegantní.

Pěkným detailem je krásné zapuštění korunky do oblého, leštěného pouzdra.

Zadní dýnko je neprůhledné, pouze s nezbytnými údaji - tak jak jsme u IWC zvyklí.

Stejně přehledný, nepřeplácaný a elegantní je samozřejmě i číselník s ladně tvarovanými ručkami,

se dvěma indexy u dvanáctky, které hodinky pěkně vyvažují a určují jejich správnou polohu.

K absolutní dokonalosti zde však něco schází - je to právě onen "krůček", který mě osobně brání

v jejich pořízení.

Všimněte si pozorně oněch indexů:

takřka dokonale symetrické - ovšem až na index na třech hodinách, tedy u okénka s datem.

V tom bohužel vidím zásadní chybu. Podíváte-li se pozorněji, zjistíte, že jeho délka se neshoduje

ani s kratšími indexy, které jsou umístěné u 1, 2, 4, 5 atd., ani delším indexům na třech, šesti,

devíti nebo dvanácti hodinách. Není bohužel ani poloviční délky protějšího indexu na devíti hodinách,

je o něco málo delší než jeho polovina. Tento rozměr nemá logickou oporu v ostatních indexech,

není ani jejich jednoduchým násobkem ani podílem a tím pádem to na mě působí velmi disproporčně.

Příčina:

Nedokonalé sladění použitého strojku s pouzdrem.

Sauceho návrh řešení:

1. Jemně upravit stávající délky indexů tak, aby index na trojce byl přesně polovinou indexu na devítce

při zachování stávajících rozměrů pouzdra.

2. Pokud by bylo pouzdro o několik milimetrů menší, index u datového okénka by mohl mít přesně poloviční

délku svého protipólu u devítky.

3. Pokud by bylo pouzdro o několik milimetrů větší, index by mohl být stejně dlouhý, jako ostatní krátké

indexy u 1, 2, 4, 5 atd.

Až na tuto pro mě osobně nepřekonatelnou maličkost, na tento malý "krůček", který jim podle mě chybí

k dokonalosti, jsou to ovšem skutečně skvělé hodinky.

Tak, a teď se do mě můžete pustit Posted Image

Upraveno uživatelem sauce
Odesláno

Neděláš z komára velblouda?

Mě to např. vůbec nevadí, ale každej jsme nějakej... Za mě by byl design nějčistší bez datumu a nápisu "automatic".

Za mě jenom nápis IWC bez Schaffhausen, možná by mi tam ani nechybělo to swiss made a když datum tak na indexu 6...jinak bez datumu :)
Odesláno

Mě by se řešení č. 1 (polovičně dlouhý index než na devítce) asi nelíbilo. Radši bych ho měl stejně dlouhý jako nějaký jiný, tzn. řešení 2 nebo 3. Nebo možná stejně dlouhý, jako natisklé černé indexy.

Přijde mi, že datumové okénko je nevhodně umístěno na spoustě hodinek, ne-li většině. Tady je to ještě dobré, jsou mnohem horší případy. Zřejmě je to dáno tím, že při návrhu pouzdra (resp jeho velikosti) se nehledí na velikost strojku, potažmo umístění datumovky. Pak se to zachraňuje návrhem ciferníku, ale nutné kompromisy často nevypadají pěkně.

Odesláno

Přijde mi, že datumové okénko je nevhodně umístěno na spoustě hodinek, ne-li většině. Tady je to ještě dobré, jsou mnohem horší případy. Zřejmě je to dáno tím, že při návrhu pouzdra (resp jeho velikosti) se nehledí na velikost strojku, potažmo umístění datumovky. Pak se to zachraňuje návrhem ciferníku, ale nutné kompromisy často nevypadají pěkně.

S tím mi nezbývá než souhlasit, taky mi to tak často připadá...

A najde se i několik opravdu odstrašujících případů.

Odesláno

Já osobně nevidím s umístěním datumovky, indexy a nevím, čeho všeho ještě, žádný problém, designově mi přijdou krásně čisté ...

Na živo to jsou moc pěkné oblekové hodinky a pokud by o nich snad někdo uvažoval, za pusinku jsou v prodejním vlákně sibirnayi, navíc v TOP stavu ... Posted Image

Odesláno

Dnes jsem si je prohlédl a vyzkoušel ve stříbrné i černé verzi ciferníku (stříbrná se mi líbí podstatně více) a jsou, dle mého názoru, zcela perfektní, naopak se mi zdá kvůli vyváženosti ciferníku ta délka zmíněného indexu přesně taková, jaká má být. Jsem si jist, že renomovaný výrobce nedělá návrh hodinek bez vyzkoušení různých variant a rozhodně zvažovali i délku jednotlivých indexů. Je to zkrátka věc subjektivního hodnocení, ale tak to má být. V mém případě se mi tyto hodinky líbí do té míry, že jsem se rozhodl pro jejich nákup.

Odesláno (upraveno)

Jsem si jist, že renomovaný výrobce nedělá návrh hodinek bez vyzkoušení různých variant a rozhodně zvažovali i délku jednotlivých indexů.

U některých hodinek si tím bohužel nejsem zase až tak jist... Bohužel.

Je to zkrátka věc subjektivního hodnocení, ale tak to má být. V mém případě se mi tyto hodinky líbí do té míry, že jsem se rozhodl pro jejich nákup.

Samozřejmě, jedná se čistě o můj subjektivní pohled na věc... K nákupu nezbývá než gratulovat! ;) Upraveno uživatelem sauce
Odesláno

Samozřejmě, jedná se čistě o můj subjektivní pohled na věc... K nákupu nezbývá než gratulovat! ;)

Díky, už mi jedou PPL a třesu se na ně jako panic na .... (teď jsem zapomněl na co se to panic vlastně třese, ale panic z Chgronomagu vlastně asi na hodinky, né????).

Odesláno

Gratulace, jsou to opravdu pěkné hodinky, kdybych nemusel redukovat stav mých hodinek, také bych se jich nezbavil ...

Kde jsi je koupil?!? ;)

Odesláno

Gratulace, jsou to opravdu pěkné hodinky, kdybych nemusel redukovat stav mých hodinek, také bych se jich nezbavil ...

Kde jsi je koupil?!? ;)

Ahoj, jsou to ty Tvoje, vzal jsem si je od sibirnayi. Už jsou v dnešním rozvozu PPL, takže kolem poledne bych je měl mít doma. Juj, dnes se budu opíjet nebo opájet - nakonec asi oboje.

Odesláno

To rád slyším a sibirnaya asi taky ... :) Každopádně je dobře, že se tu všechny ty hodinky tak krásně točí ... :D

Odesláno

To rád slyším a sibirnaya asi taky ... :) Každopádně je dobře, že se tu všechny ty hodinky tak krásně točí ... :D

A proč by se netočily, vždyť jsou plné koleček!

Odesláno

No tak už mám IWC Portofino doma, je to nádhera, elegance a velké nadšení. Točím je na winderu, chodím se na ně co chvíli dívat a mám z nich radost, zase světlá chvilka v životě magora (chrono).

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...