Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

řešíme v práci tenhle problém, kabel s izolací z polyetylénu potřebujem těsnit do koncovky. Snažení těch co to mají v popisu práce nevedlo k ničemu, jakýsi dealer jim prodal tubu předraženého tmelu na kterém jsem objevil nápis že to PE nelepí a podivný blemtolín podezřele připomínající obyčejnou samolepku. Samozřejmě je to k ničemu. A tak se pokouším najít nějaké informace sám. Zatím jsem zjistil zhruba tolik že PE nejde lepit a kdo tvrdí že to umí, ten lže. Trošku na tom drží nějaké ty samolepivé blemty a po nějaké chemické úpravě povrchu některé kyanoakryláty.

Odesláno (upraveno)

Jediné lepidlo, které opravdu lepí i polypropylén - http://www.abratech.cz/page/spray.htm

Tak to je fakt rada k nezaplacení :D

Sprayovým lepidlem s tryskou, která má rozstřik širokej jak prase, bude Pepa lepit kabel do koncovky :)

Sprayová lepidla se používají na velké plochy (tedy plochy, které bys lepicí páskou či vteřinovým lepidlem lepil hóóódně dlouho) a navíc není finální pevnost spoje nikterak vysoká.

I typ 3M 90, který zřejmě zmiňuješ a má nastavitelnou trysku, stříká poměrně široce.

PE, PP a ostatní materiály s nízkou povrchovou energií se lepí skutečně špatně a proto se povrch upravuje tzv. primerem (případně coronou).

Ve tvém případě to ale zřejmě nebude třeba. Pokud chceš lepidlo v tubě, sežeň si Scotch-Weld (strukturální dvousložkové lepidlo).

Pokud chceš lepicí pásku, tak mi pošli fotku aplikace, ať si to umím dobře představit a já ti nějakou pošlu zadarmo.

Upraveno uživatelem NIGHTinGALE
  • Dát hlas 1
Odesláno

PE by měl jít svařit - nahřát, fixovat v žádané poloze do zchladnutí. Dělá se to u trubek z tzv. vysokohustotního polytelylenu (HDPE), na kabelech to může být problém.

Odesláno

Tak to je fakt rada k nezaplacení :D

Sprayovým lepidlem s tryskou, která má rozstřik širokej jak prase, bude Pepa lepit kabel do koncovky :)

Sprayová lepidla se používají na velké plochy (tedy plochy, které bys lepicí páskou či vteřinovým lepidlem lepil hóóódně dlouho) a navíc není finální pevnost spoje nikterak vysoká.

I typ 3M 90, který zřejmě zmiňuješ a má nastavitelnou trysku, stříká poměrně široce.

PE, PP a ostatní materiály s nízkou povrchovou energií se lepí skutečně špatně a proto se povrch upravuje tzv. primerem (případně coronou).

Ve tvém případě to ale zřejmě nebude třeba. Pokud chceš lepidlo v tubě, sežeň si Scotch-Weld (strukturální dvousložkové lepidlo).

Pokud chceš lepicí pásku, tak mi pošli fotku aplikace, ať si to umím dobře představit a já ti nějakou pošlu zadarmo.

Dobrý no. Než se pustíš do kritiky měl by jsi to alespoň vyzkoušet. Ne vše, co je ve spreji musíš nutně stříkat. Víš co je to agresivní lepidlo? Víš co udělá, na vzduchu když si trochu nastříkáš do misky? Předpokládám, že s tvojí inteligencí ti nemusím další postup popisovat.

Odesláno

popíšu podrobněji o co jde. Jedná se o měřící kabely k hladinoměrům Můj odkaz pokud je tady nějaký vodohospodář nebo hydrogeolog tak ty naše hračky určitě měl v ruce. Je to plochý kabel s natištěnou stupnicí, podobný staré televizní dvojlince a na něm kovová sonda, elektrokontaktní, piezoelektrická nebo teploměrná. Původní konstrukce je taková že vnitřek sondy je vyplněn epoxidem a navrchu je teplem smrštitelná hadice Raychem přilepená k ní příslušným lepidlem. Po zahřátí a smrštění se to ještě ve formě natvaruje aby to dobře vypadalo a přilehlo na plochý kabel. Jednak to je pro vzhled a hlavně jako ochrana kabelu před lámáním. Problém je s materiálem kabelu. Dosud se používá PVC ale to se má postupně přestat vyrábět a tak jsme nechali udělat vzorek z polyetylénu na vývoj. Jde o vodotěsné vyplnění vnitřku sondy, no popravdě řečeno epoxy nedrží ani na PVC a nevadí to. A hlavně o to nalepení té smršovačky na kabel aby to bylo pružné a neodlepilo se to při ohýbání. Mělo by to snášet máčení ve vodě, odolávat ropným látkám, čistidlům a vůbec všemu co se dá v souvislosti s měřením hladin natrefit. Taky by to mělo být vhodné pro pitnou vodu. Ideální by bylo zalití za tepla jako se dělají zástrčky na elektrické kabely ale to by se při výrobě několika set kusů ročně nevyplatilo

Odesláno (upraveno)

Jirka404: Jirko, lepicími aplikacemi se živím 15 let, takže si dovolím neskromně tvrdit, že tomu maličko rozumím. Typická aplikace pro sprayové lepidlo 3M 90, které jsi doporučoval, je třeba lepení linolea či různých druhů plastových podlah do výtahů. Proto je sprayové, aby pokrylo velkou plochu bez větší námahy. Ano, mohu si odstříknout do misky, jak naznačuješ a pak ho špejlí nanášet, ale výhoda tohoto řešení mi uniká. A znovu opakuji - konečná pevnost spoje je výrazně nižší, než když použiješ například lepidlo 3M Scotch-Weld (strukturální dvousložkové lepidlo). Vyrábí se různé typy (pro různé povrchy) a i jejich viskozita je rozdílná.

Ke tvé otázce, zda vím, co je to agresivní lepidlo a co udělá na vzduchu když si trochu nastříkám do misky.

Co je agresivní lepidlo, to vážně nevím. Tento termín jsem v technické praxi ještě neslyšel. Ale chápu, že pro laika může být agresivní i třeba kanagon či zvýkačka.

A co udělá na vzduchu? No... zavadne a pak vytrdne... řekl bych. Jako každé lepidlo ;)

PepaSFI: Pepo, zkus například tohle: http://www.piskacasyn.cz/34-strukturalni-dvouslozkova.html

Doporučuji typ DP 8005 či DP 8010. Koupíš si kartuši se dvěma složkami, ruční "pistoli" a trysku, ve které se obě složky smísí.

Ale problém by mohl být v tom, že potřebuješ pružný spoj. A já nevím, jak moc pružný by měl být.

P.S.: Abych tu nebyl nařčen ze skryté reklamy, tak bych rád uvedl, že jsem právě doporučil konkurenci :)

Upraveno uživatelem NIGHTinGALE
Odesláno

díky za rady, jedno to dvousložkové lepidlo tam máme ale není to moc pružné. Momentálně máme udělaných pár vzorků různýma způsobama, hlavně teda těma nesmyslama co jsme dostali naposled. Holt někteří lidé nikdy nepřiznají že je něco blbě. Teď se kolem toho budou dělat obvyklé rituální tanečky, všichni se budou natřásat jak že to vypadá nadějně, jen to trošku dotáhnout do konce a najednou se rozhlídnem a budem nad tím stát sami aniž by se k tomu někdo vyjádřil. Pak se bude chvíli dělat jakoby nic a za půl roku se někdo, nejspíš já, zeptá jakže to je s tím vývojem lepení sond. A vypukne to celé nanovo. Ale mám udělaný jeden vzorek takovou svéráznou technikou kterou jsem si vykombinoval z věcí vyčtených a věcí odzkoušených a vypadá to nadějně. Pokud to vyjde aspoň trošku slušně tak to tady popíšu.

• Po roku...
Odesláno

To NIGHTinGALE:

Dobrý den, mohl bych Vás poprosit o pomoc s výběrem lepidla na lepení polyethylenových desek? Začal sem se zabývat výrobou tunelů pro laboratorní testy na klimatizačních jednotkách do automobilů.

Byl mi doporučen materiál PEHD 1000 natural v tloušťce 1 nebo 2mm (polyethylen). Z těchto desek budu vyrábět tunely například 100x120x500mm ve tvaru hranaté trubky. Potřebuji aby lepený spoj vydržel teploty

max. do 80-90 stupňů a zároveň při pádu na zem z 1m nepraskl. Tvary takových tunelů můžou být naprosto různorodé. Velikou výhodou by byla možnost spoj po vytvrdnutí brousit, není to však podmínkou.

V příloze přikládám technický list materiálu určeného k lepení.

Hrozně by mi takové lepidlo usnadnilo práci. (odpadne nýtování, přetěsňování páskou atd.... )

Velice děkuji za Vaši případnou odpověď.

HK

mat list.doc

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...