Krt?k Odesláno 26. května 2010 Nahlásit Odesláno 26. května 2010 Na uvod bych rad podekoval vsem za toto forum. Nasel jsem tu spoustu informaci (chronobundus), ktere mi pomohli s vyberem hodinek i jejich koupi.Po porizeni prvnich mechanik (Maurice Lacroix Diver) netrvalo dlouho a do sbirky pribylo i vrtitko.Doma jsem samozrejme tezko vysvetloval, ze hodinky maji dusi, kouzlo jemne mechanicke prace, to krasne tikani, presnost strojku... natoz k cemu je ta prosklena vyloha kam je musim ulozit aby za par dnu jeste fungovaly.Ted k dotazu. Mel jsem hodinky na vrtitku skoro tyden, po navratu z dovolene jsem si rikal, ze museji byt natahnuty na maximum tak jsem je z vrtitka vyndal a nechal lezet na stole.Za par hodin koukam, a hodinky STOJI . Zacal jsem nadavat a hned jsem si take vyslechl jake jsem poridil uzasne hodinky, ktere nefunguji ani par dni v kuse .Vrtitko mam chvilku, na orbita.ch jsem nasel ze pro ETA 2824-2 doporucuji 650 otacek obousmerne, ale zrejme to nebude to prave.Rezerva chodu jinak na hodinkach funguje dobre - pravidelne se mi zastavovaly v nedeli kolem poledne (v patek vecer odlozeny).Jake mate zkusenosti s vrtitky Vy - v cem muze byt chyba? Napadlo me zvysit otacky a nebo dat jen jednosmerne .
sureshot Odesláno 26. května 2010 Nahlásit Odesláno 26. května 2010 cisto laicky pohlad...malo by to napodobovat nejakym sposobom pohyb rukou teda obojsmerne aj ked si nemyslim ze tam bude rozdiel.
tiboon Odesláno 26. května 2010 Nahlásit Odesláno 26. května 2010 nedavno jsem videl na youtube video, kde byli hodiny dynkem nahoru a na windru se rotor ani nehnul...
tyfo Odesláno 26. května 2010 Nahlásit Odesláno 26. května 2010 Otazka je jestli 650 otacek za den je to co potrebuji aby se nezastavily a nebo na plne natazeni ze skoronuly. Ja nevim kolik to dela otacek, tocim to obema smery par minut nalevo pak to cca 10 minut stoji a par minut na druhou stranu a zase stoji toto mam zaple tak ze se vrti od cca 3 hod rano do cca 9 vecer a po nekolika dnech kdyz to zastavim tak to vydrzi asi 30 - 40 hod nevim presne ale po 30 hodinach se zacinaji zpozdovat. Strojky mam viz podpis u Seiko mohu tocit jak dlouho chci a po vyjmuti vydrzi tak 5-6 hod na ty je to jen pro udrzeni v chodu a ne na natazeni.h
Krt?k Odesláno 26. května 2010 Autor Nahlásit Odesláno 26. května 2010 Strojky mam viz podpis u Seiko mohu tocit jak dlouho chci a po vyjmuti vydrzi tak 5-6 hod na ty je to jen pro udrzeni v chodu a ne na natazeni.h Zajimave, ja mel prave pocit, ze na ruce nikdy nelze docilit plneho natahu, ze to umi jen natahovac. Proto me zarazilo, ze po nekolika dnech na grilu vydrzely tak malo. Natahovac mam z TimeMachine (90321), jejich Vicstary budete jiste znat. Program podobny jak pises.
henry3333 Odesláno 27. května 2010 Nahlásit Odesláno 27. května 2010 sorry za off topic ale chcem sa spytat ci je dobre ked nechavam hodinky nenatiahnute ( winder nemam) nakolko ich nemam kedy nosit ? co sa teoreticky mozes nimi stat ?
Patrik Odesláno 27. května 2010 Nahlásit Odesláno 27. května 2010 sorry za off topic ale chcem sa spytat ci je dobre ked nechavam hodinky nenatiahnute ( winder nemam) nakolko ich nemam kedy nosit ? co sa teoreticky mozes nimi stat ? Teoreticky by to mohlo mít vliv na mazání, ale nepřeceňoval bych to. Spíše bych se zaměřil na kvalitu uložení (sucho, temno). V obchodě jsou často i několik let pod halogenovými lampami, než si je někdo koupí. Hlavní úloha watchwinderu je právě kvůli tomu, aby je nemusel uživatel vždy před nošením nastavovat, což u hodinek s více komplikacemi (ono stačí datum a den v týdnu) je docela "vopruz" a co teprv, když to má něco složitějšího - jako třeba ukazatel měsíční fáze (tam už je watchwinder v podstatě povinnost).
HonzaX Odesláno 27. května 2010 Nahlásit Odesláno 27. května 2010 sorry za off topic ale chcem sa spytat ci je dobre ked nechavam hodinky nenatiahnute ( winder nemam) nakolko ich nemam kedy nosit ? co sa teoreticky mozes nimi stat ? Nic, až si je vezmeš na ruku tak je budeš muset nařídit .
HonzaX Odesláno 27. května 2010 Nahlásit Odesláno 27. května 2010 Vrtiče mám 3, 1 vrtí na obě strany, ty 2 točí jedním směrem a řekl bych, že naplno nenatahuje ani jeden .
henry3333 Odesláno 27. května 2010 Nahlásit Odesláno 27. května 2010 no tak to ste ma uklidnili nieze by som mal nejake drahe hodinky alebo co prave preto kupovat winder je u mna zbytocne
henry3333 Odesláno 27. května 2010 Nahlásit Odesláno 27. května 2010 mozno watchwinder ma prave za ulohu udrzat hodinky v chode ale zbytocne nepretahovat
PavelK Odesláno 28. května 2010 Nahlásit Odesláno 28. května 2010 ... na orbita.ch jsem nasel ze pro ETA 2824-2 doporucuji 650 otacek obousmerne, ale zrejme to nebude to prave. Taky je otázka, (1) kolik otáček hodinky skutečně potřebují a hlavně (2) kolik jich winder provede. Ad (1): Orbita uvádí počet otáček v krocích po 150. Přitom se systémem natahování, jaký používá ETA, by bylo možné počet otáček rotoru potřebný pro jednodenní chod vypočítat naprosto přesně, pokud by člověk znal poměry převodů. Orbita možná k této informaci přístup nemá, ale nechápu, proč to nezveřejní sama ETA. Ad (2): Naprostá většina winderů (ne-li všechny) točí motorem daný čas a hotovo, skutečné otáčky nepočítá a jejich počet se dá určit jen přibližně. Rozdíly mezi deklarovaným a skutečným počtem otáček mohou být dost velké.
JHonza Odesláno 19. srpna 2010 Nahlásit Odesláno 19. srpna 2010 Vážení odborníci, mám dotaz: jelikož mám už dvoje automaty (PRIM kal. 96 a Orient Mako), pořídil jsem si na eBay winder z Taiwanu (fotka z eBay):Zatím se zdá, že funguje celkem dobře, dokonce i potichu (snad je ty modré svítící prstence kolem hodinek si mohli odpustit, ale to se dá v nejhorším odpojit). Dá se nastavit do 4 módů: jen po směru, jen proti směru a dva obousměrné módy s různou dobou točení, ale vždy obě točny SOUČASNĚ, jednotlivě se dají pouze zapnout/vypnout.Ale teď v čem je problém: PRIM 96 natahuje jednosměrně (CCW), Orient obousměrně. Jaký režim nastavit? Zatím tam mám jednosměrný (primky tráví na grilu většinu své existence, nosím je spíš výjimečně, Orienty jsou většinou v běžném provozu a na vrtič je odkládám, protože doma hodinky moc nenosím nebo si občas beru jiné). Nevadí hodinkám s obousměrným nátahem točení jen jedním směrem - kvůli nerovnoměrnému opotřebení?
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se