Přejít na obsah

Olympus PEN

Doporučené příspěvky

Návštěvník Snow
Odesláno (upraveno)

Dnes jsem navštívil prodejnu Foto-Kino a prohlédl jsem si parádní foťák v retro stylu Olympus PEN za rozumnou cenu 14.990,-. Máte s ním někdo zkušenosti, na reference v časopissech nedám.

Olympus PEN

Edit -

zdroj - http://photo.dgcr.co...10/02/E-PL1.jpg

Upraveno uživatelem Snow
Odesláno

Zobrazenej kousek je PL a ten bych nechtěl, je to předražená jednička s bleskem, kterej je stejně k ničemu.

Držel jsem v ruce PEN jedna a líbilo se mi to. Minimálně koncepce je super, nechápu, proč by měl mít digitální foťák v sobě mrak hejblátek, když to jde takhle jednoduše. Jsem plně rozhodnutej do něj jít, hned jak koupím loď a analogovou středoformátovku.

Odesláno

Hloubková recenze je TADY akorát nevím, jaké praktické zkušenosti s ním jsou. Papírově to vypadá hodně dobře, mně na tom láká v nabídce formátů čtverec (po 20 letech 3:2 a 4:3 chci zase 6:6 :-). První papírový dojem je dobrý - kompaktní, kvalitní optika, samá plus.

Odesláno

Měl jsem ho v ruce a moc mě neoslovil - působí levným dojdem (samý plast) oproti E-P1, který byl celokovový a stál ještě nedávno to samé. Bohužel nový E-P2 je již dražší. Je zajímavé, že se nedlouho po uvedení E-P1 tyto přístroje často a houfně objevovaly v bazarech - proč to nevím.

Co se týká kvality fotek, to bych posuzoval z kvalitní recenze, je ale podle mě pořád s kvalitou daleko za DSLR (Nikon, Canon apod.). Záleží co od takového systému očekáváš, pokud skladnost, není to špatná volba, ale raději bych volil E-P2, ovšem cenový rozdíl je dost výrazný. Mimochodem ve Foto Škoda mají E-P1 v bazaru i s objektivem za 9800,- Kč.

Odesláno

Vážně jsem o něm uvažoval, je to bezva nápad, a moc krásnej foťák, ale zase z toho potenciálu nic praktického nevytěžili, alspoň tedy pro mě. Byl jsem zklamaný, jak moc je velkej a těžkej, úspora na váze a rozměrech oproti malé zrcadlovce je bohužel akorát tak, aby se nosil blbě jako malá zrcadlovka, ale hůře se držel při focení. Samozřejmě bude taky nějak oproti zrcadlu opožděnej, blesk bude slabší, nemá hledáček, za to je dražší. Suma sumárum jsem nepostřehl žádnou výhodu oproti malé základní zrcadlovce, jedno jestli canon, nikon, oly .... Musí pro tu technologii najít odpovídající ergonomii.

Odesláno

Vážně jsem o něm uvažoval, je to bezva nápad, a moc krásnej foťák, ale zase z toho potenciálu nic praktického nevytěžili, alspoň tedy pro mě. Byl jsem zklamaný, jak moc je velkej a těžkej, úspora na váze a rozměrech oproti malé zrcadlovce je bohužel akorát tak, aby se nosil blbě jako malá zrcadlovka, ale hůře se držel při focení. Samozřejmě bude taky nějak oproti zrcadlu opožděnej, blesk bude slabší, nemá hledáček, za to je dražší. Suma sumárum jsem nepostřehl žádnou výhodu oproti malé základní zrcadlovce, jedno jestli canon, nikon, oly .... Musí pro tu technologii najít odpovídající ergonomii.

Víceméně máš pravdu. Vidím ale jednu obrovskou výhodu oproti corporátním zrcadlovkám a tou je zaměnitelnost objektivu s jinými značkami a většinou se jedná o objektivy hodně slušných parametrů. Pro mě body navrch.
Odesláno (upraveno)

Víceméně máš pravdu. Vidím ale jednu obrovskou výhodu oproti corporátním zrcadlovkám a tou je zaměnitelnost objektivu s jinými značkami a většinou se jedná o objektivy hodně slušných parametrů. Pro mě body navrch.

Je to silně teoretická výhoda vzhledem k problematické kompatibilitě všech funkcí a nárustu rozměrů i váhy adaptérem, ale hlavně v porovnání k masivnímu výběru a kvalitě objektivů nikon a canon i rozvětvenému druhotnému trhu :D Je to vlastně velká nevýhoda :D, mám-li mluvit otevřeně. Ale menší nevýhodu mají zrcadlovky olympus, které zmiňuji, a nepotřebují adaptéry.

Řešil jsem to stejně jako alda, a jedno, jakou značkou, i když ty dvě největší mají nepřekonatelnou převahu ve všem, kromě snad nějakých specializovaných menšinových libůstek, o kterých nic nevím, a pochopitelně fandovství, to se nedá zapřít, tomu rozumím :D

Upraveno uživatelem cigi
  • Dát hlas 1
Odesláno

Je to silně teoretická výhoda vzhledem k problematické kompatibilitě všech funkcí a nárustu rozměrů i váhy adaptérem, ale hlavně v porovnání k masivnímu výběru a kvalitě objektivů nikon a canon i rozvětvenému druhotnému trhu :D Je to vlastně velká nevýhoda :D, mám-li mluvit otevřeně. Ale menší nevýhodu mají zrcadlovky olympus, které zmiňuji, a nepotřebují adaptéry.

Řešil jsem to stejně jako alda, a jedno, jakou značkou, i když ty dvě největší mají nepřekonatelnou převahu ve všem, kromě snad nějakých specializovaných menšinových libůstek, o kterých nic nevím, a pochopitelně fandovství, to se nedá zapřít, tomu rozumím :D

No pro mě je to takovej předskokan. Objektivy jsem nemyslel s Adaptérem, ale prostě s timhle MicroFourThird bajonetem. Meta je Leica M9, ale ty čísla ve športce furt né a né padnout :)

Odesláno

for dagou musím zeptat na Leicu. Je M9 skutečně taková ikona a myslíš si, že je cena adekvátní ? Omlouvám se za OT.

Je to ikona a tím odpovídám i na otázku ohledně ceny. Kdo nikdy nefotil s Leicou, nepochopí. Mám kamaráda, velice solidního fotografa. Občas fotí svatby svým oblíbeným nástrojem (mega zrcadlovka za mega peníze, značka ani model není podstatnou informací) a přišel za ním pán, co byl na svatbě, kterou fotil pan Šibík, že by chtěl nafotit svatbu dcery. Kamarád si jenom povzdechnul a pána musel odříct, protože nebyl schopen konkurovat. Nikoliv osobností, nebo kvalitou fotografií, ale přístupem. S leicou a její světelností není nic problém, všechno je tak jako "chceš to? máš to mít" Fotograf neruší, neblejská, nerachtá zrcadlem, nepřekáží s taškou plnou zbytečností. Má v kapse u košile malou krabičku od mýdla, která plní jeho přání v kvalitě, která postačuje prakticky na cokoliv z dokumentární fotografie. Kdo chce vypadat jako fotograf, má Canon, kdo chce fotit má Nikon a dokumentární fotograf má Leicu. M9.

Kvalitní dálkoměrný přístroj bude vždycky ta nejlepší volba pro univerzální řešení. Proto se mi líbí PEN - postavím si univerzální fotoaparát s pevným objektivem dle vlastní volby a pak už jej pouze nosím v kapse od bundy a v případě potřeby fotografuji. Jsem staromilec. Používám nejraději analog, pevnou pětačtyřicítku, poor mans leicu Yashicu Electru 35. Používám jej dlouho a výsledky jsou takové, jaké chci.

Jedno z mých divadelních představení bylo dokumentováno profíkem se zrcadlovkou. Peklo na zemi. Fotky krásný, ale to cvakání a bouchání zrcadla na digitálním fotoaparátu tak strašně rušilo atmosféru, že představení nestálo za nic. Jsou místa, kde zrcadlovka nemá co dělat.

Odesláno

dagou: mluvíš mi z duše. Před pěti lety jsem řešil dilema, který ze systémů co jsem měl, si mám nechat. Manuální Nikon FM3a se sadou pevných, Pentax se sadou AF pevných, Contax G2 s 28, 45, 90. Nakonec zvítězily zrcadlovky (měl jsem prostě pocit, že musím vidět co fotím) a Contax G2 šel pryč. Dodnes mě to moc mrzí, protože tak krásně vymalovaný fotky jako byly s Zeissema už prostě nemám, Nikkory ani Pentaxy (pevný skla) nejsou špatný, ale není to prostě ono. Od té doby jsem upgratoval kvůli AF objektivům na Pentaxe K10D, fotky špatný nejsou ale prostě to už není ono. Nejpříjemnější je 35/2 na barvu a 43/1.7 do černobíla, pak mám ještě makro 50 a ta také není špatná. Rozhodně tyhle full-frame skla jdou s digi tělem použít bez problému. Ale třeba proti tomu Contaxu - je to těžký a velký a hlučný, a vůbec, s Contaxem jsem fotil svatbu a s 90 bylo vidět jak má nevěsta "chlupatý" ruce zimou (kaple na Hluboké). Nemrzí mně tolik zánik Minolty, jako to že Kyocera neudělala digitálního Contaxe k jejich fantastickým Zeiss objektivům (ano, Zeiss maluje pro moje oči ještě o něco líp, jak objektivy od Leicy, samozřejmě subjektivní pocit).

Odesláno (upraveno)

Vidím, že toho o fotografování víte velmi mnoho. Kdysi jsem měl foťák Mamiya, model už nevím. Jaký máte názor na dnešní produkci  Mamiyi? Ptám se proto, co kdyby mě focení chytlo a chtěl bych se vrátit ke kořenům. 

Edit doplnění odkazu

Upraveno uživatelem Lapierre
Odesláno

Já jsem se vrátil ke kořenům nákupem Pentaxe 645 a fotky na film jsou nádhera (zvlášť na tento formát) Jako malý, ale kvalitní foták používám Sigmu DP1. Myslím, že není špatný ani kompakt Ricoh GRD III s výborným objektivem se světelností F1.9.

Odesláno

dagou:máš pravdu Leica všeobecně je dobrá volba,až na cenu,jinak pevné skla a není co řešit

robus 32 :nechci se opakovat,ale taky mi mluvíš z duše,na normální focení mám Nikon D200 a taky mám Contax G2 a k tomu

pevné skla 21,45,90 ,no a fotky to je paráda.Problém je akorát v tom,že je to analog a navíc firma již zanikla.G2 jsem

chtěl prodat,ale teď jsem rád,že jsem si ji nechal,ikdyž odpočívá v šupliku

jinak Olympus PEN si myslím,že je to dobrá volba za slušné prachy

Návštěvník admira
Odesláno

robus32:ZEISS ma v nabidce objektivy na skoro vsechny druhy zrcadlovek, popr. se daji pouzit starsi objektivy LEICA ci ZEISS s prislusnym adapterem.

Odesláno (upraveno)

Jinak teď se u nás začal prodávat tenhle Ricoh http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p4022664-cz-ricoh-gxr-telo a to už je jiné kafe. Vyměnitelný modul-čip a objektiv. V minutě uděláš foťák s pevným sklem a velkým čipem a když je potřeba, máš z něj zase kopmakt s 3xzoom a malým čipem do kapsy. Tenhle systém se mi moc líbí. Doufám, že budoucnost to mít bude. Hořčíkové tělo potěší.

Teď ještě najít situaci, kdy je potřeba kompakt s trojnásobným zoomem a je tu adept. Ale asi ne. Snow se ptal na PEN. Přes protichůdné názory to pořád vypadá jako docela zajímavá volba, když se k tomu člověk postaví trochu jinak, než byl dosud zvyklej ( namasírovanej reklamou) vnímat.

Tuhle mi jeden kameraman z televize ukazoval co je v jeho nástroji. Kupodivu v tej hroznej neskladnej kisně nebylo skoro nic. Ale když má tu bednu na rameni, lidi mu uhnou a leckam ho pustí. Kdyby měl stejný vybavení v kompaktním těle, nikam by se nedostal... Lidi prostě maj pocit, že ten pecař musí mít to velký kladivo. A stejnej pocit mají, když si kupujou zrcadlovku. Něco takhle velikýho prostě musí dobře fotit i beze mě :)

Edit: Proboha, ten ricoh stojí s oběma moduly 33870,- Tak to se asi někdo trochu pomátnul.

Upraveno uživatelem dagou
Odesláno

Cena Ricoh GXR je u nás vysoká, venku je reklama na podstatně nižší cenu, tělo + objektiv 20-300mm za 500 USD.

Je ovšem potřeba zdůraznit, že to je pořád kompakt i když kvalita obrazu je velmi slušná (viz testík níže)

http://www.alphamountworld.com/previews/ricoh-gxr-p10-28-300mm-f35-56-vc-module

http://forum.grafika.cz/read.php?54,3195671

Odesláno (upraveno)

Hele, snow, jestli cheš sponzorovat zajímavý technický nápady a ukazovat je kámošům na chronomagu, je ten ricoh opravdu toho času ideální!!

Já bych ale mrknul na sony , četl jsem o jeho modelech NEXT, nebo tak, což je vlastně to samý, co PEN, ale zdá se mi, že zase o důležité krůčky vepředu, včetně designu.

Ale porád si myslím, že jestli chceš fotit digitálně, je jakákoliv zrcadlovka, zejména nikon a canon zatím komplexně nepřekotelná volba.

Upraveno uživatelem cigi
Odesláno

robus32:ZEISS ma v nabidce objektivy na skoro vsechny druhy zrcadlovek, popr. se daji pouzit starsi objektivy LEICA ci ZEISS s prislusnym adapterem.

U krátkých ohnisek jde o to, že u hledáčkové kamery nemusely být ohniska předsunutá kvůli zrcadlu a byla opticky optimalizovaná, v praxi se objektiv šrouboval hluboko do těla. To splňuje jen systém Zeiss Ikon - máte s ním někdo nějakou zkušenost? Nicméně postavil bych to dilema maličko jinak - analogový proces film - vyvolání - zvětšovák (skener) je morálně zastaralý a ve výsledku méně efektivní, nežli čip - počítač. To, po čem pláču, je digitální hledáčková kamera, kam by ty Zeissy pro Zeiss Ikon šly použít. V tomhle měl Contax G fantastický potenciál, který ekonomický management firmy Kyocera předčasně zavrhl a nevyužil. Zejména když si vzpomenu, za jaké ceny se špičkové Géčkové objektivy vyprodávaly před pár lety po bazarech... a do téhle situace by přišli s tělem G3D... Kdo Géčko měl, ví přesně o čem píšu.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...