Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Vysvětlí mi někdo rozdíl mezi těmahle dvěma výrazama?Jsem laik a docela by mě to zajímalo.A taky jsem narazil u švýcarských mechanických hodinek na výraz "komplikace".Co si mám pod tímto slovem představit?Děkuji

Odesláno

Oťas: Takový papír, který má zaručit, že mechanické hodinky jsou velmi přesné oproti jiným mechanickým hodinkám bez certifikace. Denní odchylka se může lišit jen o pár vteřin za den - nepamatuji se kolik je to přesně. Mají ji většinou dražší hodinky.

Odesláno
Vysvětlí mi někdo rozdíl mezi těmahle dvěma výrazama?Jsem laik a docela by mě to zajímalo.A taky jsem narazil u švýcarských mechanických hodinek na výraz "komplikace".Co si mám pod tímto slovem představit?Děkuji

Nejjednodušší je se ... zeptat? Jak že to napsal Duke650? Co se týká "komplikací", na Chronomagu je dokonce i článek. Ale jinak :)

http://www.chronomag.cz/clanek/2006-07-19/...komplikace.html

Návštěvník Kamil
Odesláno
Čtu to nesrovnatelně raději než otázky typu: "Co si mám koupit za hodinky?" No to je rána! Vy jelita, kupte si jaké chcete a neserte s tím tady!! :o Jóóó, konečně jsem to napsal! Konečně jsem se k tomu odhodlal! Jak já to v sobě dlouho držel?! ;) Ta úleva... Jděte už navždycky do hajzlu s touhle stupidní otázkou!

To se mi ulevilo... Kurevsky! Takže se omlouvám a prosím, snažme se udržet intelektuální úroveň fóra i nadále. Díky za pochopení.

To Oťas:

Trochu mi připomínáš předchozí...

Tady na diskuzním fóru i na Chronomagu se popsaly stovky stránek o základních otázkách jako je rozdíl mezi chronometrem a chronografem. Jen nebuď líný si trochu něco přečíst než se začneš vyptávat. Ovšem jestli má někdo z přítomných náladu odpovídat pořád dokola na stejné dotazy...:)

Odesláno
Oťas: Takový papír, který má zaručit, že mechanické hodinky jsou velmi přesné oproti jiným mechanickým hodinkám bez certifikace. Denní odchylka se může lišit jen o pár vteřin za den - nepamatuji se kolik je to přesně. Mají ji většinou dražší hodinky.

Maximální odchylka u mechanických hodinek s COSC certifikátem je -4 + 6 sec / den.

presnost.png

Tuto přesnost musí strojek dodržet při poloze v pěti přesně definovaných polohách a v rámci určitého teplotního rozmezí. Za "normálních" podmínek je strojek ještě přesnější, obvyklé hodnoty se pohybují někde do + 2 sec / den.

Necertifikované švýcarské strojky mívají přesnost někde kolem -15 + 20, vyjímečně až -25 + 35, ale to bývají menší strojky, používané např. v dámských hodinkách (a ty se v mechanice dneska dělají jen málo).

Zase jsou to maximální tolerance a není vyjímkou, že i necertifikovaný strojek se "vejde" do pásma -4 +6, vím o lidech, kterým necertifikované hodinky šly s přesností lepší než 1 sec/den (právě onen zmíněný Valjoux 7750).

Odesláno

Patrik: Píšu Ti malé bezvýznamné plus :). Ne opravdu pěkně vystiženo. Teď už si to budu pamatovat přesně.;) Díky

Návštěvník Kamil
Odesláno
...vím o lidech, kterým necertifikované hodinky šly s přesností lepší než 1 sec/den (právě onen zmíněný Valjoux 7750).

Já jsem takhle poladil 2824, taky mi dělají odchylku menší než jednu vteřinu denně.

Odesláno
...vím o lidech, kterým necertifikované hodinky šly s přesností lepší než 1 sec/den (právě onen zmíněný Valjoux 7750).

Já jsem takhle poladil 2824, taky mi dělají odchylku menší než jednu vteřinu denně.

Můžeš poradit nebo alespoň naznačit jak ? Momentálně "ladím" cal. 68 metodou pokus-omyl a zatím jsem se dostal z 2 min na 20 sec/24h...

Návštěvník Kamil
Odesláno

Ladil jsem stejnou metodou jako ty.:)

U ETA strojku to jde líp než u Primek, je tam šroubek se stupnicí. Vždycky posunu, nechám 2-3 dny běhat a ladím dál. Osvědčilo se mi, zapamatovat nebo zapsat si poslední pozici šroubku a pamatovat si, o kolik jsem ho posunul. Ale mám zkušenost, že je nosím pravidelně. Když je dám na natahovač nebo odložím a vezmu jen občas, naladění se o jednu až dvě vteřinky pohne a stálým nošením zase srovná. A taky jsem u ostatních hodinek už nějak přestal honit úplnou přesnost, když se mi za týden předejdou méně než minutu, neřeším to jako problém.

Odesláno

Díky za odpověď. Archimede s 2824-2 mi dělají +10 s, tak je zatím nechávám žít. Občas stopnu vteřinovku, ale to se jim určitě nelíbí a navíc jde do háje těsnění kolem natahovací hřídelky. Trápím teď pět 68 - Newtonou metodou půlení intervalů :)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...