Přejít na obsah

oprava luminiscenční vrstvy ručky

Doporučené příspěvky

Divím se, že to ve vás neevokuje měsíc v úplňku, ty tmavší fleky vypadaj jak krátery...:P

"Prostřelený měsíc v úplňku" :D :D :D ale jinak klobouček, muselo to dát práci.

Já jsem to zkoušel se svítícími barvami pro děti z hračkářství, mám to asi ve čtyřech barvách - svítí to samozřejmě pouze zeleně. Zkoušel jsem to na jedny bastly PS2 kde jsem chtěl červenobílé ručky svítící, ty origo zbytky barvy jsem vyškrábal jehlou, bohužel na minutovce to drželo moc pevně a odprýskla i bílá barva ruček. Ručku jsem přichytil horní viditelnou stranou na lepící pásku a ze spodní strany jsem to natřel "svítící barvou" po zaschnutí jsem to sloupl z pásky a svítící barva zůstala jen v těch výřezech v ručkách. Bohužel, doba svícení je odhadem 1/2 hodiny. :huh:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Radioaktivní barva je to určitě protože je určená pro hobby užití, např výroba svítících ornamentů na zdi dětského pokoje.

Ale podmínkou je, že ten dětskej pokoj bude mít strop z azbestových podhledů a pod podlahou bude dostatečná vrstva štěrku s radonem :suicide_anim:

Odkaz ke komentáři

JR_2010 : To splňuje většina panelákové zástavby. Tak nevim, jestli si to bral bral vážně nebo ne, neni to poznat (no offense :guitar: )

Jináč aby ste si nemysleli že sem magor a dělám hodinky jak omalovánky, zde přikládám fotky o dost reálnějšího použití té mojí barvy - staré ručky k adecům - na první fotce je viditelná humusvrstva co tam byla, pokusil sem se to napodobit a překvapení - najděte 5 rozdílů mezi kupovanejma a těma bastlenejma ručkama :)

Posted Image

Jasně že tam trochu rozdíl je :) A taky ty origo sou hezčí, to je ale jen technologií nanášení, já ten přebytek na plíšku prostě seškrábl nožem.

Takže na renovaci indexů a ruček ucházející barvička.

A těch adeců se zbavuju aby ste věděli :D

Posted Image

Upraveno uživatelem Trojan
Odkaz ke komentáři

• po měsících...

No tak konečně jsem se dokopal k rozebrání Chronografu s wr 200 m a šroubovacími všemi třemi korunkami.

Bylo mi od samého začátku jasné, že pustit se do toho bude OPRUZ a OJEB , ale že to budu muset zvládnout, jelikož jsou to mé asi nejsrcdcovější hodinky a i přes super zpracování prostě přestal osvit jak ruček tak i indexů fungovat.

Postupem času jak jsem hodínky nechal rozebrat a potom s testem i složit Vám psát nebudu, ale raději Vám se dám fotografie, aby jste viděli jak se barva jmenuje, jak funguje a jaký je REÁLNÝ výsledek bez keců okolo.Barev děla tahle firma cca 4 odstíny, ale tahle se mi líbila nejvíc, jelikož byla nejvíce podobná originálu ( většině originálních indexů)

Barvu jsem koupil ještě asi s třemi od jiných výrobců přes net a ty ostatní jsem vyhodil vzhedem k jejich svítivosti, bo výsledek by byl 0 !!!!

Tahle barva OPRAVDU funguje ( což vidíte na fotografifích) a jak je vidět na nočních foto nejvíce ( jako prase) svítí hlavně dole a proto jsem nepostupoval dle popisu, tedy barvu velice pečlivě rozmíchat v celém objemu, ale udělal jsme to tak, že jsem polovinu toho pojiva ulil stranou ( poté vrátil) a smíchal pro dosažení maximálního osvitu pouze polovinu a míchal a míchal.

Zkrátím to míchání a napíši, že aplikace je v pohodě, bo pigmenty nejsou nijak extra hrubé a barva tuhne po 2 hodinách. Celý postup jsem po 7 hodinách opakoval ( tedy 2 vrstvy) a na závěr jsme to raději ( kdyby měla barva tendenci prášit) vše zákapnul čirým emailem od Rewel.

Barva svítí po normálním nošení bez blbostí jako je svícení na hodinky baterkou v pohodě 6 hodin a ještě ráno když se probudím jdu si po cca 8 hodinách pohrát na hajzlík přečtu kolik je hodin a to podotýkám , že i bez žárovky.

TAK HOLOUBCI PUSŤTE SE V KLIDU DO PRÁCE ( teď barvu půjčuji mimo Prahu což již opravdu díky troglodytům z České pošty dělat nebudu, ale někomu kdo se bude pohybovat v Praze ( 2x aby mi ji i vrátil) barvu rás zapůjčím ( ale bacha, chce to lupu, trochu umu a dost pevnou ruku)

• fotka před zásahem
  • fotka po zavření po repasi indexů a ruček
  • fotka lahvičky s barvou
  • fotka lahvičky z druhé strany s adresou pro Vaše případné objednání
  • Finále, aby jste viděli

post-965-020412800 1333990516.jpg

post-965-016709900 1333990640.jpg

post-965-030504700 1333990719.jpg

post-965-049497400 1333990767.jpg

post-965-041321900 1333990813.jpg

post-965-071947100 1333990880.jpg

Odkaz ke komentáři

Paráda. A jak to vidíš s vyplňováním ruček třeba na Igeny? Má ta barva dobrou konzistenci, aby vyplnila ten prostor a zaschla v něm?

Když by byla řídký tak si prostě poradím, podlepím je nějakým nepřílnavým materiálem:smile_anim:

Odkaz ke komentáři

Takze konecne som dokoncil svoju prvu opravu luminiscencie na Prim Sport Igen a dopadlo to takto

Povodny stav

post-21256-047041500 1334251175.jpg

post-21256-028307800 1334251205.jpg

Nova lumi

post-21256-040700600 1334251239.jpg

post-21256-026007700 1334251265.jpg

post-21256-022325300 1334252224.jpg

Pouzil som tuto farbu http://www.advantage-fl.cz/kid681cz-fosforeskujici-barva-2-g-nazloutla.htm ktora tu uz bola doporucena. Ja som ju ovsem mierne riedil, nanasanie slo potom podstatne lepsie. Za drahocenne rady chcem podakovat uzivatelom Orlando1 a 1KeNnY1

Odkaz ke komentáři

Jeto strasne krasne . Klobuk dole za to ze si to takto zdokumentoval. jedine co mi na tej farbe vadi je to na indexoch je takova porovita vrascita (neviem ako to mam pomenovat) . Myslis ze by sa to dalo nejako vyrovnat napriklad modelarskou bruskou alebo tak ?

Odkaz ke komentáři

Nemáte někdo zkušenost s tím jak by to vypadalo na větší ploše a jak se to s průhledností té barvy?? Pohrávám si s myšlenkou že bych nějakou lumi naaplikoval na plastovou střenku nože, nicmeně sem nenašel měco vhodného...

http://www.michiganknives.com/knife_pics/FOX/FOX_FX_447SF_Forprene_Red_1_Large.jpg

Odkaz ke komentáři

No presne, taka ta krupicoidna struktura stve aj mna ale nijak raz som nevedel docielit ineho vysledku, po pravde tiez ma napadlo nejakym sposobom to zbrusit ale nevedel som si predstavit z jakym nacinim. Kupovat len kvoli tomu brusku sa mi moc nechce teda.

Lion: Podla mna by to moc dlhu zivotnost na nozi nemalo, aspon co sa tejto farby tyka.

Odkaz ke komentáři

Takze konecne som dokoncil svoju prvu opravu luminiscencie na Prim Sport Igen a dopadlo to takto....

Pouzil som tuto farbu http://www.advantage...g-nazloutla.htm ktora tu uz bola doporucena. Ja som ju ovsem mierne riedil, nanasanie slo potom podstatne lepsie...

Bude noční fotka? A jak dlouho to svítí?
Odkaz ke komentáři

No presne, taka ta krupicoidna struktura stve aj mna ale nijak raz som nevedel docielit ineho vysledku, po pravde tiez ma napadlo nejakym sposobom to zbrusit ale nevedel som si predstavit z jakym nacinim. Kupovat len kvoli tomu brusku sa mi moc nechce teda.

Napada mne vic moznosti jak to skusit vyrovnat

1. nanest na nejaky iny povrch a skusit prebrusit smirkovim papierom

2. skusit prelakovat priesvitnym lakom an nechty

3. skusim zohnat modelarskou brusku :)

4. brusna pasta

viac ma momentalen nenapada mozno keby sa ta farba este sniecim zmiesala aby tak nezhrudkovala .

lebo ma to tiez stve. rad by som si ozivil lumi .

Odkaz ke komentáři

Nedělal jsem to nikdy v takto malém, ale:

- krupice je věc ředidla a barvy, hold jsi to netrefil ve správném poměru.

- když vezmeš, že karosérie se dělají 1500-2500 pod vodou ručně a je to potom matné, na vyleštění se bere Tempo a pod., tak toto bych šmirglem opravdu nebral.

Vzal bych kousek tvrdé oceli (např, zlomené pero), rozměry upravil akorát, dal do násadky a jednosměrným přejetím po grit 400 brousku na něm udelal rýhy.

Následně tímto bych se to pokusil opilovat.

Na Tempo nebo Pragopol coby leštící pastu bacha, má to v sobě nějakou chemii, která rozpustí pojivo barvy a zjednoduší leštění, u cifru je efekt asi tak dvěmi tahy a jseš na mosazi.

Modelářskou brusku fakt neee, budeš skrz dřív, než řekneš včíl. S extrémní opatrností jde použít na pouzdro ...

Odkaz ke komentáři

Nedělal jsem to nikdy v takto malém, ale:

- krupice je věc ředidla a barvy, hold jsi to netrefil ve správném poměru.

- když vezmeš, že karosérie se dělají 1500-2500 pod vodou ručně a je to potom matné, na vyleštění se bere Tempo a pod., tak toto bych šmirglem opravdu nebral.

Vzal bych kousek tvrdé oceli (např, zlomené pero), rozměry upravil akorát, dal do násadky a jednosměrným přejetím po grit 400 brousku na něm udelal rýhy.

Následně tímto bych se to pokusil opilovat.

Na Tempo nebo Pragopol coby leštící pastu bacha, má to v sobě nějakou chemii, která rozpustí pojivo barvy a zjednoduší leštění, u cifru je efekt asi tak dvěmi tahy a jseš na mosazi.

Modelářskou brusku fakt neee, budeš skrz dřív, než řekneš včíl. S extrémní opatrností jde použít na pouzdro ...

Posted Image jeste ze sem to jeste nestihl sprznit. takze vice rozredit farbu ?
Odkaz ke komentáři

To je dobrá otázka, na odpověď je potřeba mít s daným typem "nosiče" zkušenosti.

= nevím, zkus bokem. + existuje do ní origo ředidlo/ zpomalovač ? (neudělalo to nevhodné ředidlo?)

Odkaz ke komentáři

Myslím, že by tu nemělo zapadnout toto zajímavé vlákno o rekonstrukci 30 let starých primek od 1KeNnY1.

Používá profimaterál Swiss-SuperLuminova od RC Tritec (1 gram za 70 EUR), který se skládá z práškové barvy a aplikačního laku. Podle mého skromného názoru je to jediná správná odpověď na to, jakou barvu použít.

Docela by mě zajímalo, jak dopadnou v tomto vlákně použité vodou ředitelné akrylátové barvy ? levná hodinářská barva (Orlando1, KusFalata), diskotéková barva (Trojan) nebo Longova barva pro výstražné/bezpečnostní nátěry ? ve srovnání s originální LumiNovou/LumiBrite na továrních švýcarských/německých/japonských hodinkách.

Pánové experimentátoři, nedělal někdo z Vás srovnání noční svítivosti a hlavně výdrže vámi použitých barev s továrně vyrobenými moderními hodinkami?

Předpokladem je zhruba stejná velikost ruček a indexů číselníku + pochopitelně použití stejného světelného zdroje a expoziční doby.

Posted Image jeste ze sem to jeste nestihl sprznit. takze vice rozredit farbu ?

Nechceš zkusit na nějaký černý plíšek nanést srovnávací pruhy nátěru? Tak aby byly naředěné v různých koncentracích, s různým počtem vrstev (po zaschnutí té předchozí), nepodbarvené vs. podbarvené bílou barvou pro zvýšení jasu.

Docela by mě zajímalo, jak ta akrylátová barva svítí (a hrudkuje) v různých konfiguracích finálního nátěru. A také jak ty různé nátěry svítí ve srovnání s továrním provedením nátěru LumiNova/LumiBrite na nějakých moderních hodinkách.

Odkaz ke komentáři

Právě jsem si objednal stejnou barvu jako long - bílou (zelonožlutou) a žlutou. Dorazí někdy v týdnu, tak sem pak dám výsledky testování ;) Podle produktového listu by to mělo svítit pěkně.

Zkus do testování zahrnout jeden velmi důležitý detail ? vrchní vrstvu čirého krycího laku.

Použil ho jak Long (modelářský čirý lak firmy Revell), tak podle mých informací ho používají i výrobci (například matné nebo lesklé laky od RC Tritec).

Lak by kromě čistě ochranné funkce měl srovnat nerovnosti povrchu, způsobené vlastními částečkami svítivého pigmentu. Ty jsou jak v profesionálních barvách (například prášek pigmentu SuperLuminova míchaný s pojivem (binder) od RC Tritec), tak i v akrylátových barvách (jako je tebou zvolená safety barva). Bez těch částeček to nefunguje, odstranit nebo rozpustit nejdou, takže vrchní krycí lak je velmi pravděpodobně ta správná cesta, jak udělat krásně hladké svítivé nátěry.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...