P_P Odesláno 7. listopadu 2010 Autor Nahlásit Odesláno 7. listopadu 2010 No, právě jsem si zapnul noťas po přelíznutí těch pár vzorků, takže asi se nebudeš zlobit, pokud Ti odpovím zítra :-) .... Díky moc za každou radu, rád počkám do zítřka. Vidím, že je to Tvůj koníček, že se perfektně orientuješ, určitě mě Tvoje rady posunou v rozhodování.
Bert Odesláno 8. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 8. listopadu 2010 Nejsem moc technický tip, takže žádná rada ohledně něčeho, co jsem nevyzkoušel já, nebo mí kamarádi. A tady je zádrhel. Každej vinař, kterého znám, má Liebherrku. Něco na nich teda bude. jestli jsi choten dát 20000 za padesátiflaškovou vinotéku, tak vítej do Liebherr klubu.
P_P Odesláno 9. listopadu 2010 Autor Nahlásit Odesláno 9. listopadu 2010 Nejsem moc technický tip, takže žádná rada ohledně něčeho, co jsem nevyzkoušel já, nebo mí kamarádi. A tady je zádrhel. Každej vinař, kterého znám, má Liebherrku. Něco na nich teda bude. jestli jsi choten dát 20000 za padesátiflaškovou vinotéku, tak vítej do Liebherr klubu. Tak jsem trochu popátral, na něco se podíval a opravdu Liebherr je asi o pár levelů výš. Teď zkusím rozdýchat cenu a pak jdu do toho. Díky za všechny rady.
pikec Odesláno 9. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 9. listopadu 2010 Už dva roky to bude co máme Baumatic BWE 40. Spokojenost i když kolikrát je moc moc málo místa. Také vlastníme box ve Znovínu na cca 200 lahví. Nevýhoda, že možno archivovat jen jejich výrobky. Ale nic se nevyrovná vlastnímu sklípku. Bohužel žádný nám zatím neříká pane.Tady foto Baumatic BWE 40: Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
P_P Odesláno 9. listopadu 2010 Autor Nahlásit Odesláno 9. listopadu 2010 Už dva roky to bude co máme Baumatic BWE 40. Spokojenost i když kolikrát je moc moc málo místa. Také vlastníme box ve Znovínu na cca 200 lahví. Nevýhoda, že možno archivovat jen jejich výrobky. Ale nic se nevyrovná vlastnímu sklípku. Bohužel žádný nám zatím neříká pane. Tady foto Baumatic BWE 40: 40 lahví je pro mne málo. A zdá se mi trochu vysoká spotřeba na daný objem - 320 kWh/rok je docela hodně - u ostatních vidím cca 200 kWh při 2 - 3 násobném objemu. Vzhledově vypadá pěkně.
P_P Odesláno 21. listopadu 2010 Autor Nahlásit Odesláno 21. listopadu 2010 Koukám, že se tu rozvinula celkem pěkná debata Myslím, že od každého z přispěvatelů si můžeš vzít něco k srdci Jak se psalo, 50 láhví (ač se nemusí zdát), není moc a nedává příliš velký prostor k variacím. Myslím, že pronajatý sklípek u vinaře může být celkem přijemná varianta nebo doplněk tvých požadavků. Z našich vinařství toto hezky funguje např. u Znovína. Ještě k té vinotéce - těch 6 zón je pro mé účely využitelných. Jasně, že to není striktně oddělené, ale je to tak 2-3 stupně odstup per zóna. Dole mám teď champagne a cavy, nad tím různé slaďárny, pak to jde k běžným bílým, přes běžné červené k výjimečným červeným Rozestavění polic je na tobě, takže si těch zón ve finále můžeš udělat defacto kolik chceš. Tak nakonec, jak jsem už psal, to bude s největší pravděpodobností Liebher. Protože Liebher řeší klimatizované jen na jednu teplotu bez jakéhokoliv rozvrstvení, pro více druhů vín je opravdu nutná temperovaná. Padl mi do oka model, který máš. Blíže jsem prozkoumal návod a trochu se mi nezdá rozložení zón - tedy spíše teplot. Od spodu (v reálu tedy obráceně mému popisu): 5 - 7 - dole 7 - 9 9 - 11 11 - 14 14 - 16 16 - 18 - nahoře Nejsem velký znalec a vycházím z doporučení a informací z webu. Chladnou zónu dole - OK, šampaňské, sekty, ... Ale pak je zóna 7 - 9 - co tam, bíle podle mých informací má být od 10 stupňů, prý rozhodně ne pod. Takže by pro ně byla až další zóna, což je podle mého plýtvání místem. Pak chci něco archivovat - takže ideál 12, takže 4 zóna, další 5 a 6 jen zase na červené pro podávání (archivace by neměla být ideálně nad 14) Ze všeho tedy mi vychází, že je tam sice 6 zón, ale použitelné jsou jen 4. Můžeš mi, prosím, napsat, jak to máš ty? Nebo není nutné až tak striktně doporučené teploty dodržovata avíno se dá archivovat i třeba při těch 16 stupmích? Do tajů této krásné problematiky se snažím pomalu proniknout, díky za vysvětlení, jak to je. Jinak píšeš, že jsi s vinotékou spokojen, je tam i něco, co ti vadí?
kejklik Odesláno 22. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 22. listopadu 2010 Nejsem velký znalec a vycházím z doporučení a informací z webu. Chladnou zónu dole - OK, šampaňské, sekty, ... Ale pak je zóna 7 - 9 - co tam, bíle podle mých informací má být od 10 stupňů, prý rozhodně ne pod. Takže by pro ně byla až další zóna, což je podle mého plýtvání místem. Pak chci něco archivovat - takže ideál 12, takže 4 zóna, další 5 a 6 jen zase na červené pro podávání (archivace by neměla být ideálně nad 14) Ze všeho tedy mi vychází, že je tam sice 6 zón, ale použitelné jsou jen 4. Nejdřív vypij cca 600 - 800 lahví méně slušných, slušných i výborných vín a nauč se rozlišovat hodnocení "dá sa - dá sa svařit - nedá sa - dá sa Pražákovi". Jestli je ale prvotním cílem otevření lahve s teplotou dle příručky, pak ovšem jiná... 1 2
Bert Odesláno 22. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 22. listopadu 2010 Nejdřív vypij cca 600 - 800 lahví méně slušných, slušných i výborných vín a nauč se rozlišovat hodnocení "dá sa - dá sa svařit - nedá sa - dá sa Pražákovi". Jestli je ale prvotním cílem otevření lahve s teplotou dle příručky, pak ovšem jiná... Echm .... 1. Jak počet vypitých lahví zvýší schopnost a umění P_P víno archivovat? 2. Kde bereš tu jistotu, že už jich tolik dáááááávno nevypil? 3. Proč 800, proč ne 801? Raději napiš něco o tom, co je větší průšvih, jestli teplota stabilně nižší, teplota stabilně vysoká, nebo teplota kolísající. Pokud k tomu uděláš malý exkurz do trojčlenky: alkohol, kyselinka, cukr, bude to zajímavé počtení a ne to co jsi vyplodil. Jo, a nezapomeň na síru .... :-)
cigi Odesláno 22. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 22. listopadu 2010 (upraveno) snobové hloupí ....... my sekáčové víno pijeme, zásadně neuskladňujeme. Čím je lepší, tím rychlejc sviňa mizí. I když to v našich poměrech chápu - to moravský se tak k tomu uskladnění a sbírání ještě jakž takž hodí, taky ty psí kusy, co s ním dělaj, jak píše bert, než se nám dostane do huby ..... Váš pražák. Upraveno 22. listopadu 2010 uživatelem cigi
Bert Odesláno 22. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 22. listopadu 2010 snobové hloupí ....... my sekáčové víno pijeme, zásadně neuskladňujeme. Čím je lepší, tím rychlejc sviňa mizí. I když to v našich poměrech chápu - to moravský se k tak k tomu uskladnění ještě jakž takž hodí. Váš pražák. Máš u mně krabici! :-)
kejklik Odesláno 22. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 22. listopadu 2010 Echm .... 1. Jak počet vypitých lahví zvýší schopnost a umění P_P víno archivovat? 2. Kde bereš tu jistotu, že už jich tolik dáááááávno nevypil? 3. Proč 800, proč ne 801? 1. Třeba se dobere k tomu, že archivovat víno po třech lahvích v pokojové elektrovinotéce nemá smysl. Takový prcek je na stabilní uložení pití s výhledem na 6 neděl mezi doplňováním. 2. Cituji: "Nejsem velký znalec a vycházím z doporučení a informací z webu." 3. 600 - 800 lahví považuji za dávku na 2 - 3 roky. Za tu dobu se dá propít k určitým zkušenostem. Hlavně ať se naučí každý držet víno se zalitým korkem a pokud možno při stabilní teplotě. Pokud je teplota skladování stabilně vyšší než ideálních 12,75°C a není to zrovna 25°C, neděje se nic hrozného, jen to na lahvi rychle zraje. A nižší teplota taky nevadí. Nepředpokládám totiž, že by někdo jen tak držel doma fajne šarže grand cru, které jsou pitelné po 10-ti letech a vydrží jim to dalších 25 let. Na zdraví
Lemare Odesláno 22. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 22. listopadu 2010 Tak nakonec, jak jsem už psal, to bude s největší pravděpodobností Liebher. Protože Liebher řeší klimatizované jen na jednu teplotu bez jakéhokoliv rozvrstvení, pro více druhů vín je opravdu nutná temperovaná. Padl mi do oka model, který máš. Blíže jsem prozkoumal návod a trochu se mi nezdá rozložení zón - tedy spíše teplot. Od spodu (v reálu tedy obráceně mému popisu): 5 - 7 - dole 7 - 9 9 - 11 11 - 14 14 - 16 16 - 18 - nahoře Nejsem velký znalec a vycházím z doporučení a informací z webu. Chladnou zónu dole - OK, šampaňské, sekty, ... Ale pak je zóna 7 - 9 - co tam, bíle podle mých informací má být od 10 stupňů, prý rozhodně ne pod. Takže by pro ně byla až další zóna, což je podle mého plýtvání místem. Pak chci něco archivovat - takže ideál 12, takže 4 zóna, další 5 a 6 jen zase na červené pro podávání (archivace by neměla být ideálně nad 14) Ze všeho tedy mi vychází, že je tam sice 6 zón, ale použitelné jsou jen 4. Můžeš mi, prosím, napsat, jak to máš ty? Nebo není nutné až tak striktně doporučené teploty dodržovata avíno se dá archivovat i třeba při těch 16 stupmích? Do tajů této krásné problematiky se snažím pomalu proniknout, díky za vysvětlení, jak to je. Jinak píšeš, že jsi s vinotékou spokojen, je tam i něco, co ti vadí? Tak jsem se byl podívat, jak to vlastně mám V sekci 7-9 mám nějaké slaďáky (namátkou Rulandu Šedou VZB z Šobesu:) Ty zóny neber tak striktně, ono rozdíl jednoho stupně na tom přechodu není nějak dramatický. Stejně v okamžiku, kdy víno vyndáš, tak se začne pomalu ohřívat na pokojovou teplotu. Z toho důvodu mám většinu bílých vín o fous níž, než by formálně asi bylo vhodné Jinak já vinotéku nemám na vyloženou archivaci, spíš na komfortní výběr a následné pití Archivace samotná může být v libovolném tomto rozpětí, jediné co je nutné je (jak tu bylo tuším už napsáno) udržovat konstantní teplotu a vlhkost, což ti vinotéka dopřeje v jakékoliv zóně Jinak na vinotéce mi nevadí nic, pouze prvotní investice byla poněkud vyšší. Dost jsem ještě uvažoval nad tím Haierem, ale pak jsem radši investoval do teoretických menších budoucích problémů.
P_P Odesláno 24. listopadu 2010 Autor Nahlásit Odesláno 24. listopadu 2010 Díky pánové za informace. Mám tak trochu rád jasná pravidla, takže jsem se obával archivace pod 10 stupňů, jinak je mi jasné, že doporučované teploty jsou tolerované v určitém rozsahu. A k té archivaci, určitě nemám ambice na skutečné archivování, jde spíše jen víno, co mne osloví, si uchovat pár let, a určitě půjde spíše o vyjímky, ne každé co piji se k archivaci hodí, že. Takže opravdu krátkodobé skladování při teplotě, kdy bude možné víno pohodlně podávat. 180 lahví mi na to stačí, pro mne to zas tak málo není. Jinak 600 - 800 lahví - nevím, snad jsem to už za život vypil. Ale nevím, jak to souvisí s tím, že se chci zabývat vínem více až teď, zda jsem znalec, nebo ne. Také velice rád jím, ale vařit do dneška neumím, v jídle často neumím pojmenovat koření, ale samozřejmě přesně si je pro sebe určím a vím, zda je mám nebo nemám rád. A protože uzeniny většinou patří do lednice, déle vydřží, jsou lepší, tak prostě chci dát vínu správné zacházení - sklep není, takže vinotéka. A když už bude, tak zkusím trochu experimentovat. Uvidíme, co z toho a jak dopadne. Každopádně ještě jednou díky za všechny přínosné informace. 1
bose Odesláno 25. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 25. listopadu 2010 Ahoj, trochu jsem hledal na fóru, ale nic nenašel ohledně vinoték. Potřeboval bych poradit od někoho, kdo se v tom orientuje. Plánuji nákup nové domácí vinotéky. Nic velkého, cca 50 lahviček, abych měl kam dát svoji skromnou zásobu. Piji jak červené, tak i bílé, tedy vinotéka by měla umět dvě teploty. Jinak moc požadavky nemám, chci ji zavřít do komory, takže vzhled a hlučnost neřeším. Jde mi hlavně o kvalitu výrobku (značka), dobré chlazení, kvalitní oddělení zón, udržení správné vlhkosti a pod. Protože se v této oblasti moc neorientuji, našel jsem jen dle parametrů něco na webu. Prosím o pomoc s výběrem, nebo doporučení i jiného výrobku, či obecnou radu. Vůbec netuším, která z níže uvedených značek je lepší, která se danou oblastí zabývá a která to má jen okrajově. Díky za rady. Samsung Fagor Haier Baumatic TAky pokukuju po vinotéce proteže nám chybí studená komora nebo sklep.. Mám vybraného Samsunga.. ale po schlédnutí vnitřku mi to přišlo dost odfláknuté. Liebher je nejvyžší pecka.... ale taky finančně to je jinak./
Traveller Odesláno 12. října 2012 Nahlásit Odesláno 12. října 2012 Trošku oživuji toto téma, neb si chci jednu nechat nadělit k narozkám (příbuzní zasponzorují). Mám celkem dobrý sklep u tchána, ale nechce se mi tam furt jezdit (ikdyž on je v pohodě). Uvažuji o kousku na cca 40 lahví, podmínkou je nízká spotřeba a spolehlivost. Tichý chod nevyžaduji - bude mimo obývané místnosti. Je něco nového na trhu? Předem avizuji, že 20 litrů mi příbuzní asi nevěnují ..
FrantisekH Odesláno 12. října 2012 Nahlásit Odesláno 12. října 2012 za pár kaček dělá vinotéky baumatic.. určitě jeznáš z různých restaurací..ale je to spíš zařízení pro uchování chladného vína není to na archiv..
P_P Odesláno 12. října 2012 Autor Nahlásit Odesláno 12. října 2012 Asi tu dlužím odpověď jak to dopadlo. Nakonec jsem šel do Liebher, velká vinotéka na 170 lahví. Ale pozor - ono se tam možná 170 lahví vleze, pro normální používání je to ovšem nepoužitelné, snad pro dlouhodobou archivaci. Já tam mám běžně cca 60 lahviček a to je tak akorát. Občas když chci konkrétní víno, musím přerovnávat, vyskládat pár lahví ven a zpět. Je třeba si uvědomit, že jakmile jsou dvě a více lahví na sobě, znamená to přebírání. Takže objem vinotéky bych doporučil tak dvojnásobný, než chcete opravdu skladovat, ať máte trochu pohodlíčko. Jinak super, jede perfektně, zóny jsou překvapivě dobře teplotně oddělené, jen musí být police plná aspoň jednou řadou.
simon_magus Odesláno 16. října 2012 Nahlásit Odesláno 16. října 2012 Muj pohled na vec. Takovato domaci vinoteka ma byt jen prutokova, zadne uskladnovani cele krabice jednoho vina. Pokud se chces soustredit na archiv, tak si porid misto v klasickem sklepe, 50 flasek je zadna kapacita.Cili zaklad je naplnit do chladnicky vino, ktere behem ~mesice vypijes nebo u ktereho cekas, ze na ne budes mit chut. ad kvalitni vina - hlavne ne sokove vymrazeni, to je pro dobre vino dost smrtici vec. Na cerveny neni treba chladak (pokud teda clovek netopi doma na 25 st), na dobre bile tez ne (starsi dobre bile ci ruzove se podava pri podobnych teplotach, jako cervene...16-18 st C).Nezajimava jednoducha vina potrebuji nizsi teploty, ale ty zase nema clovek duvod moc casto pit a kdyz uz jo, tak je muze dat do lednicky mezi banany nebo je sokovat v mrazaku, je to jedno. Cili chladnicka neni vlastne ani potreba ... s vyjimkou sektu/sampanskeho ... specialne pokud si ho musis pred vypitim sabrazovat
Čmelda Odesláno 16. října 2012 Nahlásit Odesláno 16. října 2012 Ahoj, doplním informaci, že se obecně doporučuje mít vinotéku alespoň z poloviny zaplněnou láhvemi z důvodu akumulace chladu. Její provoz je pak efektivní. Jinak abych trochu rozšířil spektrum značek, podívejte se na značky skupiny Climadiff kam patří také značka Avintage. Jde o francouzskou značku, která se specializuje na vinotéky. Český katalog ke stažení zde: www.avintage.cz, stránky bohužel zatím v přípravě :-(
Traveller Odesláno 16. října 2012 Nahlásit Odesláno 16. října 2012 Cili zaklad je naplnit do chladnicky vino, ktere behem ~mesice vypijes nebo u ktereho cekas, ze na ne budes mit chut. To je přesně o co mi jde. Mít doma měsíční spotřebu ... Bohužel já nemám dobrý sklep a proto chci nějakou vínotéku.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se