Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zdravím příznivce hodinek.

Hledal jsem v diskuzi a nenašel jsem. Prosím osobu znalou aby mi vysvětlil druhy skel v hodinkách. Co konkrétně mohu očekávat od minerálního skla. Na svých hodinkách které mám již 10 let také bylo jako přednost použití nějakého druhu skla (již si nepamatuji), ale hodinky jsou dst poškrábané. Poohlížím se po nových hodinkách a již budu přihlížet i k tomuto

Děkuji za odpověď

Jan

Odesláno

Uz se to tu myslim nejdenou probiralo, doporucuju priste zkusit Hledat.

V zasade jsou dva bezne pouzivane typy..mineralni sklo a safir.

Mineralni sklo se snadneji poskrabe, ovsem vydrzi i drsnejsi zachazeni, jako treba slabsi naraz, pad z male vysky a podobne.

Safir oproti tomu tak snadno neposkrabete ovsem nekdy staci i lehke tuknuti a je po nem. Obcas (ne prilis casto) se stava, ze vlivem vnitrniho pnuti pukne samo od sebe a to je pak veselo ;) Ale opravdu se jedna spis o vyjimecne pripady.

U starsich hodinek se pouzivaly plastove sklicka (ale treba i dnesni Tag Heuer Monaco ma plast), kde je poskrabani nejvic videt, ovsem takove sklicko se da pomerne snadno vylestit specialni pastou (napr. polywatch) do temer puvodniho stavu bez jedineho skrabance.

Odesláno

Děkuji za vyčerpávající odpověď. Takže ani minerálním sklem nic nezkazím a nemusím se bát při běžném nošení o to že po půl roce budou hodinky pěkně poškrábané?

Odesláno

Minerální sklo jsem měnil po 6 letech a stálo mě to 500,- Mělo 2 škrábance a v té době jsem pracoval jako provozní elektrikář na šachte a hodinky jsem prakticky nesundal z ruky. Na Seikach 5 M

Takže bych to neviděl tak kriticky

Honza49

Odesláno

Ac to bude znit zle, tak ja bych uz do mineralniho sklicka nesel, opravdu ne, jednou jdem si koupil hodinky s timto druhem skla a behem par tydnu noseni se na neum uz objevil skrabanec, sice maly ale je tam a to jsem si daval setsakramentskej pozor aby se mi tam neudelal nehlede na to ze jsem je mel schovane pod kosili... Ted mam safir a po delsim noseni ani nic. Za sebe Ti mohu doporucit jedine safir.

Odesláno

TomasH: všechno má svý. Safír je sice tvrdý, ale křehký, což nejsou synonyma :) Takže když jsem jednou chmátnul pod auto a rukou narazil na kámen, safírové sklo se štíplo, zatímco minerální by to přežilo. Dva litry v pr...

Odesláno

Nevim nejsem znalec, ale jen bych doplnil.... Mineralni sklo by mozna prezilo... Moc neverim tomu ze mineralni sklo oplivalo o dost vetsi pruznosti nez safir. Ale dle me hodne zalezi na dalsich faktorech... je li sklicko rovne, vypoukle a na jeho tloustce. Dale pak na hodinkach samich maji li "otocne kolecko" :-) je li sklicko trochu zapustene apod. Ja bych proste uz do mineralu nesel, staci malo a sklico se poskrabe, se safirem jsem nechtene parkrat take tuknul neni na nem ani znamky po skrabnuti a natoz aby se rozbilo. proste za sebe doporucuju safir :-)

Odesláno

nekdo tady rikal ze obyc safirove sklicko stoji kolem 600 Kc coz neni takova darda... te cene verim, pokud to neni na omegy nebo paneraie apod. :-)

Odesláno

Safírové ploché sklíčko klidně za 600, bohužel vypouklé je dražší o dost. Jinak ale souhlas, taky nemám minerál rád i po té nehodě, ale stejně na to upozorním :)

• po měsících...
Návštěvník Kamil
Odesláno

Už na Chronomagu v různých diskuzích několikrát padlo, že safírové sklo se nedá poškrábat (vyjma extrémů jako šmirgl s korundem, atd). Chtěl bych to vyzkoušet, přitom se toho trochu bojím. Když bych vzal např. skalpel nebo velmi ostrý nůž a pokusil se udělat zářez či rýhu do skla? Nemělo by se nic stát. Mám to ale vyzkoušet, co vy na to?

Odesláno

Podle mých zkušeností se dá i safírové sklo poničit. Nevím jestli sklapelem, ale jednou jsem si koupil hodinky Silvana z bazaru, měly safír a přes celý průměr skla se táhla jizva o šířce 2-3mm. Nechal jsem ho vyměnit a až po půl roce jsem se dozvěděl, že majitel s nimi upadl a protože je nosil na spodní straně zápěstí a jel po břiše kousek po dlažbě silnice typu "velká kočičí hlava", podařilo se mu udělat velice mělký a velice široký žlábek v safírovém sklíčku. Kdoví - třeba byl v nějakém "kočičáku" omylem zatavený diamant - člověk nikdy neví... :-))

Sklo jsem nechal vyměnit. Prča byla, že hodinky mě stály tehdy (1997) 150,- Kč v bazaru, sklo s výměnou 800,- Kč...

Většinou ale nechávám sklíčko přeleštit u kamaráda co pracuje pro Jabloneckou bižuterii. Brousí jakési křišťálové věci. Celkem už mu rukama prošly stovky hodinek, většina ode mě. Po jeho zásahu vypadá sklo jako zcela nové, pravda ale je, že je nutné, aby sklo alespoň trochu vyčnívalo z těla hodinek, případně aby šla sundat luneta, či jiné věci, které běžně převyšují sklo. Takže to nejde u všech typů. Pochopitelně kdo má vypouklé sklo, má smůlu.

Při té příležitosti si vzpomínám na jakési Casio Oceanus kolem roku 1999, kombinace analog, digital v oceli, ale přesný typ nevím. Ty měly minerální sklo. Když mi je vracel, nevěřícně kroutil hlavou, že co jsem mu to dal, protože po přiložení na leštící kámen hodinky nic. Přitlačil, nic, přitlačil víc a hodinky letěly přes jeho dílnu, vzaly to o zeď a nic se jim nestalo. Normálně funkční, přes sklíčko nebylo vidět skoro nic, jak se zakously do kamene..

Pak to zkusil ještě jednou a vyšlo to. Říkal, že tak tvrdé sklo ještě neviděl.

Pak se v tom vyznejte..

Odesláno

Já mám zatím zkušenosti pouze s minerálním sklem. Např. mé CK, které jsem nosil denně, na kolo, na vodu, na lyže etc... vydržely spoooustu nárazů směřovaných na sklo a po 5ti letech je výsledkem jediná velká rýha, která vznikla, když jsem hodinkymi zavadil o ostrý kovový předmět v garáži. Minerál vydrží asi dost, ale poškrábat se bohužel dá celkem snadno.

Safír má dle mě cenu jen u společenských hodinek, kde jde o "lesk" a ne o výdrž. U sportovních hodinek bych sázel spíše na minerál.

Odesláno

Kamil: Vyzkoušej to! Už sem tu někde žertem psal, že by bylo dobré uskutečnit test kvality a odolnosti různých sklíček. Docela by mě zajímala pravda o tom "nepoškrabatelném" safíru.

Odesláno

Spíš bych testoval na levnějších modelech :-), ale nejlepší by bylo zkusit test na zbytcích safírového skla, jak už tu tuším Chronomag psal, že mu to sklíčko ruplo.

Odesláno

Přátelé, ŽÁDNÉ TESTOVÁNÍ!!!!

Své oblíbené B. Shark jsem kupoval z druhé ruky a mají škrábanec na safíru! Malinký, ale mají. Podotýkám, že mají ploché sklíčko, cca čtvrt, nebo půl mm utopené pod lunetou. Zajímalo by mne, čím to ten amík udělal (třeba pracoval v diamatových dolech, nevím), ale zvládnul to.

Řekl jsem si, že to časem vyměním, ale nějak mi tam už nevadí - stejně to jsou sportovní hodinky, ne? :-)

Odesláno
Přátelé, ŽÁDNÉ TESTOVÁNÍ!!!!

Své oblíbené B. Shark jsem kupoval z druhé ruky a mají škrábanec na safíru! Malinký, ale mají. Podotýkám, že mají ploché sklíčko, cca čtvrt, nebo půl mm utopené pod lunetou. Zajímalo by mne, čím to ten amík udělal (třeba pracoval v diamatových dolech, nevím), ale zvládnul to.

Řekl jsem si, že to časem vyměním, ale nějak mi tam už nevadí - stejně to jsou sportovní hodinky, ne? :-)

Tak a je jasno. Zničit lze vše, hlavně když se chce :-)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...