luidis Odesláno 3. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2008 bohuzial toto cele je o teorii a o zakonoch fyziky :-DDD na lodi sa katapult pouziva preto, lebo ma kratku palubu na vytvorenie vztlaku na kridle ... a na spagat a protivietor sa vyprdni, nie je v zadani ;-) ... ak existuje pas, ktory vie vyvinut rychlost jak startujuce Jumbo, tak urcite existuju loziska, ktore sa mozu tocit este rychlejsie ... podla teba by napr. hydroplan nemohol startovat proti toku rieky? no nic, necham to tak ... proste VZLIETNE A BASTA Tome nevím jestli tě s těmi ložisky správně chápu, co to má s nimi společného? V zadání je napsáno, že max. rychlost pásu je větší než max. rychlost letadla. Když tedy pominu možnost, kdy se letadlo bude pohybovat pomaleji než pás, začne tedy couvat a z ranveje vypadne:D a budu brát v úvahu stejnou rychlost letadla i pásu, vzlétnout díky nulovému vztlaku prostě NEMÚŽE (nevím jak se píše velké "U" s kroužkem )
luidis Odesláno 3. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2008 V Z L É T N E Letadlo se pohybuje dopředu (a tím dostaneme i vztlak na křídlech) pomocí motorů, je jedno jestli vrtulovech nebo proudovejch.... Motory mají interakci se vzduchem, dodávají letadlu dopředný impuls. To že se pás pohybuje opačným směrem je v tomto případě úplně irelevantní, neboť právě kola letadlo od pásu "odizolují"..... Ale letadlo se dopředu NEPOHYBUJE! Stojí vůči okolí na místě! Pás se pod ním pohybuje, ano, vůči pásu se letadlo pohybuje, ale vůči okolí, tedy hlavně vůči okolnímu vzduchu je letadlo v klidu! NE A NE A NÉÉÉÉ
Toams Odesláno 3. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2008 (upraveno) Tome nevím jestli tě s těmi ložisky správně chápu, co to má s nimi společného? V zadání je napsáno, že max. rychlost pásu je větší než max. rychlost letadla. Když tedy pominu možnost, kdy se letadlo bude pohybovat pomaleji než pás, začne tedy couvat a z ranveje vypadne:D a budu brát v úvahu stejnou rychlost letadla i pásu, vzlétnout díky nulovému vztlaku prostě NEMÚŽE (nevím jak se píše velké "U" s kroužkem ) no, tak teda vynechajme loziska, bude to jednoduchsie ... takze vcul si musime definovat, co to znamena max. "v" lietadla - max v na zemi alebo max v vo vzduchu??? ide o to, ze to lietadlo sa moze pohybovat dopredu aj napriek tomu, ze pas sa bude pohybovat 2x rychlejsie ... preco? lebo rychlost pasu sa bude prenasat "len" na kolesa, ktore sa tocia samostatne na loziskach a je im uplne fuk, akou rychlostou aj smerom (predo-zadnym) sa lietadlo pohybuje. takze lietadlo sa bude bude pohybovat dopredu rychlostou tych 205 uzlov:-) napriek tomu, ze pas sa bude pohybovat rychlostou 400 uzlov:-))), pricom kolesa sa budu tocit, ako keby lietadlo islo rychlostou "strasne moc" (asi 605) uzlov ... lietadlo sa totiz bude pohybovat voci okolitemu vzduchu, o ktory sa budu "opierat" tie prudove motory a kolecka su mu uplne ukradnute, hmmm? :-) a velke u s kruzkom sa pise takto Ů (alt+0217 alebo zapnes Caps Lock a stlacis male ů ;-) Edit: ach ten pravopis Upraveno 3. dubna 2008 uživatelem TomasP
rmx Odesláno 3. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2008 Pokud by se pohybující pás točil takovou rychlostí, že by proud vzduchu od něj, dovedl na křídle vytvořit vztlak, tak by se teoreticky mohlo zvednout. A kdyby třeba mělo rozvícená světla ? tak přece fotony vystřelované z světlometů by ho musely zbrzdit Jinak Nemohlo.
martinbor Odesláno 3. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2008 Kdyby proti letadlu foukal uragán jako magor - vznikl by dostatečný vztlak - pak by letadlo bylo schopno vzlétnout i bez použití motorů. No vždyť právě proto jsme taky pouštěli na podzim draka ne?! (i když tam půjde spíše o nápor vzduchu do draka, něco ve smyslu plachet, se vztlakem to nebude mít moc společného, ovšem pokud by to nebylo letadýlko) Draka do toho netahej,to je spíše o tvarovém odporu a hmotnosti.
Návštěvník tolja Odesláno 3. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2008 to je jasný .... už jsem to psal tady - nahoře To je hitparáda s érem na pásu, a moderatizér přitakává sám sobě.
xlaque Odesláno 3. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2008 Nechce sa to niekomu presunuť do noveho vlakna ? Toto už nie je veľmi o humore
B.F.G. Odesláno 3. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2008 (upraveno) TAK jinak, normální letadlo samozřejmě "vzlétne" i bez jakéhokoliv vztlaku, pokud je výkon motoru na vrtuli (turbíně proudového motoru) vyšší (v kN), než celková hmotnost letadla. Typicky model akrobatického letadla, říká se tomu "přemotorování". Nebo takový milý Harrier, chudáček jeden.. K hádnace: z pásu nevzlétne, i kdyby ubíhal seberychleji, ba naopak by se teoreticky mohlo ještě víc přilepit, pokud by pás dostatečně strhával proud vzduchu a mezi křídlem a pásem by se vytvořil podtlak.(ale to jsme čistě v matematické rovině, prakticky by to asi nemělo efekt, kvůli zanedbatelným hodnotám) Pokud ovšem zároveň neplatí to, co jsem uvedl výše. HA! Tak a teď jsem si konečně přečetl zadání hádanky, nejen šílené výplody v reakcích(počítal jsem s tím, že je letadlo buď uvázáno, nebo že nepoužívá motory), a odpověď je opravdu jednoduchá: V hádance je pouze uvedeno, že se pás pod letadlem posunuje rychleji než se letadlo pohybuje dopředu. Takže pokud pomineme problémy se třením a maximálními otáčkami ložisek kol, dále maximální povolené otáčky pneumatik(max. rychlost), tak ze zadání jasně vyplývá: Letadlo se normálně pohybuje dopředu a pod ním ubíhá jakýsi pás, který nás vlastně vůbec nezajímá. Podstatná je pouze interakce letadla a vzduchu a ta je úplně stejná, ať je pod letadlem pás nebo beton. Tudíž, pokud se letadlu nezadřou ložiska v kolech a nebouchnou gumy od přehřátí, tak normálně odstartuje a poletí. Upraveno 3. dubna 2008 uživatelem B.F.G.
Ondraj Odesláno 3. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2008 no, tak teda vynechajme loziska, bude to jednoduchsie ... takze vcul si musime definovat, co to znamena max. "v" lietadla - max v na zemi alebo max v vo vzduchu??? ide o to, ze to lietadlo sa moze pohybovat dopredu aj napriek tomu, ze pas sa bude pohybovat 2x rychlejsie ... preco? lebo rychlost pasu sa bude prenasat "len" na kolesa, ktore sa tocia samostatne na loziskach a je im uplne fuk, akou rychlostou aj smerom (predo-zadnym) sa lietadlo pohybuje. takze lietadlo sa bude bude pohybovat dopredu rychlostou tych 205 uzlov:-) napriek tomu, ze pas sa bude pohybovat rychlostou 400 uzlov:-))), pricom kolesa sa budu tocit, ako keby lietadlo islo rychlostou "strasne moc" (asi 605) uzlov ... lietadlo sa totiz bude pohybovat voci okolitemu vzduchu, o ktory sa budu "opierat" tie prudove motory a kolecka su mu uplne ukradnute, hmmm? :-) a velke u s kruzkom sa pise takto Ů (alt+0217 alebo zapnes Caps Lock a stlacis male ů ;-) Edit: ach ten pravopis Jasně, ale to by pak takové ložisko a celé kolové ústrojí letadla s povrchem muselo tvořit ideální systém bez jakékoliv ztráty. Pak by to fungovalo. Nemyslím si, že by bylo zanedbatelné tření, valivý odpor, adheze a kdoví co ještě u takového 60 tun těžkého letadla. Zkus si prosím představit, že se letadlo pohybuje po stojícím pásu nejmenší rychlostí jakou je vůbec schopné vyvinout. Tak a teď pustíme pás 1 000 000 x rychleji opačným směrem. Tvrď mi prosím, že se např. 60 tun těžké letadlo bude k okolí pohybovat stále vpřed, protože se mu akorát roztočí víc kolečka
Toams Odesláno 3. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2008 Jasně, ale to by pak takové ložisko a celé kolové ústrojí letadla s povrchem muselo tvořit ideální systém bez jakékoliv ztráty. Pak by to fungovalo. Nemyslím si, že by bylo zanedbatelné tření, valivý odpor, adheze a kdoví co ještě u takového 60 tun těžkého letadla. Zkus si prosím představit, že se letadlo pohybuje po stojícím pásu nejmenší rychlostí jakou je vůbec schopné vyvinout. Tak a teď pustíme pás 1 000 000 x rychleji opačným směrem. Tvrď mi prosím, že se např. 60 tun těžké letadlo bude k okolí pohybovat stále vpřed, protože se mu akorát roztočí víc kolečka az mi postavis beziaci pas o velkosti runway s nosnostou plne nalozenej A380, vytiahnem zo supliku prototyp idealneho systemu bez strat :-) cele to treba brat cisto teoreticky, inac je to zacyklene a sme v perdeli :-)))
luidis Odesláno 3. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2008 no, tak teda vynechajme loziska, bude to jednoduchsie ... ... a velke u s kruzkom sa pise takto Ů (alt+0217 alebo zapnes Caps Lock a stlacis male ů ;-) Edit: ach ten pravopis ŮŮŮŮŮ funguje! A obě možnosti! No tedy, státnici z ťukání mám a tohle neznám, se hanbou propadnu. No a urychleně k našemu tématu - hanba mě fackuje, přes zadek chci dostat a poníženě koukám do země a ještě týden a půl se tam za trest budu koukat. O víkendu si nedám ani jednoho kouska a stokrát se omluvím panu Newtonovi. Všechen popel světa na moji hlavu a kočičím zadkem mě přes obličej vyflákat. Omlouvám se, jsem prostě vůl, chápu. Sorry. A abych nebyl moc OT tak jednu sprostou: Přijde velmi obézní paní k plastickému chirurgovi a povídá: "Pane doktore, pomoc. Je mi čtyřicet a mám 130kg, manželovi je pětačtyřicet a má 150kg. Ještě nejsme tak staří, chtěli bychom si v postýlce zašpásovat, jenže se k sobě přes ty tuky nedostanem. Nebylo by možné mi ji přeoperovat na nějaké dostupnější místo?" Doktor naprosto zaražený neví co říct, jenom se otočí k sestře a s vykulenýma očima si poťukává na čelo, jaká je to kráva ta paní. To ale obézní paní uvidí a křičí: "Ježiši pane doktore na čelo nééé, na čelo nééé, to by mi starý rozbil koulema brýle."
B.F.G. Odesláno 3. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2008 az mi postavis beziaci pas o velkosti runway s nosnostou plne nalozenej A380, vytiahnem zo supliku prototyp idealneho systemu bez strat :-) cele to treba brat cisto teoreticky, inac je to zacyklene a sme v perdeli :-))) Je to dvojsečné, nevím jak startuje pilot Airbusu, jestli tlačí před startem čumák dolů nebo ne, obecně ale platí, že čím rychleji se letadlo při rozjezdu pohybuje, tím menší tlak vyvíjí podvozek na podložku. Jakmile se vyrovná vztlak a hmotnost, tak se letadlo odlepí. Pokud nejsou definovány technické parametry podvozku, tak bych je prostě zanedbal a do celé kauzy bych je nemíchal (stejně ani nevíme, při jaké rychlosti se to letadlo normálně odlepí). Mezi námi svazáky, takový pás ani nejde prakticky vyrobit.
B.F.G. Odesláno 3. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2008 Přijde chlápek se žábou na hlavě k doktorovi. Sedne si, doktor se na něj podívá, spráskne ruce a povídá: "Šmárjápano žábo, co to máš proboha za vřed na prdeli!"
martinbor Odesláno 3. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2008 Tak a teď jsem si konečně přečetl zadání hádanky, nejen šílené výplody v reakcích(počítal jsem s tím, že je letadlo buď uvázáno, nebo že nepoužívá motory), a odpověď je opravdu jednoduchá: V hádance je pouze uvedeno, že se pás pod letadlem posunuje rychleji než se letadlo pohybuje dopředu. Takže pokud pomineme problémy se třením a maximálními otáčkami ložisek kol, dále maximální povolené otáčky pneumatik(max. rychlost), tak ze zadání jasně vyplývá: Letadlo se normálně pohybuje dopředu a pod ním ubíhá jakýsi pás, který nás vlastně vůbec nezajímá. Podstatná je pouze interakce letadla a vzduchu a ta je úplně stejná, ať je pod letadlem pás nebo beton. Tudíž, pokud se letadlu nezadřou ložiska v kolech a nebouchnou gumy od přehřátí, tak normálně odstartuje a poletí. No konečně jeden...... :clap:
martinbor Odesláno 3. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2008 (upraveno) Tak klucíííííí a ještě jeden.... a ten je opravdu o srandě: http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.ph...n=0&style=2 Upraveno 3. dubna 2008 uživatelem martinbor
horal Odesláno 3. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2008 (upraveno) Dynamický vztlak je síla, která nadnáší těleso při pohybu v plynu či kapalině. Vztlak je nezbytně důležitý pro létání ? během letu působí na křídlo a letadlo tak udržuje ve vzduchu. Velikost aerodynamické vztlakové síly závisí na obsahu plochy křídla, tvaru křídla, úhlu křídla vůči pohybujícímu se okolí, hustotě prostředí a relativní rychlosti tělesa k okolí (čím je rychlost větší, tím větší je aerodynamická vztlaková síla, při nulové rychlosti je aerodynamická vztlaková síla rovněž nulová). Vztlaková síla může být menší než gravitační, pak těleso padá (a jeho pád je vztlakem jen bržděn), nebo může být větší než gravitační, v takovém případě těleso ve vzduchu stoupá. " Tak nevím, jó nebo né.... , asi bychom to měli ještě trochu promyslet... " Mimochodem proudění plynů a kapalin je zajímavá záležitost. V praxi třeba počasí na papíře. Pokračování letu: Pro udržení se ve vzduchu se letoun musí pohybovat určitou minimální / pádovou rychlostí vůči okolnímu vzduchu, tzn. pokud se tento vzduch pohybuje ve stejném směru jako letoun, je výsledná rychlost vůči zemi o to vyšší, takže při vzletu musí letoun před odlepením od země tuto vyšší rychlost vyvinout, případně z ní při přistávání zabrzdit. Naopak při protivětru je potřebná rychlost vůči zemi o rychlost větru nižší. Někde jsem slyšel, že pádovka B 737 je kolem 300 km/h a větroně asi 60 km/h. from Wikipedia.cz, sám bych to líp nevysvětlil Upraveno 3. dubna 2008 uživatelem horal
mechano Odesláno 3. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2008 Vskutku? Kinetická energie té 80cm střely (při 2/3 úsťové rychlosti) je plus minus 900MJ a je to tuším sedm tun železa. Jakou energii může mít obláček ca 100 střepin o celkové hmotnosti 45kg, rozmetaný do cesty té střele ca čtyřiceti kily výbušniny? To tedy jako nevzdělanec nejsem schopen (ochoten) teď vypočítávat ale určitě víš, že jen zlomek té celkové hmotnosti (45kg) při rychlosti, kterou disponuje (teoreticky třeba těch baj voko 7800m/vteřinu) nebude zanedbatelný. Když teda budeme myslet, že není nic lepšího než blbej hexogen ( jako že je).
mechano Odesláno 3. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2008 (upraveno) Vláďo,když klasický letoun bude bude stát na zemi bude ho čelně ofukovat silný vítr...tak ten letoun také vzlétne....nejde ani tak o dopřednou rychlost jako o obtékání profilu proudem vzduchu. Jéžiši, přeci tu nebudem řešit protivítr ? Tak teda rychlost obtékání profilu. Jen ty větry kolem dvou set jsou dost vzácný, ne ? Upraveno 4. dubna 2008 uživatelem mechano
mechano Odesláno 3. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2008 Tome nevím jestli tě s těmi ložisky správně chápu, co to má s nimi společného? V zadání je napsáno, že max. rychlost pásu je větší než max. rychlost letadla. Když tedy pominu možnost, kdy se letadlo bude pohybovat pomaleji než pás, začne tedy couvat a z ranveje vypadne:D a budu brát v úvahu stejnou rychlost letadla i pásu, vzlétnout díky nulovému vztlaku prostě NEMÚŽE (nevím jak se píše velké "U" s kroužkem ) S ložisky to nemá společného nic, nejsou v zadání. Ten příklad není praktický, takže se tam neuvažuje s těmito věcmi. Ano, v praxi by letadlo s vypnutým motorem vypadlo tak jak říkáš. Ale motor letadla reaguje vzájemně se VZDUCHEM, ne s pásem. Rychlost ubíhání pásu nemá nic společného s okolním vzduchem a naopak. Letadlo používá ke zrychlení ten vzduch, nikoliv ten pás.
Doporučené příspěvky