straspol Odesláno 17. června 2012 Nahlásit Odesláno 17. června 2012 Tady je to vidět nejlíp, vážně jsou utopené...Je to stejně zvláštní, co s tím dokáže udělat čas a jak je to s tím frézováním?
VintageLover Odesláno 17. června 2012 Nahlásit Odesláno 17. června 2012 a jak je to s tím frézováním? S frézováním ? Tak to netuším, ale třeba tady někdo bude vědět
Petr_P Odesláno 17. června 2012 Nahlásit Odesláno 17. června 2012 S frézováním ? Tak to netuším, ale třeba tady někdo bude vědět V tomto vlákně je nápověda od toho nejpovolanějšího. Modré PS1 Incabloc. Svítící barvou jsou vykryté jen ručky. Indexy v číselníku jsou frézované do hloubky a potisknuté jen bílou barvou. ... Jak se to asi vyrábělo je popsáno v knize Jaroslava Vajsara "Technologie náramkových hodinek PRIM" na straně 159 až 161. Chronotechna/Elton na to koupila speciální švýcarské frézky na číselníky. Obsluha na číselník chycený podtlakem koukala binokulárním mikroskopem jako neurochirurg. Manuálně pak levou rukou ovládala otáčení číselníku a pravou rukou pak ovládala posuv diamantové frézovací hlavy (různé tvary) do řezu.
straspol Odesláno 18. června 2012 Nahlásit Odesláno 18. června 2012 V tomto vlákně je nápověda od toho nejpovolanějšího. Jak se to asi vyrábělo je popsáno v knize Jaroslava Vajsara "Technologie náramkových hodinek PRIM" na straně 159 až 161. Chronotechna/Elton na to koupila speciální švýcarské frézky na číselníky. Obsluha na číselník chycený podtlakem koukala binokulárním mikroskopem jako neurochirurg. Manuálně pak levou rukou ovládala otáčení číselníku a pravou rukou pak ovládala posuv diamantové frézovací hlavy (různé tvary) do řezu. Tak to je nářez. Díky. A to jsou udělané všechny ty ciferníky takhle, nebo jsou frézované jen některé?
Petr_P Odesláno 18. června 2012 Nahlásit Odesláno 18. června 2012 ... A to jsou udělané všechny ty ciferníky takhle, nebo jsou frézované jen některé? Co se týče PRIM Sport I, tak podle mého skromného názoru asi všechny.
straspol Odesláno 18. června 2012 Nahlásit Odesláno 18. června 2012 Co se týče PRIM Sport I, tak podle mého skromného názoru asi všechny. Tak jsem probral všechny co mám doma, na některých je frézování jasně vidět (cca 7-8 kousků) ale u některých (4-5) si nejsem moc jistý, indexy jsou na nich hodně plastické a jestli je pod nimi frézovná drážka, je dokonale zakrytá. Asi teda dost záleželo na šikovnosti konkrétního tvůrce ciferníku. A dnes to dělají v Eltonu taky tak? Jsem na ty svoje nové hrozně zvědavý...
atomicsteve Odesláno 18. června 2012 Nahlásit Odesláno 18. června 2012 Sice mne v tomhle vlákně Petr předběhl, ale o frézovaných indexech jsem přeci psal už v PAREXO vlákně... Ale je zajímavé, že vydrolením luminiscence z černých ciferníků trpí jen ty se zelenkavými indexy, krémové jsem viděl zatím jen vystouplé.
Honza.manta Odesláno 18. června 2012 Nahlásit Odesláno 18. června 2012 Přesně tak, buď jsou vyžrané do hloubky, nebo nabobtnají. Proč ten rozdíl, to nevím.
straspol Odesláno 18. června 2012 Nahlásit Odesláno 18. června 2012 Sice mne v tomhle vlákně Petr předběhl, ale o frézovaných indexech jsem přeci psal už v PAREXO vlákně... Ale je zajímavé, že vydrolením luminiscence z černých ciferníků trpí jen ty se zelenkavými indexy, krémové jsem viděl zatím jen vystouplé. No to je pravda. Ale u některých cifrů není to frézování vůbec vidět (nekoukal jsem lupou, pravda- ještě to napravím)..
Petr_P Odesláno 18. června 2012 Nahlásit Odesláno 18. června 2012 ... Ale je zajímavé, že vydrolením luminiscence z černých ciferníků trpí jen ty se zelenkavými indexy, krémové jsem viděl zatím jen vystouplé. Můžeš nějak rozvinout ty dva odlišné odstíny luminiscenčního nátěru na PS1? Nejlépe foto (ale společné, kvůli barevným posuvům vlivem okolního světla). Oficiálně je známo, že se používala pouze barva "Tritium XI Nature" (Nature je odstín). 1) Buď se jednotlivé výrobní šarže barvy lehce lišily odstínem; 2) nebo to během posledních 40 let degradovalo různě v závislosti na prostředí, kde se hodinky vyskytovaly; 3) nelze také vyloučit hypotézu, že došlo ke změně směsi přímo u tehdejšího výrobce barvy nebo Elton časem změnil dodavatele.
atomicsteve Odesláno 18. června 2012 Nahlásit Odesláno 18. června 2012 (upraveno) Zítra to zkusím vyfotit na slunci, teď přidám aspoň jednu fotku z Aukra se zelenými indexy Edit: není tohle vlastně bastl z Parexa? Upraveno 18. června 2012 uživatelem atomicsteve
Petr_P Odesláno 18. června 2012 Nahlásit Odesláno 18. června 2012 Edit: není tohle vlastně bastl z Parexa? Sám jsi si odpověděl. Tak příště nějakou lepší fotku, kde je zaručena originalita.
Honza.manta Odesláno 18. června 2012 Nahlásit Odesláno 18. června 2012 Nevím, nevím. To barevné rozlišení se mi nezdá. 1) tři ciferníky s výrazně zažloutlými indexy a to jak vyžrané do hloubky tak i vybobtnalé ven 2) dvoje červené Igeny s výrazně zažloutlými indexy - jedny vyžrané a jedny vybobtnalé 3) rozdílné zabarvení indexů - dle mého ten černý někde ležel a nezežloutnul(nezoxidoval), ale je hodně do běla s lehkým nádechem žluté, ale nikoli do zelena Prolezl jsem svoje Igeny(fotky), nejsem doma a nemám žádné s nádechem dozelena.
atomicsteve Odesláno 18. června 2012 Nahlásit Odesláno 18. června 2012 Tak jsem se na to taky podíval, to zelenavé "zbarvení" je nakonec ta vyžraná barva. Ale mám čtvery černé číselníky a každá lumi má už úplně jinou barvu...
straspol Odesláno 18. června 2012 Nahlásit Odesláno 18. června 2012 Tak jsem se na to taky podíval, to zelenavé "zbarvení" je nakonec ta vyžraná barva. Ale mám čtvery černé číselníky a každá lumi má už úplně jinou barvu... No právě, mám jeden černý s úplně jakoby vypadanou barvou a je to takové nazelenalé zrnité. A zase třeba takový vínový s indexy co vypadají jako trus myšího albína...čím to je?
Petr_P Odesláno 18. června 2012 Nahlásit Odesláno 18. června 2012 http://www.youtube.com/watch?v=KStcS_ZJWms
atomicsteve Odesláno 18. června 2012 Nahlásit Odesláno 18. června 2012 To by mne zajímalo, jestli se v tom takhle nimrají i u vintage rolexů...
diver60 Odesláno 19. června 2012 Nahlásit Odesláno 19. června 2012 Ja myslim že je to tim ze nekdy tam bylo naneseno víc a nekdy min barvy. No a taky zalezi jak je ciselnik stary treba jeden je ze zacatku vyroby a druhy nekdy z doby kdyz uz vyroba koncila. Odstin by mohl byt ruzne zabarven od podkladu tzn. jinak u cervenych, modrych a cernych co casem nasal.
Honza.manta Odesláno 19. června 2012 Nahlásit Odesláno 19. června 2012 Ty tři černé cifry na prvním obrázku jsou stejně staré a každý má indexy zestárlé úplně jinak.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se