Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

S frézováním ? Tak to netuším, ale třeba tady někdo bude vědět ;)

V tomto vlákně je nápověda od toho nejpovolanějšího.

Modré PS1 Incabloc.

Svítící barvou jsou vykryté jen ručky. Indexy v číselníku jsou frézované do hloubky a potisknuté jen bílou barvou. ...

Jak se to asi vyrábělo je popsáno v knize Jaroslava Vajsara "Technologie náramkových hodinek PRIM" na straně 159 až 161. Chronotechna/Elton na to koupila speciální švýcarské frézky na číselníky. Obsluha na číselník chycený podtlakem koukala binokulárním mikroskopem jako neurochirurg. Manuálně pak levou rukou ovládala otáčení číselníku a pravou rukou pak ovládala posuv diamantové frézovací hlavy (různé tvary) do řezu.
Odesláno

V tomto vlákně je nápověda od toho nejpovolanějšího.

Jak se to asi vyrábělo je popsáno v knize Jaroslava Vajsara "Technologie náramkových hodinek PRIM" na straně 159 až 161. Chronotechna/Elton na to koupila speciální švýcarské frézky na číselníky. Obsluha na číselník chycený podtlakem koukala binokulárním mikroskopem jako neurochirurg. Manuálně pak levou rukou ovládala otáčení číselníku a pravou rukou pak ovládala posuv diamantové frézovací hlavy (různé tvary) do řezu.

Tak to je nářez. Díky. A to jsou udělané všechny ty ciferníky takhle, nebo jsou frézované jen některé?
Odesláno

... A to jsou udělané všechny ty ciferníky takhle, nebo jsou frézované jen některé?

Co se týče PRIM Sport I, tak podle mého skromného názoru asi všechny.
Odesláno

Co se týče PRIM Sport I, tak podle mého skromného názoru asi všechny.

Tak jsem probral všechny co mám doma, na některých je frézování jasně vidět (cca 7-8 kousků) ale u některých (4-5) si nejsem moc jistý, indexy jsou na nich hodně plastické a jestli je pod nimi frézovná drážka, je dokonale zakrytá. Asi teda dost záleželo na šikovnosti konkrétního tvůrce ciferníku. A dnes to dělají v Eltonu taky tak? Jsem na ty svoje nové hrozně zvědavý...
Odesláno

Sice mne v tomhle vlákně Petr předběhl, ale o frézovaných indexech jsem přeci psal už v PAREXO vlákně... Ale je zajímavé, že vydrolením luminiscence z černých ciferníků trpí jen ty se zelenkavými indexy, krémové jsem viděl zatím jen vystouplé.

No to je pravda. Ale u některých cifrů není to frézování vůbec vidět (nekoukal jsem lupou, pravda- ještě to napravím)..
Odesláno

... Ale je zajímavé, že vydrolením luminiscence z černých ciferníků trpí jen ty se zelenkavými indexy, krémové jsem viděl zatím jen vystouplé.

Můžeš nějak rozvinout ty dva odlišné odstíny luminiscenčního nátěru na PS1? Nejlépe foto (ale společné, kvůli barevným posuvům vlivem okolního světla).

Oficiálně je známo, že se používala pouze barva "Tritium XI Nature" (Nature je odstín).

1) Buď se jednotlivé výrobní šarže barvy lehce lišily odstínem;

2) nebo to během posledních 40 let degradovalo různě v závislosti na prostředí, kde se hodinky vyskytovaly;

3) nelze také vyloučit hypotézu, že došlo ke změně směsi přímo u tehdejšího výrobce barvy nebo Elton časem změnil dodavatele.

Odesláno (upraveno)

Zítra to zkusím vyfotit na slunci, teď přidám aspoň jednu fotku z Aukra se zelenými indexy

post-15382-046768300 1340039768.jpg

Edit: není tohle vlastně bastl z Parexa?

Upraveno uživatelem atomicsteve
Odesláno

Edit: není tohle vlastně bastl z Parexa?

Sám jsi si odpověděl. :smile_anim: :D

Tak příště nějakou lepší fotku, kde je zaručena originalita. :P

Odesláno

Nevím, nevím. To barevné rozlišení se mi nezdá.

1) tři ciferníky s výrazně zažloutlými indexy a to jak vyžrané do hloubky tak i vybobtnalé ven

post-5320-042925000 1340046714.jpg

2) dvoje červené Igeny s výrazně zažloutlými indexy - jedny vyžrané a jedny vybobtnalé

post-5320-082788400 1340046701.jpg

3) rozdílné zabarvení indexů - dle mého ten černý někde ležel a nezežloutnul(nezoxidoval), ale je hodně do běla s lehkým nádechem žluté, ale nikoli do zelena

post-5320-081055800 1340046682.jpg

Prolezl jsem svoje Igeny(fotky), nejsem doma a nemám žádné s nádechem dozelena.

Odesláno

Tak jsem se na to taky podíval, to zelenavé "zbarvení" je nakonec ta vyžraná barva. Ale mám čtvery černé číselníky a každá lumi má už úplně jinou barvu...

No právě, mám jeden černý s úplně jakoby vypadanou barvou a je to takové nazelenalé zrnité. A zase třeba takový vínový s indexy co vypadají jako trus myšího albína...čím to je?
Odesláno

Ja myslim že je to tim ze nekdy tam bylo naneseno víc a nekdy min barvy. No a taky zalezi jak je ciselnik stary treba jeden je ze zacatku vyroby a druhy nekdy z doby kdyz uz vyroba koncila. Odstin by mohl byt ruzne zabarven od podkladu tzn. jinak u cervenych, modrych a cernych co casem nasal.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...