Jump to content

Recommended Posts

Posted

Prosím Vás co je to za hodinky?Koukal jsem po netu a nikde sem nic nenašel.Maximalně mi to hodilo nějaké město ve Švicarsku.Jsou bez sklíčka a asi prdlé péro.Jinak ciferník je asi smalt.Když jsem na ně koukal pod lupou tak jsem přečetl maximálně Soletta Patent. Zevnitř na víčku je vyryté 4618,S Stejně malíma písmenama je napsáno Lise nebo Libe tak něco. A ještě menšíma písmenama je 204 a obrácené R vzhůru nohama.Nevím zda mam jít si je nechat opravit.Jestli to má cenu.Chtěl bych vědět původ a stáří.Pokud budou hodně staré tak je nechám opravit.Ani mě moc nezajímá hodnota hodinek.Děkuji za radu.

Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience.

Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience.

Posted

Roskopfky. Vyrobeny jich byly statisíce. Taková Škoda 120 řečeno automobilovou terminologií. Cena spočívá spíše v tom, zdali k nim máš nějaké osobní pouto.

Posted

Děkuji za odpověd.Žádné pouto k nim nemam.Dostal jsem je od tchýně.Nevěděla jestli je má vyhodit.Tak sem po nich šáhnul.Jinak asi rok výroby by ste nevěděli?Nebo spíš přibližně?Děkuji.

Posted

Podle korunky bych řekl cca 1925 a třeba i o něco později. Jinak ještě k předchozí odpovědi: Před prodejem licence Roskopfem statisíce, po prodeji miliony vyrobených kusů.

Posted

To nevadí přesto děkuji za odpověd.Dám je do šuplíku a počkám ještě 30 let :smile_anim: esi se dožiju.

A ješťe jedna otázka. Materiál je nějaký leštěný plech nebo Slitina? Děkuji

Posted (edited)

Skaldo za zbytečné megafotky pohlavek a za Švicarsko druhej :) Podle mě budou o něco starší, někde 1910-20. A materiál může být třeba alpaka, nebo nějaká niklová slitina...

EDIT: a majitele značky Soletta si můžeš najít tady: http://www.mikrolisk.de/show.php?site=280&letter=S&searchWhere=trademark&searchMode=exact&id=5#sucheMarker

Edited by Karlos
Posted

Skaldo za zbytečné megafotky pohlavek a za Švicarsko druhej :) Podle mě budou o něco starší, někde 1910-20. A materiál může být třeba alpaka, nebo nějaká niklová slitina...

Karlosi, já to tipoval podle korunky. Tam mi to vychází podle nějaké historie Roskopfek právě až po 1925. Podle čeho to vidíš Ty? Dík.

Posted (edited)

Já taky jen tipuju. Třeba taková korunka je pro mě dost nestabilní část hodinek, té si já nevšímám vůbec. Spíš celkového vzhledu, tvaru pozdra, dost se v čase měnil tvar a délka krčku a tvar té části, ve které sedí korunka (tady vypadá staře). Taky to má seřizování tlačítkem, které se ve 20. lletech asi už nepoužívalo. Nebo upevnění natahovacího soukolí, to se taky dost vyvíjelo a měnilo. Tady je ještě destička se dvěma otvory (má to nějaký název?), což je systém původně z konce 19. století.

EDIT: Já bych se přikláněl někam do období kolem roku 1910. Ale protože vím, že se hodně často pletu, tak jsem raději opatrnější. Ale snažím se na sobě pracovat :)

Lepší a dražší značky se snažily být modernější a zaváděly novinky a módní prvky velice rychle, naopak výrobci těch nejlevnějších hodinek mívali často ve výrobě různé anachronizmy... takže to klidně může být i jak říkáš ty.

A ještě k ciferníku - u něj to moc neumím rozpoznat, ale přijde mi, že číslice jsou každá jiná, takže je ciferník asi ještě ručně malovaný, čili hodně starý. Ale víc hlav víc ví, byl bych rád za další názory znalců.

Edited by Karlos
Posted

Dík za pohlavky.Jsou samozřejmě poučné :rolleyes: čím starší tím pro mě lepší.Zajdu k hodináři aby je zkusil dát dohromady.Ale cena rozhodne.Aby mě to nevyšlo na 5000 kč a cena hodinek je třeba 200kč.Tak se nechám překvapit.Neměli by ste radu kolik asi tak zhruba by to stálo?Ciferník chci zachovat.Dík

Posted

... cena hodinek je třeba 200kč....

Tu prodejní cenu jsi +- trefil. Pokud je tam jen to péro, tak si hodinář za opravu, vyčištění, namazání a seřízení řekne cca 250,- Kč(A.Dittrich v Olomouci). Se sklíčkem můžeš mít problém pokud je atypické, já teď pořizoval svým kapsáčům sklíčko za 400,- Kč. A cena hodinek zůstává stále stejná :) Takže asi tak..
Posted

Oprava bude o něco dražší, třeba z vlásku jsou vidět jen zbytky, takže toho bude určitě víc. A záleží jen na tobě, jestli do toho ty peníze chceš dát, nebo ne. Ono kdyby se ty hodinky trochu vyleštily, vyčistil se ciferník a dalo to sklíčko, tak nebudou vypadat úplně nejhůř.

Posted

Tak jestli to bude asi zhruba taková nějaká částka tak do toho jdu.Hodinky jso pěkný.Eště jedna technická.Jak ste posilali ten odkaz na to hledani.Tak jenom co tam napsat.Když mi to ukaže něco tak by to měl být vírobce?Děkuji za odpověď.