Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Dobrý deň všetkým chronomagorkám a chronomagorom!

Chceli by ste sa pomocou Vášho počítača zapojiť do hľadania mimozemských civilizácii? Alebo pomôcť nájsť Einsteinom predpovedané gravitačné vlny šíriace sa vesmírom? A čo takto pomôcť nájsť lieky na AIDS alebo rakovinu?

Všetky tieto a desiatky ďalších možností ponúka infraštruktúra pre distribuované výpočty známa pod skratkou BOINC (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing). Myšlienka tejto infraštruktúry je založená na fakte, že väčšina počítačov na svete beží po väčšinu času nevyužitá. Stačí sa len pozrieť na svoj počítač a na aplikácie, ktoré na ňom bežne používame - nejaký ten internetový browser, emailový klient, Office + na pozadí bežiacich pár procesov. Počítače sa plne využívajú iba v ojedinelých prípadoch. BOINC software dokáže tento nevyužitý výkon a čas využiť na matematické výpočty rôznych projektov, v ktorých daný počítač participuje. Do výpočtov je možné okrem samotného procesora zapojiť aj grafické karty využívajúce CUDA Computing (v prípade grafických čipov od Nvidie), alebo DirectCompute (v prípade čipov od ATI/AMD). Výpočtový výkon takýchto grafických kariet je obrovský a rádovo vyšší ako výpočtový výkon procesorov. Zapojením Vášho počítača do infraštruktúry BOINC sa takto vlastne stavia virtuálny superpočítač, ktorý už v dnešnej dobe svojim výpočtovým výkonom 5.4petaFLOPS* prekonáva v súčasnosti najvýkonnejší superpočítač Cray Jaguar XT5 o výkone 1.7petaFLOPS. Do siete BOINC je zapojených približne 520.000 počítačov a dva milióny používateľov. Za vykonanú prácu dostáva Váš počítač (klient) kredity, ktorých výška je závislá na množstve výpočtových operácii vykonaných Vaším počítačom. Každý používateľ BOINC infraštruktúry sa môže zapojiť do národných, medzinárodných a iných druhov tímov a súťažiť s ostatnými v počte kreditov. BOINC beží okrem platformy Windows aj na Mac a na Linuxe. Vedeckých aplikácii využívajúcich BOINC je veľmi veľa, predkladám tri najznámejšie:

Milkyway@Home - skúmanie štruktúry Mliečnej Dráhy z dát získaných z meraní Sloan Digital Sky Survey (spektroskopické meranie červeného posunu pomocou 2.5m ďalekohľadu v Apache Point Observatory, Nové Mexiko, USA)

Einstein@Home - hľadanie gravitačných vĺn (možný prejav dvojhviezd zložených z bielych trpaslíkov, neutrónových hviezd alebo čiernych dier) z dát získaných z meraní LIGO a GEO 600 (interferometrické detektory)

SETI@Home - vôbec prvý projekt využívajúci platformu BOINC má za úlohu hľadanie známok inteligentného mimozemského života analyzovaním rádiových signálov zachytených pomocou mamutieho rádiového teleskopu v Arecibo, Porto Riko.

Oficiálne stránky BOINC: http://boinc.berkeley.edu/

Kompletný zoznam projektov je možné nájsť tu: http://projekty.czechnationalteam.cz/

Stránka Czech National Team: http://www.czechnationalteam.cz/

Stránka Slovenského týmu: http://www.boinc.sk/

Návod na zapojenie sa: http://www.czechnationalteam.cz/view.php?nazevclanku=instalace-boinc-a-pripojeni-do-projektu&cisloclanku=2006100004

Snáď Vás tento článok príliš nenudil a verím, že sa medzi Vami nájdu nadšenci, ktorí podporia túto skvelú myšlienku. Ďakujem za každú reakciu a na prípadné otázky sa budem snažiť čo najlepšie odpovedať. :)

*petaFLOPS - (FLOPS - FLoating point Operations Per Second) jednotka výpočtového výkonu udávajúca počet operácii s pohyblivou desatinnou čiarkou za sekundu.

BOINC v praxi:

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Upraveno uživatelem Saturnax
Návštěvník Tada
Odesláno

Já marťany hledal 2 roky se SETI, dokonce mi to i jednou zahlásilo nějakej podezřelej signál, ale pak jsem měnil počítač a už jsem to nenainstaloval, ale možná znova začnu :)

Odesláno

Asi vosum let jsem počítal léky na rakovinu přes United Devices. Pak ho asi našli, protože projekt skončil.

Na tohle se mrknu, ty Marťani vypadaj zajímavě.

Dosť projektov zaniklo pre nedostatok finančných prostriedkov (na údžbu serverov, upgrady...). Niektoré projekty sú univerzitné a dotované z grantov a na niektoré súkromné projekty je možné prispieť pomocou PayPal účtov.

Pre majiteľov konzole Playstation 3 existuje tiež možnosť zapojiť sa do vedeckého výzkumu pomocou projektu Folding@Home, ktorý simuluje skladanie (folding) proteínov, pričom výsledky týchto simulácii sa používajú pri hľadaní liekov na Alzheimerovu chorobu, Parkinsonovu chorobu, atď. Pre používateľov PC: tento projekt nebeží pod BOINC klientom, ale ako samostatný program.

Linka na projekt: http://folding.stanford.edu/English/Main

Odesláno

Já marťany hledal 2 roky se SETI, dokonce mi to i jednou zahlásilo nějakej podezřelej signál, ale pak jsem měnil počítač a už jsem to nenainstaloval, ale možná znova začnu :)

Tak teda vitaj naspäť a želám veľa štastia pri hľadaní tých Marťanov :cheers:

Odesláno

ja uz hledam Martany taky nekolik let a zatim jen jeden "podezrely" signal. Jsem clenem prave Czech National Teamu. Zvlast ted to konecne zacalo po upgradu pocitat celkem dobre :)

Odesláno

ja uz hledam Martany taky nekolik let a zatim jen jeden "podezrely" signal. Jsem clenem prave Czech National Teamu. Zvlast ted to konecne zacalo po upgradu pocitat celkem dobre :)

Ad upgrade: ja plánujem dokúpiť k dvom GTX260 kartám kolegyňu zo stajne AMD, model HD6970. Dúfam, že to potom bude počítať ako ďas! :king:

• po měsících...
Odesláno

jo, ja bych do toho sel. nejakou dobu jsem podporoval SETI, potom to nejak usnulo. na nejaky smysluplny vyzkum bych prebytecnou nebo nevyuzitou vypocetni kapacitou prispel milerad.

Odesláno

jo, ja bych do toho sel. nejakou dobu jsem podporoval SETI, potom to nejak usnulo. na nejaky smysluplny vyzkum bych prebytecnou nebo nevyuzitou vypocetni kapacitou prispel milerad.

Založil som team s názvom Chronomag BOINC Team, chvíľku potrvá, kým sa tento team objaví v zoznamoch teamov jednotlivých projektov - poprosím prípadných záujemcov o pár hodín strpenia. Zoznam projektov podľa zamerania je možné nájsť tu: http://projekty.czechnationalteam.cz/ , stačí si len vybrať :smile_anim:

Za jeden z najlepších projektov považujem World Community Grid: http://www.worldcommunitygrid.org/

Odesláno

Ale, kolega ;)

Odesláno

Tak jsem se připojil. Jsme tam zatím je dva ... :crying_anim:

Což změnit název teamu na forum.chronomag.cz, ať je jasné odkud jsme a ať trochu propagujeme naše fórum ? :smile_anim:

Jo a připojil jsem se k projektu World Community Grid . Připadá mi docela smysluplný.

Odesláno

nj, jenže mně přijde nefér abych celý SETIživot kopal na CNT resp. od jeho vzniku a teď přešel jinam, kluci na tom nechali kus života, nervů a vůbec-je to tradice a pojem ve světě i u nás. Měli jste udělat skupinu v CNT, šak jsou tam i miniteamy v rámci CNT. Tohle je tříštění sil...

Nehledě na ostatní aktivity jako třeba tato poslední:

Soutěž ve školách i mezi nimi

========================

Czech National Team o.s (CNT o.s.) vyhlašuje státní soutěž mezi školami všech stupňů a kategorií. Soutěž bude s ohledem na provoz vysokých škol probíhat osm měsíců (říjen-květen), aby měly stejnou možnost všechny školy bez ohledu na stupeň vzdělání. Každý měsíc se bude soutěžit na jednom z pečlivě vybraných projektů a nejlepších patnáct škol bude obodováno. V celkovém ročním součtu poté budou obdarovány první tři školy věcnými dary od partnera soutěže, e-shopu s počítači a elektronikou CZC.cz. Hlavním cílem není ovšem boj o ceny, ale zpestření výuky výpočetní techniky na školách, v kroužcích s podobným zaměřením a názorné ukázky praktického využívání dnešních počítačů.

Podrobné návody jak se zapojit, pravidla soutěže i aktuální statistiku škol najdete na internetových stránkách:

http://soutez.czechnationalteam.cz

Odesláno

Tak jsem se připojil. Jsme tam zatím je dva ... :crying_anim:

Což změnit název teamu na forum.chronomag.cz, ať je jasné odkud jsme a ať trochu propagujeme naše fórum ? :smile_anim:

Jo a připojil jsem se k projektu World Community Grid . Připadá mi docela smysluplný.

Čau, dík za pripojenie...Priamy link na toto fórum je možné vždy nájsť na odkaze Team Home Page.

Odesláno

nj, jenže mně přijde nefér abych celý SETIživot kopal na CNT resp. od jeho vzniku a teď přešel jinam, kluci na tom nechali kus života, nervů a vůbec-je to tradice a pojem ve světě i u nás. Měli jste udělat skupinu v CNT, šak jsou tam i miniteamy v rámci CNT. Tohle je tříštění sil...

Nehledě na ostatní aktivity jako třeba tato poslední:

Chápem, aj mne bolo tažšie odísť z teamu BOINC.SK :crying_anim: Pôvodná myšlienka bola vytvoriť samostatný medzinárodný team chronomagorov.

Odesláno

Chápem, aj mne bolo tažšie odísť z teamu BOINC.SK :crying_anim: Pôvodná myšlienka bola vytvoriť samostatný medzinárodný team chronomagorov.

Tak to dej na WUS, tipuji, že se to chytne. Bych se divil, kdyby tam aspoň 50pct v BOINC nejelo.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...