boo-beek Odesláno 11. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 11. ledna 2011 Jak si organizujete a upravujete fotky?Pouzivam Zoner Photo Studio, premyslim o upgradu z 11 na 13, ale nejsem si uplne jistej... Stahnul jsem si trial Adobe Lightroom, coz mi prijde uplne super, minimalne komfort ovladani je o kus dal nez u toho Zoneru, ale tady si zase nejsem jistej, jestli do toho chci vrazet ty prachy (neco pres 6K). Mate nejaky tipy, jak co nejefektivneji spravovat a upravovat fotky a jaky k tomu pozuivat softwer do cca. 3 tisicikorun? Moc me nebavi prace s editory typu Photoshop / GIMP (photoshop je asi lepsi, ale moc drahej), nechce se mi moc se patlat s vrstvama a podobne, jenom upravy histogramu, barvy, mozna nejaky filtry + rozumna organizace (napr. moznost zobrazeni dvou ruznych fotek vedle sebe, zobrazeni jedne fotky v nahledu pred a po uprave, ...). Jenom predem prosim, nepiste tipy typu "Fotosop se da stahnou i zadarmo"
pevo Odesláno 11. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 11. ledna 2011 Asi to nebude rada, na kterou čekáš, ale používám taky Zoner 11 a u kolegy jsem si dobře vyzkoušel tu 13ku a nemyslím si, že je upgrade potřeba. Počkal bych u tohohle programu na další verze...
Martin J. Odesláno 11. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 11. ledna 2011 Já osobně pro prohlížení a organizaci fotek používám už dlouho doma FastStone Image Viewer a zatím maximální spokojenost. Pro domácí použití je to free, prohlížení a organizace fotek je jednoduchá a lze provádět i základní úpravy.
mmako Odesláno 11. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 11. ledna 2011 Používám Aperture 3, databáze na USB pevných discích. Ale je mi jasné, že moje řešení je pro většinu tady nepoužitelné....
gougy Odesláno 11. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 11. ledna 2011 Obyčejná Picasa. Jsem zastáncem toho, že se fotky fotí a nedělají v počítači (prostě to se žádným software neumím, tak mám postoj viz výše )
sureshot Odesláno 11. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 11. ledna 2011 picasa (rychle prehliadanie a zaloha online) irfan view (upravy (vsetky mozne aj nemozne) (premenovanie, hromadne premenovanie, orezy, zmensovnanie, hromadne zmensovanie-zvacsovanie) screenshoty)
boo-beek Odesláno 11. ledna 2011 Autor Nahlásit Odesláno 11. ledna 2011 (upraveno) pevo: diky za info Koupil jsem pred casem za nejakou vyprodejovou cenu licenci na Profi (predtim jsem pouzival tu casopisovou verzi) a funkcne je to oukej, ale neni to uplne pohodlny, minimalne ve srvonani s tim lightroomem. Martin J: vypada zajimave, ale oproti tomu zoneru asi prinos nebude.. mmako: bohuzel, jenom WIN platforma gougy: ja vicemene souhlasim, proto pisu ze nechci zadnou praci s vrstvama apod, ale precijen se vzdycky najde fotka, ktera neni uplne spravna (typicky napr. expozice - at uz kvuli nedokonalymu mereni fotaku nebo moji blbosti) a z RAWu se to doupravit da - a tohle mi jeste prijde v norme, porad je to ta moje fotka sureshot: podivam se na to, koukam, ze tam je docela sirokej vyber pluginu, to vypada zajimave... Upraveno 11. ledna 2011 uživatelem boo-beek
TomAnt Odesláno 11. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 11. ledna 2011 (upraveno) Lightroom je samozrejme super, ale ak to je teda vela penazi tak nieco z produkcie ACDSee? (podla potreby)Napriklad ACDSee Pro 3, nieco na styl Lightroomu, v cenovej hladine ktoru pozadujes... http://store.acdsee.com/store/acd/en_US/DisplayProductDetailsPage/productID.156603200 Pre vyskusanie si stiahni 30denny trial a uvidis ci vyhovuje... Upraveno 11. ledna 2011 uživatelem TomAnt
sureshot Odesláno 11. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 11. ledna 2011 (upraveno) tak IRFAN podrobnejsie: tu je menu: file, edit, image, options , (z menu ponuky edit je zaujmava funkcia vlozenia textu do obrazku) stlacenim "T" - thumbnails - nahlady obrazkov v adresari (mozes ich par oznacit a thumbnaily exportnut ako jeden obrazok alebo hromadne ako obrazky jednotlivo a pod) "S" - save ulozis do formatu.. http://grab.by/8jqv "R" - resize - zmeny velkosti obrazka http://grab.by/8jqx "I" - informacie http://grab.by/8jqy "B" - batch - hromadne funkcie http://grab.by/8jqM "C" - klavesova skratka na screenshoting a nasledne ulozenie screenshotu do zlozky - http://grab.by/8jqN mnozstvo hore uvedeneho SW som pouzival, pri tomto free software som ostal a pouzivam ho roky bez problemu. Upraveno 11. ledna 2011 uživatelem sureshot
gougy Odesláno 11. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 11. ledna 2011 boo-beek uten můj postoj je hlavně z nouze "ctnost", pokud bych uměl na počítači alespoň tak, jako 10ti letý potomek, určitě bych byl jinde. Jinak pro úpravu expozice mi stačí ta Picasa, umí pracovat i s RAW, nebo je tam nějaký plug in od Nikonu, nevím. Prostě jsem jen nahrál něco z webu.. Co v Picase neumím je výřez z náhledu 100%, to jen tipuju klasickým ořezem.
Martz Odesláno 11. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 11. ledna 2011 Fotky stahuji z foťáků a ukládám do adresářové struktury na síťové úložiště s RAID polem. Druhou kopii mám na USB disku.Adresáře pojmenovávám ve tvaru yyyy-mm-dd <název akce> . Pokud mám k dané akci RAWy, tak je dávám do podadresáře RAW. RAWy zpracovávám v Canon Digital Photo Professional, drobné úpravy (ořez, zmenšování, doostřování) dělám v Zoner Photo Studio 8 ( ). Vyvolané a promazané pak ukládám přímo do složky s danou akcí. Prohlížím a kataloguji Picasou, kde mám nastaveno hledat pouze JPG a pouze v dané cestě (X:\foto-archiv), na tom síťovém disku. A taky se přikláním k tomu, že fotku je třeba udělat foťákem, ne úpravami v PC. To ale neznamená, že postprocessing úplně vypouštím - naopak, RAWům se řádně věnuji. Ale jen do té míry, aby se to samé dalo dělat v temné komoře (viz výše, tj. ořezy, expozice, barvy, doostřit/rozmazat apod.).
Pribina Odesláno 24. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 24. ledna 2011 ja se zastanu Zoneru, sam jsem pouzival verzi 12 Professional a udelal jsem upgrade na verzi 13 Professional a pri praci s RAW je x64 verze o dost rychlejsi. Ale samozrejme nevim, jaky pouzivas operacni system, protoze v 32 bitove verzi moc rozdilu nebude.
tyfo Odesláno 24. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 24. ledna 2011 (upraveno) A co treba Bibble Labs, Ja to tedy nepouzivam ale kolega to chvalil do 3 tis se vlezes s Lite verzi Podle obrazku je to velice podobny Lightroom. Upraveno 24. ledna 2011 uživatelem tyfo
Martz Odesláno 24. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 24. ledna 2011 Jde to pořídit i pro Linux, dobrý námět.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se