Martz Odesláno 17. února 2011 Nahlásit Odesláno 17. února 2011 (upraveno) Já jsem byl taky s výstupy 6Mpix 10Dčka spokojený a neměl jsem problém s fotkami na A4, které si doma tisknu sám.Nové tělo jsem chtěl hlavně kvůli rychlosti AF a použitelnosti vyšší citlivosti. Vše ostatní je příjemný bonus Jo a ještě vlastně rychlosti ukládání při sekvenci Upraveno 17. února 2011 uživatelem Martz
dagou Odesláno 18. února 2011 Nahlásit Odesláno 18. února 2011 Jo, je to asi jenom rozmar, ale třeba letošní kalendář jsem dělal z fotek co jsem nasbíral za celý rok. Těžko bych realizoval jednou měsíčně odvoz rodiny do půjčeného ateliérku, abych měl fotku Honzík-duben :-) Ad 18mpix: Vím, že vzniklo spousty pěkných fotek bez ohledu na rozlišení a že jsem se ani s 12mpix předchozího těla a 400dpi mašině při A4 nemusel trápit tím, že nemám dostatek pixelů na pokrytí zmíněné A4, ale kdybych chtěl něco většího... f Včera jsem přinesl z tisku fotku ze 7D 100x70. Opravdu není důvod kupovat kvůli tomuhle full frame... A ten Phse One se půjčuje i na domů, proto jsem o něm mluvil... Ale myslím, že jsi rozhodnutej
little_w Odesláno 18. února 2011 Nahlásit Odesláno 18. února 2011 Dobrá věc je klínová matnice. Je pak možné fotit s báječnými manuálními skly a při znalosti DOF je ostření stejně komfortní jako s automatem. O tuhle znalost vás automat okrade. Investice do klínové matnice se vejde do 3000 korun a pak seženete skla za hubičku, která by by v AF provedení stála vilu v Praze. Já osobně mám Zuiko 24-42 a manuální nikkor, po přepočtu je to 100/1,8. Dala se s tím udělat spousta krásných fotek a když si vezmu, že u B&H si můžu dokoupit do sta dollarů prakticky cokoliv... Není důležité čím, ale co a jak člověk fotí. dagou, doufam, ze nebudu moc svinit vlakno (kdyz tak muzu napsat SZ, pokud to tady bude vadit), ale je to celkem k veci. Zaujala me ta klinova matnice. Ty s tim mas zkusenost? Dival jsem se na matnice od KatzEye, ceny jsou v pohode, ale pri me sikovnosti... A jaky sklo/adapter konkretne mas - tedy chapu to tak, ze mas Canon? Diky.
RomanP Odesláno 18. února 2011 Autor Nahlásit Odesláno 18. února 2011 f Včera jsem přinesl z tisku fotku ze 7D 100x70. Opravdu není důvod kupovat kvůli tomuhle full frame... A ten Phse One se půjčuje i na domů, proto jsem o něm mluvil... Ale myslím, že jsi rozhodnutej Já to myslel tak, že nedělám z focení obřad a nejsem schopen se rozhodnout, že na příští pátek půjčím foťák. Já tohle dělám nějak z minuty na minutu, ale vím jak to myslíš a zní to logicky. :-) Asi to tak vypadá, ale rozhodnutý nejsem ještě definitivně. Je mi líto těch minimálně použitých věcí, které bych prodával na půl, nebo 2/3 ceny. Pak taky to, že by mi něco z rozsahu z počátku nějakou dobu chybělo.
dagou Odesláno 18. února 2011 Nahlásit Odesláno 18. února 2011 Já to myslel tak, že nedělám z focení obřad a nejsem schopen se rozhodnout, že na příští pátek půjčím foťák. Já tohle dělám nějak z minuty na minutu, ale vím jak to myslíš a zní to logicky. :-) Asi to tak vypadá, ale rozhodnutý nejsem ještě definitivně. Je mi líto těch minimálně použitých věcí, které bych prodával na půl, nebo 2/3 ceny. Pak taky to, že by mi něco z rozsahu z počátku nějakou dobu chybělo. Těch skel bude škoda. Jsou moc pěkný.
dagou Odesláno 18. února 2011 Nahlásit Odesláno 18. února 2011 dagou, doufam, ze nebudu moc svinit vlakno (kdyz tak muzu napsat SZ, pokud to tady bude vadit), ale je to celkem k veci. Zaujala me ta klinova matnice. Ty s tim mas zkusenost? Dival jsem se na matnice od KatzEye, ceny jsou v pohode, ale pri me sikovnosti... A jaky sklo/adapter konkretne mas - tedy chapu to tak, ze mas Canon? Diky. Nemám Canon, fotí s ním kamarád, co s ním podnikáme fotovýlety. A s matnicí mám zkušenost letitou, fotíval jsem na Nikon, ale je to naprosto stejné. Kdesi na fóru je poznámka o brýlích a tam jsme zmiňoval svoji rozsáhlou oční vadu. Bez klínové matnice nejsem schopen ostřit manuálně, takže pokud bych kupoval digitální zrcadlovku, rozhodně bych dokoupil KatzEye, z různých zdrojů mám skvělé reference, kamarád ji má na D3 (nevím jestli přesně KatzEye) a ostřím manuálně zcela bez problému a mám dobře pod kontrolou i hloubku ostrosti. Já bych to jedině doporučil. KatzEye dělá tu matnici podle Nikonu a opravdu je to paráda. Jestli si to nedovedeš představit a máš jen malinko možnost, zajdi ke Škodům a zkus si tam nějaké FM od Nikonu v bazaru. Rádi ti to půjčí, tak si vyzkoušej ostření přes nějakou hranu a pochopíš, o čem mluvím. Na tom digitálním Canonu by to mělo být ještě jasnější.
little_w Odesláno 19. února 2011 Nahlásit Odesláno 19. února 2011 Jestli si to nedovedeš představit a máš jen malinko možnost, zajdi ke Škodům a zkus si tam nějaké FM od Nikonu v bazaru. Rádi ti to půjčí, tak si vyzkoušej ostření přes nějakou hranu a pochopíš, o čem mluvím. Na tom digitálním Canonu by to mělo být ještě jasnější. Diky za info. Ke Skodum se nedostanu, mam to z ruky Ale jelikoz jsem ted koupil starsi 20D jako zalozni aparat, tak to asi prubnu na nem. Predstavit si to jakz takz dovedu, na strankach KatzEye maji fotky, jak vypada pohled pres fotak s matnici. Ale je vzdycky lepsi si to vyzkouset, to zase jo. Jeste jednou diky za info.
bornholm Odesláno 19. února 2011 Nahlásit Odesláno 19. února 2011 Mám po dobré zkušenosti s Canonem 450D asi necelý rok Canona 550D, nyní jsem se koukal na nástupce 600D a přijde mi, že mimo výklponého displaye má navíc parádičky jako softwarově dělané filtry, detekce obličejů a podobné věci, které mě k upgrade nepřinutí. Přechod z 450D na 550D byl pro mě jasnou volbou s ohledem na potřebu natáčet před rokem narozeného syna, jinak bych asi 450D měl dál. Byl to supr foťák. Co ale teď? 60D, nebo 7D? Pokud se ujistím v bludu, že je změna nutná, už mě spíš láká FF 5Dmk2. Asi jsem naprosto zbytečně v sobě vyvolal nesmyslnou touhu po změně, ale proč výhody i nevýhody případného přechodu s Vámi neprobrat? V současnosti mám následující skla: C17-55 2,8 IS USM EF-S C10-22 3,5-4,5 USM EF-S C70-200 4 L USM C100 2,8 macro Tlustě vyznačené objektivy bych ale musel prodat s 550D, protože nejsou na fullframe těla a to je asi taky jediné, co mě na tom štve. Jsou to supr skla a i když mám 17-55 od koupě 450D, je naprosto bezchybný, o několikrát použitém ani ne rok starém 10-22 nemluvě. Zvažuju tedy, jestli udělat bolestivý přechod na FF a prodat tělo a obě skla (kvůli financím případně i s L 70-200) a koupit 5Dmk2 s jedním dobrým sklem pro začátek, třeba 16-35 nebo 24-70 a něco postupně doplnit. Má už tohle někdo za sebou a šli by jste do změny znovu? Podotýkám, že jsem zapálený amatér a fotím jen pro radost. Přechod za sebou mám a šel bych do něj určitě znova. Hlavní důvody pro přechod na 5d2: 1. Práce s hloubkou ostrosti. Úžasná kombinace se světelnými skly (24/1.4, 35/1.4, 85/1.2, 135/2). Stačí se podívat např. na POTN do příslušných archivů fotek např. pro 35L a je jasno. 2. Dynamický rozsah (při přechodu na FF si toho člověk třeba ani nevšimne, ale když pak zase zkusí crop, je to mnohdy patrné). 3. Více dat k ořezu, případně k tisku větších formátů. 4. Úžasné video (opět hlavně se světelnými pevnými skly). 5. Pohodlnost - člověk pořád nemusí přepočítávat ohniskové vzdálenosti/udržitelné časy. 6. Zdá se, že z nějakého důvodu některé objektivy sednou lépe na FF. Možná je to důsledek menší náročnosti (obecně - je třeba uvažovat s hustotou pixelů) na kresebné schopnosti skla, možná jenom autosugesce. Já měl tento pocit u 17-40/4. 7. Světelné širokáče (uznávám, že ne každý tuhle vlastnost využije). 8. Nižší šum na vyšších ISO. Obecně: u 40D pro mě akceptovatelný šum na ISO400, u 5d2 na ISO800. Zkombinujte se světelným pevným sklem a můžete fotit v šeru bez blesku. Nevýhody by se zcela určitě také našly. Celkově ale FF oproti cropu přináší širší možnosti ve specifických oblastech. Člověk se musí rozhodnout, zda mu to za to stojí. Ještě jedna poznámka k finanční stránce: určitě kupovat kvalitní L-ka a každopádně použitá - cena se v průběhu let velmi často téměř nemění (občas i naroste) - člověk si s tím užije spousty legrace a pak to po čase prodá za stejnou cenu. Lepší než mít peníze v bance na běžném účtu.
RomanP Odesláno 20. února 2011 Autor Nahlásit Odesláno 20. února 2011 bornholm: Diky za supr shrnutí.Uvažoval jsem o možnosti koupit nové tělo a tak jako prodám skla někde v bazaru, tak i koupit bazarový. Z počátku asi spíš jen jedno. Tebou vyjmenovaná skla, jsou určitě supr, ale tohle posbírat není pro mně, zaníceného amatéra finančně oddůvodnitelné.Já bych asi začal 24-70 2,8 protože vím už ze zkušenosti, kterou mám se stabilizovaným EF-S 17-55 2,8, že světelnost nenahradím ničím jiným.Vyřadil jsem 24-105 4 IS, ale i když je následující taky f4 tak v poměru cena výkon by mohl být bez problémů ve hře i 17-40.Nevím jestli opticky stačí FF 21mpix, ale to mně přivádí k druhé často diskutované věci - jestli sklo stačí tomu kterému snímačí.5d2 se v tomhle přisuzuje velká náročnost na skla kvůli rozlišení 21mpix, ale já mám nyní v D550 18mpix na cropu, což vychází na daleko vyšší hustotu snímače a s tím podle mého i vyšší náročnost na sklo, pominu li náročnost na okraj optiky díky většímu FF snímači. Byl by tedy 17-40 i přes f4 vyhovující?Další, který bych si asi nechal je C100mm 2,8 a nevím jestli nechat nebo prodat i 70-200mm L 4. Ten bych stejně asi časem pořizoval, možná ve verzi bez IS, ale 2,8 a nyní by mi fo finančně bodlo.Možnosti ořezu mám řádově podobné a video stejné.
ggrand Odesláno 20. února 2011 Nahlásit Odesláno 20. února 2011 (upraveno) RomanP: bacha na 24-70, jednak je znám svojí kusovou variabilitou, ale taky ti hodím zajímavé srovnání: http://www.juzaphoto.com/eng/articles/canon_24-70_f2-8_vs_24-105_is.htmZajímavé je shrunutí na konci, kdy pochybuje o výsledcích testů, ale jelikož už v minulosti dělal tento test s jinou 24-70 a vyšlo mu to samé, tak asi tomu tak skutečně bude. Na druhou stranu prý v poslední době Canon víc hlídá, co jim leze z fabriky a neobjevují se tolik stížnosti na 24-70-ikdyž je to možná dáno tím, že spousta lidí vyčkává a očekává nástupce,tak nekupují.Záleží na tom, co fotíš, ale já bych nechtěl přijít o možnost řídit externí blesky(s 7D). FF není spása. Konečně existují i na APS-C kvalitní širokáče,ale je fakt, že z APS-C nevydoluješ něco jako z FF+24/1,4.Být tebou, tak nashromážděné peníze bych vecpal do skel, tj 70-200/2,8IS II + Sigma 50/1,4. Jednak s 5D si v autofocusu nepolepšíš, širokáč tak dobrý jako je C10-22 nenajdeš a tou Sigmou vyfotíš i ve zhoršených světelných podmínkách dost.Šel jsem do FF kvůli širokáči 12-24mm,ale ten se teď dělá už i na APS-C(8-16mm). Jediné, co zatím APS-C neumí je právě kombinace 24/1,4-1,8. Jinak vidím ve FF spíš mínusy. Upraveno 20. února 2011 uživatelem ggrand
RomanP Odesláno 20. února 2011 Autor Nahlásit Odesláno 20. února 2011 ggrand: a sakra, už takhle jsem se bál pro nedostatek zkušeností koupi něco jetýho a teď ještě tohle. Věděl jsem, že se dá vybrat ostřejší z několika skel, ale že je výkyv až takový jsem u řady L netušil.Co se týče koupě 24-70 v této době, asi by bylo moudřejší vzít bazarovou 17-40 L 4 a počkat, jaká bude nová 24-70.Ten širokáč 10-22 co zmiňuješ, je fakt supr, až mě překvapila ta ostrost a vůbec se mi s ním hodně dobře fotí i když k němu není příležitost zas tak často.
RomanP Odesláno 20. února 2011 Autor Nahlásit Odesláno 20. února 2011 Ještě jsem chtěl zmínit postřeh ze včerejšího osahání 5d2 a to je hlavně ohledně displaye. Zdál se mi oproti mému na 550D subjektivně o něco horší, i když jsem ho neměl pro srovnání s sebou.Nevím jestli je to těch cca 200.000 bodů, které má moje tělo navíc na stejné velikosti displ, ale spíš mi přišlo podání barev na displayi takové hodně do studena.Možná to mohlo být tím umělým osvětlením v místnosti. Říkal jsem si, že o nic nejde, ale na druhou stranu je ten display to, co často rozhodně hned na místě o jiném nastavení pro další focení a nebo pro smáznutí fotky.
ggrand Odesláno 20. února 2011 Nahlásit Odesláno 20. února 2011 RomanP: ono taky bude tím, že displej 5DII je někdy z doby před 3,5 rokama a vývoj by měl být znát. Dál je otázkou, který displej ukazuje víc realitu. Osobně fotím raw+jpeg a když se mi něco nelíbí na jpegu, tak sáhnu do rawu(doma), takže nějaké barevné podání neřeším na místě. Fotky mažu jen kvůli neostrosti.
little_w Odesláno 20. února 2011 Nahlásit Odesláno 20. února 2011 kdyz uz se to tady resi, ve stredu mi prijde 20D, koupil jsem ho jako zalozni. docela jsem se nechal zvyklat tou klinovou matnici. ta 20d bude na takovehle experimentovani jako delana. ale potreboval bych tip na dobry a svetly objektiv. klidne manual, ale rad bych nejakej sirsi, teleobjektiv nepotrebuji. pevne sklo vede, ale necham si poradit. adaptery se daji sehnat snad na vsechny objektivy, takze mel byste nekdo tip na rychly objektiv, se kterym by se dalo vyhrat, ve spojeni s tou klinovou matnici?
ggrand Odesláno 20. února 2011 Nahlásit Odesláno 20. února 2011 little_w: nevim co presně za klín. matnici budeš mít, ale počítej s tím, že ji budeš muset napřed seřídit aby ukazovala pravdu a to se dělá podkládáním matnice. Možná ti taky rozhodí měření expozice. Tohle jsem už zažil na Pentaxu K100D. Dobré zkušenosti mám se Samyang 85mm f/1,4 ; pak je výborný prý i Takumar SMC 50mm f/1,4. O něčem širším nevím. Nikdy jsem nebyl fanda starších kousků.
RomanP Odesláno 20. února 2011 Autor Nahlásit Odesláno 20. února 2011 Ted mi prislo na mysl, ze kdybych prodal muj nejoblibenejsi C17-55 2,8 IS USM a koupil z druhe ruky 17-40 4 L, mel bych zakladak a 70-200 + 100 2,8 macro a s tom se da nejak vyzit jak s moji stavajici 550D, tak i v pripade unahlene koupe 5D do doby, nez prijde 24-70 II. Sice bude doma zbytecne 10-22, ale ten muze byt pouzit jako munice na ten novy zakladak. V podstate se na to touhle malou zmenou pripravit jako to udelal Jay Doll
Martz Odesláno 20. února 2011 Nahlásit Odesláno 20. února 2011 To zní dost logicky taky jsem se zubynehty bránil APS-C sklům, když jsem budoval svou stávající sestavu. Sice by mi v některých případech poskytly příjemnější rozsah nebo cenu, ale až jednou budu chtít pryč od 50D, budu moct bez obav pořídit fullframe což vidím jako logický vývoj... za pár let
little_w Odesláno 20. února 2011 Nahlásit Odesláno 20. února 2011 ggrand: uvazuju nad matnici KatzEye. za ten tip na Samyang dekuju, to si pozjistuju.
mischa Odesláno 21. února 2011 Nahlásit Odesláno 21. února 2011 kuuwa, takhle se k ničemu nedopracuješ. Jestli chceš, tak Ti svou 5D, ale ne mark 2 půjčím, abys to vyzkoušel, tedy, bez videa. Skla mám, takže to není problém. Dám Ti na to pár dní a podle fotek se rozhodneš nejlépe. Je to lepší, než pořád teoretizovat. tak dej vědět, jsem v Praze a když přijedeš, tak mě týden bez 5D nezabije.
RomanP Odesláno 21. února 2011 Autor Nahlásit Odesláno 21. února 2011 mischa: To máš pravdu, že je krátká praxe lepší, než delší špekulování, ale nevím jestli tohle po Tobě můžu chtít.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se