Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Ahoj.Byla to hoňka ,ale vše jsem vyřešil po už asi pátém vypadení tak,že jsem to jednoduše složil bez pružinky,a tu jsem tam pak v pohodě vsunul tím malým otvorem z vrchu.

Tak tohle mne nenapadlo, já se s tím taky vždycky peru a pak mi ta pružinka někam vystřelí a mám o zábavu při hledání postaráno. :wallbash:
Tohle musím vyzkoušet.
  • po měsících...
Odesláno

I já hlásím další úspěšnou přestavbu 68.4 na automat :-)

Dlouho mě lákalo si vyzkoušet tuhle přestavbu. Šel jsem do toho teda s tím, že to nejspíše po neúspěšném pokusu donesu hodináři na opravu, ale povedlo se :-) No a když už automaty, tak proč je nedoplnit automatím ciferníčkem a ručičkami. Z kalibru 96 je použit pérovník, setrvačka s můstkem, krokové kolo a můstek samonátahu. Dále ještě kolečko a ten "váleček" které jsou na natahovací hřídelce - mají jiné ozubení než kalibr 68.4. Dýnko klasické ze sportů vyříznuté ručně modelářskou frézkou a následně vybroušeno na míru, aby se tam vešel rotor. Na vrch přilepeno (dvousložkovým lepidlem) dýnko z nějakých primek.

(omlouvám se za asi špatné názvy některých komponent, nejsem hodinář, jen člověk, který se rád ve věcech vrtá :-)))

Asi nemá cenu sem dávat nějaké detailní fotky, ty sem už vložil skodna, tak přikládám fotky před dokončením a výsledek :-)

(na fotce dýnka ještě není odstraněn přebytek lepidla, a na první fotce je dárce orgánů)

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odesláno

I já hlásím další úspěšnou přestavbu 68.4 na automat :-)

Dlouho mě lákalo si vyzkoušet tuhle přestavbu. Šel jsem do toho teda s tím, že to nejspíše po neúspěšném pokusu donesu hodináři na opravu, ale povedlo se :-) No a když už automaty, tak proč je nedoplnit automatím ciferníčkem a ručičkami. Z kalibru 96 je použit pérovník, setrvačka s můstkem, krokové kolo a můstek samonátahu. Dále ještě kolečko a ten "váleček" které jsou na natahovací hřídelce - mají jiné ozubení než kalibr 68.4. Dýnko klasické ze sportů vyříznuté ručně modelářskou frézkou a následně vybroušeno na míru, aby se tam vešel rotor. Na vrch přilepeno (dvousložkovým lepidlem) dýnko z nějakých primek.

(omlouvám se za asi špatné názvy některých komponent, nejsem hodinář, jen člověk, který se rád ve věcech vrtá :-)))

Asi nemá cenu sem dávat nějaké detailní fotky, ty sem už vložil skodna, tak přikládám fotky před dokončením a výsledek :-)

(na fotce dýnka ještě není odstraněn přebytek lepidla, a na první fotce je dárce orgánů)

Safra- jestli je to z 68čky, jak tam drží ten ciferník?
Odesláno (upraveno)

Tak vítej do klubu strojkobastlířů. :smile_anim:

Dik :-) jen si na příště musím sehnat lepší nářadí ;-)

Upraveno uživatelem padza1
Odesláno

epoxy jde za mokra dobře otřít lihem, za sucha rozlepit teplem (povařit, 100st), sekundovku bych dal na červeno.

Dýnko bych nechal dle Tvého vzoru vyrobit, klidně s průhledem, kastrólovina 316 se dá koupit na každém rohu včetně Ferony, možná bych dal o jednu desetinku větší prostor radiálně kolem rotoru, pro průhledné dýnko bych rotor zkusil skeletonizovat (při nárazu se ohne rotor a nic jiného).

Odesláno

epoxy jde za mokra dobře otřít lihem, za sucha rozlepit teplem (povařit, 100st), sekundovku bych dal na červeno.

Dýnko bych nechal dle Tvého vzoru vyrobit, klidně s průhledem, kastrólovina 316 se dá koupit na každém rohu včetně Ferony, možná bych dal o jednu desetinku větší prostor radiálně kolem rotoru, pro průhledné dýnko bych rotor zkusil skeletonizovat (při nárazu se ohne rotor a nic jiného).

Dik za rady :-)

No, já si je asi zatím nechám takhle, mám z nich o to větší radost, když jsem si je "vyrobil" sám a někým vyrobené dýnko by mi to kazilo :-) ač, s tím průhledem by to nemuselo vypadat špatně. Jen se trochu obávám jak dlouho vydrží ten epoxid, sice jsem lepené plochy zdrsnil a snad dobře odmastil, ale moc velkou důveru to ve mě nevzbuzuje.

Jen ze zvědavosti, na kolik by tak mohla vyjít výroba takového dýnka?

Odesláno

padza - cena výroby nevím, jsou v tom dva "problémy" - prohlubně na odšroubování, rotačním nástrojem nevyrobitelné a stoupání závitu s jeho umístěním (nožem se to bude dělat echt blbě).

Prohlubně jsou řešitelné tak, že necháš navrtat nebo jenom škrábnout nožem značky a obrážení si uděláš rýtkem ručně sám, závit jde vyrobit "ala Valouch", tj. místo nože do nožového suportu rotační frézka a vřetenem točit pomalu ručně.

Jinak hrubý tvar je cca 1/2hoďka (musí to být poměrně přesné) ...

Zkus něco jiného - z kousku plechu - mosazi a dvou šroubků si vyrob držáček na šroubek (aby hlava dosedla zcela rovně a nekolébalo se to), vylešti jim hlavy,

uřízni si pláteček HSS (třeba z soustružnického nože nebo strojní pily), na brousku mu uprav rozměr, jednosměrným tahem po brousku naostři a vylešti drážky + zkos hranku pro šroubovák.

• po 2 týdnech...
Odesláno

Ahoj, rád bych se Vás ještě zeptal, z jakých modelů primek by se dalo použít to vypouklé naklapovací dýnko na předělávku 2.1 automaty? Nebo popřípadě, jaký by to dýnko mělo mít průměr? A pak na Honzu Mantu, jak má fotečky svých 2.1A červených tak se mi to jeho vypouklé dýnko zdá jako by bylo z nerezeu, nebo to klame ta fotka a je normální pochromované? A ještě prosím od člena Pazda1 mohl by jsi uvést prosím rozměr, šířku od vnější hrany k vnitřní toho upraveného původního šroubovaného dýnka (šířku stěny toho kroužku co vlastně vznikne) ze sportů a jak to asi vypadá, zda je to vše na knop, nebo je tam ještě nějaká maličká rezerva pro pohyb rotoru...

A ještě pak na Honzu a nebo, Vás, kteří jste už prováděli pak spojení letováním. Dá se to sletovat normálně pistolkovou pájkou?

Tak dík za rady :).

Odesláno (upraveno)

Ten vypouklý střed dýnka je použit z nějakých jiných primek a tudíž samozřejmě z nerezu. A já to sice nepájel, ale stopro je použit ten tvrdý "instalatérský" cín a tudíž musíš mít výkonnější pájku na celkové prohřátí nebo to prohřát plamenem.

Edit: překlep

Upraveno uživatelem Honza.manta
Odesláno

jde to běžnou trafopajkou a normálním cínem za použití kyseliny fosforecné nebo běžného odrezovače.Trvá to cca 10 min a obstojí i tlakovou zkoušku.Je to i s rozměrama popsaný ve vedlejším vlákně tuším prim sport automat .Píšu z mobilu tak nemůžu dělat odkazy. Mějte se du makat.

Odesláno

Ahoj, rád bych se Vás ještě zeptal, z jakých modelů primek by se dalo použít to vypouklé naklapovací dýnko na předělávku 2.1 automaty? Nebo popřípadě, jaký by to dýnko mělo mít průměr? A pak na Honzu Mantu, jak má fotečky svých 2.1A červených tak se mi to jeho vypouklé dýnko zdá jako by bylo z nerezeu, nebo to klame ta fotka a je normální pochromované? A ještě prosím od člena Pazda1 mohl by jsi uvést prosím rozměr, šířku od vnější hrany k vnitřní toho upraveného původního šroubovaného dýnka (šířku stěny toho kroužku co vlastně vznikne) ze sportů a jak to asi vypadá, zda je to vše na knop, nebo je tam ještě nějaká maličká rezerva pro pohyb rotoru...

A ještě pak na Honzu a nebo, Vás, kteří jste už prováděli pak spojení letováním. Dá se to sletovat normálně pistolkovou pájkou?

Tak dík za rady :).

Tak přidávám fotku s rozměry. Ale ber je jen jako přibližné, protože to je měřené jen obyčejnou šuplerou a tam se ty desetiny milimetrů špatně odečítají :-)

Jinak by se ten vnitřní průměr mohl klidně ještě o kousek zvětšit, ale zase když ho necháš co nejširší, tak ti zbyde větší plocha na přichycení vrchního dýnka.Ono jestli si to budeš brousit sám, tak to uvidíš. Taky jsem vždy kousek odbrousil, vyzkoušel, zase kousek odbrousil, vyzkoušel a tak pořád dokola dokud to nebylo dobré.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...