Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Dobrý den, jsem úplný laik co se týče hodinek, ale vždy jsem toužil po těchto hodinkách - ORIENT CEU07007F. Konečeně se mi moje přání splnilo. Hodinky se mi moc líbí, ale absolutně si nevím rady s logaritmickým pravítkem. Pohybuje se s ním kolečkem na posici 4. hodiny. Je zde spousta čísílek, ale jak to funguje mi zůstává záhadou. Dále onen pověstný nekonečný kalendář. V horní popovině ciferníku jsou sloupce s názvy měsíců, pod nimi je okénko ve kterém se po stlačení tlačítka na posici 2. hodiny pohybují čísla od 10 do 31 - nevím zda jde o roky nebo něco jiného, ale pokud je kalendář stoletý, tak mi to nějak nesedí. V dolní polovově ciferníku se nachází sloupce s jednotlivými čísly dnů. Nad nimi se pohybují po stisknutí tlačítka názvy dnů. Opravdu si s tím nevím rady. Zdá se mi, jako by tento kalendář nebyl na sto let, ale pouze do roku 2031. Nebo je to jinak? Omlouvám se, že obtěžuji s tímto dotazem, ale velmi jsem se na hodinky těšil a rád bych je uměl ovládat. Návod je velice obecný a nedostačující.

Děkuji Vám za rady a odpovědi.

S pozdravem Martin Ptáček

Odesláno

logaritmické pravítko funguje jednoduše. Proti výchozímu bodu na jedné stupnici se nastaví jeden násobitel na druhé stupnici. Pak se najde druhý násobitel a proti němu je výsledek. Nepočítá to s řády, to jestli jsme ve stovkách nebo milionech si musíme odvodit vlastní inteligencí.Většina lidí zná klasické přímé logáro, to kruhové uspořádání má tu vlastnost že je jaksi nekonečné. Uvedu příklad. Chci násobit 3x2. Výchozí bod je značka 10, proti ní si nastavím první násobitel, číslo 30 (zastupuje nám číslo 3 protože řád nás nezajímá). Pak najdu druhý násobitel, v tomto případě značku 20 a proti ní je výsledek=60. Teď si v hlavě ujasníme ty desítky a máme spočítáno. Dělí se zas obráceně. Tady jsou navíc značky pro přepočet vzdáleností v mílích ale to by bylo na dlouhé povídání. Podrobné postupy se dají snadno najít na internetu, stačí si zadat do vyhledávání logaritmické pravítko nebo v angličtině slide rule.

Odesláno

Mnohokrát Vám děkuji za odpověď. Už to chápu. Ještě zjistit, jak je to s tím nekonečným kalendářem. Pořád mě mate, že číslice roků začínají od čísla10 a končí číslem 31.

Díky

Martin Ptáček

Odesláno

No návod u nich byl, ale takovej všeobecnej. To logaritmické pravítko už chápu, ale ten kalendář neodpovídá návodu. Jak jsem již psal, jsou tam čísla od 10 do 31, tak by mě zajímalo, jak to vyjde na 100let. Já vím, že za sto let už mi to bude určitě jedno, ale přecejenom bych rád zjistil jak to je. Mě to připadá, že ten kalendář může v tomto případě fungovat pouze do r 2031. Nebo se pletu? Aby to bylo na sto let, museli by tam být čísla od 1 do 100, ne? Omlovám se, že obtěžuju a velmi Vám děkuji za vaše odpovědi.

Martin Ptáček

• po 3 týdnech...
Odesláno

Ahoj,

Původně mě přilákalo to logárko, ale na ten kalendář jsem se taky díval a (kvůli malému ciferníčku?) je opravdu "jen" do roku 2031, tj. odteď 20 let. :wheelchair:

Je samozřejmě otázka jestli se zrovna tyto Orienty té doby dožijí - pokud ano, bude to už taková starožitnost že si u "ročního" ciferníčku zaslouží přemalování (+vyznačení přestupných roků, více o gregoriánském kalendáři zde) - a nebo se uživatel naučí že rok XXX ~ XXX-N×4... :frusty:

• po 2 týdnech...
Odesláno

Jasně, no v podstatě jde o to, že ten kalendář není nikdy zastaralý, akorát je potřeba jej po roce 2031 nařizovat jen podle aktuálního (papírového) kalendáře a nastavit to tak aby to prostě sedělo na ten aktuální měsíc bez ohledu na věnec s roky a měsíci.

Odesláno

2Specta: Jak už je psáno výše, ani potom díky principu fungování přestupných roků v Gregoriánském kalendáři papírový kalendář nepotřebuješ - a od aktuálního letopočtu stačí odečíst třeba 20 (40,60,80...) a nebo jiný šikovný násobek čísla 4 (2035 -> 2015). Takto to vydrží až do února 2100, kdy se "čtyřletý" přestupný rok vynechává.

S tím jestli do té doby přežijí (ať už funkčně a nebo morálně) hodinky samotné, ať už si hlavu lámou naše vnoučata a pravnoučata... :wheelchair:

• Po roku...
Odesláno

Predpokladam, ze to uz nam bude celkem fuk :-) Ale predstav si nekoho za sto let, kdo je nekde vyrabne a bude si nad mina lamat hlavu :-)_

2Specta: Jak už je psáno výše, ani potom díky principu fungování přestupných roků v Gregoriánském kalendáři papírový kalendář nepotřebuješ - a od aktuálního letopočtu stačí odečíst třeba 20 (40,60,80...) a nebo jiný šikovný násobek čísla 4 (2035 -> 2015). Takto to vydrží až do února 2100, kdy se "čtyřletý" přestupný rok vynechává.
S tím jestli do té doby přežijí (ať už funkčně a nebo morálně) hodinky samotné, ať už si hlavu lámou naše vnoučata a pravnoučata... :wheelchair:

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...