224477 Odesláno 22. července 2011 Nahlásit Odesláno 22. července 2011 Ake mate metody na meranie presnosti hodiniek v domacich podmienkach? Chcel by som odmerat poljot 3133 a rad by som sa inspiroval nejakymi metodami. Mna zatial napada nastavit podla moznosti co najpresnejsie napriklad podla presnycas.sk a potom napriklad kazdych 6 hodin, alebo kazdy 12 hodin skontrolovat ci vznikla odchylka a zapisat, alebo inac ? Ako mozem odmerat rezervu chodu? Dakujem za pomoc
Dee Odesláno 22. července 2011 Nahlásit Odesláno 22. července 2011 Hodinky naplno natáhnu, nastavím podle time.is, pokud nemají hacking tak si zapamatuju kde byla vteřinovka. Nosím je týden, pak se podívám na time.is, odchylku vydělím počtem dní. Rezerva chodu - natáhnu naplno, nastavím / zapíšu si datum a čas, položím korunkou nahoru a ráno + večer každý den kontroluju jestli ještě běží.
enicar2 Odesláno 22. července 2011 Nahlásit Odesláno 22. července 2011 Hodinky nosím každý den (mám automaty). Přesně nastavím podle http://www.presnycas.cz/ (mám hacking), přibližně po 24 hodinách se opět kouknu na web a zjišťuji denní odchylku v +- s/den. Ale zjišťuji, že tam ani koukat nemusím, už cca 4 měsíce mi jdou +-2s a nemusím na ně ani sáhnout, což tedy nechápu, ale dobře. Fortis B-42 Marinemaster :-) Tomáš
Marfi Odesláno 22. července 2011 Nahlásit Odesláno 22. července 2011 Výborný webový nástroj od člena Tyfo: http://tyfo.dyndns.org/time/time.php
enicar2 Odesláno 22. července 2011 Nahlásit Odesláno 22. července 2011 Výborný webový nástroj od člena Tyfo: http://tyfo.dyndns.org/time/time.php Super věc :-)
long Odesláno 22. července 2011 Nahlásit Odesláno 22. července 2011 Popravdě mě můj hodinář naučil neřešit maličkosti jako je přesnost u automatických hodinek. Když už jsme je jednou kontroloval tak si je nařídím dle hodin s radiovou kontrolou a pak třeba každý druhý mrknu na odchylku. Ale myslím si, že je to blbost měřit jelikož jinak jdou na ruce jinak Winderu a jinak na stolku a jinak sklem nahoru a jinak dýnkem nahoru.TAK, ŽE TAK proč mi to ten hodinář asi říkal. :-) Je tady za tu dobu co jsem tady popsáno hodně vláken a to včetně možností a způsobu měrění
Frantik Odesláno 22. července 2011 Nahlásit Odesláno 22. července 2011 Popravdě mě můj hodinář naučil neřešit maličkosti jako je přesnost u automatických hodinek. Když už jsme je jednou kontroloval tak si je nařídím dle hodin s radiovou kontrolou a pak třeba každý druhý mrknu na odchylku. Ale myslím si, že je to blbost měřit jelikož jinak jdou na ruce jinak Winderu a jinak na stolku a jinak sklem nahoru a jinak dýnkem nahoru. TAK, ŽE TAK proč mi to ten hodinář asi říkal. :-) Je tady za tu dobu co jsem tady popsáno hodně vláken a to včetně možností a způsobu měrění Pokud tě tvuj hodinář naučil neřešit maličkosti jako je přesnost u automatických hodinek, tak bys asi mel vymenit hodinare
224477 Odesláno 22. července 2011 Autor Nahlásit Odesláno 22. července 2011 no, mna v tomto pripade nezaujima sekundova presnost v zmysle nejakych COSC, tieto konkretne hodinky maju cca 20r a z toho radovo poslednych 10r lezali a nesli. Teraz boli znovuozivene, Bask ich mal aj na vibrografe, kde isli podla neho vyborne. "Pocul som" ze ked natiahnem hodinky na maximum, tak mozu zrychlovat a zase v tych spodnych polohach 'vybitej' pruzinky zase spomalovat, ale sam sa neviem k tomuto stanovisku nejako vyjadrit, ci to je 'urban legend' alebo relevantny vyrok.. Tak ma napadlo, ze to skusim nejako odmerat.
Olda Odesláno 24. července 2011 Nahlásit Odesláno 24. července 2011 Hodinky nařizuji a přesnost kontroluji podle digitálních hodin s DCF. Přesný čas je třeba i na GPS nebo teletextu (televizní signál se používal pro porovnávání časových etalonů), nebo rovnou u kováře. Udělám fotku hodinek a displeje, nemusím nic zapisovat, zabývat se nastavováním sekund, hodinek může být několik. Pokud bys chtěl sledovat přesnost během celé doby natažení zkus na foťáku nastavit snímkování v pravidelných intervalech (půl hodiny?). Pak stačí vyhodnotit obrázky, udělat graf, přidat omáčku o pérovnících a mohla by z toho být i ročníková práce.
Petr_P Odesláno 24. července 2011 Nahlásit Odesláno 24. července 2011 (upraveno) .... Přesný čas je třeba i na ... teletextu (televizní signál se používal pro porovnávání časových etalonů), nebo rovnou u kováře. Nejsem si jistý absolutní přesností dnešního TV signálu, jak ho vidíme v koncovém přijímači. A to samé platí o internetu. Nebude na cestě nějaké dopravní zpoždění ? Někdo má satelit, někdo IPTV, někdo kabel, někdo digitální terestiál, různé rozvody po barácích, atd.? A co známá hříčka rozdílného času telextu ČT a TV Prima, více než 10 sekund? Můj osobní názor je, že tyto "veřejné" zdroje "přesného" času jdou dobře použít ke kontole odchylek za den/týden/atd., ale asi bych je nepoužil jako náhradu DCF nebo GPS. P.S.: Dobré je, že i bez atomového času z DCF i GPS se dá v pohodě žít. Relativní (ne)přesnost drtivé většiny našich hodin a hodinek je taková, že se to po nařízení stejně hned začne rozcházet. A každému jinak, takže nikdo neví, kdo má ten absolutně přesný čas. A je asi jedno, jestli má někdo mnohem přesnější DCF hodinky či GPS přístroj. V každém okamžiku je ten můj čas dominantní pro mé rozhodování a ostaním to jde jednoduše jinak. Navíc ne každý se ve svém životě řídí posedlostí, být časově přesný. Někdo čas s oblibou prostě ignoruje a v pohodě se řídí svým rytmem, atd. Každý jsme prostě jiný. Superpřesnost ale není vůbec na škodu - bez ní by moc dobře nefungovaly moderní komunikační systémy, doprava, atd. - tedy složité technické "supersystémy". Ale pro lidskou bytost, vytrénovanou miliardami let evoluce na poněkud méně přesné vnímání plynutí času, je to trochu proti její přirozenosti. Upraveno 24. července 2011 uživatelem Petr_P
Vit Odesláno 25. července 2011 Nahlásit Odesláno 25. července 2011 Nejsem si jistý absolutní přesností dnešního TV signálu, jak ho vidíme v koncovém přijímači. A to samé platí o internetu. Nebude na cestě nějaké dopravní zpoždění ? Někdo má satelit, někdo IPTV, někdo kabel, někdo digitální terestiál, různé rozvody po barácích, atd.? A co známá hříčka rozdílného času telextu ČT a TV Prima, více než 10 sekund? Můj osobní názor je, že tyto "veřejné" zdroje "přesného" času jdou dobře použít ke kontole odchylek za den/týden/atd., ale asi bych je nepoužil jako náhradu DCF nebo GPS. P.S.: Dobré je, že i bez atomového času z DCF i GPS se dá v pohodě žít. Relativní (ne)přesnost drtivé většiny našich hodin a hodinek je taková, že se to po nařízení stejně hned začne rozcházet. A každému jinak, takže nikdo neví, kdo má ten absolutně přesný čas. A je asi jedno, jestli má někdo mnohem přesnější DCF hodinky či GPS přístroj. V každém okamžiku je ten můj čas dominantní pro mé rozhodování a ostaním to jde jednoduše jinak. Navíc ne každý se ve svém životě řídí posedlostí, být časově přesný. Někdo čas s oblibou prostě ignoruje a v pohodě se řídí svým rytmem, atd. Každý jsme prostě jiný. Superpřesnost ale není vůbec na škodu - bez ní by moc dobře nefungovaly moderní komunikační systémy, doprava, atd. - tedy složité technické "supersystémy". Ale pro lidskou bytost, vytrénovanou miliardami let evoluce na poněkud méně přesné vnímání plynutí času, je to trochu proti její přirozenosti. Asi máš pravdu, myslím si, že při měření odchylek je důležité používat pořád stejný etalon. Já například používám teletext ČT a doufám, že je alespoň pořád stejně něpřesný.
Jay Doll Odesláno 25. července 2011 Nahlásit Odesláno 25. července 2011 Teletext ČT byl kdysi docela přesný, dokud se nepřešlo na DVB-T vysílání, teď je tam spoždění. Ovšem to samé platí i o GPS a DCF. GPS vysílá rádiový signál ze satelitu o frekvenci okolo 2 GHz, takže než dojde k přijímači, nějaké spoždění tam asi bude. Věřím však, že menší než u DCF, kde signál jde sice jenom z Německa, ale na druhou stranu budíky jej přijímají v nějakém delším intervalu (mám dojem asi půl hodiny) a mezitím se čas na tom konkrétním budíku může maličko rozejít. Ale to je fuk, kdo by si dneska řídil hodinky podle atomových hodin
Petr_P Odesláno 25. července 2011 Nahlásit Odesláno 25. července 2011 Teletext ČT byl kdysi docela přesný, dokud se nepřešlo na DVB-T vysílání, teď je tam spoždění. Ovšem to samé platí i o GPS a DCF. GPS vysílá rádiový signál ze satelitu o frekvenci okolo 2 GHz, takže než dojde k přijímači, nějaké spoždění tam asi bude. Věřím však, že menší než u DCF, kde signál jde sice jenom z Německa, ale na druhou stranu budíky jej přijímají v nějakém delším intervalu (mám dojem asi půl hodiny) a mezitím se čas na tom konkrétním budíku může maličko rozejít. Ale to je fuk, kdo by si dneska řídil hodinky podle atomových hodin Máš pochopitleně pravdu, ale nechtěl jsem zacházet do detailů. Ono stačí, že podle oka seřizujeme velké ručičky hodin, které nemají ani vteřinovku. Nebo máme náramkové hodinky s vteřinovkou a ejhle strojek neumožňuje sekundovku zastavit (hacking). A i když hacking máme a máme referenční čas na jiných DCF/ GPS hodinách na které čučíme, tak jak moc jsem přesní při zmáčknutí korunky/tlačítko, aby se ručičky/displej zase rozběhly? V tom se ty mikroskopická zpoždění rádiových signálů ztratí.
Olda Odesláno 25. července 2011 Nahlásit Odesláno 25. července 2011 Teletext ČT byl kdysi docela přesný, dokud se nepřešlo na DVB-T vysílání, teď je tam spoždění. Ovšem to samé platí i o GPS a DCF. GPS vysílá rádiový signál ze satelitu o frekvenci okolo 2 GHz, takže než dojde k přijímači, nějaké spoždění tam asi bude. Věřím však, že menší než u DCF, kde signál jde sice jenom z Německa, ale na druhou stranu budíky jej přijímají v nějakém delším intervalu (mám dojem asi půl hodiny) a mezitím se čas na tom konkrétním budíku může maličko rozejít. Ale to je fuk, kdo by si dneska řídil hodinky podle atomových hodin Nejpřesněji si seřizuji jednoručky. Trochu mimo původní téma, zajímavá kniha o synchronizaci hodin, zavádění jednotných časů a "elektrifikaci" hodin: Peter Galison, Einsteinovy hodiny a Poincareho mapy.
Petr_P Odesláno 25. července 2011 Nahlásit Odesláno 25. července 2011 ...Trochu mimo původní téma, zajímavá kniha o synchronizaci hodin, zavádění jednotných časů a "elektrifikaci" hodin: Peter Galison, Einsteinovy hodiny a Poincareho mapy. Naopak! Je tady taky téma, které asi nikdo moc neřešil. Kde se vlastně bere ten přesný čas, který používáme jako refereční? Mám na mysli to, kde naše televize, rádia, atd. berou ten svůj přesný čas? Taky DFC nebo GPS nebo něco jiného? Kde bere refenční čas vysílač DCF ve Frankfurtu? Signál DCF nechytí celá Evropa, tak jak si tam instituce a média seřizují čas? Nemám na mysli to, že někdo jako Frankfurt má atomové hodiny se superpřesným cesiovým osciátorem, ale jak si všechny ty refereční stanice po světě řeknou, že teď je přesně tolik a tolik? Podle něčeho se taky musí synchronizovat, ne ? Ví to někdo?
enicar2 Odesláno 28. července 2011 Nahlásit Odesláno 28. července 2011 Naopak! Je tady taky téma, které asi nikdo moc neřešil. Kde se vlastně bere ten přesný čas, který používáme jako refereční? Mám na mysli to, kde naše televize, rádia, atd. berou ten svůj přesný čas? Taky DFC nebo GPS nebo něco jiného? Kde bere refenční čas vysílač DCF ve Frankfurtu? Signál DCF nechytí celá Evropa, tak jak si tam instituce a média seřizují čas? Nemám na mysli to, že někdo jako Frankfurt má atomové hodiny se superpřesným cesiovým osciátorem, ale jak si všechny ty refereční stanice po světě řeknou, že teď je přesně tolik a tolik? Podle něčeho se taky musí synchronizovat, ne ? Ví to někdo? Tak všichni chceme mít na hodinkách čas "UTC" (Coordinated Universal Time, koordinovaný světový čas), ten je vysílán z Frankfurtu (impulsy). do něj se právě občas přidává a nebo ubírá jedna sekunda, komem Silvestra a nebo někdy v červnu. Závisí na rotaci země, která není pořád úplně stejná. Čas GPS je trochu jiný (v rámci sec.). Pokud by to někoho zajímalo do detailů, vytáhnu sešit z vyšší geodézie, kosmické geodézi, nebo astronomické geodézie :-) Tomas
enicar2 Odesláno 28. července 2011 Nahlásit Odesláno 28. července 2011 Naopak! Je tady taky téma, které asi nikdo moc neřešil. Kde se vlastně bere ten přesný čas, který používáme jako refereční? Mám na mysli to, kde naše televize, rádia, atd. berou ten svůj přesný čas? Taky DFC nebo GPS nebo něco jiného? Kde bere refenční čas vysílač DCF ve Frankfurtu? Signál DCF nechytí celá Evropa, tak jak si tam instituce a média seřizují čas? Nemám na mysli to, že někdo jako Frankfurt má atomové hodiny se superpřesným cesiovým osciátorem, ale jak si všechny ty refereční stanice po světě řeknou, že teď je přesně tolik a tolik? Podle něčeho se taky musí synchronizovat, ne ? Ví to někdo? Vše je řízeno podle atomových hodin, například Česká republika má dvoje. Jedny má geodetická observatoř na Pecném (Ondřejov) a druhé nějaký vysoká škola, ale jsou nefunkční :-) Existuje světová organizace, která se zabývá přesným časem ale na název si nevzpomenu...
Jafurak Odesláno 3. října 2011 Nahlásit Odesláno 3. října 2011 Vše je řízeno podle atomových hodin, například Česká republika má dvoje. Jedny má geodetická observatoř na Pecném (Ondřejov) a druhé nějaký vysoká škola, ale jsou nefunkční :-) Existuje světová organizace, která se zabývá přesným časem ale na název si nevzpomenu... Toto je veľmi pekné téma. Aj ja som niekedy riešil presnosť hodiniek, ale postupom času a s rastúcim vekom som dospel k názoru, že merať presný čas v nepresnom svete je nezmysel, napr. pri prí***** a odchode vlakov, lietadiel a p. Dnes už presný čas nesledujem, len ho porovnávam s nepresným svetom. Najväčší nezmysel presného času sú časy začiatkov a koncov vysielaní televíznych programov. Veľa krát sa mi stalo, že som nastavil presný čas nahrávania nejakho filmu a potom som zistil, že mi nenahralo prvých 15 minút a na zlosť som tam mal nahratých 15 minút nejakej inej, pre mňa nezaujímavej relácie. A to mám vyspelú techniku, ktorá dokáže rozlíšiť aj posunutie začiatku natáčania vysielania nastaveného programu. Lenže ten signál potrebný na to rozlíšenie niekto zámerne zruší, takže kde je tu zmysel presného času? Tento teoretický pojem má význam jedine pre radosť z vlastnenia techniky, ktorá dnes dokáže tento presný čas ukazovať a zárovaň nám ukazuje aký je svet okolo nás nepresný.
SUBO Odesláno 8. září 2012 Nahlásit Odesláno 8. září 2012 (upraveno) Zdravim,ja sa riadim iba podla jednej stranky: My linkInak moje automaty Seiko SNZD13K My link sa drzali teraz cez leto velmi presne uz vyse 2 mesiacov som nemusel nastavovat,na noc som odkladal,asi nieco na tých teplotach bude - rozpinanie materialov Upraveno 8. září 2012 uživatelem SUBO
Quido Morava Odesláno 8. září 2012 Nahlásit Odesláno 8. září 2012 ...jak tu někdo podotkl, k tomuto tématu je tu už několik mvláken... Pokud je někdo chronomagor, jako já, vezme jednou za týden své mechaniky a seřídí je podle http://Time.is (podle mého je to jeden z nejspolehlivějších portálů v tomto smyslu), anebo podle nějakých přesných quartzek, nejlépe rádiem řízených... TV ani rozhlas nejsou spolehlivé - digitální vysílání TV má zpoždění i několik sekund (to záleží na lokalitě příjmu), u rozhlasu je to také všelijak, liší se i jednotlivé stanice na druhou stranu, sktečně přesný čas v reálu nepotřebujeme, když si uvědomíme, že je odchylka hodinek např. kolem 5 sek./den, pak za měsíc je odchylka mezi 2-3 minutami, což není nic fatálního, stačí jen vědět, jestli jde do mínusu nebo do plusu
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se