mato57 Odesláno 8. ledna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. ledna 2019 Přidám pár svých tulových. Moc pěkné.Až se budeš zbavovat toho třetího zleva (druhý zprava ;-)), tak se mě prosím zeptej, jestli ho náhodou nechci.Určitě ho budu chtít k tomuhle. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lucky Lucaso Odesláno 10. března 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. března 2020 Dobreho dne panove.Vidim, ze se to tu uz pres rok nehnulo ale prece jen zkusim stesti. V pozustalosti po dedovi byla mimo jine i tato vec, respektive satlen. Zajima me jestli jste se uz setkali s necim podobnym. Myslim si ze na privesku je datum umrti a uvnitr popel zesnuleho. Nevim jestli je to spjato primo s nasi rodinou a nebo to deda nekde koupil. Jeho se uz nezeptam a tata nema vubec tuseni.Nase koreny se sice ubiraji k sousedum, ale spise do Rakous nez do Nemec. Material jsem myslel ze je obecny kov,ale na karabince jsem objevil punc. Budu velice rad za vase postrehy.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lucky Lucaso Odesláno 11. března 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. března 2020 Nikdo nic?? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
long Odesláno 11. března 2020 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 11. března 2020 Nikdo nic??Nebuď nedočkavý, vše má svůj čas On je totiž punc, ryzost a potom ještě značka zlatníka. Tady v tvém případě se bude jednat o :Zlacené stříbro (a potom by tam mohla být značka zlatníka, nebo ryzost a vlastně i puncZlacený obecný kov (a potom by tam byla jen značka zlatníka)Dále pak, karabinka tam nemusí být originál a v souvislosti s tím mi přijde divné, že značka punc či ryzost nejsou i na ostatních částech závěsu.Popel z nebožtíka není v mém kraji zcela obvyklý a nikdy jsem to neviděl. Spíše je tam, někdy nabastlen křížek s levými ostatky J.K. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Karlos Odesláno 11. března 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. března 2020 (upraveno) Šatlén zajímavý, popel skoro určitě ne, neb v té době se kremace ještě moc neprováděly. A mně ani moc nedává smysl dávat datum úmrtí na něco, co je elegantní ozdobou. Lidé si přece chtějí připomínat radostné události, a takovýhle přívěšek byl chlubidlo.Zadní strana přívěšku je blbě vidět, ale nechybí tam něco? Upraveno 11. března 2020 uživatelem Karlos Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lucky Lucaso Odesláno 11. března 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. března 2020 Predevsim dekuji za reakce. Mozna jsem objevil jeste jeden punc,znacku a mozna je to taky jen otluk. Nerozpoznam to. A je mi jasny ze z fotky to taky nepoznate. To jen pro zajimavost.Myslim ze to bude jen zlaceny obecny kov, ale muzu se plest.Je mozne s tim nekam v Praze zajit a nechat to prozkoumat? Treba i k nekomu z vas?A co se toho obsahu tyce. Me to jako popel prijde,je to takovy cerno bili prasek,ktery se v tom presypa. A nic na zadni strane viditelne nechybi, je tam jen hladke sklo.Cimz se samozrejme nepru. Ale co jineho by tam mohlo byt,kdyz ne popel? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Karlos Odesláno 11. března 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. března 2020 Aha, je to prosklené, už chápu. A třeba je to opravdu popel, jen se mi to s tím letopočtem zdálo málo pravděpodobné. Zkus zapátrat, jestli se v Německu té doby prováděly kremace. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lucky Lucaso Odesláno 11. března 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. března 2020 Strejda googl našel na dotaz kremace v Německu 19. stol. toto a sice v publikaci: Z dějin české každodennosti. Život v 19. století...... https://books.google.cz/books?id=44ZoDwAAQBAJ&pg=PA282&lpg=PA282&dq=kremace+v+n%C4%9Bmecku+19.+stolet%C3%AD&source=bl&ots=lw7RZf9fQT&sig=ACfU3U3sKpB0a5qpkDrD0-wsotMqjLy8iw&hl=cs&sa=X&ved=2ahUKEwiCk9vi85LoAhXRnFwKHcLHCagQ6AEwAXoECAoQAQ#v=onepage&q=kremace%20v%20n%C4%9Bmecku%2019.%20stolet%C3%AD&f=false Tam je doslova odpověď na to, co že to mám doma. Jestli tomu dobře rozumím.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Karlos Odesláno 11. března 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. března 2020 Zajímavé, je to tedy skutečně popel. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lucky Lucaso Odesláno 11. března 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. března 2020 Zajímavé, je to tedy skutečně popel. A četl jsi stranu 283 o tom kdo se tam nechal 5 dní po své smrti zpopelnit? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Karlos Odesláno 11. března 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. března 2020 Tahle stránka se mi nezobrazila. Kdopak to byl? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lucky Lucaso Odesláno 12. března 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. března 2020 Ale,asi jsem se prehlidnul. Takze nic :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lucky Lucaso Odesláno 17. března 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. března 2020 Tak jsem se asi nepřehlídnul. V Gothě byl opravdu zpopelněn 7.9.1894 Vojtěch Náprstek.Což by odpovídalo iniciálům na šatlénu i s datumem.... Tak a teď babo raď, jak to uchopit? Je opravdu možné, že si v té době chtěl někdo uchovat památku na velikána té doby.... a nebo je to fejk té doby, na kterém se snažil někdo zbohatnout??? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
GlenAffric Odesláno 28. března 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. března 2020 Zdravím, zdědil jsem hodinky s tímto řetězem. Nevíte někdo, z jakého asi období pochází? Děkuji Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Karlos Odesláno 28. března 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. března 2020 Jak bych ve tvém případě postupoval já: Opsal bych nápis na zadním víčku do googlu a listoval výsledky tak dlouho, až bych na nějakou odhadní dataci narazil. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lucky Lucaso Odesláno 28. března 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. března 2020 Jak bych ve tvém případě postupoval já: Opsal bych nápis na zadním víčku do googlu a listoval výsledky tak dlouho, až bych na nějakou odhadní dataci narazil.Cim dyl jsem tady, tim vic zacinam chapat tu nechut po takovem dotazu na cokoli odpovidat...a tim vic si pripadam hloupe pokazde, kdyz jsem sem prihodil nicnerikajici fotku s dotazem tipu, chci vedet vsechno... Zvlastni :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zemic Odesláno 29. března 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 29. března 2020 Pošli fotku strojku. Zdravím, zdědil jsem hodinky s tímto řetězem. Nevíte někdo, z jakého asi období pochází? Děkuji Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
GlenAffric Odesláno 29. března 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 29. března 2020 Díky, fotka zde Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lucky Lucaso Odesláno 5. července 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. července 2020 Tak mi to nedalo a po ukonceni koronasilenstvi jsem se dokopal k tomu,ze jsem napsal do narodniho muzea abych zjistil neco vic k tomu satlenu co jsem tu postnul uz driv. No a tady je odpoved.... Velice zajmave. A vzhledem k tomu ze moc informaci nikde neni, (krom muzea) tak tech privesku z puvodnich nekolika set uz asi moc nebude.... Dobrý den, zde je odpověď na váš e-mail. Jedná se skutečně o památku na kremaci Vojty Naprstka v Gothe v roce 1894. Pod sklem je trocha popelu. Přívěsky byly vyrobeny v několika stech exemplářů a prodávaly se veřejnosti. Výtěžek šel na postavení pomníku Mistra Jana Husa na Staroměstské náměstí. S pozdravem a přáním pěkného víkendu Tereza Žbánková vedoucí Oddělení práce s veřejností a marketingu NÁRODNÍ MUZEUM Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
prim_1967 Odesláno 24. března 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. března 2021 zuby zvířete Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se