Přejít na obsah

Národní parky - západ USA

Doporučené příspěvky

V příštím roce, tj. duben-květen 2012 se chystám s manželkou na ca. 14 denní poznávací cestu po národních parcích na západě USA.

Zatím u mě převládá verze - individiuálně. Z toho důvodu přívítám jakékoli praktické rady od těch, kteří už mají s cestou do těchto končin zkušenosti.

Především rady typu:

- místo příletu/odletu

- trasa

- ubytování (hotely, motely, kemp, - zvažuju obytné auto)

- pronájem auta

- na co si dát pozor (především z hlediska bezpečnosti)

- co určitě nevynechat

- co z toho, co je doporučováno ani moc za návštěvu nestojí

- co si určitě vzít sebou

atd. atd.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Tada

Pozor na medvědy... Beze srandy. Ono ne nadarmo amíci do těch národních parků nevyrážej bez pušky nebo výkonného revolveru. Což je samozřejmě mimo tvé možnosti, ale prodávají se obranné spreje speciálně na medvědy, vypadá to jako malý hasičák a funguje to...

• Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

Pozor na medvědy... Beze srandy. Ono ne nadarmo amíci do těch národních parků nevyrážej bez pušky nebo výkonného revolveru. Což je samozřejmě mimo tvé možnosti, ale prodávají se obranné spreje speciálně na medvědy, vypadá to jako malý hasičák a funguje to...

Ty opravdu nikdy nezklameš ...

Jsi zralý na to, aby si Tě dal na ignore list. Prosba na moda - viz výše.

• Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

Prosimtě, co to plácáš? Kolik návštěvníků jsi viděl třeba v Yosemitu ozbrojený puškou? Já tam teda byl jenom den (a v Sequoia parku) a nic takovýho jsem tam fakt neviděl. Jinak rád bych ti poradil Brette, ale byl jsem tam jen den. Pokud budeš mít míň času, ten Sequoia park bych doporučil i víc než Yosemit. Míň lidí, klidnější, subjektivně zajímavější a blíž od LA.
Odkaz ke komentáři

Párkrát už jsem tam na hodně podobné cestě byl. Teda bez manželky, ale zbytek asi podmínek splňuju :smile_anim: Za sebe bych doporučoval začátek května, je tak akorát teplo a přitom ještě není všude nacpáno. Odlety díky tomu že jsem ze západních Čech, řešíme z Frankfurtu nebo Mnichova kam dojedeme autem a pak přímo, směrem tam do Los Angeles a zpátky ze San Francisca. Obvyklá trasa takhle z hlavy ( mapa se mi válí doma ) je v L.A. mrknout na chodník slávy, eventuelně do Universal Studios, potom směrem dolů na Joshua tree mrknout na kaktusy,

post-1609-080939900 1314019258.jpg

skrz Mohave do Las Vegas.

post-1609-051940700 1314019313.jpg

Z Vegas projet Hoover Dam,

post-1609-041203600 1314019445.jpg

přejet do Tusayanu, prolízt Grand Canyon.

post-1609-065957300 1314019461.jpg

Z Grand Canyonu do Page. V Page jsou Antelope Canyon,

post-1609-090275300 1314019338.jpg

Horseshoe bend,

post-1609-003408800 1314019326.jpg

dá se z něj v rámci jednodenních výletů "udělat" Bryce Canyon,

post-1609-062963400 1314019389.jpg

Monument Valley.

post-1609-076620100 1314019475.jpg

Z Page pak skrz Zionský národní park

post-1609-044871200 1314019434.jpg

znovu do Vegas a nahoru, s přespáním v okolních městech Death Valley, Sequoia,

post-1609-034976100 1314019532.jpg

Yosemite, Mono Lake

post-1609-067315200 1314019490.jpg

a do San Francisca. No a pak domů. Přidal jsem pár fotek z toho co se dá všechno za ty dva týdny vidět a vyfotit :photo:

• Dát hlas 4
Odkaz ke komentáři

Návštěvník Tada

No, na frekventovaných turistických trasách asi medvěd nebude, ale v případě výletu na nějaká odlehlejší místa, bych to nepodceňoval, oni tam fakt čas od času někomu pocuchaj fasádu.

KLIK

Odkaz ke komentáři

Btw i v Sequoia Ntl Park jsem narazil na medveda... takze to neni tak nerealne, nicmene to nepovazuju za nejak zasadni hrozbu... medved proste utekl a bude-li tu moznost mit, tak to bude jeho prvni volba. Neco jineho je kempovani, tam jsou medvedi opravdovou hrozbou.

Doporucoval bych pobyt prodlouzit na vic jak 14 dni, stoji to za to.

Odkaz ke komentáři

Brette - nechceš se stavit k nám? Mám podrobné brožurky všech národních parků, stovky fotek, deník, záznamy o ubytování... Strávil jsem tam sám i se ženou pěknou řádku dní, info budeš mít z první ruky a pohled 2. polovičky taky není k zahození... Jo a 14 dní je fakt málo - uvažuj aspoň o měsíci.

Odkaz ke komentáři

flagolo: Nádherné fotky, úplně z nich sálá ta atmosféra.

Díky, bez nadsázky to tam miluju a když to jenom trochu jde, snažím se tam každé jaro pár dní utrhnout. Snad asi neznám lepší místo na focení krajin.

btw, na medvěda jsem tam nenarazil nikdy a ani jsem neslyšel o nikom koho by v těhle parcích napadl. Ale Tadovi bych samozřejmě doporučil udělat si v jednom dni výlet na dno Grand Canyonu a zpátky a vzít si sebou ten protimedvědí "hasičák". Schválně za jak dlouho by ho zahodil :D

Odkaz ke komentáři

To Brett, na západním pobřeží jsem byl víckrát. Rozhodně půjčit auto, jinak to snad ani nejde. Spali jsme vždy v motelech kam jsme dojeli, tam jsme se ubytovali. Sehnat nocleh není problém. Na mě asi nejvíc zapůsobylo Monument Valley, ale každý park je něčím zvláštní a zajímavý. Dobré je nechat si 2 až 3 dny na Las Vegas. Je tam celkem levné ubytování v luxusních hotelích přímo na stripu. ( většina lidí to doplatí casinu :smile_anim: )Takhle na jaře počítej teploty od +25 v poušti do -5 ve vyšších polohách. Někde můžou ještě ležet zbytky sněhu, třeba v okolí Grand canyon...

Odkaz ke komentáři

Honza Kopka, mimořádnej účastník extrémních závodů na horským kole, jel závod z Kanady do Mexika, přes celý Státy po Skalistech horách. Všude tam prý varujou před medvědem hnědým, doporučuje se mít s sebou ten sprej (je to něco na způsob pepřáku) a rolničku, aby se medvědi plašili.

Trus medvěda hnědého čpí po pepři a obsahuje rolničky.

Upraveno uživatelem vojt
Odkaz ke komentáři

Návštěvník admira

Tada ma pravdu, je treba si uvedomit, ze toto je domovina medveda a clovek je vetrelec; takze bez flinty asi jenom blazen. Co jsem videl tak otec rodiny mel vzdy flintu prez rameno a rodinka i s detmi byla na vylete v bezpeci. Evropan bez flinty je chodici svacinka pro selmy.

Odkaz ke komentáři

Já se přiznám, že bych byl skoro nervoznější z mountain liona, občas když jsem vyrážel sám na horské kolo do parků nebo kopců v kalifornii v dopoledních časech, kdy tam nebylo ani živáčka a všude cestou potkával cedule pozor na pumy, tak jsem občas byl trochu vystreslej, ale naučil se na to časem nemyslet :-) Medvěda člověk většinou uvidí na dálku a klidí se mu z cesty nebo se klidí medvěd sám a i tak v 90 % parků jsou jen černí medvědi, kteří by údajně měli být relativně v pohodě. Grizly jsou až hodně na severu v Oregonu co jsem slyšel. S pumou je to horší, normální člověk ji nemá šanci zpozorovat, navíc puma zásadně útočí zezadu a tak aby o ní kořist do poslední setiny vteřiny nevěděla.... (nedávno jsme při kempování v jednom národním parku byli na večerní přednášce o pumách a místní ranger se v tom evidentně vyžíval a vylíčil nám jí jako dokonalou killing machine, která prý miluje chase and kill, takže díky rangerovi se budu cítit zas o dost nervoznější). Uklidnuje mě jen, že snad více jak 10 let nebylo v kalifornii nebo americe hlášeno zabití člověka pumou a na člověka útočí v naprosto extrémních a většinou nevyhnutelných případech, jinak se vždy člověku vyhne.

Jediný na co dávejte pozor při kempování je v oblasti s medvědy žádné jídlo ve stanu ani v autě včetně sušenek, kosmetiky, sladkého pití atd. ...všude jsou speciální kontejnery na jídlo.

Pro ilustraci jeden neškodný méďa, kterého jsme potkali na konci května u Lake Tahoe.

BTW, záleží na štěstí a počasí a tento rok bylo extrémně sněhu, ale na začátku května může být ve spoustě parků ještě sníh a cesty nepřístupné. To se týká především Yosemite a vysoko položených parků jako např. Lassen Volcanic Park, kdy bylo i na konci května nepřístupná silnice na Glacier Point a Tioga Pass (což nám rozhodilo cestovní program, protože místo 80 mil. k Mono Lake jsme najeli asi 500 km, abychom se dostali přes pás hor na druhou stranu :-)

post-17375-085669100 1314056205.jpg

Zkusím sem později hodit ještě pár tipů na zajímavá místa v Kalifornii.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...