Andrew Odesláno 2. října 2011 Nahlásit Odesláno 2. října 2011 Ahoj, říkám si, že se to třeba někomu doma válí bez užitku a druhému by to naopak pomohlo... Objevili jsme se ženou člověka v nouzi, jedná se o 90 letého pána, který žije v malém bytečku na Praze 6 spolu se svým kokršpaňelem. Žena si všimla, že pejsek je trochu hubenější a tak se začala vyptávat co a jak a za chvilku pánovi nabídla, že mu večer přineseme nějakou konzervu pro pejska a nějaké starší oblečení. Když jsme k pánovi věci nesli, tak jsme se ptali po sousedech a zjistili jsme, že pán je na tom skutečně špatně, ale že je hodný, nepije, nekouří a žije spořádaným životem. Když jsme dorazili k jeho bytu (bydlí v přízemí), bylo zhasnuto Zaťukali jsme na okno a pán byl doma, otevřel nám, věci jsme mu předali a zeptali se, jestli jsme ho nevzbudili. Odpovědí nám bylo, že pánovi vypnuli elektřinu i plyn, protože ze svého skromného důchodu mu vystačí jen na nájem a nějaké jídlo pro něj a pejska. Rádi bychom jim pomohli, žena zítra bude volat na místní charitu a sociálku, co si od toho ovšem slibovat netuším...proto rád KOUPÍM za rozumnou cenu LED lampičky, nějaké rádio a popřípadě další věci, které by tomu smutnému pánovi zpříjemnili život, VŠE OVŠEM MUSÍ BÝT NA BATERIE! Předem všem děkuji za nabídky.
pavča Odesláno 2. října 2011 Nahlásit Odesláno 2. října 2011 (upraveno) Jediná věc, kterou jsem doma našel, ale která by se mu docela mohla hodit, je LED baterka na kličku. Nepotřebuje tudíž ani baterie, když baterka přestává svítit, zatočí parkrát kličkou (jde to velice lehce, to zvládne i dítě) a zase může svítit. Edit: samozřejmě daruji Upraveno 2. října 2011 uživatelem pavča
Andrew Odesláno 2. října 2011 Autor Nahlásit Odesláno 2. října 2011 Díky pavčo, tuhle baterku ještě od Tebe mám (doufám že v autě ), pokud ji náhodou nenajdu, rád Tvoji nabídku přijmu, zítra bych dal vědět přes SZ.
pavča Odesláno 2. října 2011 Nahlásit Odesláno 2. října 2011 V 2. 10. 2011 v 19:45, 'Andrew' napsal: Díky pavčo, tuhle baterku ještě od Tebe mám (doufám že v autě ), pokud ji náhodou nenajdu, rád Tvoji nabídku přijmu, zítra bych dal vědět přes SZ. Dám Ti rád pro něj jinou, v autě si ji raději nech, jeden nikdy neví. Ještě jsem doma šmejdil a našel jsem trošku psího krmení, které zbylo po změně stravy našeho pejska (z důvodu cukrovky), je to zbyteček (cca 1 kg) granulek docela kvalitního německého krmení Belcando, jistě by to pejskovi přišlo k chuti, přidal bych ještě nějaký psí pamlsek, ať si, chudák pejsek, alespoň trošku užije.
Andrew Odesláno 3. října 2011 Autor Nahlásit Odesláno 3. října 2011 Jelikož několik lidí projevilo svoji solidaritu, přidám nějaké info sem a zároveň poprosím moderátory o přesun vlákna do ostatní diskuze. Moje akčnější žena dnes ráno volala místní poštovní doručovatelce, abychom se dozvěděli nějaké bližší info, jak pánovi pomoci. Pánovi je 91 let, do 70 let pracoval jako topič, proto ten nízký důchod. Dům, ve kterém bydlí, patří majiteli a za malý byt 1+? platí cca 7.000,- Kč (!!!) měsíčně. V minulosti pán prodělal mrtvičku a v nemocnici přišli na to, že od dětství má funkční pouze jednu ledvinu a musí hodně pít. Pánovi původně šel plyn i elektřina, plyn mu odpojili, protože měl starý nevyhovující sporák a na nový neměl peníze, tedy ho donutili koupit si elektrický dvouvařič, ale při zdražování nájmu, elektřiny a všeho okolo, musel el. proud odpojit (zda má dluh nevím). Pánovi v tuto chvíli nejde ani voda, údajně kvůli špatné vodovodní baterii - ta snad půjde vyměnit. Paní doručovatelka v minulosti kontaktovala sociální péči P6, pán se musel osobně dostavit se všemi doklady a složenkami (terénní pracovníci jsou asi jen pro opálené spoluobčany) a přidali mu 400,- Kč měsíčně jako kompenzaci důchodu. V době, kdy vyhazujeme milióny a miliardy, tak 400,-!!! Dnes budeme volat ještě charitativním organizacím, zda mohou nějak pomoci, koupím nějaké LED lampičky na AA baterky a rád bych se podíval na tu vodovodní baterii a případně jí vyměním. Vážně se bojím, jak to bude s topnou sezonou Pokud může někdo z vás nabídnout jakoukoli pomoc, prosím sem nebo SZ.
Andrew Odesláno 3. října 2011 Autor Nahlásit Odesláno 3. října 2011 Průběžně aktualizuji... Především děkuji všem, kteří se mi ozvali a nabídli svoji materiální i finanční pomoc, jste skvělí Pánovi jsem před chvílí koupil 2 LED lampičky a stolní rádio se svítilnou a ještě dnes večer mu to předám. Při této příležitosti také zjistím aktuální stav věcí, především pak situaci s dodávkou elektřiny, případný dluh a jak je to s topením. Vodovodní baterii již mám s jedním členem vyřešenou. Několik lidí také zmínilo slovo "sbírka", je to trochu složitější právně, ale celá věc by patrně šla řešit formou osobních darů, které se do částky 20.000,- v období (asi) 2 let nemusí danit. Tento návrh tedy zvážím po dnešním večeru a zkusíme zde rozmyslet, co by pánovi skutečně pomohlo. JEŠTĚ JEDNOU VÁM VŠEM DĚKUJI A POKUD NĚKDY NĚKDO POCHYBOVAL, TAK CHRONOMAG JE FÓREM GENTLEMANŮ!!!
Andrew Odesláno 3. října 2011 Autor Nahlásit Odesláno 3. října 2011 (upraveno) Ještě jednou všem děkuji za podporu, snažím se průběžně odpovídat, ale je to nad moje síly, a proto dávám souhrnné info sem. Moje žena volala asi do 20 různých institucí, charitativních společností a nadací a nakonec jediný, kdo o pána projevil zájem byla ředitelka odboru Sociálních služeb Prahy 6. Přislíbila, že tento týden vyšle k pánovi zkušeného a vyškoleného terénního pracovníka, který situaci zhodnotí a pokusí se pánovi pomoci. Prý jsou schopni při doložení náležitostí dluh za el. doplatit a řešit vše dál. Charity apod. jsou jenom stroje na peníze, nebo pomáhají v Somálsku..., že v Praze žije člověk, který potřebuje pomoc nikoho nezajímá. S panem S. jsem dnes strávil příjemnou půlhodinku, předal jsem mu jak lampičky, tak rádio a pejskovi nějaké pamlsky, bylo vidět, že má ze všeho radost a trochu se i rozpovídal. Žije v bytě 1+kk odhadem kolem 20m2. V bytě má něco jako koupelnu a záchod. Elektřina mu stále nejde, stejně jako plyn. Voda mu teče teplá i studená, prý mu to někdo před nedávnem spravil (původní informace od pošťačky byla asi starší). Dluh na elektřině je prý něco kolem 2.000,- Kč, víc prý ne, ale doklady má už někdo ze sociálky, tak jsem zvědavý, zda se to najde. Největším problémem je tedy i nadále elektřina. V bytě je radiátor ústředního topení, který prý v zimě topí (zjišťuji). Byt je jinak hodně omšelý, ale to se u člověka, kterému je 91 a žije přes 20 let sám dalo čekat, v bytě je potřeba vyměnit jednu tabuli skla v okně a možná je celé přetěsnit, o vymalování a úklidu nemluvím, ale to už by byl asi luxus. Nad postelí má pán místo obrazu velkou pilu, prý ho jako topiče provázela dlouhá léta a nechtěl ji vyhodit . Jinak pán má důchod cca 6.300,- Kč a nájem (bez elektřiny, TV a rozhlasu) činí 5.907,- Kč = rozdíl, ze kterého většina z nás nevyžije ani 1-2 dny Při odchodu jsme potkali sousedku z protějšího domu, která pánovi občas přinese něco k snědku a občas mu dá menší částku, aby si pán nakoupil. Prý mu takhle ještě s jedním mladším sousedem, který se po dobu hospitalizace staral o pejska, pomáhají. To mě potěšilo. Bodově to důležité: během tohoto týdne přijde sociální pracovnice a pak se uvidí co s elektřinouvoda už v bytě fungujeje nutné něco udělat s těmi okny, neumí to tu někdo?finanční dary bych ponechal až po tom, jak dopadne sociálkapokud máte někdo něco, co by pánovi a jeho pejskovi mohlo v životě pomoci, určitě se ozvěte, nic bych ale zatím nekupoval a řídil se předchozím bodemco nějaká menší úklidová a malovací brigáda?pokud by někdo z vás měl nějaký návrh, sem s ním :-) To je zatím vše, ještě jednou díky i za něj Ondra Upraveno 3. října 2011 uživatelem Andrew
Alina Odesláno 3. října 2011 Nahlásit Odesláno 3. října 2011 Hlásím se na úklid,malování.Můžu víkend odpoledne.
maty Odesláno 3. října 2011 Nahlásit Odesláno 3. října 2011 Ahoj, mozna je to v teto situaci prkotina, ale co ten pes? Nepotrebuje nejake ockovani nebo jinou veterinarni sluzbu? Nejakou hracku apod... ? Rad ale pomuzu i jinak, tohle me jen tak mimodek napadlo.
Andrew Odesláno 3. října 2011 Autor Nahlásit Odesláno 3. října 2011 Na úklid a malování už jsme 4, tak to zkusím domluvit, zda by s tím souhlasil a navrhneme nějaký termín (víkend by byl asi fajn). Ohledně pejska - vůbec to není prkotina, díky něho jsme pána vlastně poznali. Pro něj je také Alfou a Omegou jeho života a vypadá vcelku v pohodě, je na svém pánovi hodně závislý a stále ho chrání. Je trošku pohublý a na očkování prý chodí - tomu ale nevěřím. Pán má vůbec snahu vše zmírňovat, rozhodně v tom ale nehledám úmysl, spíše snahu nebýt druhým na obtíž. Sám jsem takový, že neumím pomoc ani dárky přijímat, proto to zcela chápu a spíš mi to přijde smutný
gougy Odesláno 3. října 2011 Nahlásit Odesláno 3. října 2011 Aktuálně nemám jak pomoci, tak jen velký dík a respekt všem, co se zapojili.Držím palce!
Touzano Odesláno 4. října 2011 Nahlásit Odesláno 4. října 2011 pokud je to jeste aktualni, muzu pomoci s uhrazenim elekriny..., prosim napiste mi kolik,jak, kde atd.
baza Odesláno 4. října 2011 Nahlásit Odesláno 4. října 2011 (upraveno) Podle výše příjmů a výše nákladů na bydlení by měl mít nárok na Příspěvek na bydlení:http://www.kurzy.cz/kalkulacka/prispevek-na-bydleni/Dá se požádat půl roku zpátky.Edit: Vychází mi přes 3700 Kč měsíčně, to by mohlo pomoct... Upraveno 4. října 2011 uživatelem baza
ricous Odesláno 4. října 2011 Nahlásit Odesláno 4. října 2011 Jak je na tom s oblečením, ložním prádlem, ručníky a pod.? Co praní špinavého prádla? Pes - co je to za rasu (velikost) a věk? Zvládne čtení a pokud ano - co čte?
Andrew Odesláno 4. října 2011 Autor Nahlásit Odesláno 4. října 2011 Dámy a pánové, opět volím toto vlákno, abych odpověděl na vaše jednotlivé dotazy a také abych vás informoval o průběžném stavu věcí. Předem bych velice rád poděkoval členovi maama za dnešní opravu rozbitého okna, sice jsem mu už děkoval po telefonu, ale toto se neomrzí ? DĚKUJEME Dnes ráno jsem volal na PRE a dluh na elektřině je "pouze" 2.380,- Kč + poplatek za připojení za 1.500,- Kč, celkem tedy necelé 4.000,- Kč. Teď k tomu vážnějšímu, dnes pánovi přišel platební rozkaz (s datem 15.8.2011, doručen 4.10.2011) na částku 34.382,- Kč za neuhrazené nájemné od cca 12/2010 do 07/2011 + odměnu právní kanceláře ve výši 17.880,- Kč. Paradoxní je, že mám neúplnou fotografii ústřižku složenky o údajném zaplacení nájmu za 06/2011 v částce 5.907,- Kč. Na fotce bohužel nemám zobrazené potvrzení pošty a originál složenky je po dnešní návštěvě terénní pracovnice na sociálce. Možnosti z mého pohledu jsou 4: majitel, který dal celou věc k soudu v tom má bordel (málo pravděpodobné)pán jednoduše neplatí poslední cca rok nájem a pouze si schovává neplatné ústřižky (divné, co?)pán někomu slepě důvěřuje, dá mu peníze i se složenkou, ten mu ji přinese zpátky a pán si nezkontroluje, že není ústřižek potvrzený poštou??? Ať je to jak je, tak my se v této věci už asi nemůžeme více angažovat. Moje paní půjde zítra i se soudním příkazem na sociálku a pokusí se dohledat mj. již zmíněný ústřižek složenky. Dále je vše už na sociálce a naše dosavadní pomoc zde asi končí. Samozřejmě rád zítra převezmu věci pro pejska od dvou zdejších členů a dál je předám. Pokud by se někdo ze zdejších členů chtěl ujmout právní pomoci, rád jej s pánem seznámím a předám veškeré poznatky. Také nabízím svoji stálou a upřímnou pomoc, další koordinaci ovšem musím nechat na úřadech, nebo na někom znalého práva. Děkuji ještě jednou všem za úžasný a čistý projev lidskosti a případné reálné návrhy a názory piště prosím sem. Ondra P.S. úklid se myslím tímto odkládá na neurčito, protože kdoví jak to dopadne
Návštěvník Tada Odesláno 4. října 2011 Nahlásit Odesláno 4. října 2011 Se zeptám kamarádky, co dělá veterinu a v podobných věcích se angažuje, že by třeba pomohla s očkováním toho psíka... S tím nájmem to bude průšvih, na odvolání proti platebnímu rozkazu je málo času a většinou to ani nemá cenu
Drexxy Odesláno 4. října 2011 Nahlásit Odesláno 4. října 2011 odvolani proti platebcaku nemusi byt ani oduvodnene, casu je tedy dost, otazka je jestli to zbytecne neprodrazi soudni rizeni, coz asi ano.
Slim_brno Odesláno 5. října 2011 Nahlásit Odesláno 5. října 2011 Pokud jde o takovouhle částku tak ten odpor proti plaťáku je stoprocentně potřeba podat, protože to řízení už to prodraží maximálně v řádu nějakých stokorun. Jen by tam s pánem někdo musel jít (ani to nemusí být právník, stačí zmocněnec, který se v tom alespoň trochu vyzná). Bohužel osobně nepomůžu, jelikož nejsem z Prahy a vzhledem ke svému studiu to nestihnu, ale eventuálnímu angažovanému dobrovolníkovi rád sdělím přes net veškeré své zkušenosti a rady...
Andrew Odesláno 5. října 2011 Autor Nahlásit Odesláno 5. října 2011 Podání odporu nic neřeší, pouze člověk získá trochu času, ale k čemu to? Jinak ve tři se jde na sociálku. Mluvil jsem dnes ještě se sousedkou, která pánovi občas pomáhá (už jsem ji tu zmiňoval) a také se přiklání k tomu, že pán někomu sprostě nalétnul. I na té složence je vidět, že je pěkně utrhlá, což by pán s třesavkou zvládnul jen steží. Co Tado, nechceš se toho ujmout, prohloubíš si právní praxi a získáš si zdejší (alespoň můj) respekt Pokud nic, tak můžeš odprásknout tu svini, která si z něj udělala bankomat Složenka:
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se