Přejít na obsah

Casio Pro Trek

Kristian.nov

Doporučené příspěvky

fnovak66 :Ajo, jsem to ale blbec.

EDIT: Práveže jsem zažil něco podobného, ráno jsem našteloval výškoměr a jel jsem asi 40km na Hostýn a nahoře to ukazovalo o 15-20m méně.

Upraveno uživatelem ggrand
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Chilliluk

To je možný, že jsem měl štěstí..ještě to budu zkoušet jindy. Podle těch údajů z meteostanic je rozdíl tlaku tak zanedbatelný, že by toho hodinky v tom případě moc nepoznaly, ale jen jsem psal svojí první zkušenost, která byla překvapivě dobrá. Uvidíme, jak to bude dál. Správně by měl tlak klesat asi o 1hpa každých 8,5 metrů výšky, tak tohle asi bude extrém.

..nicméně za těchto podmínek by toho moc nepoznal žádný barometrický výškoměr, to je problém metody měření jako takové a nemá to nic společného s přesností senzoru hodinekPosted Image

Upraveno uživatelem Chilliluk
Odkaz ke komentáři

Práveže jsem zažil něco podobného, ráno jsem našteloval výškoměr a jel jsem asi 40km na Hostýn a nahoře to ukazovalo o 15-20m méně.

A jaký měl být skutečný výškový rozdíl?

Je jasné, že člověk musí mít štěstí, aby se v průběhu měření tlak moc neměnil. Pokud během tvé jízdy tlak zrovna neustále stoupal, tak to může ukázat i opak, než by člověk čekal.

Také si myslím, že nemá moc cenu kalibrovat výškoměr na přesnou nadmořskou výšku, spíš má smysl porovnávat výškové rozdíly kterých dosáhnu v krátkém časovém intervalu. Ideální je rychlovýtah v mrakodrapu. :) Nebo měření mnohokrát opakovat, pokud to jde, vyloučit výsledky s extrémní odchylkou, a udělat průměr.

Odkaz ke komentáři

fnovak66: jel jsem autem, takže do hodiny na místě, výškový rozdíl je znát až posledních 10minut jízdy. Jinak celkový rozdíl výšky je kolem 500m. Ale je to už přes rok, takže si přesně nepamatuju.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Chilliluk

Chilliluk: Tak to máš štěstí. Dám ti ukázku 2 meteostanic, data stará do hodiny. Jsou od sebe vzdálené 24km po cestě, takže vzdušnou čarou budou ještě méně. Rozdíl v nadmořské výšce je 280m a podívej se sám na rozdíl tlaku vzduchu...

Teď mi to došlo, ty výsledky vůbec nejsou divné, je to tím, jak píše fnovak, že jsou už přepočítané na hladinu moře.

Pokud je přepočítáme zpět na reálný tlak, tak to vychází:

1021.9Hpa = 230M nad mořem

1021.3Hpa = 510M nad mořem

230/8.5 = 27.06

1021.9 - 27.06 = 994.85 hpa skutečného tlaku v níže položené meteostanici

510/8.5 = 60

1021.3 - 60 = 961.3 hpa skutečného tlaku ve výše položené meteostanici

Výsledky skutečného tlaku jsou tedy značně rozdílné a výška se z toho dá bez problémů určitPosted Image

To číslo 8,5 je počet metrů, na jejichž nárůstu se sníží tlak zhruba o 1hpa.

Odkaz ke komentáři

Práveže jsem zažil něco podobného, ráno jsem našteloval výškoměr a jel jsem asi 40km na Hostýn a nahoře to ukazovalo o 15-20m méně.

A ještě mi není z té věty jasné, zda myslíš "15-20m méně" oproti správné výšce v cíli, nebo oproti výchozímu bodu?

Pokud je to myšleno oproti startu - jak píšeš rozdíl 500m, tak to by byla brutální chyba, to snad neni možné.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Chilliluk

Těch 15-20m výškového rozdílu bych nepovažoval za tak velkou chybu, to byl vzhledem k velké vzdálenosti podle mě vlastně slušný výsledek, jestli na těch dvou místech bylo zrovna rozdílné počasí.

Jsem rád, že jsme si to tu společně objasnili, teď tomu rozumím zase o něco lípPosted Image

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Chilliluk

Jen tak pro zajímavost...co si myslíte o zámku výškoměru, jako má Suunto? Hodně se o tom diskutuje na Watchuseek..někdo to považuje za nezbytnou funkci, jiný zase říká, že to v praxi stejně nepomůže a stejně se musí kalibrovat. Jen by mě zajímalo, jaký je váš názor? Já myslím, že pravda je tak napůl..je hezký si zamknout výškoměr na výšku, kterou znám, takže třeba když jsem doma, výška se nemění..ale stejně ho musím odemknout předtím, než začnu něco měřit..a to je podobný rituál jako kdybych musel znovu nastavit výšku, nebo ne?

Odkaz ke komentáři

Jen tak pro zajímavost...co si myslíte o zámku výškoměru, jako má Suunto? Hodně se o tom diskutuje na Watchuseek..někdo to považuje za nezbytnou funkci, jiný zase říká, že to v praxi stejně nepomůže a stejně se musí kalibrovat. Jen by mě zajímalo, jaký je váš názor? Já myslím, že pravda je tak napůl..je hezký si zamknout výškoměr na výšku, kterou znám, takže třeba když jsem doma, výška se nemění..ale stejně ho musím odemknout předtím, než začnu něco měřit..a to je podobný rituál jako kdybych musel znovu nastavit výšku, nebo ne?

No, já v praxi počítám, že budu používat pouze měření rozdílů výšek - v okamžiku, když budeme vyrážet na cestu, prostě stiskem jednoho tlačítka vynuluju diferenciální ukazatel, a pak už sleduju jen rozdíl výšky - při pěší tůře mě zajímá hlavně to. Že bych se dostával do výšek, kde by bylo nebezpečí nedostatku kyslíku, abych musel sledovat absolutní nadmořskou výšku, to nehrozí. Nebo těsně před začátkem stoupání na nějaký kopec si uložím jednu hodnotu času a výšky, a na kopci si uložím druhou a pak si výškové údaje odečtu. Vždy jde podle mne o to, měřit výškové rozdíly v co nejkratším čase, aby se minimalizoval vliv změny tlaku v důsledku změny počasí.

Odkaz ke komentáři

Snad nebude vadiť že se zapojím do dobře rozběhnutý diskuze, nicméně k tomuhle můžu něco přidat...

Podle mě je ,,zámek" fajn věc, protože ne vždy, když jdeš, nebo jedeš na tůru, celou dobu jdeš, nebo jedeš :-), necháš-li se tedy zmámit pivkem a jídlem někde v hospodě, kde je určitě jiný tlak, okamžitě to hne s výškou, ale v případě že ji zamčeš, tudíš přepneš na baro, s výškou se nic nestane, jakmile zase vyjdeš, není-li těch piv moc, přepneš zpátky na výškoměr a nemusíš nic kalibrovat ani si pamatovat žádné výchozí hodnoty, tudíž je to dle mého názoru mnohem snazší, než případná kalibrace... Podle toho, co si pamatuju jde přepínat mezi barem a alti na dva kliky tlačidel, takže rychlovka.

A myslím, že Ty grande máš na mysli mód auto, který Suunto má (samozřejmě nemusí být aktivní, protože celkem žere baterku, takže lze módovat manuálně), v tomhle případě hodinky rozeznají, zda se, vzhledem k rychlosti změny tlaku, pohybuješ, nebo ne a tak přepínají mezi alti a baro, někde jsem tu o tom básnil, jak jsem byl překvapen o přesnosti měření na mód auto...

Chilliluk: já myslel, že Suunta poznají, že je změna tlaku pomalá, tak změnu tlaku nevyhodnocuje jako změnu výšky. Případně pokud je rychlá, tak vyhodnocují jako změnu výšky, ale tlaku ne.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Chilliluk

A když je těch piv moc a náhodou zapomenu výškoměr zase odemknout, tak i když pak vyjdu třeba o dalších 100M výš, tak hodinky nic nepoznají, protože jsem je předtím neodemknul? Takže jsem vlastně ve statistice jakoby ten úsek ztratil, nebo si tu výšku umí dopočítat i zpětně, když je odemknu až později?

A další věc, o které se hodně diskutuje, je automatické přepočítávání tlaku na hladinu moře, to taky Casia nemají..asi je to praktické, když chci výsledky porovnat kvůli počasí s jiným místem, ale podle mě v konkrétním místě mě zajímá spíš aktuální tlak než ten přepočítaný, na hladinu moře si ho umím přepočítat i sám..i když, jako funkce navíc se to musí uznat, to joPosted Image Jde o to, že někteří tvrdí, že by se bez toho neobešli, ale mně to moc nechybí, protože když jsou hodinky na jednom místě, poznám změnu i z místního tlaku, ten přepočítaný je spíš pro porovnání s jiným místem, což já nepotřebuju..i když přiznávám, že mít tu možnost je lepší než ji nemít. Jde asi o to, že se každý snaží zastávat toho, co si koupil. Kdybych měl hodinky, které ty funkce mají, tak bych říkal, že bych se bez nich neobešel. Když ty funkce nemám, tak musím říkat, že mi vlastně nechybí a mám místo nich zase jiné, třeba rádiem řízený čas a solární napájení...tak to prostě fungujePosted Image

EDIT: Mě napadlo, že ten zámek se dá obejít tak, že když přijdu na místo, kde budu delší dobu, uložím si aktuální výšku do paměti..když pak budu pokračovat třeba až druhý den, zkontroluju výškoměr, jestli souhlasí s večer uloženou výškou, když ne, změním výšku na tu, co tam byla večer, a můžu jít dál. Přiznávám, je to trochu složitější, ale jde toPosted Image

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Chilliluk

Chilliluk: já myslel, že Suunta poznají, že je změna tlaku pomalá, tak změnu tlaku nevyhodnocuje jako změnu výšky. Případně pokud je rychlá, tak vyhodnocují jako změnu výšky, ale tlaku ne.

V tomhle jsou Suunta samozřejmě lepší, proti tomu se nedá bojovatPosted Image

Odkaz ke komentáři

Pokud těch piv bude moc, tak už je to stejně jedno....:-), ale pokud si vážně potom někde vzpomeneš, tak to hodinky už nedopočítají, protože kdyby se mezi tím, co ty jsi v hospodě, venku zchylovalo k bouřce, což znamená prudkou změnu tlaku, v případě že by to tuto funkci mělo, by ti to rozhodilo výšku... Na druhou stranu by to ale nebylo špatné, ovšem nějakým manuálním způsobem, protože tohle už hodinky vážně poznat nemůžou... Jako že by se to dopočítalo z průměrných předchozích hodnot, no ale, to je co by kdyby :-).

Další věc co píšeš, no těžko říct, je to rozhodně plus, nicméně bych to u Suunt klidně za rádio vyměnil... 1000 lidí, 1000 názorů... A myslím si, že tohle není úplně dominantní, nepostradatelná fce, absolutní tlak.

Ten zámek, no nevím, jestil ho takhle obejdeš, protože když přepneš na baro, tak se výškoměr prostě vypně, tudíž pokud ho zase nezapneš, neměl by vůbec nic měřit. Každopádně to můžeš zkusit. Já jsem tady jednou, jednomu členu fóra zkoušel napsat pro a proti hodinek, co jsem měl, tak se v tom třeba někdo něco dozví...

Tak kde člověče začít? :-) Asi u toho co jsem vše za outdoorové hodinky měl - tudíž zkoušel. Začalo to Casiama PRG 50, potom Suunta X6HR, potom Suunta X6m, potom Suunto Core - těch bylo několik, vlastně jsem měl postupem času téměř všechny modely, dál jsem měl Suunto Vector HR, teď ty PRG 80t a už se těším na ty PRG 40, protože se mi vždycky líbily. Dále jsem měl možnost nosit Casia PRW-2500t, SGWčka a PRW-2000.

Ve vybavenosti a všestranosti vládnou Suunta, nicméně v provedení jsou na výši Casia. A teď, co je důležitější, funkce které používáme 1% z toho, co máme hodinky na ruce, nebo vizuální stránka, kterou hodnotíme těch zbývajících 99% :-), tak na tohle sem si zatím nedokázal odpovědět :-). Ze Suunt jsou nejvybavenější Cory, to asi víš, v přítomnosti Suuto vychytalo téměř všechny předchozí nedostatky, tzn. že trošku zlepšili výdrž a zredukovali poruchovost. Na druhou stranu mě každý model po cvhilce začal nudit a to i přes jejich nadupanost. Nejlepší modej co jsem asi měl byl Steel Stell, ačkoli bych si je vzhledem k tomu, že mají stejný vnitřek jako ty nejlevnější Cory, za plnou cenu nikdy nekoupil... Ale třeba ten tah který měli, ten byl super, měl gumou vyvložkované přechody a osičky které je drželi byly obaleny jakýmisi vymezovacími kroužky, takže držel jak pes, pohodlnej, pěkně pevnej a hlavně nikdy ani nezachrastl. Ze Suunt ještě ty x6mka byly nádherně zpracovaný, když si tak vzpomenu byli i docela nadupaný, měli krasný přechody jednotlivých funkcí, snad i animace, takže pokud by někdo nevyžadoval velký hodinky a více byl v kanclu, nebo ve společnosti, než v přírodě, tak jsou to pro něj naprosto výborný hodinky, jak jsem říkal, kdybych nebyl na ty velký, tak by si je nechal, i když jak si tak vzpomínám, drobky to nebyly, no ale přece jenom...:-). Jinak zbytek ze Suunt, které jsem nezmiňoval, stál za prd a to, nerad tě zklamu, včetně Vectorů... Ty jsem také vždycky chtěl zkusit a docela sem se v nich zklamal, i v porovnání s těmi nejlevnějšími Cory, což jsou myslím ty se zelenou linkou, byli zpracovány otřesně, Luneta drhla, dokonce se mi jednou odloupla, sice šla nasadit, protože je vydělávací ale podle mě by se to prostě stávat nemělo, držela tam vlastně jenom ve dvou drážkách a pružinkách, takže šrknout někde o strom tak jde... Také mají plastové sklíčko, které třeba na Suuntech T3 vypadalo perfektně, ale s tímhle u Vectorů sluníčko mávalo jak vzteklí :-).

U Casií je super to zpracování, funkce jsou podle mě ale zbytečně strohé, Suunto to má takový hravější. Nejlepší Casia co jsem asi držel byly 2500t PRWčka a to jak zpracovnáním, tak funkčně. Nicméně, pro mě u těch hodinek přijde všechno zbytečně přimý, všude jsou ukazatele odchylky od jakési průměrné minulé hodnoty, to samé v pouzdru, nikde ani o kousek víc toho, co nepotřebuješ, což by mi tam děsně chybelo...:-), je pravda, že mají rádio, což je super věc, mít atomově přesný čas v hodinkám je fajn, to samé solar, nicméně tam bych viděl trošku nevýhodu přes zimu... Brácha s tím teď bojuje, jak je nabít, protože jde z prace domů a z domu do práce, takže je nemá moc venku a tak aby se bál, je používat, když začnou řvát o low. Na druhou stranu stačí dát na den na okno a je po problému, to se ale musí chtít a hlavně jde o to, den nenosit hodinky...:-) Nejhezčí display z Casií a vůbec, z digitálek co jsem kdy viděl mají paradoxně (protože bych si to nikdy nemyslel) tyhle 40, mají i hezký přechody funkcí, jak se to prvně popíše, to mi u ostatních Casií chybí, to je právě ta hravost :-). No a abych udělal nějakej result, tak vlastně neudělám, protože záleží jestli od hodinek očekáváš funkčnost nebo perfekcionalitu zpracování. Ale no, kdybych měl shrnout ty nejlepší tak jsou to Cory Steel Steel, Casio prw 2500t, Suunto x6m a Casio prg 40.

A když je těch piv moc a náhodou zapomenu výškoměr zase odemknout, tak i když pak vyjdu třeba o dalších 100M výš, tak hodinky nic nepoznají, protože jsem je předtím neodemknul? Takže jsem vlastně ve statistice jakoby ten úsek ztratil, nebo si tu výšku umí dopočítat i zpětně, když je odemknu až později?

A další věc, o které se hodně diskutuje, je automatické přepočítávání tlaku na hladinu moře, to taky Casia nemají..asi je to praktické, když chci výsledky porovnat kvůli počasí s jiným místem, ale podle mě v konkrétním místě mě zajímá spíš aktuální tlak než ten přepočítaný, na hladinu moře si ho umím přepočítat i sám..i když, jako funkce navíc se to musí uznat, to joPosted Image Jde o to, že někteří tvrdí, že by se bez toho neobešli, ale mně to moc nechybí, protože když jsou hodinky na jednom místě, poznám změnu i z místního tlaku, ten přepočítaný je spíš pro porovnání s jiným místem, což já nepotřebuju..i když přiznávám, že mít tu možnost je lepší než ji nemít. Jde asi o to, že se každý snaží zastávat toho, co si koupil. Kdybych měl hodinky, které ty funkce mají, tak bych říkal, že bych se bez nich neobešel. Když ty funkce nemám, tak musím říkat, že mi vlastně nechybí a mám místo nich zase jiné, třeba rádiem řízený čas a solární napájení...tak to prostě fungujePosted Image

EDIT: Mě napadlo, že ten zámek se dá obejít tak, že když přijdu na místo, kde budu delší dobu, uložím si aktuální výšku do paměti..když pak budu pokračovat třeba až druhý den, zkontroluju výškoměr, jestli souhlasí s večer uloženou výškou, když ne, změním výšku na tu, co tam byla večer, a můžu jít dál. Přiznávám, je to trochu složitější, ale jde toPosted Image

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Chilliluk

Díky za vyčerpávající odpověď. Já mám teď jako první ABC hodinky PRW2000, takže porovnávat můžu leda tak podle papírových hodnot, ale jsem s nimi úplně spokojený a ani teď bych nevybral jinak. Než jsem je vybral, trvalo mi to spoustu hodin porovnávání, při kterém jsem právě narazil na různý diskuse na Watchuseek, které jsem tady na Chronomagu nějak nenašel, tak jsem se chtěl ještě právě na to zeptat někoho, kdo tomu rozumí. V češtině je to vždycky lepší a určitě se to i bude hodit někomu dalšímu, kdo bude vybíratPosted Image

PRW2500 se mi líbí hodně, ale nepřenesl bych se u nich přes absenci odpočítávání 24 hodin a naopak příliv/odliv nebo fáze měsíce považuji za zbytečnost...východ/západ slunce se mi taky hodí víc, tak tam to bylo jasný..no a v Suuntech se skoro nevyznám, jen vím, že jsem je zavrhnul hned nějak na začátku kvůli absenci radia/soláru atd...prostě mi Casia nakonec připadaly pro mne daleko vhodnější, ale na druhou stranu vím, že Suunta mají zase co nabídnout jinde a nikde jsem tu takový porovnání neviděl, tak doufám, že do budoucna jsme teď třeba někomu usnadnili rozhodování.

S tím solárem to asi taky bude co člověk, to názor..já když je koupil, byly na MID a asi 3 dny jsem nedělal nic jinýho v podstatě v kuse, než jsem si s nimi hrál a trápil baterku jak se dalo. Včera svítilo sluníčko, tak jsem je dal na parapet na 2 hodiny a byly na HIGH, dneska zase bylo sluníčko, tak jsem je tam dal znovu na další 3 hodiny a teď by teda měly být už určitě plně nabité. Takže vybití baterie se už nebojím, je asi podle mě větší problém ji vybít než nabít:-)

Na druhou stranu už jsem četl pár příspěvků, kdy dobijecí baterka někomu odešla po cca 4 letech, což je dost málo a doufám, že to byly vyjimky, protože kdyby ne, neměl by solár smysl.

Odkaz ke komentáři

Prosím :-)... PRW 2000 je super volba, pokud máš rád, nebo se Ti víc hodí kultivovanější, techničtější vzhled, není co řešit, navíc jsi myslím sám psal, že do vnitrození je to z dostupných Casií asi nejlepší volba...Ale jak tu pořád dokola píšeme, je to prostě o vkusu, brácha si třeba ty PRW 2500 koupil, ačkoli nevyužije příliv a odliv, ale líbí se mu, což je zkrátkanejdůležitější... Na druhou stranu je celkem zajímavý sledovat ten vývoj něčeho, co neznáme...

Solaru bych se nebál, pár vadných kusů vždy bylo a bude, jako ve všem, z toho se udělá haló, ale o tom, že dalším tisícovkám uživatelů to prostě vydrží navždycky, už se nepíše...

Odkaz ke komentáři

Prosím :-)... PRW 2000 je super volba, pokud máš rád, nebo se Ti víc hodí kultivovanější, techničtější vzhled, není co řešit, navíc jsi myslím sám psal, že do vnitrození je to z dostupných Casií asi nejlepší volba...Ale jak tu pořád dokola píšeme, je to prostě o vkusu, brácha si třeba ty PRW 2500 koupil, ačkoli nevyužije příliv a odliv, ale líbí se mu, což je zkrátka nejdůležitější... Na druhou stranu je celkem zajímavý sledovat ten vývoj něčeho, co neznáme...

Solaru bych se nebál, pár vadných kusů vždy bylo a bude, jako ve všem, z toho se udělá haló, ale o tom, že dalším tisícovkám uživatelů to prostě vydrží navždycky, už se nepíše...

Upraveno uživatelem Vencalekl
Odkaz ke komentáři

Návštěvník Chilliluk

Jasně, právě že se mi líbil / líbí ten technický vzhled a i ty funkce, takže nebylo pak už při rozhodování moc co řešit, ale každému se líbí a chce něco jinéhoPosted Image

Na soláru vidím největší výhodu v tom, že do hodinek nemusí nikdo hrabat a otvírat je, nemusí se nikam posílat na přetěsnění. To je to, co mi vadí na výměně baterek nejvíc, jinak by mi to bylo jedno, ale mám rád ten pocit, že hodinky z výroby ještě nikdo "nevylepšoval"..

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...