Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Mé v Primu zrenovované Sporty I se zpožďují. U mých Orlíků je přesnost tak dobrá, že hodinky seřizuji tak jednou za 2-3 týdny. Takže jsem si odvykl přesnost kontrolovat.

Má otázka: Jak přesně je možno kalibr 68 seřídit?

Odesláno

Jo,jo! To samý jsem za mlada dělal taky. Jenže, časové znamení dávali na všech stanicích a nebyl s tím problém, tak přesnost kalibru 68 jsem neřešil. To bylo jaksi samozřejmé před školou seřídit hodinky.

Odesláno

Já třeba jsem si po nějaké době opět vzal své Sport II a z hrůzou jsem zjistil, že se zpozdily o 6 minut za 24 hodin! Přitom před tím byly v Eltonu na seřízení. Řekl jsem si, že jim dám týden a pak půjdou zpět do fabriky. A ejhle, den ode dne se to zlepšovalo a asi po týdnu jsem na +/- půl minuty za den. Čím to je, že se hodinky takhle "rozcházejí"?

Odesláno

já už díky mechanice klesnul tak hluboku, že se ani nedívám, jestli mi jdou přesně Prim Linea. A u mých oblíbených Sport II se stejně blbě pozná čas na minutu přesně, kromě celé hodiny (díky těm bílým čtverečkový indexům), že to neřeším. Kupodivu jsem však klidnější a všude chodím včas!

Odesláno
  Wachn napsal:
Já třeba jsem si po nějaké době opět vzal své Sport II a z hrůzou jsem zjistil, že se zpozdily o 6 minut za 24 hodin! Přitom před tím byly v Eltonu na seřízení. Řekl jsem si, že jim dám týden a pak půjdou zpět do fabriky. A ejhle, den ode dne se to zlepšovalo a asi po týdnu jsem na +/- půl minuty za den. Čím to je, že se hodinky takhle "rozcházejí"?

Je to tak, že když je sleduješ, tak se odchylka pohybuje v rámci jejich možností plus mínus. Když je přestaneš hlídat, tak ony to vycítí a zvlčí - začnou dělat různý blbiny a tak. Jakmile je začneš znovu hlídat, tak se zase ukázní, zvláště pak mají strach, aby se v nich někdo nezačal vrtat. Tak je to. ;)

Návštěvník Kamil
Odesláno
  typograf napsal:
Je to tak, že když je sleduješ, tak se odchylka pohybuje v rámci jejich možností plus mínus. Když je přestaneš hlídat, tak ony to vycítí a zvlčí - začnou dělat různý blbiny a tak. Jakmile je začneš znovu hlídat, tak se zase ukázní, zvláště pak mají strach, aby se v nich někdo nezačal vrtat. Tak je to. ;)

Tak teď už je mi to zcela jasný, že já na to nepřišel sám!:D:D:D

Odesláno
  typograf napsal:
  Wachn napsal:

:lol: :lol: díky Typografe, to je asi jediné možné vysvětlení :D Aspoň už vím, jak na ně. Nastavím je a pak budu dělat jakoby nic. Za tři dny se na ně najednou rychle podívám, aby nestihly nic udělat a uvidím, jak jsou přesné "bez dozoru" :D

Odesláno
  Wachn napsal:

To je zajímavé, ty Sporty II, které jsem tady prodal (viz sekce Prodej), se drží v toleranci 20-30 vt./den.

Odesláno
  Petr_S napsal:
  Wachn napsal:

To je zajímavé, ty Sporty II, které jsem tady prodal (viz sekce Prodej), se drží v toleranci 20-30 vt./den.

Nějak mi uniká, proč nebo čím je to zajímavé :)

Odesláno
  Wachn napsal:
  Petr_S napsal:
  Wachn napsal:

Nějak mi uniká, proč nebo čím je to zajímavé :)

Nu tož docela mne překvapil ten počáteční rozptyl :)

Odesláno

Moje v Eltonu renovované a seřízené Sport I -2 až +5 sekund na den při pravidelném nošení. Přes noc buďto leží na stole sklíčekm nahoru, nebo jsou nasazeny na termoventilu u topení ve svislé poloze s korunkou do strany.

altfretka napsal:
Prijde mi zvlastni, ze obruc setrvacky ani nema zavazicka - specialne 68-4 povazuji za hodne "ekonomicky" nenarocnou praci. Ale je to jen muj nazor, sam bych si to do drazsich hodinek rozhodne zabudovat nenechal.

S názorem na 68-4 vcelku souhlasím, na pohled to opravdu není žádná zvláštní krása. Absence závažíček na setrvačce ale není znakem odfláknutosti, spíše je důkazem lepší technologie a vyšší přesnosti obrábění. Prostě už nejsou potřeba. Nemají je ani jiné modernější hodinky.

Odesláno
  altfretka napsal:
  JJ napsal:
S názorem na 68-4 vcelku souhlasím, na pohled to opravdu není žádná zvláštní krása. Absence závažíček na setrvačce ale není znakem odfláknutosti, spíše je důkazem lepší technologie a vyšší přesnosti obrábění. Prostě už nejsou potřeba. Nemají je ani jiné modernější hodinky.

Setrvacka bez zavazicek se da omluvit u hodinek s vyssim kmitoctem - obruce setrvacky jsou potom vyrazne mensi i co se tyce obvodu. U pomale setrvacky kalibru 68 se staci pouhym okem podivat, jak setrvacka lita, je elipsovita a celkove pricitam ty bezne nepresnosti prave ji. U drahych hodinek byvaji zavazicka porad, neni to zadna parada, ale snaha o co nejlepsi vyvazeni setrvacky - namatkou me napadaji treba jakekoliv hodinky s tourbillonem. Mrknete po vizualni strance na rozdil mezi kalibrem 50 a 68-4 - posledne jmenovany je v tomto smeru tragedie, lace a snaha o usporu je az bolestive videt.

Ale jsou to jen moje nazory, nechci rozputavat zadny flamewar. Mam proste rad zdobene, poctive delane strojky.

mohol by sem niekto hodit foto kalibru 50 a 68 a 68-4?

Odesláno

to altfretka: Pokiaľ sa nemýlim tak kaliber 68 nikdy nemal zotrvačku s vyvažovacími kolíčkami. Ak je elipsovitá, máš pravdu má to vplyv na presnosť a kontinuitu chodu, no nie je to dobre. Daj si vymeniť zotrvačku za dobrú a bude po probléme. Tak ako píše JJ, ide o lepšiu technológiu. Aj posledné kalibre 50-52 a tiež odvodené 55-57, mali zotrvačku bez závažičiek.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...