petr_cha Odesláno 25. prosince 2011 Nahlásit Odesláno 25. prosince 2011 ahoj, tak jako padesátý příspěvek jsem si nechal tuhle fotku z tchánovo šuplíku... jako totální laik jsem se tak trochu bál s nimi více manipulovat, otevírat a tak.. ale teď mi strašně vrtá v hlavě, jak asi vypadají vevnitř.. postřehl jsem tyto dvě vlákna, snad jsou i pro tento případ relevantní.. zkusím je v klidu projít, uvidím, jestli něco natolik pochopím, abych dědovi zvládl nějaké základní info předat (on sám už je dostal od svého taťky a neví o nich vůbec nic)... klik 1 Klik 2 kdyby jste někdo věděl i něco bližšího k těmto konkrétním hodinkám, nejen děda bude rád.. díky..
bohus76 Odesláno 25. prosince 2011 Nahlásit Odesláno 25. prosince 2011 Mám rád tyto šachovnicové ciferníky,snad by mohly být zlaté,proto by bylo vhodné je otevřít a na zadku vnitřního deklíku by měl být punc např.585 /14karátů/ nebo 750 /18karátů/.Víc je jako věštění z křišťálové koule,když nevíme jaký stroj v tom je.Tož asi tak.
Karlos Odesláno 25. prosince 2011 Nahlásit Odesláno 25. prosince 2011 Ta dvě vlákna s tvými hodinkami bohužel nijak nesouvisí. Ale za přečtení to rozhodně stojí, člověk se dozví hodně zajímavých věcí. Tvoje hodinky jsou hezké, zlaté a relativně obyčejné. Strojek bude to lepší až nejlepší, co tahle firma vyráběla, ale pořád jde o strojek běžné konstrukce, tak 15 - 17 kamenů, mikroregulace asi nebude. Hodinky otevřít není nic těžkého, ale opatrnost je na místě, něco poškodit, nebo hodinky třeba poškrábat, to by byla škoda. Zadní víčko (vlastně dvě) je normálně zaklaplé, v jednom místě je žlábek určený pro otevírání, někdy to jde třeba i jen nehtem, ale jinak se na to používá takový otvírač, co vypadá jako malý nožík, kterým se lehce a opatrně zapáčí. Můžeš zkusit třeba normální nožík, spíš tupý a opatrně, moc netlačit, aby ti nezajel do hodinek, jen lehce odpáčit a tak, abys plášť nepoškodil.A pak se pochlub strojkem, rádi se mrkneme.
petr_cha Odesláno 27. prosince 2011 Autor Nahlásit Odesláno 27. prosince 2011 (upraveno) Ahoj, tak jsem se s tím popasoval a tady jsou fotky.. v jednu chvíli ve mě hrklo, když jsem trochu zabral ve žlábku, šlo to hezky ven, ale pak jsem koukal, že tahám celé hodinky včetně ciferníku namísto pouze zadního vnitřního krytu, tak snad jsem nic nevyved ..nápisů se moc nekoná, zezadu je 14K punc a rytinka korunky.. uvnitř nápis 15 kamenů a Swiss made.. přední kryt není a už ani zlatý řetízek.. vypadá to na nějaký základní model, nicméně kdybyste někdo uměl trochu naznačit, co je to za firmu Primator (nebo to je pouze jméno modelu?), stáří a takové ty historické souvislosti, bylo by to moc fajn.. zkušel jsem googlit "hodinky primátor" v češtině a angličtině (německy bohužel neumím), ale moc jsem neuspěl.. kromě pár antíků na mě furt skákaly akorát tak články o tom, jak si který primátor koupil nové hodinky.. hlavně ten bývalý pražský vypadaj moc krásně, až mě to samotného docela dostalo.. natáhl jsem je a šlapou "jak hodinky".. a když jsem je položil na skleněnou desku stolu, tak v jednu chvíli tikaly tak nahlas, až se to rozléhalo okolo .. Upraveno 27. prosince 2011 uživatelem petr_cha
Karlos Odesláno 27. prosince 2011 Nahlásit Odesláno 27. prosince 2011 No vida, šlo to. Jen až moc To by nemělo. Strojek je jak jsem předpokládal, takový obyčejný, průměr. Ale tahle značka asi nic lepšího neměla. A komu patřila, nebo jestli je to i výrobce, to jsem nenašel. Tak jen zkusím odhadnout výrobu - tak v první polovině 30. let?No a jestli je hodláš používat, nebo jen udržovat v chodu, rozhodně to chce napřed svěřit hodináři a nechat udělat nějakou údržbu, případně opravu (regulační páčka je úplně mimo).
bohus76 Odesláno 27. prosince 2011 Nahlásit Odesláno 27. prosince 2011 No vida, šlo to. Jen až moc To by nemělo. Strojek je jak jsem předpokládal, takový obyčejný, průměr. Ale tahle značka asi nic lepšího neměla. A komu patřila, nebo jestli je to i výrobce, to jsem nenašel. Tak jen zkusím odhadnout výrobu - tak v první polovině 30. let? No a jestli je hodláš používat, nebo jen udržovat v chodu, rozhodně to chce napřed svěřit hodináři a nechat udělat nějakou údržbu, případně opravu (regulační páčka je úplně mimo). Jen dodám,vnitřní plášť je z nějakého obecného kovu /označení Metal na plášti i vedle strojku/ a venkovní teda 14k zlato,jak jsme předpokládali.
petr_cha Odesláno 27. prosince 2011 Autor Nahlásit Odesláno 27. prosince 2011 (upraveno) No vida, šlo to. Jen až moc To by nemělo. Strojek je jak jsem předpokládal, takový obyčejný, průměr. Ale tahle značka asi nic lepšího neměla. A komu patřila, nebo jestli je to i výrobce, to jsem nenašel. Tak jen zkusím odhadnout výrobu - tak v první polovině 30. let? No a jestli je hodláš používat, nebo jen udržovat v chodu, rozhodně to chce napřed svěřit hodináři a nechat udělat nějakou údržbu, případně opravu (regulační páčka je úplně mimo). Díky za komentáře ..jo ta páčka docela praští do očí, zkoušel jsem, jestli není "upadlá", ale naštěstí není.. škoda, že zůstaly takhle neznámé... zatím jsou dědovo, takže teď půjdou zpátky do šuplíku.. možná se ke mě jednou dostanou a pak je asi proženu patřičným servisem, prostě jenom pro tu potěchu.. uvidíme Upraveno 27. prosince 2011 uživatelem petr_cha
Chosé24 Odesláno 29. prosince 2011 Nahlásit Odesláno 29. prosince 2011 Díky za komentáře ..jo ta páčka docela praští do očí, zkoušel jsem, jestli není "upadlá", ale naštěstí není.. škoda, že zůstaly takhle neznámé... zatím jsou dědovo, takže teď půjdou zpátky do šuplíku.. možná se ke mě jednou dostanou a pak je asi proženu patřičným servisem, prostě jenom pro tu potěchu.. uvidíme To muselo bejt překvápko , když stroj i s vnitřním deklem vypadl ven hihi. Dělalo to více výrobcu. A páčka . Zkus přesnost chodu . To je podstatné.
Rs. Odesláno 29. prosince 2011 Nahlásit Odesláno 29. prosince 2011 Pěkné, zachovalé, nedoryté.Osobně mám rád art-deco 30 let. Je to otázka peněz, ale servis bude velmi podstatný, je zbytečné je nechat zkorodovat. Spadají do kategorie není škoda nosit, ostudu neudělají.Regulační páčka - mohou být jenom zmagnetizované a suché, nevypadají na to, že by se jimi prošlo nějaké kopyto.
buca Odesláno 22. června 2014 Nahlásit Odesláno 22. června 2014 Protože jde o stejnou značku zeptám se tady místních znalců na tyto hodinky zajímal by mě váš názor na kvalitu stojku, popřípadě jestli je možné určit stáří.
Altruista Odesláno 22. června 2014 Nahlásit Odesláno 22. června 2014 Strojek dobrý na první pohled "nedodrbaný" nějakým zásahem a hodinky z období art deco.
bronek Odesláno 22. června 2014 Nahlásit Odesláno 22. června 2014 To, jo. Dost často jsou na strojku rýhy jak někomu ujel šroubovák a ojeté hrany šroubků. Kvalitní stroj.
Karlos Odesláno 22. června 2014 Nahlásit Odesláno 22. června 2014 Zlaté hodinky jsou na tom většinou jinak, mnohem líp - protože jsou zlaté, tak bývaly většinu svého životy někde pěčlivě schované a nepoužívané. A kdo by si s nima chtěl hrát, nebo se v nich nějak dloubat, tomu by doma ruce urazili A že nebývaly nošené, tak ani žádné opravy, žádné omleté šroubky...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se