NIGHTinGALE Odesláno 11. února 2012 Nahlásit Odesláno 11. února 2012 Já se asi zeptám hloupě, ale jak je vyřešeno, že nedojde ke zmagnetování přes sklíčko a ciferník? To spec. pouzdro, ve kterém je strojek uložen, je i pod ciferníkem?
Petr_P Odesláno 11. února 2012 Nahlásit Odesláno 11. února 2012 Technicke vychytavky me nezajimaji, spis prave pouze zvysena ochrana proti magnetickemu poli (radeji nejvyssi). Ani netouzim prilis po jejich nakupu, ale vzhledem ke svoji praci se nad tim posledni dobou celkem zamyslim. Pro hledání těch správných hodinek sem ještě dám souhrn, čeho si všímat: 1) Pokud výrobce uvede, že jsou ?anti-magnetic?, tak to znamená základní hodnotu 4 800 A/m. 2) Pokud výrobce neuvede nic, tak nic. Problémem jsou silné švýcarské značky, které jsou skoupé na technické detaily. Často jen proto, aby vypíchli ve svém portfoliu nějaký speciální model s 80 000 A/m. 3) Pokud výrobce uvede nějakou z těchto norem bez konkrétního čísla: mezinárodní ISO 764, německá DIN 8309, švýcarská NIHS 90-10 (a japonská JIS Class Level 1), které definují anti-magnetické vlastnosti/kvalifikační testy, tak je to vždy základní hodnota 4 800 A/m. 4) Nebo můžou mít hodinky uvedenu normu ISO 6425, NIHS 92-11, DIN 8306, JIS B 7023 pro profi ?Diver?s watches? a pak je to automaticky 4 800 A/m. 5) Pokud mají hodinku vyšší hodnotu nad 4 800 A/m (na trhu až do 80 000 A/m ~ 1000 Gauss = 0,1 Tesla), tak to výrobce zpravidla uvede. Jen je třeba někdy hlídat, jestli nekecá, což se může stát u značek, které pouzdra a spol. nakupují od jiných, a pak třeba vymění plné dýnko za průhledné. 6) Všechno výše zmíněné se týká primárně mechanických hodinek, u elektronických hodinek se nějaké hodnoty hledají velmi špatně a metodiky platné pro mechanické hodiny na ně moc neplatí. V minulosti na Chronomagu už na to toto téma pár vláken bylo, například: 24917-dneskajsie-hodinky-a-magnety/ 27993-damasko-prvni-drsny-test/
Kristian.nov Odesláno 11. března 2012 Nahlásit Odesláno 11. března 2012 Ahoj, nevíte jak velkou roli v tom hraje křemíkovej neklid? Mám na mysli Si14 co dává Omega např. do kal. 8500. Je důležitější antimagnetický pouzdro, nebo podobné materiály úplně mění situaci?
Petr_P Odesláno 11. března 2012 Nahlásit Odesláno 11. března 2012 Ahoj, nevíte jak velkou roli v tom hraje křemíkovej neklid? Mám na mysli Si14 co dává Omega např. do kal. 8500. Je důležitější antimagnetický pouzdro, nebo podobné materiály úplně mění situaci? Ano, obecně dostupné informace říkají, že křemíkový vlásek oscilátoru, který nese obchodní jméno Omega Si14, bude imunní vůči magnetickému poli. Přesto Omega svým hodinkám nezvedla hodnotu magnetické odolnosti. Oficiálně zůstává na standardu podle ISO 764, tedy 4800 A/m. S lepším materiálem snadněji splní tuto specifikaci (připouští se rozhození přesnosti až o 30 sekund za den). Ale jaké maximální magnetické pole hodinky skutečně vydrží, nebo jaká je přesně dosažená (ne)změna přesnosti (je tam ještě spousta dalších kovových součástek), to se asi nedozvíme. Podle mého skromného názoru Si14 nevymýšleli primárně kvůli anti-magnetickým vlastnostem, ale spíše hledali materiál, který zajistí přesnost/stabilitu chodu, dlouhou životnost a snadnější a efektivnější vyrobitelnost. Reklamní video Omegy z výroby křemíkové vlásku: http://www.youtube.com/watch?v=NXVSCn22-e0
Quido Morava Odesláno 12. března 2012 Nahlásit Odesláno 12. března 2012 (upraveno) ... i přečetl jsem si zde několik (i starších) vláken dotýkajících se ténmatu antimagnetické ochrany a působení magneckých polí - je krásné a obdivuhodnné, jak mnozí oplývají odbornými znalostmi a člověka to obohatí, je i zajímavé číst o mnohých souvislostech, kterých si člověk v běžném životě ani nevšimne, nebo si je neuvědomí; rád bych se v těchto informacích ale zorientoval pro praktický život. Mně ze přečteného vyplynulo následující - běžné mechanické hodinky (bez uváděné antimagnetické ochrany) by se měly vyhýbat místům:- kde se svařuje el. obloukem- některým provozům těžkého průmyslu (s magnetickými jeřáby, indukčními pecemi apod.)- železničním depům a servisům elektromotorů- lékařským přístrojům pracujícím na bázi magnetické rezzonance- některým fyzikálním a specializovaným pracovištím- v domácnosti reproduktorům a starým (CRT) TV přístrojům(zapomněl jsem na něco?) Předpokládám, že vliv slabých polí mobilů, komunikáotrů, notebooků a LCD obrazovek lze ignorovat.A co další běžné spotřebiče kolem nás, zejména v domácnosti? Jak je to např. s indukční varnou deskou, s domácím Wi-fi, bezdrátovým zvonkem apod.? Jak je to s motory u nářadí (dnes je vše na elektromotor) - ruční pila (ať už přímočará, nebo kotoučová), brusky, vrtačky, sekačky atp.? Edit: (pokud se v čemkoli pletu, opravte mne) Upraveno 12. března 2012 uživatelem Quido Morava
Petr_P Odesláno 12. března 2012 Nahlásit Odesláno 12. března 2012 .... (zapomněl jsem na něco?) .... A co další běžné spotřebiče kolem nás, zejména v domácnosti? Jak je to např. s indukční varnou deskou, s domácím Wi-fi, bezdrátovým zvonkem apod.? Jak je to s motory u nářadí (dnes je vše na elektromotor) - ruční pila (ať už přímočará, nebo kotoučová), brusky, vrtačky, sekačky atp.? Nezapomeň na magnetické pole Země , bez něho by nás už dávno uškvařilo sluneční a jiné kosmické záření. Základní přehled magnetických polí domácích spotřebičů jsem uváděl v tomto starším příspěvku. Pozor, raději znovu připomínám, že jednotka 1 ? Tesla = 0,001 mili Tesla = 0, 000 001 Tesla. Tam je krásně vidět jakou vliv má vzdálenost od zdroje. Ale ten příspěvek jsi asi četl, že? Já bych u těch tebou jmenovaných domácích přístrojů strach neměl. Vemi si malý feritový magnet a nějaký předmět, kde je hodně železa (například hřebík). Pokud ho zapnuté přístroje dokážou srovnatelně udržet, jako ten malý magnet, tak bych to "řešil". Pro jistotu raději připomenu, že anti-magnetické vlastnosti hodinek se testují pouze na krátkodobé vystavení magnetickému poli (celkem 3 minuty). To stačí pro běžný život, ale ne prostředí s dlouhodobě vysokým magnetickým polem. Ale tvůj dotaz na indukční varnou desku mě inspiroval k myšlence, že by mohlo být zajímavé sledovat, co se stane s hodinkami odloženými na plocho víkem na indukční desce . Bude pro hodinky více zničující indukční ohřev feromagnetických materiálů (jak moc se ohřeje nerezové pouzdro?) nebo vlastní magnetické pole? Prosím ber to jako ironické šťouchnutí, nikoliv jako návod k praktickému pokusu. Ale pokud bude zase někdo na fóru "nevratně" rozebírat čínský fejk, tak by to mohl přeci jen zkusit.
Quido Morava Odesláno 13. března 2012 Nahlásit Odesláno 13. března 2012 ano, to vlákno jsem četl a právě proto jsem vznesl tento lický dotaz, jelikož z těch jednotek moc chytrý nejsem - proto jsem chtěl ujištění - v běžném živvotě ani mnohdy (já možná ještě častěji než jiní) neuvědomujeme, co všechno na nás působí...a prorože tu byly řeči o mobilech a iPadech a tabletech a pod., tak bych opravdu rád věděl, co může hrozit... např. si nedovedu představit, jak moc ovlivńuje či neovlivňuje mé hodinky např. elektriická bruska nebo pila, když s ní dělám třeba celý půlden - píšeš, že tohle nemám řešit, takže to je pro mne odpověď - v tom případě mne napadá kacířská otázka, k čemmu antiimagneticjké hodinky (?) :-x k té indukční desce - ohřívá se jen materiál ve dně nádoby postavené přímo na indukční pole, ostatní plochy desky jsou chladné, mně by spíše zajímalo, jestli nějak působí zařízení indukční desky na hodinky při vaření anebo pokud by byly odloženy těsně vedle desky ... jinak výborný nápad, zkusím někde sehnat starší hodinky, vyndat strojek a sklíčko, zavřít dýnko a nalít vodu, pak dát naplněné pozdro hodinek doprostřed pole a zkusit tu vodu uvařit - pak zkusit, jestli je pouzdro zmagnetováno... ale podle mého hrnce zmagnetovány nejsou ; čínksý fejk bych k pokusu neviděl jako vhodný, tam ani nepředpokládám, že je to nerez, možná vůbec ocel... chápu tvůj ironický pohled odborníka na otázky laika... z fyziky si něco málo pamatuju, ale hodinky jsme tam neřešili
Quido Morava Odesláno 13. března 2012 Nahlásit Odesláno 13. března 2012 a ještě k jednotkám - pokud píšeš, že 0,1T je asi 80 000 A/m, pak 1T je asi 800 000 A/m, což je hodnota 167x vyšší než hranice 4800 A/m označovaná u hodinek jako antimagnetická ochrana.... takže spotřebíč uváděnýá jako "nejsilnější" v tomto smyslu (tj. fén nebo podobný elektromotor s hodnotou až 0,002T- čili asi 1,2 A/m ve vzdálenosti 3 cm, který držím tak, že hodinky mám asi 5-10 cm od zdroje), by mne (hodinky) neměl vůbec ohrozit, přestože ho držím cca 5-10 minut; naopak před reproduktorem (myslím odložené hodinky na reprobedně) s hodnotou 1- 1,5T, čili hodnotou 167x až250x vyšší, než je údaj pro antimagnetické hodinky žádná taková úprava asi neochrání .... ergo, spíše by mne opravdu zajímala praktická stránka věci - dlohodobé působení magnetického pole s nízkými hodnotami (ekvivalent bežně užívanných spotřebičů a prostředí) na hodinky, než laboratorní hodnota určená pro krátkodobé působení...a pak kladu stále všetečnou otázku: k čemu má antimagnetická ochrana hodinek sloužit pokud jsou mé úvahy a přepočty mylné, prosím o opravu
Daemonultimate Odesláno 17. července 2012 Nahlásit Odesláno 17. července 2012 Dobrý den všem,chystám se vstoupit do řad majitelů Fortis B42,takže by mě zajímalo jak jsou na tom s ochranou proti magnetismu.Děkuji za reakce.
cali Odesláno 17. července 2012 Nahlásit Odesláno 17. července 2012 Permanentny magnet je pekna sfina, az budete machtrovat pred kamosom ze quartzkam magnet nevadi tak pozor, silny magnet strojku sice naozaj neublizi ale dokaze vytiahnut plechove rucicky z osiciek
Vlcak Odesláno 7. září 2012 Nahlásit Odesláno 7. září 2012 Nechci zakládat nové vlákno a tak oživím toto, kam má žádost o doplnění dalších modelů vlastně patří, jen bych upřesnil původní skalisovy požadavky na ochranu proti magnetickému poli. Zajímají mě jen hodinky s nejvyšší anti-magnetickou odolností. Což je v současnosti asi kategorie 80 000 A/m (100mT, 1000 gauss).Což vyřazuje velkou část v tomto vlákně již zmíněných modelů. Pominu-li samozřejmě dnes vintage modely IWC Ingenieur reference 3508/3518/9238/9265 které měly deklarovánu odolnost 500 000 A/m. Ona je samozřejmě otázka kdo a jakým způsobem své hodinky testuje a deklaruje pak třídu ochrany.Petr_P sepsal výborným způsobem informace v tomto příspěvku. Primárně mi jde o pracovní hodinky na každodenní nošení a osobně mám vybráno. I když svůj názor mohu ještě změnit, kupovat je se ještě aktuálně nechystám a antimagnetická ochrana není samozřejmě jediný funkční parametr mého výběru i když nezbytný, ale to tu rozebírat nechci. Jde mi o seznam takovýchto hodinek pro ucelený přehled. Třeba to pomůže i dalším při výběru. Prosím tedy o doplňování seznamu.
Vlcak Odesláno 7. září 2012 Nahlásit Odesláno 7. září 2012 Rolex Milgauss (ref 116400 white & black, 116400GV)
Vlcak Odesláno 7. září 2012 Nahlásit Odesláno 7. září 2012 IWC Ingenieur Automatic (ref IW323601, IW323604) [big Pilot a Mark sice mají vnitřní pouzdro z měkého železa, ale jsou se stupněm ochrany níže 40 000 A/m?]
Vlcak Odesláno 7. září 2012 Nahlásit Odesláno 7. září 2012 Bremont MBI a MBII U-2/SS a U-2/DLC [konkrétní hodnotu intenzity mag. pole nemohu u výrobce dohledat, ale myslím, že sem modely MB a U-2 budou patřit, prosím případně o doplnění]
Vlcak Odesláno 7. září 2012 Nahlásit Odesláno 7. září 2012 Sinn656/657 756/757 856/857 900 Pilot / 900 Pilot S EZM 3 EZM 7 [EZM 10 bohužel ne]
Vlcak Odesláno 7. září 2012 Nahlásit Odesláno 7. září 2012 DamaskoDA 34/35 DA 36/37 DA 44/45 DA 46/47 DC 56/57 DC 66/66Si/67/67Si [jejich výborné inhouse kalibry A35 a H35 bohužel dělají jen s průhledem a tedy bez vnitřního pouzdra z měkkého železa]
Vlcak Odesláno 7. září 2012 Nahlásit Odesláno 7. září 2012 Timefactors Speedbird III (PRS-22) Speedbird GMT (PRS-22GMT) [smiths Military 36mm(PRS-29A) a 39mm(PRS-29B) mají 50 000 A/m]
Vlcak Odesláno 7. září 2012 Nahlásit Odesláno 7. září 2012 (upraveno) Seznam hodinek s antimagnetickou ochranou 80000 A/m pohromadě: (prosím tedy o doplňování seznamu) Rolex Milgauss (ref 116400 white & black, 116400GV)IWC Ingenieur Automatic (ref IW323601, IW323604)Bremont MBI a MBIIBremont U-2/SS a U-2/DLCSinn 656/657Sinn 756/757Sinn 856/857Sinn 900 Pilot / 900 Pilot SSinn EZM 3Sinn EZM 7Damasko DA 34/35Damasko DA 36/37Damasko DA 44/45Damasko DA 46/47Damasko DC 56/57Damasko DC 66/66Si/67/67SiTimefactors Speedbird III (PRS-22)Timefactors Speedbird GMT (PRS-22GMT) Upraveno 7. září 2012 uživatelem Vlcak
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se