lib Odesláno 5. srpna 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. srpna 2008 Za nic se neomlouvej, díky za dobré informace. .............................................. A nakonec, jak je to s AR vrstou a potápěním v moři. (viz. můj poslední dotaz) Díky za informace Mám Fortisy s vnějším AR dvoje. B-42 Flieger Chrono se smetanovým ciferníkem a B-42 Pilot Pro s černým. Ty s černým se mnou už absolvovaly dvě dovolené v moři a žádný problém, žádné mikroškrábance. Jen je čistím hadříkem na brýle až po pořádným omytí sladkou vodou. Otřít hadříkem AR od soli bych si asi netroufnul. To by mohl být problém. Jinak ty s Pilot Pro používám hlavně jako víkendovky (kolo, brusle, hory a tak) už něco přes rok a zatím žádná stopa na AR. Přičemž pouzdro už jsem jednou přelešťoval. Takže si myslím, že obava z poškrábání vnějšího AR bude možná dost přehnaná. On ten AR strašně chytá skvrny. Pár kapek deště a člověk se může zbláznit, jak musí namáčet, leštit a leštit. Nic hlavně nesmí probíhat nasucho. Vždy je nutno nadýchat nebo použít přípravek na čištění brýlí. Pak si myslím, že AR vydrží dost dlouho. A jestli stejně po 2 - 4 letech dám hodinky do servisu, AR sklíčko u Fortisek by mělo stát cca 3.000 a to se dá obětovat. Ono to totiž svou službu udělá. Už se mi dkonce stalo, že se mě kolega zeptal, jestli tam vůbec nějaký sklíčko mám! Tak plasticky a bez odlesku z konkrétního úhlu viděl ciferník ! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Seamaster Odesláno 6. srpna 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. srpna 2008 Jirine diky za paradni prispevek k tematu AR. Ja mel pred koupi hodinek s oboustrannym AR taky trochu obavy z odolnosti, ale zatim muzu rici, ze je to bez problemu, jen opravdu velmi nachylne ke smouham a tudiz to nuti cloveka to porad lestit, coz se musi asi opravdu opratrne, Omega dodava vlastni mikrovlakno hadrik, cestovni pouzivam vyse zmineny Rodenkopf, ale pokud je to mastne, musi to stejne pod saponatovou vodu. Oc je udrzba narocnejsi, o to je hezci na hodinky s oboustrannym AR pohled. Souhlasim, ze vnejsi AR je mnohem dulezitejsi pro eliminaci odlesku, nez te vnitrni, mam oboje a rozdil je vice nez patrny. Slane vody bych se nebal, dost slabej roztok, to spis pujdou kourit tesneni. NIcmene propblem by mohly delat nejake chemikalie urcite - mohlo by dojit minimalne ke zmene zabarveni, nebo i k vetsimu poskozeni AR vrstvy. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Goe1 Odesláno 6. srpna 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. srpna 2008 Je několik druhů nanášení. Jedna z nich je chemické napařování této vrstva, nasledné " upečení" s možností další vrstvy. Čím více vrstev, tím lépe. Na sklech třeba i 9 vrstev. Vrstvy jsou tvořeny chemickou sloučeninou těžkých kovů a dalších materiálů, které jsou nejčastěji výrobním tajemnstvím. Celý procej je poměrně náročný, nenanášejí se jen AR vrstvy, ale i jakési mezivstvy, pro lepší přilnavost. Nejhorší je to potom samozřejmně u plastových skel, ketrá jsou u hodinek na ústupu, naopak v oční optice jejich popularita stoupá a pomalu vytláčejí skla minerální Přesně tak. Tak tady nejsem schopen zcela odpovědět. Podobné testy jsme na brýlích nedělali Ale můj osobní názor jr, že by to kvalitním AR vrstvám vadit nemělo. Díky za výstižné odpovědi, zase budu o něco chytřejší Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Onisan Odesláno 6. srpna 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. srpna 2008 Mám antireflex na všech brýlých a musím říct, že je pucuju kde čím... a že by se poškrábaly víc než brýle které jsem dříve míval bez antireflexu?... ani náhodou Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
cigi Odesláno 6. srpna 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. srpna 2008 mám úplně stejné praktické zkušenosti, jako onion a lib (taky fortis - dokonce je to největší předností těch fortisek). Nemám s vnějším antireflexem jiný problém, než, že je na tom víc vidět mastnota. Možná se antireflex časem smaže, ale počítá se to jistě na léta. Taky jde myslím obnovit. Jsem si jist, že na brýlých a hodinkách jsou jiné vrstvy, než třeba na objektivech, které jsou prý opravdu měkké a stírací, ale asi zase víc antireflexní. Sumasumárum nevidím důvod k obavám - brýle a outdoor hodinky VŽDY s oboustranným antireflexem. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Onisan Odesláno 6. srpna 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. srpna 2008 Tady to cigimu podepíšu Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lib Odesláno 6. srpna 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. srpna 2008 mám úplně stejné praktické zkušenosti, jako onion a lib (taky fortis - dokonce je to největší předností těch fortisek). Nemám s vnějším antireflexem jiný problém, než, že je na tom víc vidět mastnota. Možná se antireflex časem smaže, ale počítá se to jistě na léta. Taky jde myslím obnovit. Jsem si jist, že na brýlých a hodinkách jsou jiné vrstvy, než třeba na objektivech, které jsou prý opravdu měkké a stírací, ale asi zase víc antireflexní. Sumasumárum nevidím důvod k obavám - brýle a outdoor hodinky VŽDY s oboustranným antireflexem. Největší sranda je, když jdu s Fortiskami normálně plavat, to stejně sklíčko musím leštit, ale když začíná poprchávat, schovávám je pod rukáv, abych si tu námahu kvůli jedné nebo dvěma kapkám ušetřil. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Onisan Odesláno 6. srpna 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. srpna 2008 No tak to buď rád, ženenosíš brejle Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lib Odesláno 6. srpna 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. srpna 2008 No tak to buď rád, ženenosíš brejle Nosím - Samozřejmě AR, ale na SKLENĚNÝCH ČOČKÁCH. Párkrát do roka se dostanu do písečné bouře (Střední východ - hawa, chamsín ...) a to plast opravdu nevydrží. No a protože nosím brýle (nikoliv Brejle), mám pořád u sebe hadýrku z mikrovlákna. Takže párkrát za den nadýchat na všechna tři sklíčka a leštit a leštit. Doma a v kanclu samozřejmě sprej na skla. A když mě ta utkvělá představa šmouhy na sklíčkuchytne např. na D1, někdy přemýšlím, za kolik bodů by to vlastně mělo být. Protože to bývá dost impulzivní a palčivý, mám tento postup: 1) nasměrovat sklo hodinek do výfuku z klimatizace (levá ru ka se volantu dotýká jen tak naoko nebo vůbec ne, takto setrvat cca 15 s., 2) pravá ruka hledá v levé kapse kalhot hadřík na brýle/hodinky (ztíženo zapnutým pásem), 3) hadřík vyloven, levá ruka chytá volant, zatímco na ni pravá ruka s hadříkem silně tlačí do strany a krouživým pohybem stírá nečistoty; dlouho, 4) právačka s hadříkem přebírá volant, levačka jde na 20cm k oku a probíhá důkladná kontrola povrchu. Když je vše O.K., 5) levačka přebírá hadřík, sune hadřík do kapsy a 6) spočívá klidně na volantu. Když se čištění nezdaří, několik předchozích kroků se opakuje. Procedura na minuty. Jo, jo. Rituály. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
cigi Odesláno 7. srpna 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. srpna 2008 (upraveno) :D lib - to je přesný Já zažívám nejhoší pocity, když v kině už už začíná film, a já ty brejle drhnu a drhnu a v tom svinským směrovým osvětlení je furt a furt vidět špína . Když zmizí kluk, co rybaří z měsíce, vzdávám to, abych o nic nepřišel...... Ano, na brýle pro dennodenní nošení už jedině sklo a obroučky plastové/rohovinové/slonovinové kolem dokola skla a nosnice musí být součástí obruby !! 20 let zkoušení a slepých uliček. Tedy kromě nějakých těch titanových oblekovek, ale ty jsou jen hódobóžový a sportovních speciálů - mám bollé s měnitelnými plasty , poškrábaný jak sviňa za několik týdnů - ale to by ve skle ani nešlo, bylo by to těžký a trvanlivost je zbytečná, lepší je je levně měnit - možná, že by to šlo rozleštit, jako sklíčko na hodinky . Co je to sprej na skla? něco jako ty éterový čističe na objektivy ? To musím doplnit, zatím používám běžnou vodu. Z mých zkušeností lze poznatky z brýlí přenést na hodinky beze zbytku, jen na hodinkách to není tak urgentní. Ale ten trik, že lidi kolem sklíčko na fortiskách prakticky nevidí, je efektní - podle toho taky už pár známým došlo, že to asi nebude kvarcík z koskomu. Upraveno 7. srpna 2008 uživatelem cigi Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lib Odesláno 7. srpna 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. srpna 2008 lib - to je přesný Co je to sprej na skla? něco jako ty éterový čističe na objektivy ? To musím doplnit, zatím používám běžnou vodu. Sprej na skla Ti prodají v každé optice. Je to vlastně odmašťovadlo na lihové bázi nebo tak něco. K tomu mám ale ještě jeden poznatek. Zatímco na brýle stačí většinou jen tento sprej, na Fortisky s černým ciferníkem je na závěr ještě potřeba sklíčko ještě jednou zadýchat a dotřít do sucha. Na Fortisky se světlým zase stačí většinou jen ten sprej. Ať žijí magoři! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gas Odesláno 8. srpna 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. srpna 2008 nevím jak to děláte, já mám po dvou měsících slušnou stopu v AR ... pravda, dělám s nima cokoli ale obávám se, že zase tak pevné a otěruvzdorné to nebude Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Rimmer Odesláno 10. srpna 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. srpna 2008 Mám antireflex na všech brýlých a musím říct, že je pucuju kde čím... a že by se poškrábaly víc než brýle které jsem dříve míval bez antireflexu?... ani náhodou Vtip je v tom, ze obrousis antireflexni vrstvu a hodne tim zhorsis opticke kvality te cocky, ve srovnani s novou je pak obraz zasedly a nekontrastni. I kdyz si na AR davam pozor (byt posledni dobou jsem na to uz dost kaslal a utiral je nasucho mikrovlaknem), kazdych par let si nechavam menit skla, protoze AR ma aspon u me jen omezenou zivotnost. Ten rozdil, kdyz si prijdu pro bryle v jinych se starymi skly a dam si je na nos je dost velky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Baker Odesláno 11. srpna 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. srpna 2008 Dnes vyzvednuto u optika, prvni dojem vypada velmi dobre, az na to, ze jsem chtel vrstvu modrou a oni udelali zelenou. Sklo ted putuje zpet k hodinari, jakmile bude v hodinkach, pokusim se o par fotek. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jiřina Odesláno 11. srpna 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. srpna 2008 Vtip je v tom, ze obrousis antireflexni vrstvu a hodne tim zhorsis opticke kvality te cocky, ve srovnani s novou je pak obraz zasedly a nekontrastni. I kdyz si na AR davam pozor (byt posledni dobou jsem na to uz dost kaslal a utiral je nasucho mikrovlaknem), kazdych par let si nechavam menit skla, protoze AR ma aspon u me jen omezenou zivotnost. Ten rozdil, kdyz si prijdu pro bryle v jinych se starymi skly a dam si je na nos je dost velky. Výhody AR v brýlové optice je více než jasný a patrný. Byl to dlouhý proces, lidem neustále opakovat jeho výhody, ale musím říct, že za posledních 6 let se to posunulo mnohem dál. Ale přesto i dnes jsou lidé, kteří na svém zdraví šetří. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jiřina Odesláno 11. srpna 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. srpna 2008 Dnes vyzvednuto u optika, prvni dojem vypada velmi dobre, az na to, ze jsem chtel vrstvu modrou a oni udelali zelenou. Sklo ted putuje zpet k hodinari, jakmile bude v hodinkach, pokusim se o par fotek. Tak to je skvělá zpráva. Pokud nedodrželi barvu, tak bych byl asi přísný. Určitě potom dodej fotky a zkušenosti. Jsem na to mooooc zvědav. Na kolik to nakonec přišlo? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Rimmer Odesláno 19. srpna 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. srpna 2008 Dnes vyzvednuto u optika, prvni dojem vypada velmi dobre, az na to, ze jsem chtel vrstvu modrou a oni udelali zelenou. Sklo ted putuje zpet k hodinari, jakmile bude v hodinkach, pokusim se o par fotek. Jaky z toho mas dojem? Budou nejake ty fotky? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Baker Odesláno 19. srpna 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. srpna 2008 Jaky z toho mas dojem? Budou nejake ty fotky? Fotky budou, hodinky jsou na ceste od hodinare, takze snad ve stredu ... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Baker Odesláno 20. srpna 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. srpna 2008 Hodinky dneska dorazily a musim rict, ze predcily vsechna moje ocekavani. V optice udelali misto modre vrstvy zelenou, coz mi zprvu trochu vadilo, ale na hodinkach to vypada opravdu super. Nakonec udelali vrstvu pouze z vnitrni strany, ale bohate to dostacuje. Takze dodatecne naneseni AR vrsvy na safir FUNGUJE ! Zitra se pokusim o nejake fotky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Baker Odesláno 21. srpna 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. srpna 2008 Tady jsou nejake fotky ... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se