Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Lehká informace o těchto hodinkách zde už proběhla, nicméně se k nim ještě vyjádřím.

Jedná se o typ 605.22.142, tedy cosmonauty o průměru 38mm (šuplera tvrdí 39) s Lemanií 5100. Tento strojek byl určen pro ?military? použití, měl by být velmi odolný a vydržet. Pravdou je, že je v něm použito několik dílů z plastů, právě pro zvýšení odolnosti (neptejte se mne na podrobnosti, vím prd...). Tyto strojky už se nevyrábí a snad jen Tutima doráží staré zásoby.

DAIII2.jpg

Hodinky jsem pořídil lehce použité, ale protože se nechystám se jich zbavovat, tak jsem nechal udělat kompletní generálku (strašlivá patálie, jak časově, tak finančně), upravil jsem pro ně kaučukový pásek Fortis pro modely B-42 (což se ukázalo jako výborný počin ;) ) a také jsem jim nechal udělat povrchovou úpravu keramickým potahem.

DAIII4.jpg

Tuto akci prováděla americká firma motorcitywatchworks která se touto činností zabývá. Komunikace probíhala výborně, i na ceně jsme se domluvili, jen dodací lhůta byla dost dlouhá ? prostě nestíhají... Trošku divočina byla posílat ty hodinky do USA a zase zpět ? kvůli českým celníkům. Nicméně se zadařilo a neplatil jsem clo za celé hodinky znovu... :rolleyes:

DAIII5.jpg

Kromě hodinek dělali ještě povrchovku na sponu ke kaučukovému pásku (jen vnější plochy) a také klasickou trnovou sponu. Ostatně ? k hodinkám mám kompletní ?kosmonautskou? sadu ? tak jak se vydávala ve vesmírném středisku, v mém případě trochu rozšířenou: hodinky s kovovým tahem, kaučukový pásek se sponou, kožený maskáčový pásek (textilní potah zvrchu s maskáčovinou) se zelenou sponou, Velcro pásek na suchý zip a nástroj na výměnu plus drobnosti. Kovový tah bohužel nelze potáhnout keramikou, tudíž ho mám schovaný mimo...

DAIII10.jpg

Ještě se vrátím k tomu kaučukovému pásku ? je to poměrně nenáročná úprava (řezání, vrtání, vložkování plastem, lepení a povrchovka ? nic složitého), ale za to pohodlí nošení to rozhodně stálo... Ostatně, je zde určitá možnost, že se tyto pásky budou vyrábět i pro tento model, neboť majitel firmy Fortis osobně je měl v rukou a prý se mu líbily :speak_cool:

DAIII3.jpg

Tyto hodinky nosím především pod oblečením (pod rukávem či rukavicemi), protože jsou menší a v tomto ohledu praktičtější než B-42. Tudíž jsem měl logicky docela obavu o trvanlivost této keramické barvy. Měla by být poměrně odolná vůči otěru, ale náchylná k odštípnutí například při úderu o pevný předmět (třeba ty prokletý futra :suicide_anim: )... Po nějaké té době nošení můžu říct, že je to na úrovni PVD na oceli (PVD na titanu drží u Fortisů mnohem lépe). Místa kde je lak lehce ošoupaný jsou z obrázků zřejmé ? jedná se o hranu lunety v místech nad páskem (největší otěr o rukáv) a také o hrany na korunce. Ostatně i dle ?oleštěného? kaučukového pásku si lze udělat obrázek o tom jak jsou hodinky používané... :whistle:

DAIII6.jpg

Mimo těch oleštěných hran je jinak povrch krásně matný, s lehkou strukturou...

DAIII1.jpg

A obligátní foto luminiscence nakonec ? vzhledem k tomu, že na ciferníku i ručkách je tritiový nátěr, tak ho nelze příliš ?nasvítit? jako třeba monstra, ale zato svítí stále, i když mám hodinky pod rukávem a ta lumi barva by neměla možnost se aktivovat okolním světlem přes den. GTLS trubice by sice byly rozhodně lepší, ale bohužel by se do této velikosti chron nevešly...

DAIII7.jpg

Celkově tedy mohu říci pouze jediné ? s hodinkami jsem velmi spokojený a ta barva byl sice trochu divoký pokus, ale rozhodně ne omyl :thumbsup_anim:

Odesláno (upraveno)

Harry jsi borec (!!!) Tvé modifikace Fortisek jsou super. Tahle je obzvlášť zdařilá, vzal si to od podlahy, musela to být opravdu pořádná anabáze. Výsledek však za to stojí :speak_cool:.

Edit : chtěl bych také nalézt značku, kterou bych měl v oblibě tak jako Ty máš rád Fortisy. Udivuje mě, když píšeš, kolik tyhle hodinky vydrží při Tvém akčním životě. Každý druhý by na Tvém místě používal quartzky, nejspíše G-Shocky, ale Ty ukazuješ kolik vydrží mechaniky. Pamatuju se, že p. Městka při Tvých návštěvách u něj v Carollinu vždy konstatuje, že jsou absolutně v kondici. Budu se asi muset nad touhle značkou vážně zamyslet. Díky za inspiraci :).

Upraveno uživatelem Almiel
  • po měsících...
Odesláno

Mě to ošoupání keramiky na hranách nejenže nevadí, ale naopak k nim pasuje. Jsou to hodinky do akce všeho druhu a tam by to bez patiny a šrámů prostě nešlo. Být stále jako nové, tak by prostě působily ... nepatřičně. Gratuluji k výsledku ;)

• po 3 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...