crus1971 Odesláno 4. května 2012 Nahlásit Odesláno 4. května 2012 (upraveno) Ahoj, nejsem moc odborník a tak se raději zeptám. Cca před 3-mi týdny jsem zakoupil nové hodinky Traser. Seřídil jsem je podle rádiem řízených hodin a celý týden šly na chlup přesně. Až minulý pátek, když bylo 28 stupňů, jsem šel se synem na fotbalový tréning a asi 2 hodiny jsem strávil na přímém slunci. Druhý den jsem zkontroloval hodinky a Trasery byly asi o 20 sekund zpožděné. Nařídil jsem je tedy opět podle rádiových a celý týden byly v pořádku, bez odchylky. Dnes jsem byl znova na tréningu se synkem a hodinky byly zase vystavené přímému slunci, i když ne v takových teplotách (asi 22 stupňů). Po příjezdu domů následovalo porovnání s rádiovými a odchylka -10 sekund. Je toto chování normální? Děkuji za odpověď. Upraveno 4. května 2012 uživatelem crus1971
Gilius Odesláno 4. května 2012 Nahlásit Odesláno 4. května 2012 Přijde mi to nepravděpodobné. Ani quartz není úplně ultrapřesný, zhruba za týden musím vždy, pokud mi na tom záleží, pár vteřin pohlídat ( ubrat/přidat ).
crus1971 Odesláno 4. května 2012 Autor Nahlásit Odesláno 4. května 2012 Přijde mi to nepravděpodobné. Ani quartz není úplně ultrapřesný, zhruba za týden musím vždy, pokud mi na tom záleží, pár vteřin pohlídat ( ubrat/přidat ). No mně to přijde divné, že celý týden jsou v pořádku (neříkám, že neujedou o nějakou desetinu), ale již 2x za téměř stejných podmínek se za dvě hodiny odchýlily o 10 až 20 vteřin. Asi nemají rádi pátek nebo fotbal.
t2 Odesláno 4. května 2012 Nahlásit Odesláno 4. května 2012 No mně to přijde divné, že celý týden jsou v pořádku (neříkám, že neujedou o nějakou desetinu), ale již 2x za téměř stejných podmínek se za dvě hodiny odchýlily o 10 až 20 vteřin. Asi nemají rádi pátek nebo fotbal. Tak už zbývá jen trochu experimentovat. Nechal bych je někde na sluníčku jindy než v pátek na fotbale.
Petr_P Odesláno 4. května 2012 Nahlásit Odesláno 4. května 2012 ... Seřídil jsem je podle rádiem řízených hodin a celý týden šly na chlup přesně....Nařídil jsem je tedy opět podle rádiových a celý týden byly v pořádku, bez odchylky. ... Po příjezdu domů následovalo porovnání s rádiovými... Druhým podezřelým je ten tvůj referenční zdroj času. Bohužel nevíme, jestli se ty rádiem řízené hodiny synchronizují jednou denně (standard) nebo mnohem častěji. A jak jsou přesné, když jedou jen na interní quartzový oscilátor (nebo snad mají oscilátor řízený frekvencí přenosvé elektrické sítě?) Zkus ještě Trasery i ty rádiem synchronizované hodiny kontrolovat podle jiného zdroje (zde na Chronomagu je spousta tipů). Nejde o to kontrolovat absolutní přesnost, ale odchylku od nějaké stabilní reference, takže stačí používat například teletext ČT (stejnou stanici ze stejné digitální distribuční sítě) nebo analogové časové hlášení v celou na Českém rozhlasu (například ČRo1 Radiožurnál, poměrně absolutně přesné pokud jde o klasický terestriální příjem).
crus1971 Odesláno 4. května 2012 Autor Nahlásit Odesláno 4. května 2012 To jsem ověřoval ještě za pomocí času v iPhone. Ten se pokaždé +-1 vteřina shodoval se všemi hodinkami a v obou výše zmíněných pátečních případech se telefon i rádiem řízené hodinky shodly, pouze Trasery byly odchýlené.
Radek124 Odesláno 4. května 2012 Nahlásit Odesláno 4. května 2012 (upraveno) Sluníčko 20 sekund do mínusu za den jen tak nevyrobí, leda by zrovna slábla baterka (kdyžtak mrkni do manuálu na indikaci ), nebo se po zahřátí projevil nějakej studeňák. Na tepelnou dilataci v takhle malém rozměru nevěřím... Spíš bych si dovolil tipnout že ty quartzky byly na dotyčných pár sekund v tak silném magnetickém poli, že "přetáhlo" pohon. Stačí si hrát s něčím jako stavebnice s neodymovými magnety (geomag a pod.), používat iPad2 (totéž) - a nebo jít na nákup a u pokladny položit ruku s hodinkama do blízkosti "odemykače bezpečnostních hříbků". Před pár měsíci se nad podobným zpožďováním quartzek pohoršovala jedna (ne moc inteligentní) známá drahé polovičky, než z ní vypadlo že si chodí přivydělávat do Tesca a motá se i kolem pokladen - nevěřila dokud to druhej den vědomě nevyzkoušela a quartzky po "přiložení" skutečně stály... PS: A nebo si synek jednoduše hrál - taky mám 2 podobné "všehoschopné" exempláře (+psa) doma a podobné duchařiny často mívají rychlé řešení Upraveno 4. května 2012 uživatelem Radek124
crus1971 Odesláno 4. května 2012 Autor Nahlásit Odesláno 4. května 2012 Synkovi bych je na hraní nepůjčil A hlavně byl v tu dobu na hřišti. To, že by tam mohla být slabší baterka, které teplo nesvědčí, mě taky napadlo, ale hodinky jsou 3 neděle staré (jedině, že by ležely v Traseru dlouho na skladě). Pak je ještě možnost, že na Berounském hřišti je podobné geomagnetické pole stejně jako tuším někde v Itálii, kde se zpožďují všechny hodinky Zkusím udělat doma na zahradě pokus na přímém slunci a uvidím.
Petr_P Odesláno 4. května 2012 Nahlásit Odesláno 4. května 2012 Bohužel asi to jediné správné řešení tvého problému je reklamace.
crus1971 Odesláno 5. května 2012 Autor Nahlásit Odesláno 5. května 2012 Tak po dnešním pokusu, kdy jsem hodinky nechal na přímém slunci, že byly opravdu horké a po té zkontroloval odchylku, která byla nulová, začínám věřit, že se na tom hřišti opravdu v některém místě vyskytuje silnější magnetické pole. Tak nezbývá, než počkat do příštího pátku a pak sledovat přímo na místě
gougy Odesláno 5. května 2012 Nahlásit Odesláno 5. května 2012 Tak po dnešním pokusu, kdy jsem hodinky nechal na přímém slunci, že byly opravdu horké a po té zkontroloval odchylku, která byla nulová, začínám věřit, že se na tom hřišti opravdu v některém místě vyskytuje silnější magnetické pole. Tak nezbývá, než počkat do příštího pátku a pak sledovat přímo na místě Detektivka jak má být zkus to oklamat a běž na hřiště v neděli
Petr_P Odesláno 5. května 2012 Nahlásit Odesláno 5. května 2012 ..... začínám věřit, že se na tom hřišti opravdu v některém místě vyskytuje silnější magnetické pole. .... ...tak to musíš hledat takové magnetické pole, které ti zastaví quartzové hodinky na 20 sekund! Asi chápeš, že to moc pravděpodobné není. P.S.: U qartzových strojků magnetické pole neovlivňuje dlouhodobě přesnost, jako je to možné u mechanických strojků, kde může dojít například k trvalému zmagnetizování vlásku setrvačky.
Radek124 Odesláno 5. května 2012 Nahlásit Odesláno 5. května 2012 2Petr_P: Tahle pravděpodobnost IMHO nebude o geomagnetismu na hřišti - ve spoustě "sámošek" (a nejen v těch s hadrama) skutečně stačí při nákupu položit ruku s hodinkama na správné místo (třeba rám rámu pásu u kasy) - a quartzky po danou dobu buď stojí, nebo jdou "znatelně" pomaleji. A dalších situací kde dnes člověk opratřený hodinkama může na pár sekund přijít do styku se sviňsky silným magnetem je opravdu dost, viz uvedené hračky, stavebnice, přívěšky... 2crus1971: Co za model je vlastně ten tvůj Traser?
crus1971 Odesláno 7. května 2012 Autor Nahlásit Odesláno 7. května 2012 Tak jen pro osvětlení Traser Akt X. Nevěřil jsem tomu a netušil, že je to vůbec možné, ale po pokusu se zahřátím na sluníčku, kdy se nic nestalo, jsem na to v neděli přišel, když jsem měl pro změnu posunuté datum Jak Radek výše psal, děti jsou občas pěkní šotci. Prostě si s nima chodil hrát mladší synek jen jsem nezjistil jak to udělal. Okamžitě se přiznal, protože posunout datum už žádný magnet nedokáže, tak jsem na něj udeřil a zároveň mu poděkoval, že ze mně udělal před chrono národem blbce.
Petr_P Odesláno 7. května 2012 Nahlásit Odesláno 7. května 2012 To jsem rád: že se vysvětlilože Trasery jsou v pořádkuže Chronoshop neprodává šmejdže fungují fyzikální zákonyUž méně jsme rád, že Crus1971 nejdříve dal do prodejního vlákna a teprve, když se Radek123 ozval (na rozdíl ode mne), tak to dal v obou vláknech do pořádku. Vím, je to jen malicherná drobnost, ale v nejistém anonymním světě internetu není naškodu, když existuje něco jako vzájemná důvěra (nebo alespoň její zdání). Velmi oceňuji, že se Radek124 ozval přímo v prodejním vlákně. Přestože řada členů na Chronomagu to nemá ráda, tak si myslím, že přesně v tomto případě to bylo naprosto žádoucí. Také oceňuji, že se k tomu Crus1971 postavil čelem a rychle situaci napravil.
crus1971 Odesláno 7. května 2012 Autor Nahlásit Odesláno 7. května 2012 Jojo, moje chyba, že jsem to nejdříve neosvětlil zde. Důvod proč jsem zde tuto "anomálii" poptával byl právě proto, že jsem chtěl Trasery dát k prodeji, ale nevěděl jsem, jestli nejsou nějak poškozené a tak jsem je nechtěl do inzerce před prověřením dát. A když jsem zjistil, že anomálie je pouze můj mladší synek, tak jsem je s klidným srdcem dal do inzerce a nenapadlo mě, že by to mohlo mít i opačný efekt.
Radek124 Odesláno 7. května 2012 Nahlásit Odesláno 7. května 2012 2crus1971: Díky za vysvětlení - za blbce rozhodně nejsi, kvůli záchvatům chronobundusu občas všichni zapomínáme jaké talenty máme doma. Big Date Pro jsou fakt hezké, jako jedny z mála Traserek mají celkem normální poměr ciferníku i ručiček, škoda jen toho módního PVD černidla - ale aspoň se tím dá vysvětlit proč se na sluníčku tak nápadně zahřívaly...
Petr_P Odesláno 7. května 2012 Nahlásit Odesláno 7. května 2012 Jen pro zajímavost. Před lety jsem se účastnil jednoho projektu vlivu slunečního záření na povrchovou teplotu vzorků. Na přelomu jednoho srpna a září se měřily povrchové teploty duralových plechů s různou barvou povrchové ochrany. Cílem bylo zjistit, jak vzorky dopadnou ve srovnání s americkou vojenskou normou MIL-STD-1472, která u kovových matriálu připouští povrchovou teplotu +60°C při krátkodobém kontaktu s lidskou pokožkou na rukou nebo +49°C při dlouhodobém kontaktu/přenášení. Při jednom experimentu byly volně uložené vzorky umístěné pod cca 6 mm tlustým tvarovaným plexisklem. Byla dovolena přirozená výměna vzduchu okolo vzorků. Teplota vzduchu ve stínu byla cca +28°C. Po cca 30 minutách byla teplota bílého matného povrchu cca 40°C, teplota povrchu natřeného středně šedou matnou barvou byla cca +56°C a teplota matně černého povrchu byla cca +60°C. Teploty se pak po dobu měření (120 min od začátku) už neměnily. Vlastní plexisklo mělo teplotu cca +31°C. Při dalším experimentu se prostor okolo vzorku pod plexisklem uzavřel (skleník), aby nedošlo k výměně vzduchu a tepla s okolím. Pak se černé a tmavě šedé natřené povrchy dokázaly ohřát na +66°C po cca 120 minutách na sluníčku. To vše při okolní teplotě ve stínu pouze cca +20°C. Aby to nevyvolalo zbytečnou paniku. Výsledky nejsou přímo aplikovatelné na náramkové hodinky, kde jsou jiné materiály, tloušťky, barva a kde hlavně dochází k odvodu tepla kontaktem s lidskou rukou a tedy k využití funkce chlazení termoregulačního mechanismu lidského těla. Navíc ohřev povrchů je závislý na solárním výkonu slunečního záření. Ten je závislý na geografické poloze, roční době, denním času a stavu atmosféry/počasí. A také hodně záleží na typu povrchu, typu barvy, jejím matu, atd.
Radek124 Odesláno 7. května 2012 Nahlásit Odesláno 7. května 2012 2Petr_P: Díky, nezbývá mi než opět a beze srandy smeknout před tvými encyklopedickými zkušenostmi! ...ostatně byl to právě tvůj bezkonkurenční seriál o osvitech hodinek , díky kterému jsem kdysi narazil na tohle nebezpečně nakažlivé a finančně vyčerpávající fórum... Teď už si aspoň můžu vědecky zdůvodnit dvě drobné jarní akvizice - doteď jsem měl jen za to, že všudypřítomná militantní černá už mi po zimě leze krkem:Mimochodem, "stříbrné" Marinemastery neskutečně klamou tělem - rozměry obou dvou jsou na milimetr stejné...
Ivan Lelák Odesláno 18. května 2012 Nahlásit Odesláno 18. května 2012 Dobré téma, že nešlo o vliv slunce bylo jasné, těžko si umím představit vojáky US armády v poušti s takto reagujícími Trasery. Přiznal se synek i k pátečním 20-isekundovým odchylkám (ta shodnost odchylek je podezřelá...:-))?
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se