padza1 Odesláno 17. května 2012 Nahlásit Odesláno 17. května 2012 Zdravím,dostaly se mi do rukou tyto hodinky. Na ciferníku je označení "REGO", nevíte o nich někdo něco více? Mají krásný mosazný strojek a celohliníkové pouzdro, dýnko je šroubovací. Průměr pouzdra je cca 4,4mm.Vymněnil jsem jim sklíčko a prasklé pero, ale ještě bych potřeboval nový vlásek setrvačky.Dik za jakékoliv informace. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Karlos Odesláno 17. května 2012 Nahlásit Odesláno 17. května 2012 Tyhle hodinky jsou předělávka. Strojek je původně z kapesních hodinek, hliníkové pouzdro dodatečně vyrobené nějakou firmou, která se na tohle specializovala. Už jsem takovéhle pouzdro se šroubovacím dýnkem s dvěma důlky na povolování asi dvakrát viděl. Jaká firma to vyráběla, to ale netuším. No a ciferník k tomu rozhodně nepatří. Jestli je z něčeho použitý, nebo je takhle cíleně natištěný při výrobě té předělávka, to z fotky poznat nejde. Omrkni to sám.
padza1 Odesláno 17. května 2012 Autor Nahlásit Odesláno 17. května 2012 (upraveno) Dik.Jo, ciferník bude asi přetištěný. Nevíš náhodou jak staré by to pouzdro tak mohlo být? A z jakých hodinek by mohl být ten strojek? Jsem zkoušel procházet fotky třeba na aukru a našel jsem jen podobné, žádný nebyl stejný. Většina měla například šroubky na uchycení do pouzdra, to tento nemá.Jinak předělávka, nepředělávka, i tak jsem z nich nadšený :-) ještě se trochu doladí a nadělají spoustu parády. Edit:A ještě bych měl (lehce amatérský) dotaz k tomu vlásku. Podle čeho se kupuje nový? Dle délky a průměru drátku? Upraveno 17. května 2012 uživatelem padza1
Karlos Odesláno 17. května 2012 Nahlásit Odesláno 17. května 2012 Já bych tipoval, že se tohle vyrábělo někdy po válce, kdy byl nedostatek hodinek a lidem se doma válely strojky z kapsáčů, ze kterých majitelé zpeněžili pouzdra z drahého kovu. Tenhle strojek na to ale moc nevypadá, ten je nejspíš z nějakých levných kapesních hodinek. Identifikovat se ale určitě nepodaří. A jestli dobře vidím, tak na fotce nahoře, u pravé nožičky pouzdra, je na strojku vidět zahloubení, kde má být šroubek, který původně držel strojek v pouzdru.
Rs. Odesláno 17. května 2012 Nahlásit Odesláno 17. května 2012 Je to předělávka, originály vyráběné souběžně s koncem éry kapsáčů (1920-1930) nikdy neměly nastavovací "čudlík". Strojek je bez identifikace. Nesedí období strojku a nápis Swiss Made. Vlásek se koupit moc nedá. Budeš muset najít nějakého starého hodináře, co ho má. Podle velikosti setrvačky a beatu, lépe podle původního se odhadne velikost a potom načasovat. Poměrně pracná sranda.
borp18 Odesláno 17. května 2012 Nahlásit Odesláno 17. května 2012 Pokud není vlásek přetržený, tak se ho vždy vyplatí srovnat, než se snažit dát nový.
padza1 Odesláno 17. května 2012 Autor Nahlásit Odesláno 17. května 2012 Já bych tipoval, že se tohle vyrábělo někdy po válce, kdy byl nedostatek hodinek a lidem se doma válely strojky z kapsáčů, ze kterých majitelé zpeněžili pouzdra z drahého kovu. Tenhle strojek na to ale moc nevypadá, ten je nejspíš z nějakých levných kapesních hodinek. Identifikovat se ale určitě nepodaří. A jestli dobře vidím, tak na fotce nahoře, u pravé nožičky pouzdra, je na strojku vidět zahloubení, kde má být šroubek, který původně držel strojek v pouzdru. Máš pravdu, je tam to prohloubení, asi si budu muset zajít na oční, že jsem to přehlédnul Dobře, děkuju za rady. Hodinky dám teda asi k hodináři na srovnání toho vlásku, prasklý není. Na to si zatím netroufnu :-)
Karlos Odesláno 17. května 2012 Nahlásit Odesláno 17. května 2012 Jestli sis sám měnil to prdlý pero, tak se vrhni i na vlásek. V podstatě nemáš moc co pokazit. A když se ti to podaří, ten pocit bude k nezaplacení
Rs. Odesláno 17. května 2012 Nahlásit Odesláno 17. května 2012 nevím čím sundáváš ručičky, ale páčidly jde krásně i vlásek. Rovnání je "jednoduché" - válcovým a kónickým hrotem (lesklý, jinak ho obrousíš) a popotahováním pinzetou ho srovnáš. Je to hrozná piplačka, ale základy jsou překvapivě jednoduché. K rovnání nepoužívat stisk pinzety (dělá to vlnky). No a stejně se Ti zkušenosti s rovnáním budou hodit, až někde budeš mít vlásek šikmo ... Jo a ostrý V sklad obvykle praskne ... Při nasazování zpět vyjdi ze středové polohy setrvačky a tečky fixou podle dírky na kolík vlásku. Když to pokoníš, tak koupíš nějaký obouchaný strojek stejného typu a velikosti a přečasuješ vlásek z něj ...
padza1 Odesláno 18. května 2012 Autor Nahlásit Odesláno 18. května 2012 Dobře, přesvědčili jste mě, až budu mít chvilku tak to zkusím a pak napíšu jak to dopadlo :-) Zatím dik!
padza1 Odesláno 23. května 2012 Autor Nahlásit Odesláno 23. května 2012 Tak hlásím srovnaný vlásek :-) už pěkně tikají. Jsem docela překvapen, že se mi to povedlo, ani jsem tomu nevěřil když jsem oddělával vlásek od můstku a setrvačky.Jen drobná vada na kráse je ta, že se krapet zpožďují, ale to by mohlo být způsobeno tím, že jsem asi neuchytil ve správném místě vnější konec vlásku? Jsem si tam blbec neudělal značku. Takže bych asi měl posunout místo uchycení vlásku o něco dále od konce vlásku, že? Tedy vlastně zkrátit délku vlásku.
Rs. Odesláno 23. května 2012 Nahlásit Odesláno 23. května 2012 je to jak první sex, ... blahopřeji. nepolev v pozornosti ať neděláš zbytečné chyby ...Pootáčením collet (středového C úchytu) vlásku seřizuješ kulhavost. Musí se seřídit před časováním, samozdřejmě bez tahu pružiny.Délkou vlásku měníš časování i kulhavost. Jako první bych ověřil kulhání + rozkmit setrvačky na obě strany a teprve potom zkracoval a ještě si pomohl regulační ručkou (abych měl odhad o kolik). U takto velkých strojků nemám odhad, ale u náramkových značka moc nepomůže, její velikost odpovídá cca minutě za den.
borp18 Odesláno 24. května 2012 Nahlásit Odesláno 24. května 2012 Učni prý dostávali za trest rovnat vlásek, tedy když zlobili................ a ty z toho máš mít radost:suicide_anim: . Ale gratuluju, hlavně se nebát a něco dělat.
padza1 Odesláno 25. května 2012 Autor Nahlásit Odesláno 25. května 2012 Rozumím, tak to si nejdříve pořádně prostuduju literaturu a až budu mít mezi zkouškama chvilku volno, tak si s tím zkusím pohrát.No jo, tak kdybych to měl dělat každý den, tak bych na to měl asi jiný názor, ale takhle mě to i bavilo jen na to všechno mít čas...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se