midloch Odesláno 19. března 2007 Nahlásit Odesláno 19. března 2007 TO HCQI: Neboj, mám stovky ne-li tisíce různých materiálů o tomto tématu, moc dobře vím o co v tomto případě jde, právě proto vím že Jahwe, Hospodin popř. Bůh jsou jedno (velmi rozporuplné jedno) a chtěl bych aby byli vyvráceni ostatní bohové... (apropo secvaklo mně to už docela dávno :-) Problém je v tom že náboženství má jednu velkou chybu, je to vždy jen regionální pravda. Nejhorší je když se střetnou dva regiony s odlišnými pravdami a každý z nich bude chtít obhájit svou pravdu jako absolutně platící pro všechny regiony.
Pepino65 Odesláno 19. března 2007 Nahlásit Odesláno 19. března 2007 Upřesnil bych, že do jednotek zbraní SS byli přijímáni cizinci až v průběhu války. 3 divize směly být tvořeny pouze říšskými Němci, Leibstandarte, Das Reich a Totenkopf, do těch nesměli vstupovat ani Volksdeutsche - Němci např. od nás ze Sudet atd.
hciq Odesláno 19. března 2007 Autor Nahlásit Odesláno 19. března 2007 re midloch: blbost, mluvíš o mocenské manipulaci s lidským vědomím a k tomu může posloužit mnoho věcí, včetně náboženství. Jinak já celou dobu mluvím o víře jako archetypální pravdě jenž si lidé předávají od nepaměti v nezměněné podobě, se stejným univerzálním zákadem. Což asi nechápeš, meleš totiž církve s vírou a náboženství se sektářstvím a pak to kydneš jako reakci na něčí názor.
safi Odesláno 19. března 2007 Nahlásit Odesláno 19. března 2007 midloch napsal: 31682 napsal: Zdá se, že existenci jednoho boha, Boha Hospodina či Stvořitele si tu dokážeme připustit. Ale co ti ostatní, kteří tu byli před ním nebo jeho současníci? Hór,Odin, Radegast, Hera, Artemis... Samojediný Bůh tvrdí, že je žárlivý a zakazuje uctívání kolegů, ale nezpochybňuje jejich existenci. Prosím, neplést do toho Satana, ale jen staré bohy. ano, to jsou další stejně relevantní bohové jako je Jahwe, prosím tedy křesťany o vyvrácení jejich existence :-) No dobře :-) tak jdeme na to :-) pokud se na tuto záležitost budeme dívat z pohledu víry založené na Bibli tak je to jednoduché - sám Bůh o sobě prohlašuje že je jediným Bohem. No a když už jsme u toho Jahwe tak pár historických zajímavostí: Pokud jste viděli třetí díl Indiana Jonese jak v závěru Indy přeskakuje po písmenech, tak přeskakuje po jinak psané formě téhož jména :-) a kdo jste pak i hrál stařičkou Indiana Jones 3 tak tam také :-) (jedno z prvních Score které jsem tehdy držel v ruce, utírám nostalgickou slzu) Teď už trochu vážně: Původem starohebrejské označení Božího jména - nejstarší hebrejské rukopisy uvádějí toto jméno v podobě čtyř souhlásek; tento tvar je obvykle označován jako tetragrammaton (z řeckých slov te?tra-, jež znamená ?čtyři?, a gram´ma, ?písmeno?). Tato čtyři písmena (psaná zprava doleva) jsou a do češtiny mohou být transliterována jako JHVH (nebo JHWH). Hebrejské souhlásky tohoto jména jsou tedy známé. Otázkou je, které samohlásky se mají s těmito souhláskami spojit. Samohláskové značky byly do hebrejštiny zavedeny teprve ve druhé polovině prvního tisíciletí n. l. Jinými slovy Jahwe, JHVH, JHWH případné další tvary nejsou ničím jiným než výrazem/pojmenováním pro stejnou inteligenci jako jako v běžných českých překladech Hospodin. Zajímavý a poměrně přesný článek k tomu je na wikipedii: http://cs.wikipedia.org/wiki/JHVH Ve většině českých předkladů je toto jméno nahrazeno oslovením Hospodin atd...tušímže v anglickém King James Version překladu je toto jméno uvedeno v anglickém překladu. Tušímže existují dva české staré překlady kde je kromě oslovení Hospodin uveden i původní tvar tohoto jména (snad ekumenický..) Jinak z historických zajímavostí - toto jméno se vyskytuje na Karlově mostě (opačném konci od Hradu, tuším že druhé sousoší - nedávno vylovené) http://www.novinky.cz/krimi/potapeci-nasli...8273_l1bqa.html
midloch Odesláno 19. března 2007 Nahlásit Odesláno 19. března 2007 hciq napsal: re midloch: blbost, mluvíš o mocenské manipulaci s lidským vědomím a k tomu může posloužit mnoho věcí, včetně náboženství. Jinak já celou dobu mluvím o víře jako archetypální pravdě jenž si lidé předávají od nepaměti v nezměněné podobě, se stejným univerzálním zákadem. Což asi nechápeš, meleš totiž církve s vírou a náboženství se sektářstvím a pak to kydneš jako reakci na něčí názor. Aha, pane chytrý a co je ta archetypální Pravda? Kydeš tady něco o pravdě, tak ji specifikuj.
safi Odesláno 19. března 2007 Nahlásit Odesláno 19. března 2007 31682 napsal: ¨safi napsal: Jdu si projít pár materiálů na téma věda a náboženství a na vědecké důkazy a argumenty evoluce :-) No jo, ale to už nebude ono. Bude tomu scházet ta autentická předpojatost. Víš jak to myslím? Zmizí šťáva, to si tu můžem začít posílat odkazy. Nebude v tom nic "agresivního", jen sterilní akademická debata :-)) něco na tom bude :-)
safi Odesláno 19. března 2007 Nahlásit Odesláno 19. března 2007 midloch napsal: TO HCQI: Neboj, mám stovky ne-li tisíce různých materiálů o tomto tématu, moc dobře vím o co v tomto případě jde, právě proto vím že Jahwe, Hospodin popř. Bůh jsou jedno (velmi rozporuplné jedno) a chtěl bych aby byli vyvráceni ostatní bohové... (apropo secvaklo mně to už docela dávno :-) Problém je v tom že náboženství má jednu velkou chybu, je to vždy jen regionální pravda. Nejhorší je když se střetnou dva regiony s odlišnými pravdami a každý z nich bude chtít obhájit svou pravdu jako absolutně platící pro všechny regiony. 31682 napsal: midloch napsal: ano, to jsou další stejně relevantní bohové jako je Jahwe Já bych do to vychytrale nepletl Jahweho ni Jehovu. Přečte si to nějakej "fakan", zaplete do toho Nerudu a vysoudí na nás i to 1+1 včetně trabanta "...Je to zcela bezpečné faktum z historie, že bohové vyrůstají přímo ze svého lidu. Jehovah byl bůh zamračený, zlý a mstivý, ukrutný a krvežíznivý, jako celý národ židovský..." Jan Neruda, Povídky malostranské (příběh "Pan Ryšánek a pan Schlegl") Proč myslíž že rozporuplné jedno? Některá představují pojmenování, jiná titul...jedná se stále o tutéž osobu/inteligenci:-)
safi Odesláno 19. března 2007 Nahlásit Odesláno 19. března 2007 Evoluční teorie (ted se možná dopustím malé nepřesnosti) vysvětluje hlavně to, jak se jednotlivé formy života přizpůsobují svému prostředí (což ostatně člověk také). Ale mnohem významnější problém uniká ? samotný vznik života. Ale jak přesně by tedy měla vzniknout první buňka? A jak se mohla začít rozvíjet? Bylo to tedy tak že z jakéhosi prehistorického bujónu se pomocí blesků, tepla, záření atd..vyvinula buňka a řekla "tady jsem"? Kdyby život vznikl tímto způsobem, znamenalo by to, že za působení energie pocházející ze slunce, blesků či sopek se část neživé hmoty dala do pohybu, stala se organickou a nakonec vznikl první živý organismus ? a to vše bez cílené pomoci. Ve středověku by se možná nikomu nezdálo těžké tuto představu přijmout, protože se běžně věřilo v abiogenezi, tedy v teorii, že život mohl vzniknout samovolně z neživé hmoty. V průběhu času přišla práce Louise Pasteura (řešení problémů kvašení a infekčních nemocí). Pasteur prokázal, že ve sterilizované vodě chráněné před kontaminací nevznikne ani ta nejnepatrnější bakterie. Jak se tedy na zemi život objevil? Experimenty probíhají už od dvacátých let 20. století. dvacátých let tohoto století (Alexandr I. Oparina). Základem těchto pokusů je vysvětlení, že prvotní atmosféra Země se značně lišila od té dnešní. Podle jedné teorie se zde téměř nevyskytoval volný kyslík, a prvky dusík, vodík a uhlík tvořily čpavek a metan. Vědci si představují, že když do atmosféry tvořené těmito plyny a vodní párou zasáhl blesk nebo když na ni působilo ultrafialové světlo, vznikaly cukry a aminokyseliny..atd.. Podle této teorie byly tyto molekulární látky splachovány do oceánů či jiných vodstev. Během velmi dlouhého období se cukry, kyseliny a další sloučeniny koncentrovaly do ?prebiotického bujónu?, ve kterém například slučováním aminokyselin vznikaly bílkoviny. Když v této teoretické posloupnosti jdeme dál, dostaneme se k dalším sloučeninám zvaným nukleotidy, které vytvářely řetězce a nakonec se z nich stala nukleová kyselina, jako je DNA. Předpokládá se, že tím vším se připravila cesta pro závěrečné dějství molekulárního dramatu. Toto poslední dějství, které není nijak doloženo, by se dalo popsat jako milostný příběh. Molekuly bílkovin a molekuly DNA se náhodou setkají, začnou se k sobě mít, obejmou se a začnou se muchlovat a jetu buňka. Od neživé hmoty ke hmotě živé! A dokud evoluční teorie toto nevysvětlí, tak ji nelze považovat za vyspělou vědu a tím méně za důvěryhodné vysvětlení vzniku života na zemi.
hciq Odesláno 19. března 2007 Autor Nahlásit Odesláno 19. března 2007 midloch napsal: hciq napsal: re midloch: blbost, mluvíš o mocenské manipulaci s lidským vědomím a k tomu může posloužit mnoho věcí, včetně náboženství. Jinak já celou dobu mluvím o víře jako archetypální pravdě jenž si lidé předávají od nepaměti v nezměněné podobě, se stejným univerzálním zákadem. Což asi nechápeš, meleš totiž církve s vírou a náboženství se sektářstvím a pak to kydneš jako reakci na něčí názor. Aha, pane chytrý a co je ta archetypální Pravda? Kydeš tady něco o pravdě, tak ji specifikuj. :) :) světem letem ..obrázky se sice přehodily, ale nevadí, dráček cumlající si vocas má jít před Johannese Vermeera tak Bastiene nažhav svojí říši fantazie
midloch Odesláno 19. března 2007 Nahlásit Odesláno 19. března 2007 v těch obrázcích může každý vidět cokoliv, velmi mi to připomíná obrázky z knihy ,,Fantastické a magické z hlediska psychiatrie,, od Vladimíra Vondráčka. Toto jsou ty pravdy? Spíš lidské představy. Tvá archetypální pravda je přetavený strach z tejemna přírody z dob prvních lidí, je to určité kulturní a kultovní dědictví které nezpochybňuji, ukazuje nám jak naši předkové uvažovali a vyrovnávali se ze svými otázkami ,,proč,, kdo jsme a kam jdeme...
31682 Odesláno 19. března 2007 Nahlásit Odesláno 19. března 2007 ¨safi napsal: No dobře :-) tak jdeme na to :-) pokud se na tuto záležitost budeme dívat z pohledu víry založené na Bibli tak je to jednoduché - sám Bůh o sobě prohlašuje že je jediným Bohem. Nebudeš mít jiné bohy mimo mě (Ex 20,3). Já jsem Hospodin, tvůj Bůh, jsem Bůh žárlivý. Stíhám vinu na synech do třetího i čtvrtého pokolení těch, kdo mě nenávidí, ale prokazuji milosrdenství tisícům pokolení těch, kdo mě milují a zachovávají mé příkazy (Ex 4-6). Kde prohlašuje, že je jediným bohem? A i kdyby to tvrdil, nebalamutí nás? Přeci sám přiznává, že je žárlivý Už hrajete na midlocha přesilovku, tak mu píchnu
hciq Odesláno 19. března 2007 Autor Nahlásit Odesláno 19. března 2007 Re: midloch jak se říká: komu není z hůry dáno v apatice nekoupí. Jen doufám, že ti ta tvoje příroda ten deficit někde vynahradila. obr.1 R. Hamman Geschichte der Kunst obr.2 J.C. Agripa z Nettesheimu Kabala obr.3 Helmut Gebelein Die Magie des Stofflichen obr.4 Ladislav Moučka Posvátná geometrie obr.5 La Peinture Hollandaise Jeronime Boch a Rembrandt tímto midlochu končím
hciq Odesláno 19. března 2007 Autor Nahlásit Odesláno 19. března 2007 31682 napsal: ¨safi napsal: No dobře :-) tak jdeme na to :-) pokud se na tuto záležitost budeme dívat z pohledu víry založené na Bibli tak je to jednoduché - sám Bůh o sobě prohlašuje že je jediným Bohem. Nebudeš mít jiné bohy mimo mě (Ex 20,3). Já jsem Hospodin, tvůj Bůh, jsem Bůh žárlivý. Stíhám vinu na synech do třetího i čtvrtého pokolení těch, kdo mě nenávidí, ale prokazuji milosrdenství tisícům pokolení těch, kdo mě milují a zachovávají mé příkazy (Ex 4-6). Kde prohlašuje, že je jediným bohem? A i kdyby to tvrdil, nebalamutí nás? Přeci sám přiznává, že je žárlivý Už hrajete na midlocha přesilovku, tak mu píchnu ne ne já jdu už do šaten přišel jsem hrát petanque a midloch furt masti fotbálek, až mi rošlápnul košonek.
safi Odesláno 19. března 2007 Nahlásit Odesláno 19. března 2007 31682 napsal: ¨safi napsal: No dobře :-) tak jdeme na to :-) pokud se na tuto záležitost budeme dívat z pohledu víry založené na Bibli tak je to jednoduché - sám Bůh o sobě prohlašuje že je jediným Bohem. Nebudeš mít jiné bohy mimo mě (Ex 20,3). Já jsem Hospodin, tvůj Bůh, jsem Bůh žárlivý. Stíhám vinu na synech do třetího i čtvrtého pokolení těch, kdo mě nenávidí, ale prokazuji milosrdenství tisícům pokolení těch, kdo mě milují a zachovávají mé příkazy (Ex 4-6). Kde prohlašuje, že je jediným bohem? A i kdyby to tvrdil, nebalamutí nás? Přeci sám přiznává, že je žárlivý Už hrajete na midlocha přesilovku, tak mu píchnu (1. Korinťanům 8:4) 4 Vzhledem k jedení jídel obětovaných modlám víme, že modla není ve světě nic a že není žádný Bůh kromě jednoho. . . "žárlivost" s tou jedinečností (nebo existencí jednoho) souvisí velmi úzce. Osobní názor: Bůh je jeden jediný a nestrpí (je žárlivý) na to, když lidé uctívají jiné Bohy. V případě starověkého Izraele (starý zákon) se jednalo třeba o uctívání stromů případně soch sousedních národů :-)
31682 Odesláno 19. března 2007 Nahlásit Odesláno 19. března 2007 Pepino65 napsal: Upřesnil bych, že do jednotek zbraní SS byli přijímáni cizinci až v průběhu války. Pravda, ale i tak to byla z nouze ctnost. Do Wehrmacht a dalších pravidelných složek měli přístup pouze občané Říše, kde jinde sehnat další bojovníky? Každopádně Waffen SS byly velmi účinné řešení. Tedy až na XXI SS Waffen-Gebirgs Division der SS "Skanderbeg (Albanische Nr 1)"
31682 Odesláno 19. března 2007 Nahlásit Odesláno 19. března 2007 ¨safi napsal: (1. Korinťanům 8:4) 4 Vzhledem k jedení jídel obětovaných modlám víme, že modla není ve světě nic a že není žádný Bůh kromě jednoho. . . Ale to už netvrdí Hospodin
safi Odesláno 19. března 2007 Nahlásit Odesláno 19. března 2007 31682 napsal: ¨safi napsal: (1. Korinťanům 8:4) 4 Vzhledem k jedení jídel obětovaných modlám víme, že modla není ve světě nic a že není žádný Bůh kromě jednoho. . . Ale to už netvrdí Hospodin :-D no dobře, tak já nějaký ten text ještě najdu :-)) ale to jen pro tvé krásné oči
31682 Odesláno 19. března 2007 Nahlásit Odesláno 19. března 2007 ¨safi napsal: :-D no dobře, tak já nějaký ten text ještě najdu :-)) Najdeš? Hledej tedy kde mluví sám o sobě, zde připadá v úvahu pouze Starý zákon. Dodatek. Ještě Talmud a jiné a Korán.
safi Odesláno 19. března 2007 Nahlásit Odesláno 19. března 2007 31682 napsal: ¨safi napsal: :-D no dobře, tak já nějaký ten text ještě najdu :-)) Najdeš? Hledej tedy kde mluví sám o sobě, zde připadá v úvahu pouze Starý zákon. Dodatek. Ještě Talmud a jiné a Korán. Ano máš pravdu. Co třeba Izajáš 43:10 :-) a pak třeba (Izajáš 44:8) 8 Neděste se a nebuďte omráčeni. Nedávám ti [to] osobně od onoho času slyšet a nepovídám [to]? A jste moji svědkové. Existuje Bůh mimo mne? Ne, není žádná Skála. Žádnou jsem neuznal.. . . Jinak to vyplývá mimo jiné i ze (Zjevení 1:8) 8 ?Já jsem Alfa a Omega,? říká Jehova Bůh, ?Ten, který je a který byl a který přichází, Všemohoucí.? a vůbec z celého kontextu Bible :-) (teda samozřejmě pro toho pro koho je Bible nábožensky významná)
midloch Odesláno 19. března 2007 Nahlásit Odesláno 19. března 2007 hciq napsal: Re: midloch jak se říká: komu není z hůry dáno v apatice nekoupí. Jen doufám, že ti ta tvoje příroda ten deficit někde vynahradila. obr.1 R. Hamman Geschichte der Kunst obr.2 J.C. Agripa z Nettesheimu Kabala obr.3 Helmut Gebelein Die Magie des Stofflichen obr.4 Ladislav Moučka Posvátná geometrie obr.5 La Peinture Hollandaise Jeronime Boch a Rembrandt tímto midlochu končím no a? Jediný co umíš je hodit do placu pár ad hominemů? Posvátná geometrie a to je jako co? Normální geometrie je jaká? Čím je zvláštní ta tvoje posvátná? Je tím že si tam přidáš ve své hlavě nějaký další rozměr?
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se