Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
  ¨safi napsal:
  31682 napsal:
  ¨safi napsal:
No dobře :-) tak jdeme na to :-) pokud se na tuto záležitost budeme dívat z pohledu víry založené na Bibli tak je to jednoduché - sám Bůh o sobě prohlašuje že je jediným Bohem.

Nebudeš mít jiné bohy mimo mě (Ex 20,3).

Já jsem Hospodin, tvůj Bůh, jsem Bůh žárlivý. Stíhám vinu na synech do třetího i čtvrtého pokolení těch, kdo mě nenávidí, ale prokazuji milosrdenství tisícům pokolení těch, kdo mě milují a zachovávají mé příkazy (Ex 4-6).

Kde prohlašuje, že je jediným bohem? A i kdyby to tvrdil, nebalamutí nás? Přeci sám přiznává, že je žárlivý ;)

Už hrajete na midlocha přesilovku, tak mu píchnu :)

(1. Korinťanům 8:4) 4 Vzhledem k jedení jídel obětovaných modlám víme, že modla není ve světě nic a že není žádný Bůh kromě jednoho. . .

"žárlivost" s tou jedinečností (nebo existencí jednoho) souvisí velmi úzce. Osobní názor: Bůh je jeden jediný a nestrpí (je žárlivý) na to, když lidé uctívají jiné Bohy. V případě starověkého Izraele (starý zákon) se jednalo třeba o uctívání stromů případně soch sousedních národů :-)

Ale není jediný, nepíše se snad v bibli, že synové bohů létaly na zem se pářit s pozemskými pannami? :-) Několikrát se tam vyskytuje množné číslo, bohů je tedy víc...

• Odpovědi 482
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

ještě jednou na zamyšlení pro SAFIHO:

"I řekl Bůh: "Učiňme člověka, aby byl naším obrazem, podle naší podoby." 1 Mo 1, 26

"I řekl Hospodin Bůh: Teď je člověk jako jeden z nás, zná dobré i zlé." 1Mo 3, 22

"V shromáždění bohů postavil se Bůh, vykoná soud mezi bohy..." Žalmy 82

Ve Starém zákoně psaném v originále je to ještě výraznější. V těch prvních knihách se používá slovo ELOHIM (BOHOVÉ, množné číslo), teprve později se objevuje EL (BŮH, jed.číslo).

Odesláno
  midloch napsal:
  ¨safi napsal:
  31682 napsal:
Nebudeš mít jiné bohy mimo mě (Ex 20,3).

Já jsem Hospodin, tvůj Bůh, jsem Bůh žárlivý. Stíhám vinu na synech do třetího i čtvrtého pokolení těch, kdo mě nenávidí, ale prokazuji milosrdenství tisícům pokolení těch, kdo mě milují a zachovávají mé příkazy (Ex 4-6).

Kde prohlašuje, že je jediným bohem? A i kdyby to tvrdil, nebalamutí nás? Přeci sám přiznává, že je žárlivý ;)

Už hrajete na midlocha přesilovku, tak mu píchnu :)

(1. Korinťanům 8:4) 4 Vzhledem k jedení jídel obětovaných modlám víme, že modla není ve světě nic a že není žádný Bůh kromě jednoho. . .

"žárlivost" s tou jedinečností (nebo existencí jednoho) souvisí velmi úzce. Osobní názor: Bůh je jeden jediný a nestrpí (je žárlivý) na to, když lidé uctívají jiné Bohy. V případě starověkého Izraele (starý zákon) se jednalo třeba o uctívání stromů případně soch sousedních národů :-)

Ale není jediný, nepíše se snad v bibli, že synové bohů létaly na zem se pářit s pozemskými pannami? :-) Několikrát se tam vyskytuje množné číslo, bohů je tedy víc...

Velmi dobrá poznámka..... i jak správně píšeš tak "synové bohů" s malým b. Abych byl neutrální, tak třeba v anglickém vydání King James Version se uvádí "Gen 6:1 - That the sons of God saw the daughters of men that they were fair; and they took them wives of all which they chose". - tedy synové jednoho Boha :-)

V Kralické Bibli (starší jazyk) - Že vidouce synové Boží dcery lidské, any krásné jsou, brali sobě ženy ze všech, kteréž oblibovali

Odesláno
  midloch napsal:
ještě jednou na zamyšlení pro SAFIHO:

"I řekl Bůh: "Učiňme člověka, aby byl naším obrazem, podle naší podoby." 1 Mo 1, 26

"I řekl Hospodin Bůh: Teď je člověk jako jeden z nás, zná dobré i zlé." 1Mo 3, 22

"V shromáždění bohů postavil se Bůh, vykoná soud mezi bohy..." Žalmy 82

Ve Starém zákoně psaném v originále je to ještě výraznější. V těch prvních knihách se používá slovo ELOHIM (BOHOVÉ, množné číslo), teprve později se objevuje EL (BŮH, jed.číslo).

Ano v původních hebrejských textech se používá jak jednotné tak i množné číslo.

Výše uvedené tři texty myšlence Jediného Boha (ať už ho budeme nazývat Hospodin, JHVH, Jehova, Otec, nebo jinak) nijak nebrání. Bible se zmiňuje nejen o Bohu jako duchovní bytosti ale i o dalších duchovních tvorech. Tito tvorové ale jsou v podřízeném postavení před Bohem (s velkým B) - viz Kralická Bible , Job 2:1 - 1. I stalo se opět jednoho dne, že když přišli synové Boží, aby se postavili před Hospodinem, přišel také i Satan mezi ně, aby se postavil před Hospodinem. 2. Tedy řekl Hospodin Satanovi: Odkud jdeš? I odpověděl Satan Hospodinu, řka: Procházel jsem zemi, a obcházel jsem ji.

Nebo King James Version:

[1] Again there was a day when the sons of God came to present themselves before the LORD, and Satan came also among them to present himself before the LORD.

[2] And the LORD said unto Satan, From whence comest thou? And Satan answered the LORD, and said, From going to and fro in the earth, and from walking up and down in it.

Ještě doplnění:

Slovo ´El, jehož význam je pravděpodobně ?Mocný; Silný? - třeba (1Mo 14:18) Používá se v souvislosti s Bohem, jinými bohy a také lidmi. Často je také součástí vlastních jmen, například Eliša (jenž znamená ?Bůh je záchrana?) a Michael (?Kdo je jako Bůh??). Na některých místech se slovo ´El objevuje s určitým členem (ha?´El´, což je doslova ?ten Bůh?) a vztahuje se na Boha (Hospodin, JHVH), a tak ho odlišuje od ostatních bohů. (1Mo 46:3; 2Sa 22:31)

Slovo ´elo?him´ se také používá v souvislosti s modlami. Tento tvar v množném čísle někdy znamená prostě ?bohové?. (2Mo 12:12; 20:23) Jindy se jedná o plurál majestátní a vztahuje se pouze na jediného boha (bohyni).

V Žalmu 82:1, 6 je slovo ´elo?him´ použito na lidi, lidské soudce v Izraeli.

(Žalm 82:6) ?Sám jsem řekl: ?Jste bohové a všichni jste synové Nejvyššího. Slovo bohové je v jednotlivých jazycích vyjádřeno jako: Nebo ?ti podobní Bohu?. Heb. ´elo?him´; řec. the?oi´; syr. da´?la?hin; lat. di´i; T ?jako andělé?.

Odesláno
  31682 napsal:
  31682 napsal:
Ti co četli knihu Američtí bohové si dokáží představit, jak to asi myslím.

Četl jste to někdo nebo se jenom nevyjadřujete v tomto vlákně?

O čem ta knížka je?

Odesláno
  31682 napsal:
  ¨safi napsal:
O čem ta knížka je?

O lidech, kteří se vystěhovali do Ameriky a přinesli si svá náboženství a bohy. Napsal to Neil Gaiman.

Čteš eBooks?

Ale jo ctu :-) pouzivam Mobipocket + mam i par knizek prevedenych z netu do tohoto formatu

Odesláno

TO Safi: z textů jednoznačně vyplývá že se jedná o více bohů, kteří jsou si rovni tím že pisatel napsal malé bohů ("V shromáždění bohů postavil se Bůh, vykoná soud mezi bohy..." Žalmy 82) může mít více víznamů, jako že každý z bohů který právě jedná s ostatními bohy se stává Bůh s B, pokud jednají společně tak jsou to bohové. Nebo také malé b napsal záměrně vědom si problematiky kterou tímto ,,nemonoteistickým,, textem působí.

Odesláno
  midloch napsal:

Hele teď sis naběhnul ... pokud bereš Bibli jako neprůkaznou, pak je konzistentní se na ni neodvolávat ... :) A takhle dogmaticky se přece Bible už dlouho nečte, veřit úplně všemu co je v ní ... no to snad ... :)

Odesláno
  xmenm05 napsal:
  midloch napsal:

Hele teď sis naběhnul ... pokud bereš Bibli jako neprůkaznou, pak je konzistentní se na ni neodvolávat ... :) A takhle dogmaticky se přece Bible už dlouho nečte, veřit úplně všemu co je v ní ... no to snad ... :)

To je individuální. Pro někoho to je jen stará kniha, která obsahuje některé hisotrické údaje a hromadu mýtů, někdo jiný ji třeba bere za základ své víry a jinému je to třeba všechno úplně ukradené :-)

Odesláno
  xmenm05 napsal:
  midloch napsal:

Opět jsi se stal obětí svých vlastních představ, to že nevěřím na Krále Artuše přece neznamená že se o něm nemůžu bavit, že...

Biblí nic nedokazuju jen ukazuju na její rozpory a tím i hlavní rozpory celého křesťanství a židovství, které jsou založeny na slově bóžím obsažené právě v bibli. To že dnes již nikdo toto čtivo nebere doslova neznamená vůbec nic, buď je to slovo bóží a má být pravdivé nebo ne... Čili nebavím se o víře jako takové ale o konkrétní křesťanské víře v bibli...

Odesláno
  midloch napsal:
... To že dnes již nikdo toto čtivo nebere doslova neznamená vůbec nic, buď je to slovo bóží a má být pravdivé nebo ne... Čili nebavím se o víře jako takové ale o konkrétní křesťanské víře v bibli...

Omlouvám se, že jsem tu citaci takhle vytrhnul, ale nedalo mi to ... Myslíš to naprosto vážně, to co jsi napsal?

Odesláno
  xmenm05 napsal:
  midloch napsal:
... To že dnes již nikdo toto čtivo nebere doslova neznamená vůbec nic, buď je to slovo bóží a má být pravdivé nebo ne... Čili nebavím se o víře jako takové ale o konkrétní křesťanské víře v bibli...

Omlouvám se, že jsem tu citaci takhle vytrhnul, ale nedalo mi to ... Myslíš to naprosto vážně, to co jsi napsal?

Jelikož se docela často setkávám s diskuzemi s křesťany (všech směrů), kteří se biblí ohání tak nezbývá nic jinýho než se v těch nesmyslech babrat :-( Pokud se budu setkávat s muslimem tak budu muset naštudýrovat Korán a snažit se ho nachytat nad rozpory, když on není vůbec ochoten akceptovat žádné jiné argumenty.

Odesláno
  midloch napsal:
  xmenm05 napsal:
  midloch napsal:

Jelikož se docela často setkávám s diskuzemi s křesťany (všech směrů), kteří se biblí ohání tak nezbývá nic jinýho než se v těch nesmyslech babrat :-( Pokud se budu setkávat s muslimem tak budu muset naštudýrovat Korán a snažit se ho nachytat nad rozpory, když on není vůbec ochoten akceptovat žádné jiné argumenty.

Teď jsi se ale vyhnul otázce ... ptal jsem se, jestli to myslíš naprosto vážně. Nebo to byla ironie a měl tam být ještě smajl?

Odesláno

Takže kdysi se bible brala doslovně, pak se ukázalo, že něco je evidentní blbost, tak se to vynechá a bere se vážně jenom něco, co se hodí do krámu (co, kdo o tom rozhoduje?) a časem se ukáže, že je to jen pohádková knížka pro děti jako stovky jiných :)

Odesláno
  VS napsal:
Takže kdysi se bible brala doslovně, pak se ukázalo, že něco je evidentní blbost, tak se to vynechá a bere se vážně jenom něco, co se hodí do krámu (co, kdo o tom rozhoduje?) a časem se ukáže, že je to jen pohádková knížka pro děti jako stovky jiných :)

Ale cokoli, co se bere příliš doslovně, nedělá dobrotu ... viz midloch ... (sorry, ale nešlo si nerýpnout :) ) Kdysi kdosi bral Bibli doslovně a dost dlouho trvalo, než to lidi pustilo (a ještě teď ji spousta lidí bere jako doslovně přesný a správný text - je to tak dobře?). K čemu to vedlo je známé. Takže když už to konečně neberu tak dogmaticky, jako před 500 lety, tak přijde midloch a říká mi, že bych to tak brát měl ...

Co je konkrétně špatného na nezabiješ? Nepokradeš? ...

Odesláno
  xmenm05 napsal:
  midloch napsal:
  xmenm05 napsal:

Teď jsi se ale vyhnul otázce ... ptal jsem se, jestli to myslíš naprosto vážně. Nebo to byla ironie a měl tam být ještě smajl?

Teď úplně neví co přesně tou vážností myslíš? Bibli beru jako literárně a částečně historický pramen, knihu lidových mourostí, zvyků a hlavně legend, které má každý národ na zemi, to že se je někdo rozhodne vydávat za ,,Pravdu,, je chyba a pokud nechce akceptovat jiné vysvětlující argumenty, tak nezbývá než mluvit řečí jeho kmene... ;)

Jinak souhlas s VS.

Odesláno
  VS napsal:

O tom to právě je. Pokud beru nějakou knihu jako základ určité, víry tak jí musím brát celou - jak na úrovni nejmenším detailů tak i na úrovni celku.

Ve chvíli kdy začnu něco vytrhávat z kontextu nebo, něco úplně vypouštět (některé překlady Bible to dělají) tak můžu jít s celou Biblí do kytek a je pak i otázka na čem moje víra stojí.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...