Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Díky za reakce. Ještě se teda zkusím poptat u jiných hodinářů. A kdybych si tu setrvačku teda chtěla obstarat sama, můžu koupit jakékoliv hodinky kal.55? Nebo je třeba stejná ještě u jiných kalibrů?

• po 4 týdnech...
  • Odpovědi 300
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Moje obdivování dávných Primek však někdy naruší zklamání. S jedním se zde podělím. Jde o známé případy ošoupaných chromovaných Primek, kde se na hranách a pak i plochách objeví nehezké, kontrastní, žluté "olezliny" těžko nositelné i když strojek stále krásně tiká. Kdyby však PRIM byl asi trochu prozíravější, mohlo to vypadat mnohem přijatelněji. Překvapilo mne, že srovnatelné POBEDY hodináři v Moskvě vyráběli s pouzdry, odhaduji nejspíš z "bílé mosazi", a po prošoupání lesklé povrchové vrstvy se objeví jen lehoučce nažloutlý základní materiál pouzdra, dále pohledově klidně nositelný. Na přiloženém obrázku jsou nahoře srovnatelně ošoupané POBEDY z roku 1957 a dole co do plochy srovnatelně ošoupané PRIMKY z konce padesátých let, ale žlutě "olezlé" - nenositelné. Škoda :thumbsdown_anim: PRIME, smekám v tomto směru :thumbsup_anim: před POBEDAMI.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odesláno

Moje obdivování dávných Primek však někdy naruší zklamání. S jedním se zde podělím. Jde o známé případy ošoupaných chromovaných Primek, kde se na hranách a pak i plochách objeví nehezké, kontrastní, žluté "olezliny" těžko nositelné i když strojek stále krásně tiká. Kdyby však PRIM byl asi trochu prozíravější, mohlo to vypadat mnohem přijatelněji. Překvapilo mne, že srovnatelné POBEDY hodináři v Moskvě vyráběli s pouzdry, odhaduji nejspíš z "bílé mosazi", a po prošoupání lesklé povrchové vrstvy se objeví jen lehoučce nažloutlý základní materiál pouzdra, dále pohledově klidně nositelný. Na přiloženém obrázku jsou nahoře srovnatelně ošoupané POBEDY z roku 1957 a dole co do plochy srovnatelně ošoupané PRIMKY z konce padesátých let, ale žlutě "olezlé" - nenositelné. Škoda :thumbsdown_anim: PRIME, smekám v tomto směru :thumbsup_anim: před POBEDAMI.

To by mne zajímalo jaký kov /mosaz?/ používali u soudruhů v USSR ? 

Odesláno (upraveno)

V sekci "Ruské hodinky" psali, že v ruských zdrojích je tento materiál pouzder napsán - Latuň (v přepisu do latinky)  - a měla by to být mosaz, tedy v zásadě slitina mědi a zinku s dalšími doprovodnými kovovými prvky upravujícími slitinu na požadované vlastnosti. Mosaz není označení jediné slitiny, ale je to celá skupina slitin mědi a zinku v různých poměrech s různými doprovodnými prvky, s různými vlastnostmi, v tomto případě myslím označovaná jako "bílá mosaz". Co si trochu vybavuji v paměti, co jsem o tom četl, tak "bílou mosaz" používala na vysoké úrovni snad i velmi prestižní hodinářská firma "Original Glashüutte". A "Prim" o tom jsem někde četl, že tam se starali hlavně o to, aby mosazný materiál pouzder byl velmi dobře obrobitelný, a že se následná několika mikronová povrchová úprava niklováním, a na to chromováním, po čase lidem prošoupe a objeví se nenositelné žluté skvrny, na to již asi "házeli bobek".

Edit: Překlepy - doufám všechny.

Upraveno uživatelem Mipa
Odesláno

Tak trošku do strojařiny dělám,takže je mi jasné,že mosazí je několik druhů.Ta bílá by mohla být asi toto :

Slitina Cu-Zn-Ni s různým obsahem niklu (14?20%). Má dobré mechanické vlastnosti, velkou odolnost proti korozi a poměrně vysoký modul pružnosti. Je používána v jemné mechanice, slaboproudé elektrotechnice, k výrobě lékařských přístrojů apod. Jiné označení je například pakfong, alpaka, argentan, nové stříbro, čínské stříbro. 

Odesláno

Prosim o radu, když mně nejde odmáčknout ta pojistka na vytažení korunky, co s tím, je nějaká finta, nebo jsem prostě nešika.

Ale už jsem jich pár vyndal, a najednou ne a ne. Omlouvám se za neodborné vyžvejknutí se.

• po měsíci...
Odesláno

Zdravím, opět se na vás obracím s prosbou o radu. Tentokrát jasně a stručně - manžel skočil do bazénu s hodinkami na ruce (pavouky, kal.55) a ty tedy přestaly jít. Co máme dělat a co nedělat? Předem díky za rady.

Odesláno

nic tragického, druhá cesta může být, že kalibr 55 koupíš v jiných hodinkách za pár kaček (v nějakém ožužlaném pouzdře) a prostě ho jen přehodíš

Odesláno

Zdravím, opět se na vás obracím s prosbou o radu. Tentokrát jasně a stručně - manžel skočil do bazénu s hodinkami na ruce (pavouky, kal.55) a ty tedy přestaly jít. Co máme dělat a co nedělat? Předem díky za rady.

Byla v bazénu voda?

Podle toho se dá lépe určit pravděpodobná závada...  

Odesláno

Zdravim Prim nadsencov. Ja ako uplny laik ,zaroven nadchnuty hodinkami Prim, by som vas chcel poziadat o radu. Mam moznost zobrat tieto Primky, len podla fotiek vyzera akokeby kazda nozicka na remienok bola ina. Bude to dobra kupa, alebo sa jedna o starsi fusersky repas? Vdaka. Jo a chce za ne cca 15ecek.tak neviem ci sa to oplati. 4031c185b9bc5ab08cdd1cade6c97923.jpgb2e4c69423dd26d84966d2b05361d4a4.jpg

Odoslané z LG-D802 pomocou Tapatalku

Odesláno

Ahoj, dostal sem Prim Sport II Humberto, ze začátku fungovali bez problému, ale po dvou týdnech se mi začali zastavovat a zase rozbíhat. Když je nechám na stole jedou bez problému (zkoušeno týden) ale jakmile je vemu na ruku, začnou se zastavovat. Prosím o radu, předpokládám, že budu muset k hodináři, ale v mém okolí není žádný. Každý akorát vymění baterku a pásek.

Prosím, nevíte o někom šikovném ze severu Čech? Litoměřice, Roudnice nad Labem, Mělník a okolí?

Předem mockrát děkuji

Návštěvník tolja
Odesláno

Horní pravá nožička je ohnutá. Srovnat to nejde, pouzdro je na vyhození, hodinky tedy téměř bezcenné. Najdi si hezčí.

ale jde, jen nesmíš bejt dřevák, jinak souhlas s tím, že jsou ojetý jak stará coura, a že nemá smysl je řešit

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...