Přejít na obsah

Junghans Mega 1000


Radek124

Doporučené příspěvky

Co chvíli se v "digitálním vlákně" žehrá, že žádná šikmoočka není schopná vyrábět číslíčkové milášky z pořádného matroše - a furt ty své fancy létající talíře plácají z lakovaného plastiku na výrobu kyblíčků a krabiček na mejdla...

 

Designově zajímavé a přitom nádherně funkční tikitálky se přitom už léta dělají skoro za rohem - a tenhle putovní exponát z roku 2006 se mi ve zdejší inzerci podařilo ulovit a obratem odkoupit zrovna včera večer:

 

Junghans MEGA 1000 W604.62

  • celoocelové, broušené - jak pouzdro (37mm šířka × 45mm výška) tak plný tah
  • ploché safírové sklíčko 37×23mm, úhlopříčka 43mm(!)
  • pozitivní a skvěle čitelné 3-řádkové LCD 36×22mm s pozitivním "indiglo" podsvícením (viz tlačítko na levé straně)
  • zamykatelná velkoplošná tlačítka po obvodu displeje
  • rádiem synchronizovaný strojek (12/24h hodiny s datem, stopky s mezičasy, pípající minutka, alarm s klasickým pípákem)
  • WR 50m (měl jsem za to že to u některých modelů bývá víc... )

post-18308-005421200 1354236862.jpgpost-18308-056909000 1354237215.jpgpost-18308-077521300 1354237214.jpg

 

Kromě neodolatelné ceny mě na tomhle kousku už delší dobu lákala jeho až nápadná tvarová spřízněnost s mými oblíbenými Rado Sintra Chrono ...kterýžto "okometrický" předpoklad vzal za své okamžikem přiložení "Side By Side": :blush02:

post-18308-073603500 1354236838.jpgpost-18308-097588300 1354237213.jpg

 

...Protože jestli je RADO s platinovou povrchovou úpravou bez jediné rovné plochy na provrchu je designově dokonalá švýcarská kráska, tak broušený nerezový Junghans je vedle ní jak brutální německý panzer. FYI, štíhlé inertní celokeramické Rado při podobných rozměrech váží 109 gramů, plnotučný 44mm Breitling Chrono-matic na kůži má 125 gramů - zatímco Junghansových 165 gramů železa už na ruce studí jak sfiňa... Je to tedy kus hodinek - ale kdo by měl problém s hmotností, může samozřejmě sáhnout po celo titanovém provedení a nebo variantě s řemínkem.

post-18308-017843400 1354236838.jpg

 

Opravdu příjemné překvapení je ale jak sedí na ruce - na "digitálky" to vůbec nevypadá jako nějaký dětský krám z tržnice (Casio promine, ale jediná srovnatelná věc je dnes Suunto Elementum). Druhé překvapení je až neskutečně dobře čitelný reflexní displej, s mírně nazelenalým odstínem (prostě echt skopčák, jak staré Siemensy). Finské Suunto by ale mělo konečně vyslat svého šéfdesignéra na studijní pobyt do Němec - aby konečně pochopili že jen NAPROSTÝ IGNORANT může v roce 2012 produkovat (jinak funkčně skvělé ABC) digitálky s 2× větším a inverzně posvíceným displejem, na kterejch musí kunčaft opakovaně mačkat nějakej čudl , aby vůbec zjistil přesnej čas se sekundama i datum!

post-18308-018561400 1354237215.jpg

 

Další tipy a zjištění samozřejmě přidám, jen co mi po pár dnech používání doklapnou...

 

 

 

PS: Přiložené fotky prosím berte jen jako rychlou "studijní ilustraci" - ani jeden kousek nebyl důkladně vypucovaný a obojí se bez stanu lesklo jak ty psí kulky...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 56
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Gratuluju, i na gumě vypadají dobře - a v zimě aspoň nebudou studit tak děsně jako "celoocelové" :speak_cool:

 

S odstupem pár dní ale musím uznat, že ten futuristicko-nástrojový "Panzer Design" se němčourům fakt povedl - a že ten kdo je navrhoval nad nima (na rozdíl od spousty asiatů) opravdu přemýšlel. A jak jsem je původně (stejně jako několik předchozích majitelů) bral spíš na vyzkoušení, tak teď už bych je dál nepouštěl (snad leda směnil za titanové, jenže ty se zas nedělají s pozitivním displejem) - protože i když jsou to "jenom digitálky", tak tenhle broušenej těžkej tank má IMHO větší "charakter" než spousta napiglovaných konfekčních mechanik... :rolleyes:

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Gratuluju, i na gumě vypadají dobře - a v zimě aspoň nebudou studit tak děsně jako "celoocelové" :speak_cool:

 

S odstupem pár dní ale musím uznat, že ten futuristicko-nástrojový "Panzer Design" se němčourům fakt povedl - a že ten kdo je navrhoval nad nima (na rozdíl od spousty asiatů) opravdu přemýšlel. A jak jsem je původně (stejně jako několik předchozích majitelů) bral spíš na vyzkoušení, tak teď už bych je dál nepouštěl (snad leda směnil za titanové, jenže ty se zas nedělají s pozitivním displejem) - protože i když jsou to "jenom digitálky", tak tenhle broušenej těžkej tank má IMHO větší "charakter" než spousta napiglovaných konfekčních mechanik... :rolleyes:

 

 

 

Také jsme si nějak padli překvapivě do oka. Pouštět dál je také nehodlám, možná jim jen do budoucna nadělím buď kovový tah, nebo gumu. Vede asi ta guma, ocel vypadá sice lépe, ale je to zbytečně těžké. Další věc, ve které máš pravdu, je ten pozitivní display, který bude čitelnější, než ten můj inverzní. Jenže když vidím ten pozitiv, vzpomenu si vždy na Kesselky :-) Zatím to vypadá, že budou moje Megy nošeny často, nemám rád hodinky v šupleti. Ale tyhle se mi nosí výborně, na kůži jsou krásné, jsou přesné, výborně funkční a jako bonus vyvolávají vcelku rozporuplné reakce, což mě baví. Někdo psal v mém vlákně, že ho štvaly dotazy na to, kde sehnal ty fajn STORMY, já se naopak podobnými dotazy celkem bavím. A na STORMY navíc frčej holky ;-)

 

 

Přišel jsem na zvláštní věc, když přepnu horním levým tlačítkem na info o vysílači (DCF77) a zmáčknu dlouze znovu to samé tlačítko (cca. 15 vteřin), zapne se permanentní podsvícení displaye. Je to podivné, nebo nějaká fíčura?? V návodu jsem tuším nic nenašel, ale koukal jsem se pouze jednou.

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hmmm, tak na těch mých "permanentní podsvícení" popsaným způsobem aktivovat nejde (ne že bych to nutně potřeboval - ale je dobré tyhle fígle znát) :sad01_anim:

 

Kesselky s "epilačním" tahem jsem blahé paměti před 25 rokama taky měl - a jejich relativně dobře čitelný pozitivní displej bylo asi to poslední co mi na nich kdy vadilo. Mnohem víc mě štvalo třeba chybějící datum na základním displeji, téměř nulová odolnost proti čemukoliv - a hlavně do všech stran trčící ostré "dráty" (~tlačítka ala námořní mina), která dodnes podvědomě tuším při pohledu na většinu digitální produkce značky Casio. A myslím že konstruktéři panzerů u Junghanse se (aspoň z mého pohledu) docela poctivě snažili, aby právě tyhle nežádoucí reminiscence potlačili. :smile_anim:

 

Ocelovej "náramek" je na první pohled fakt brutální (a po nasazení "vychladlých" hodinek fakt brutálně studí, zlatý titan a keramika), ale na druhou stranu jde o krásně integrální součást použitého "pancíře". Spíš než kůži bych někdy zkusil tu gumu (kdosi tu psal o konzistenci "dětské prdýlky") co má Petr Švenda, ta by mě aspoň tolik nepoňoukala k sundávání hodinek kvůli datlování na klávesnici, na které si tím broušeným tahem rozrejvám levej dolní roh předložky. Koukám že u našeho nejskvělejšího Marvina stojí originál kaučuk i kůže shodně 975 (obojí včetně spony), což je v kontextu jiných evropských značek naprostá sranda. :smoke:

 

A jestli si někdo s omezeným rozhledem plete "Echt Deutsch" Junghans a čínskej "Storm" mi je celkem u pérdele - protože takovej expert by v dané chvíli nerozeznal ani limitkový béčka od "dolalová hodynka" ...což je autentický termín ťamanky ze zdejšího krámku, když kunčaftovi vysvětlovala proč baterka v jeho prima novejch čínskejch quartzkách za stovku obsahuje namísto obvyklých ingrediencí nejspíš jenom tak počuranej čaj. Důležitej je pro mě především můj vlastní pocit z toho co mám na ruce - a ignoranti kolem mi můžou bejt ukradení.

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Megy se, na rozdíl od jiných mých kousků, okamzite zalíbily i manželce, hned je dala na ruku, a musím uznat, že jí velice sluší. Guma je ohromne prijemna a hodinky jsou s ni prekvapive lehke. Na ruce sedi perfektne. Jen ještě musím vyzkoumat, kde chytají signál, zatím se za dva dny, co jsem je měl možnost sledovat, nechytly. Poté je manželka schovala neznámo kam, na světlo boží se mají dostat až 24., snad nenastane ten konec světa, to bych si jich moc neuzil. Ta věc s podsvícením, jak zmiňoval kolega, se mi prihodila taky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Radimk: Marvin ti rád odpoví, jen, prosím zkus upřesnit svůj dotaz. Co přesně by tě ohledně firmy Junghans zajímalo?

Ale tak se mi honí hlavou.. proběhla tu před nějakým časem nějaká informace o špatném finančním stavu firmy a jejím prodeji.. Jak si na tom teď stojí?

Mají i nové modely, a pak ta keramika, zdá se mi že docela šlapou. Tak jak to tedy je?¨¨

Edit:

líbí se mi kombinace radia a solaru, , co tak tato kombinace u modelu Mega 1000? nemáš třeba nějaké informace "z pod pokličky"?

Upraveno uživatelem Radimk
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Radimk: Co se týká špatného finančního stavu firmy Junghans, to je informace z roku 2008, od té doby se vyměnilo vedení firmy a finanční situace se stabilizovala. Dnes je ekonomicky Junghans velice zdravou firmou a jak je vidět daří se jim i ve vývoji, nové řady hodinek Mega Futura, Spektrum, Force, dámské Max Billy a celá řada Meister jsou hodně úspěšné, například u řad Meister a Force Junghans ani nestíhá výrobou pokrýt objednávky (rozuměj objednávky z celého světa, ne z ČR :) ) a tak se na tyto hodinky čeká běžně i dva měsíce.

 

Co se týká nějakých novinek, určité info mám, ale podrobněji o tom budu referovat až koncem ledna, kdy ty chystané novinky uvidím. Na příští rok se chystá i novinka v řadě Mega a to modely Mega 1000 Fresh Up, ale zatím nevím co to přesně bude, takže nemá smysl tady spekulovat.

Upraveno uživatelem MarvinX
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

2MarvinX: Jen doufejme že ty novinky v řadě Mega nepůjdou směrem ala "Futura" - ty mi teda přijdou jako hodně nepovedený úlet směrem do Číny.

 

A přestože se snažím zkousnout že vkus některých německých hlavounů co znám bývá dost zvrácený, tak představa chlapa co zneucťuje jinak solidní jméno firmy Junghans něčím podobným na ruce mě skoro děsí... :sad01_anim:

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ohledně občasných dotazů na přesnost Junghans Mega 1000, podle počítadla neúspěšných synchronizací ty moje posledních 6 nocí strávily buď v ložnici a nebo u monitoru na straně baráku kde zjevně není dost silný signál DCF77 - a rozdíl po následné manuální synchronizaci "u okýnka na hajzlíku" byl na quartz celkem podprůměrné +3 sekundy (+0,5 sekundy denně - tj. zhruba tolik co solidně seřízené mechaniky za den ve Winderu, nebo čínská krystalka v PC už během pár hodin bez internetu). Nechci pánům ze Schrambergu sahat do svědomí, je to přece jenom už 6 let starý kousek bez termokompenzace a při každodenní synchronizaci se chyba neprojeví vůbec - ale jeden by skoro čekal že v jejich "nejpřesnějších digitálkách s rádiem" bude strojek zjištěnou denní chybu v době bez signálu "proaktivně" zohledňovat automaticky, třeba formou poměrné hodinové korekce... :whistling:

 

FYI, ty necelé 3 sekundy mi dělá laciný solární orloj Seiko tak za měsíc, zatímco RADO Sintra Chrono a Suunto Core mi tolik neulítnou ani za půl roku - a bez rádia... :wheelchair:

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Radek124: Zatím opravdu netuším co budou Mega 1000 Fresh up za hodinky, stejnou novinku chystají i v řadě Voyager, ale ani jedny jsem zatím neviděl ani v nákresu, opravdu těžko říct. Mega Futura mi jako úlet do Číny nepřipadají, Futury jsou designově vlastně pokračováním hodinek Mega 1 úplně prních rádiem řízených hodinek firmy Junghans. http://www.70s-watches.com/a_to_m/aajung.html

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Radek124: Zatím opravdu netuším co budou Mega 1000 Fresh up za hodinky, stejnou novinku chystají i v řadě Voyager, ale ani jedny jsem zatím neviděl ani v nákresu, opravdu těžko říct. Mega Futura mi jako úlet do Číny nepřipadají, Futury jsou designově vlastně pokračováním hodinek Mega 1 úplně prních rádiem řízených hodinek firmy Junghans. http://www.70s-watch...o_m/aajung.html

 

Ač se mi líbí snad celé portfolio Junghans, ohledně Mega Futura musím souhlasit, taky mi to přijde jako kousek Made In PRC :-) Na úplně opačném pólu jsou pro mě nyní Max Bill Damen, které by se mi moc moc líbily pro přítelkyni, jen jsou mimo mé finanční možnosti zatím. Přítelkyně na mateřské, doma dvě hladové děti a já jsem tu na ty finance chudák sám ;-) Tož asi tak. Budou jí muset stačit zatím dámské Amfibie.......

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dimmu Borgir: Já se nehádám :) Každý má nějaké estetické cítění. Dámské Max Billy jsou samozřejmě jiná liga a příští rok nám přibudou ještě nějaké další modely dámských Max Billů a k nim se připojí i dámské verze Meisterů a to budou hodně, hodně zajímavé hodinky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Kamil

Ač se mi líbí snad celé portfolio Junghans, ohledně Mega Futura musím souhlasit, taky mi to přijde jako kousek Made In PRC :-)

Já bych řekl, že design navazuje na úplně první náramkové rádiem řízené hodinky na světě Junghans Mega 1.

Foto z uhrforum.de:

57398d1259503279-junghans-mega-1-1ste-funkuhr-aus-den-90s-imgp0119.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Bráchovi se moje Megy tak líbily, až prohlásil že TOTO jsou jediné hodinky za které by byl ku příležitosti narozenin ochotný vyměnit své odporně olezlé tikitálky Timex.

A po dnešní "preventivní akvizici" mám těžké dilema, které si ponechat a které přenechat... :suicide_anim:

  • Black vs White?
  • Jekyll vs Hyde?
  • Panzer vs Predator?

post-18308-073180300 1361579371.jpg

post-18308-005591800 1361579388.jpg

 

  • Pozitivní displej je v šeru čitelnější, na inverzním jsou těžko čitelné "tenké" fonty;
  • Inverzní je zas na světle líbivější a pod úhlem na něm prakticky nejsou vidět neaktivní segmenty;
  • Celoocelové váží už "nedigitálkových" 160 gramů, titan je subjektivně lehoučký a celek váží 107 gramů;
  • Ocelový náramek je subjektivně festovnější (hlavně zámek), oba tahy "epilují" zhruba stejně;
  • Ocel teď v zimě na rozdíl od titanu občas pekelně studí, titan vůbec;
  • Titan je IMHO obecně mnohem příjemnější materiál k nošení než sebelepší ocel - i kdyby na ní byla "korunka z boku";
  • Hladké ocelové tělo panzeru je na digitálky sice brutální, ale přesto pořád působí "seriózně", skoro až "ouředně" :whip:
  • Futuristický vroubkovaný patinující titan připomíná spíš postapokalyptický artefakt zapomenutý na bojišti predátorem :alien1: :nuke:

V souladu s výše diskutovaným jsem původně předpokládal že u mě jasně vyhraje "pozitovní edelstahl" - jenže i ty titanové jsou dost dobré a když by jednoho netrápila "banalita" jako hůř čitelné údaje (což je ovšem u digitálek jaksi fatální vada), v "nositelnosti" by jednoznačně vyhrál Titan. Pozitivní titanové se pokud vím nikdy nedělaly.

  • O kvalifikovaná doporučení typu "prodat oboje a připlatit si za pořádné mechaniky" nestojím, neb pár pěkných tikajících kousků už vlastním a chci k nim i jedny pěkné digitálky.
  • Spíš by mě zajímalo nakolik složitá by byla třeba výměna polarizátoru (nemá někdo třeba "vrak"?), aby se negativní zobrazení dalo překlopit na pozitivní...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...