Přejít na obsah

Nože

Doporučené příspěvky

PepaSFI napsal:
Tu divnou zubatou sekeru jsme nedávno kolektivně propírali na knife.cz. Vpodstatě jsme se shodli na tom že kromě vizuálního efektu na tom není jediná část která by šla na něco použít.

Tak jest, v podstatě si neumím představit, na co bych tu obludu reálně použil. Osvědčujou se v praxi spíš střízlivé, jednoduché tvary. Viz např. Sissipuukko M95, řada RAT - jak Ontario tak násl. RAT Cutlery, z opravdu velkých nožů Browning Crowel Barker či RTAK II.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

nechci Vám kazit iluze-ale ta čepel má dost funkcí-dá se použít perfektně na štípání i sekání,na řezání kůže,látky nebo plachtoviny je ideální ten zoubek.Na jemnější práci je tam rovná čepel.No a kdyby vás tím někdo chtěl pořezat,tak dopadnete díky tomu zoubku dost špatně.

Odkaz ke komentáři

Juraj11 napsal:
nechci Vám kazit iluze-ale ta čepel má dost funkcí-dá se použít perfektně na štípání i sekání,na řezání kůže,látky nebo plachtoviny je ideální ten zoubek.Na jemnější práci je tam rovná čepel.No a kdyby vás tím někdo chtěl pořezat,tak dopadnete díky tomu zoubku dost špatně.

To se dá dělat s každým větším nožem. Ten nůž je prostě více filmový hrdina než pracovní nástroj. Ikdyž řezat se s ním asi taky dá :)

Odkaz ke komentáři

no já samozřejmně souhlasím s kolegou Jurajem nůž je naopak velmi praktický a po ztotožněním se s ním dokážete zázraky, ta pila je skutečně plně funkční žádná laciná náhražka, čepel u střenek je spíše na obřezávání, stahování kůry z klacku a ostřejší řezání kdežto zakulacený břit na univerzální dlabání sekání atd. K noži je u výrobce i na youtube spousta instruktážních videii nač a jak jej použít. Navíc zpracování a kvalita železa je špičková dokonce není moc jednoduché jej nabrousit, 1095carbon je opravdu jak na sekeru..bohužel ta cena

Odkaz ke komentáři

Traveller napsal:
To se dá dělat s každým větším nožem. Ten nůž je prostě více filmový hrdina než pracovní nástroj. Ikdyž řezat se s ním asi taky dá :)

JJ jak říkáš hrdina to je :thumbsup_anim: Strašně se mi líbilo jak v tom filmu stímto nožem házeli.Žádné otáčení kolem osy-jen vrh špicí do předu-ať žije fantasy :lol2:

Upraveno uživatelem Juraj11
Odkaz ke komentáři

jasně to házení je přinejmenším více než přehnané něco se dá něco ne ale je to spíše takový sekero-nůž, jinak cold steel dobrá volba je Master hunter docela obstojně nahradí fallkniven f1, nebo Beretta loveless velmi zdatný univerzál. Se zavírkáů jsem nakonec po všech Benchmadech a Spyderkách skončil u ZT nehrozí žádné poškození zlomení špičky, a po obtažení je jak žiletka.

Odkaz ke komentáři

cecil napsal:
no já samozřejmně souhlasím s kolegou Jurajem nůž je naopak velmi praktický a po ztotožněním se s ním dokážete zázraky, ta pila je skutečně plně funkční žádná laciná náhražka, čepel u střenek je spíše na obřezávání, stahování kůry z klacku a ostřejší řezání kdežto zakulacený břit na univerzální dlabání sekání atd. K noži je u výrobce i na youtube spousta instruktážních videii nač a jak jej použít. Navíc zpracování a kvalita železa je špičková dokonce není moc jednoduché jej nabrousit, 1095carbon je opravdu jak na sekeru..bohužel ta cena

Chlapi, probůh, kdo z vás měl ten nůž kdy v ruce, dyť je to jeden nejmíň praktickejch nožů. Padá na čumák, takže by měl dobře sekat, což ale nedělá kvůli výraznýmu oblouku na špici. Jemný ostří je na jemnější práci moc utopený mezi ručkou a přední částí, navíc je nůž kvůli váze a těžišti vpředu neobratnej. A "pilku" snad ani nekomentuju, ta je fakt na dvě věci.

Pokud jde o materiál čepele, uhlíkovka 1095 je jednoduchoučká, vývojově téměř stoletá ocel s obsahem cca 0,95 procent uhlíku a cca 0,2 až 0,4 procenta manganu. Osobně ji mám moc rád, protože ztělesňuje vlastnosti, které by podle mě ocel měla mít - je houževnatá, mnohem víc, než většina nerezovek, obstojně drží ostří a především se nesmírně snadno brousí a obrábí a ostří se dá vytáhnout do neuvěřitelnýho jedovata, na to u většiny nerezovek taky zapomeňme.

TOPS jsou drahý nože, přičemž 1095 je ocel levná a její obrábění je snadné, hlavně ve srovnání s moderníma nástrojovkama či práškovkama typu S30V nebo RWL, stejně jako nároky na tepelné zpracování, ale cenotvorba je věc jiná a marketingová podpora zřejmě funguje.

Odkaz ke komentáři

Juraj11 napsal:
No já právě přemýšlím nad Cold Steel-připomíná hodně-nebo spíše je to kopie Sogu Trident a ten je kvásnej :crying_anim02:

Slušná volba a jestli se ti ten nůž líbí, neprohloupíš. 4116 je slušná nerezovka, houževnatá a jemnozrnná, dobře se brousí. Jen pak opatrně, dutej výbrus a jemná špička znamená trochu nižší odolnost čepel při hrubší práci.

Odkaz ke komentáři

Juraj11 napsal:
No já právě přemýšlím nad Cold Steel-připomíná hodně-nebo spíše je to kopie Sogu Trident a ten je kvásnej :crying_anim02:

Já bych ho před koupí vyzkoušel. Na můj vkus má poměrně úzkou a hranatou rukojeť - může při delší práci způsobit puchýře no a pak mi docela vadí falešný brus ostří - který je dle mě příliš velký.

Odkaz ke komentáři

No bejt to úplně na mě,tak si vezmu Trailmastra-jenže mi jej chce koupit moja jako drobnost na vánoce a toto už je trošku drahá drobnost ;) .Chci něco do lesa a hodně se mi líbí Bowie nože-chtěl bych něco trošku většího,sčím by se dalo trochu pracovat,ale něco tak +/- kolem tisíce.

Přemýšlel jsem i o tomto.

Odkaz ke komentáři

jj ten winchester byl dokonce na knife.cz recenzován a nevedl si špatně, a viděl jsem jej i na zahraničních forech za ty prachy vůbec není špatný, moc dobra je i Anaconda od Blackjack vyměnit plastovou střenku za dřevo a je to nádhernej nůž. Jo to Galil já Trackera mám už přes dva roky a jak jsem už psal ze začátku opravdu nevíš jak jej chytnout, ale pokud se s ním naučíš a to nejen dle instruktážních videii je to dobrý nástroj, no a s tím padaním na čumák nevím nůž mi připadne velmi dobře vyvážený nic takového jsem u něj nespozoroval s pilkou přeříznout hrubší větev či trámek je při troše zručnosti dílem okamžiku takže také žádná náhražka.

Odkaz ke komentáři

než SW bych raději zvolil Ontario, nebo Rat, nebo něco z rusko dagestánské produkce Kizlyar mají dobré zpracování a velmi slušnou ocel. Výborné nože jsou i BarkRiver ale velmi drahé, problém je že Bowie jako takové je většinou velký nůž a pokud chce človek něco do 1000kč těžko se dá sehnat v obstojné kvalitě snad ten Winchester ale zase nedrží dlouho ostří, výborná je ta Anaconda dobrá čepel i zpracování za 1350kč srovnatelná s mnohem dražšími konkurenty. Jinak něco od Ka-baru.

Odkaz ke komentáři

krom zminovaného a trochu dle mého názoru neprávem zde kritizovaného Trackera ještě používám, do lesa Sheffield MOD4 to je výborný survival ale spíše než na řezání se hodí na osekání, dlabání, půlení menších špalku, nebo jako klín, navíc je velmi těžký ale vydrží téměř vše a také celkem obstojně drží ostří..

Odkaz ke komentáři

Juraj11 napsal:
No bejt to úplně na mě,tak si vezmu Trailmastra-jenže mi jej chce koupit moja jako drobnost na vánoce a toto už je trošku drahá drobnost ;) .Chci něco do lesa a hodně se mi líbí Bowie nože-chtěl bych něco trošku většího,sčím by se dalo trochu pracovat,ale něco tak +/- kolem tisíce.

Přemýšlel jsem i o tomto.

Ohledně toho Winchestera, nechci ti ho nijak rozmlouvat, jestli se ti líbí, ale není to žádná sláva. Ocel 420 - měkká, nedrží ostří, nabroušení nic moc. Levný nůž odpovídající ceně. V té recenzi na knife.cz si v řadě ostatních levných bowie nevedl zle, byl to takový "jednooký mezi slepými", ale vcelku je to podprůměr (osahal jsem ho důkladně, tu recenzi jsem psal). Blackjack Anaconda je trochu jiný kafe, střenky sice hnus, ale čepel výborná a konvexní brus je noblesní a řezavej jak prase.

http://www.noze-nuz.com/smithwesson/SWBB.php - tedy Smith Wesson nebrat - nepochopil jsem u tak velkýho nože jemnej dutej výbrus, konvex nebo aspoň plochej by byl lepší, tohle se při prvním seku na ostří poohýbá a k ničemu jinýmu moc není.

Jestli tě berou tyhle tvary a velký nože, tak za suprovej peníz podumej o http://www.noze-nuz.com/ka-bar/KA1276.php nebo o větším bráchovi

http://www.noze-nuz.com/ka-bar/KA1277.php

V lese to udělá parády habakuk a je za hubičku. Navíc ze suprový uhlíkovky. Ručka skvěle tlumí rázy při sekání, i když vypadá nezvykle. Jen ten futrál nic moc.

Cecil zmiňuje MOD 4, je to bez diskuse velká klasika, výbrus se dá snadno upravit na šutru, dobře se to obrábí, vlastnosti se pronikavě zlepší - Angláni vymysleli parádní kudlu, ale ve fabrice se to ještě nenaučili pořádně brousit:-) . A RAT, v téhle velikosti RAT 7, je prostě kudla par excellence, patří mezi moje nejoblíbenější a nejpoužívanější vůbec. Jen je cenou trochu jinde.

Z velkejch hovad (jak jsem pochopil, líbí se ti) podumej nad Browning Crowell Barker http://www.noze-nuz.com/browning/BR580.php , poctivejch deset palců čepele, elegance sama, ergonomická ručka z micarty, skvělá uhlíkovka a ještě skvělejší konvexní výbrus z něj dělá jednu z nejlepších sériovek, co jsem kdy měl v ruce. Navíc není těžkej a při tý velikosti je moc praktickej na cokoliv. Jen ta cena není kolem tý tisícovky, ale tak zlý to není a je to kudla na zbytek života. K počtení poměrně obsáhle taktéž na knife.

A chudáka Trackera už necháme v klidu, nakonec, bába říkávala "Proti gustu žádnej dišputát" :thumbsup_anim:

Odkaz ke komentáři

souhlasím z Galilem nejlepší z těch levných Bowie je Anaconda, ten zbytek je o ničem jinak samozřejmně Rat 7, neskutečnej pracant patří i rovněž k mým nejoblíbenějším i když nejraději nosím u sebe Moda asi pro tu klasičnost a zároven neotesanost, samozřejmně Ka-bar je rovněž slušný za ty peníze a velmi odolný pracant. :)

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...