Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Ahoj, našel jsem doma v šupleti stříbrné hodinky po pradědovi v hodně zbídačelém stavu. Chybí sekundovka a při natažení se minutová ručka chová jako sekundová tzn. běhá jako blázen :(. Pomohl by mě někdo ze zdejších chronoznalců k identifikaci těchto hodin. Na zadní straně dýnka jsou ještě čísla 5315355 a 103.

Rád bych je nechal opravit a zrenovovat, poradíte kde? Jestli to vůbec má smysl?

Díky

post-16820-0-80271800-1366005359_thumb.jpg

post-16820-0-84744300-1366005384_thumb.jpg

Odesláno

Já bych je nerenovoval. Maximálně bych zkusil sehnat nějaké sklíčko a uložil jako památku na pradědečka. Jestli jsi je chtěl na nošení, tak myslím seženeš nějaké v nositelném stavu a cena bude určitě lepší než cena renovace.

Odesláno

Ne na nošeni ne, jen jsem je chtěl dat do provozuschopneho stavu, tzn sekundovka, opravit strojek, trochu přečistit cifr, dat skličko a zpět do krabičky :)

Odesláno

,,Na nošení ne,, a jak to chceš zprovoznit?

Jen tak aby sis udělal představu, to že se ti po natažení protáčí stroj, znamená, že je buď v háji kotva nebo krokové kolo, tzn. nahradit novým dílem popř udělat hřídel + kompletní opravu stroje. Jen tak podle oka 2000,- a spíš víc. Nové sklo cca 500,- renovace číselníku cca 2000,-  takže suma sumárum se cena rekonstrukce těchto hodinek pohybuje okolo pěti tísíc korun a možná i víc, což zdaleka není hodnota těchto hodinek. Takže jestli si měl pradědu opravdu rád, tak se do toho pusť, jinak jak ti radil Tommasini.

Odesláno (upraveno)

Ahoj.

Kdybych dostal do ruky hodinky já, tak by to vypadalo - sklo to potřebuje nové (na aukru, ebayi či tradeře kolem max 200kč, spíš míň, když je to v konvolutu). Ciferník do kyseliny, trochu by povolila oxidace. Sice by nebyl jako nový, ale rozhodně by to pomohlo - právě jsem tu "léčil" dva vaflové ciferníky Omega s vynikajícím výsledkem. Strojek vyčistit a dát novou kotvu a ručičku - předpokládám, že se v náhradních dílech někde najde, není to zas tak nemasový stroj. Krokové kolo tam vidím, takže to snad bude v pohodě. Odhaduji to na vyvrácené kameny kotvy. Čištění pouzdra a strojku dle možností. Suma sumárum, náklady jsou cca 300-400kč (pokud by se dovážela kotva z daleka, tak víc) + práce. A samozřejmě by to nebylo do druhého dne. To je jenom příklad, dělat to nebudu - jsem daleko a mám lepší věci na práci, než zachraňovat šroťáky. Ovšem chápu duševní hodnotu, proto to sem píši. Všechno jde, když se chce. :-P

OT: Trochu mě to štve. Problém je ten, že dnešní řadoví hodináři, kteří dělají za normální ceny, si nedají práci ani s čištěním pouzdra (až na výjimky). Místo toho, aby sháněli skla levně, si je objednávají z německých skladů za nekřesťanské peníze. Ani se nezajímají, jak by mohli odstranit oxidaci z ciferníku, nebo dokonce skrýt vlasovky na smaltech, či vyklepat zlaté/stříbrné pouzdro. Přitom je to tak jednoduché, vše se dá dělat dokonce doslova v domácích podmínkách. Navíc, když má hodinář sklad dílů, ušetří čas i peníze a o to víc může dělat kvalitněji. Co vím, obdobné věci mi za normální cenu dělal jenom hodinář na Florenci a za tisíce hodinářský atelier K&M. Vrchol byl, když jsem ještě dával hodinky k hodinářům a vracely se mi upatlané, s prachem na ciferníku, či dokonce se skvrnou od oleje a spravené stylem "už to trochu běží, tak do toho radši nebudeme rejpat". :-(

Tak, a teď mě všichni sežerte! Prosím, tady jsem! :-) :-D

Upraveno uživatelem Dr.Gaga
Odesláno

To. Dr. Gaga.

Trochu se do tebe navezu, nebo spíš obhájím svuj prvotní příspěvek.

Sklo seženeš na aukro a pod. .. Ok. seženeš pokud budeš mít štěstí, ale jelikož nejběžnější rozměry přibližně od 400 do 430 se už skoro sehnat nedají, tak já osobně ho nechám vyrobit na zakázku, dělá to pro mně jeden šikovnej pán v Lounech  a chce za svou práci 250,- + poštovné. Jelikož je to šikula, jak jsem psal, udělá mi to sklo vypouklé jak je potřeba, kvuli výšce ruček, to znamená, že mu pošlu hodinky se strojem a ručkami, aby to mohl vyzkoušet, takže druhé poštovné ode mně. Takže sečteno - 2x poštovné za cenné psaní včetně obálky přibližně 120,. + cena za výrobu skla 250,- celkem náklady na zasklení 370,- + čas který jsem tomu věnoval.

Číselník se dá vylečít namočením do kyseliny.....?? Nic proti osobním zkušenostem,každý to děláme jinak. Doufám, že ten stříbřený číselník po tom léčení v kyselně přelakuješ ochraným lakem, nebo to stříbření necháš jen tak? Já bych osobně doporučil renovaci číselníku třeba u firmy C&A, tzn znovu potisknout. Cena je 28 liber + DPH + poštovné. Výsledek je dokonalý.

Oprava stroje, čištění, čištění pouzdra za 300- 400........No, pokud budou pouze uvolněné palety v kotvě, což je pouze teorie jak oba víme, tak ani tak bych to za ty peníze nedělal. Za hodinu to hotové není a pokud se tím na rozdíl od tebe někdo živí, tak musí počítat s naprosto jinou cenou. Další ne nepodstatnou věcí je, že vzhledem k stáří a stavu hodinek je nanejvýš pravděpodobné, že tam budou ještě nějaké další věci k opravě. Já osobně bych pravděpodobně vyměnil hnací pero, v těhle hodinkách je ještě klasické a většinou už je dost unavené, často byvají prasklé ložiskové kamínky, ať už v soukolí nebo v uložení setrvačky. Další pravděpodobná závada, je vzhledem k pravděpodobnému poškození kotvy, může být poškozené i krokové kolo. ATD. ATD. Takže to je k mé předběžné ceně kompletní opravy hodinek.

P.S.

Když to tak vezmu, je to jen plkaní, ty to spravovat nebueš a já nejspíš taky né. Jak to dopdalo s tou sekundovou hřídelí do IWC?

Odesláno

Teď je krásně vidět rozdíl mezi víceméně laickými opravami pro zábavu a radost a profesionálními, komerčními opravami. Chápu oba pohledy na věc, bližší je mi první varianta, proto se to postupně sám učím.

Odesláno

Ahoj. 

Diky za odpovedi. Jo, Karlosi, presne kvuli tomu jsem se to naucil taky - nevyhovoval mi pomer cena/kvalita. 

Psal jsem material + praci. To uz je na kazdem hodinari, kolik si za praci nauctuje... Trochu me tam bouchaly do oci ty tisice. Nicmene je to bohuzel realna cena, proto jsem napsal svuj predchozi prispevek. 

Tondako, zajimala by me ta firma C&A. Dle toho, co pises, ceny maji dobre a obcas se cifernik opravdu musi pretisknout, byla by to pro me velka pomoc, kdybys mi poslal dalsi info, diky. Na cisteni ciferniku pouzivam standartni kyselinu na zlato. Docela fajn - odstrani to opravdu jenom tu barevnou vrstvicku oxidace, zbytek necha. Pan z Lounu je taky fajn. Za nove sklo je to cena uplne super. Pozdravuj ho. :-)

S tou hridelkou na IWC jeste nevim, teprve dneska jsem si to privezl z posty. Pustim se do toho vecer, nebo zitra rano. Zaklad strojku uz mam slozeny a krasne sametove tika, zbyva jeste ta hridelka a automat. Byla naprosto k nesehnani, ani ve skladu s dily v Nemecku, kde jsem registrovany, ji nemeli. Bohuzel nemam dostatek kontaktu. Takze jsem to dotahnul az z Australie. :-D

M

Odesláno

Jó, renovace starejch věcí, nejen hodinek, je drahá sranda. 

Mně zas nadzvedlo, jak majitel hodinek psal, že je chce ,,ne na nošení, jen sprovozuschopnit..,, tohle když slyším, tak mám rudo před očima, nebo další oblíbená věta: ,,ono jim nic není, jsou v pořádku, jenom nejdou,, a nejlepší je: ty jsou ještě po tátovi, ty nikdy nebyly u hodináře, táta si je spravoval sám,, Takže, když k hodinkám a jejich opravě někdo takhle přistupuje, nebo se mnou začne licitovat, většinou se nedohodnem.

Ještě k té renovaci číselníků, nahoře jsem se upsal, ta firma se jmenuje C & F , odkaz jsem ti poslal SZ

T

Odesláno

Diky super. 

Z celeho srdce Ti rozumim. Pobavil jsem se. Jsem rad, ze neopravuji hodinky ostatnich. :-D

Odesláno

Ještě jsem si vzpomněl na jednu dobrou historku, to mi vyprávěl kolega. ,, Pán přinesl hodinky na opravu a když mu hodinář řekl, že nejspíš potřebují jen vyčistit a kolik to bude stát, zákazník odpověděl - No to ste nějakej drahej, já jsem obuvník a  já když spravuju boty, tak je vyčistím zadarmo,, :D

Odesláno

To tondako:

Díky za tvoji orientační kalkulaci. Ale mohl bys mě laskavě vysvětlit co tě dráždí na mé větičce, že je nechci nosit. Ano jsem lama, v renovacích se nevyznám, proto jsem založil toto vlákno abych se přiučil. 

Odesláno

To je prostý, když chceš hodinky opravit,tak pořádně a nebo radši vůbec. ŽÁDNÁ JINÁ ALTERNATIVA NENÍ PŘIJATELNÁ.

Můžeme pouze diskutovat o rozsahu renovace co se venkovního vzhledu týče ( třeba renavace číselníku ) , ale o opravě stroje se diskutovat nedá. Buď si ho nech opravit pořádně a počítej, že to bude něco stát, ale potom budou spolehlivě fungovat, tzn budeš je moct příležitostně i nosit a nebo to nech plavat, dej na to sklo a neřeš, že nejdou. Howg

Odesláno (upraveno)

Asi jsme si špatně rozuměli.

Ještě dotaz. Jak sem už psal sám se do strojku nebudu hrabat. Poradili byste nějakého hodináře který by dal strojek do kupy?

Upraveno uživatelem hrb
Odesláno

Tak já jen trochu osvětlím, proč jsem radil takto.

Pokud k hodinkám mám citovou hodnotu takovou, že je nechám renovovat, tak odborně (a to bohužel znamená za velké peníze), protože nebudu riskovat, že je nějaký patlal (tím myslím i sebe, pokud to bude svépomocí) zničí ještě více.

Spíše je mi tedy bližší to, že po pradědovi se dochovaly v tomhle stavu a pro vzpomínku je to pro mě stejné, jako kdyby byly bez vady, pokud je nehodlám nosit.

Ale nekamenujte mě, je to můj názor. Taky mám dvoje hodinky po pradědovi. Jedny mi dal dokonce osobně.

• po měsících...
Odesláno

Mám 14ks starých vreckových hodín.

1.(bez nápisu)

2. EDDA

3. ELGIN

4. Trevôté

5. CYMA

6. LANGENDORF

7. REMONTOIR

8.(bez nápisu)

9. LANGENDORF

10.AMALPHA

11.Windsor

12.GARANTY

13.REMONTOIR

14.ENIGMA

chcel by som ich predať, no neviem určiť ich cenu. Vedel by mi niekto po vzhliadnutí fotiek hodín poradiť, čo za ne môžem chcieť. Hodinky sú tiež v nálezovom stave, no momentálne už sú v oprave.

post-35215-0-06446800-1394540531_thumb.jpg

Odesláno

Chtít za ně můžeš libovolnou cenu :)

Prodej si je kde chceš a za kolik chceš. Tohle je fórum o hodinkách pro radost, není to bezplatné prodejní poradenství.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...