Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Ahoj,

právě dorazila nová akvizice z aukra, původní vintage Eloga (Fortis) Flipper

http://aukro.cz/show_item.php?item=3130397054

Bohužel jsem zjistil, že mají na obou stranách vyrvané uložení stěžejek (holt plastové pouzdro). Místo toho tam kdosi vyvrtal na každé straně 2 díry, asi na nějaké nouzové uchycení strapu či co (btw, každá je křivě).

post-22024-0-85602600-1366387353_thumb.jpg

post-22024-0-73136100-1366387367_thumb.jpg

post-22024-0-57609100-1366387375_thumb.jpg

Co s tím?

- můžu je vrátit, ale je mi to líto, páč jinak jsou ok a moc jsem je chtěl.

- nějak tam uchytit pásek; otázka jestli to jde, aby to nebylo jako pěst na oko... máte nějaký tip?

- dát je do jiného pouzdra... to je ale docela sázka do loterie, jestli se v daném rozměru něco sežene...

Odesláno

Tak aktuálně mám zatím 2 postupy na opravu:

- dolepit (dotavit) pájkou k ulomenému místu kus podobného plastu a pak to vybrousit do původního tvaru a dovrtat díru (od Honzy Manty)

- vlepit mezi ty dvě packy kus ohlého plíšku do "U", který bude mít na obou patřičných místech vyvrtané dírky pro stěžejku (to je moje idea)

Ještě nějaký nápady?

Odesláno (upraveno)

Taky jsem párkrát zkoušel opravovat plasty pájkou, ale moc se mi to neosvědčilo. Hrot pájky má rychle příliš velkou teplotu, plast je sice roztavený, ale hned i napěněný a následně hned spálený, takže pevnost takové opravy byla vždycky mizerná. A tady jsou otvory hned u kraje, tak si myslím, že by to asi moc nedrželo. Spíš bych do vnitřní (nebo spodní) strany nožiček vtavil/vlepil kousek plíšku s dírkou pro stěžejku (něco jako tvůj návrh, ale ne přes celou stranu pouzdra) a vyrobil tak jakousi velkoplošnou kovovou výztuhu nožičky, aby to mělo aspoň nějakou pevnost. Případně pro tu výztuhu nějak využít ty vyvrtané otvory.

Upraveno uživatelem Karlos
Odesláno

Řešil jsem stejný problém minulý rok u Casii W-92H, vyřešil jsem to obdobně jak radil Honza.manta. Jediný problém byl najít kvalitní plast na dotavení. Poprvé mi to zabraloto cca hodinu i s pěkným přebroušením, předpokládám že zručnějším lidem by to netrvalo tak dlouho, ale po kratké době připoj odešel. Zkusil jsem to tedy po druhé ale už z  "tvrdšiho" plastu a spoj drži do teď, má jen jedinou chybu, jelikož jsem si nebyl jistý jak dlouho vydrži tak ještě neprošel estetickou úpravou.

• po 3 týdnech...
Odesláno

Svyho casu jsme opravovali skluznice na lyzich kofixovejma svickama. Jakejsi druh plastu v tyckach. Vyborne se to tavilo a prilnavost byla bezchybna i na teflon. Zkusil bych to. Nevim, jestli to nekde maji, ale necim ve ski servisech opravovat musej, no ne?

Odesláno
  V 6. 5. 2013 v 22:53, Perun73 napsal:

... A co takhle to zalit epoxydem? Jenom takova uvaha.

Epoxy je na bázi pryskyřice a s plasty se většinou nespojuje.

V 6. 5. 2013 v 23:02, Perun73 napsal:

Svyho casu jsme opravovali skluznice na lyzich kofixovejma svickama. Jakejsi druh plastu v tyckach. Vyborne se to tavilo a prilnavost byla bezchybna i na teflon. Zkusil bych to. Nevim, jestli to nekde maji, ale necim ve ski servisech opravovat musej, no ne?

Kofix je hmota na skluznice - výborná, ale dle specifikací ke kluzným vlastnostem spíš hodně pružná a nevěřím její tvrdosti, takže asi taky k ničemu.

Odesláno

Věc pokročila dál ve smyslu, že mi prodejce dal slevu 200 Kč, takže vyšly nakonec na slušných 476 Kč.

Tím pádem je nevracím zpět a musím je tedy nějak opravit.

Idea je tam vlepit kus plíšku ohlého do takového širokého "U". Asi nejlíp mosaz, plíšek tak 30*5mm, síla 1mm. Idea je jasná, sehnat ten matroš těžší. Hledal jsem doma, na chatě, v jednom velkým železářství, prodejně pro kutily, ale zatím nic. Ocel nebo měď tam dá nechci, ty zdegenerují, hliník je zase moc měkký. Nebližší podobný jsou mosazný panty, ale ty jsou buď moc krátký nebo moc silný.

Takže hledám dále. Asi zajdu do nějaký prodejny s materiály a pak si to stříhnu nůžkama na plech doma.

Odesláno

Tak dobrá zpráva, sehnal jsem ten plíšek. Teď jen čím to slepit k sobě? Čili mosaz na plast...

Máte někdo nějaký tip?

Já poslední dobou skoro vše lepím stavebním lepidlem "Mamut" v kartuši, takový lepší silikon... drží dobře, ale přece jen to není moc na jemnou práci.

Odesláno

Kdysi jsem to  řešil železným nebo mosazným  drátkem ohnutým do podkovy a lehce nacvakaným štípačkama aby držel v plastu

cca 0,6 mm.

Pak stačilo zapnout mikropájku a podkovičku hrotem natlačit do plastového pouzdra .

V podstatě nebylo nic vidět a nikdy se mi to nevrátilo kůli vytrženému pouzdru,

Jaké koliv lepení plastu a pouzdra moc dlouho nevydrží když to nosíš denně. Ale třeba budeš mít štěstí.

Epoxid UHU je dobrý  mám ho vyzkoušen  při stavbě letadel, ale na lepení plastu ? Možná budeš mít štěstí :) .

To by byl lepší  vteřiňák s aktivátorem a pak to vyvrtat .

Ale není nad zatavený drátek.

Jirka

• po měsících...
Odesláno

Tak a máme happy end, radujme se! :-)

Nakonec jsem zvolil postup vložením mosazného plíšku. Dárcem byl otočný kondezátor s proměnnou kapacitou, co se používal ve starších rádiích pro ladění frekvence (foto mi někam zmizlo, tak snad jindy).

Ohnutí a vyvrtání děr se povedlo až na poněkolikáté, takže kondenzátor se celkem vydal ze svých plíšků.

Lepidlo bylou dvousložkové Pattex Repair Epoxy Mini Universal. Zatím drží festovně.

Pásek jsem dal 18mm "Safari", plastový eckelhaft remake pásků na primky. Dobově i duchem to sedí...

Luneta se moc neotáčí, což celkem nevadí, jelikož už nic neukazuje :-)

Hodinky mají za sebou první den a vypadá to že jdou jak mají.

Co ještě zvažuju řešit jsou ty bílou hmotou zalepené díry v pouzdře okolo pásku. Původně tím původní majitel nějak řešil upevnění na pásek. Nevím, jestli to tak nechat nebo to nějak ještě poladit. Napadá mě to buď nabarvit na šedo nebo to naopak odvrtat a dát tam mosazné nýtky (mosané je uchycení pásku i korunka) a jaksi to "přiznat" a udělat z toho takový "steampunk"...

post-22024-0-96736000-1389732995_thumb.jpg

post-22024-0-83366300-1389733007_thumb.jpg

post-22024-0-66450700-1389733028_thumb.jpg

post-22024-0-01386100-1389733047_thumb.jpg

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...