RomanP Odesláno 23. června 2013 Nahlásit Odesláno 23. června 2013 Rád fotím. Od narození kluka je on jedním z hlavních témat. Protože jsem ale lenoch, co se týče vyvolání fotek ve fotolabu, zvazuji fototiskárnu na doma. Je to asi 7 let, co jsem se zabýval značkou HP včetně tiskáren a tak jsem vlastně se znamostmi na nule. Kamarád co taky amatérsky fotí si koupil multifunkci Canon Pixma MG6350http://www.canon.cz/For_Home/Product_Finder/Multifunctionals/Inkjet/PIXMA_MG6350/a je docela spokojenej. Celkově i s kvalitou fotek. Já ale multifunkci tolik nepotřebuji a k tomu si vybavuji jak u HP odcházely lampy ve scaneru a následně pak tiskárna ani netiskla a teď jsem někde četl, že Canon ještě k tomuhle ani neskenuje, pokud nemá plnou třeba jen jednu z barev. Pátral jsem tedy a zjistil, že tahle multifunkce má jako snad jediná systém se 6 barvami a zbytek tiskáren jen pět.Je to nějaký znatelný rozdíl na výsledné fotce? Úkol tiskárny bude z nějvětší části tisk právě fotek na fotopapír. Dále je potom s více barvami řada Pixma Pro (modely 1, 10 a 100)http://www.canon.cz/For_Home/Product_Finder/Printers/Professional_Photo_Printers/index.aspxs tím, že obsahují 8, 10 a 12 barev. Do úvahy připadá neljevnější z nich, model PIXMA PRO-100která se pohybuje v ceně cca 11-12000,- Ty jsou narozdíl od té multifunkce nahoře i A3http://www.canon.cz/For%5FHome/Product%5FFinder/Printers/Professional%5FPhoto%5FPrinters/PIXMA%5FPRO%2D100/ Nemám představu, jestli mě to sežere a každý druhý tisk mi dojde jedna z osmi barev a nebo jestli se dá provoz s občasným tiskem ustát. Vidím to na několik málo fotek týdně. Co mi ale vrtá v hlavě je, že se Canon u multifunkce Pixma MG6350 chlubí tiskovým 9 600 dpi a kapičkou o velikosti 1pl, kdežto vyloženě profesionální fototiskárna Pixma Pro-100 má 4 800dpi s kapkou 3pl. Kopněte do mě nějakým směrem prosím. A nebo, neznátě někdo prodejnu, kde jsou k vidění třeba výtisky z nich, má Canon v Praze něco podobného?
blackhead Odesláno 23. června 2013 Nahlásit Odesláno 23. června 2013 Ja mam taky canon 6350 a tiskne to pekne, podle me to ale bude u HP podobne v teto cenove kategorii, podrobnejsi info vyguglis urcite v nejake recenzi. U tohoto canonu je dobre ze umi i duplexni tisk, coz potesi a je samozrejme wifi, bez toho uz bych dnes tiskarnu nekupoval, barvy to spotrebovava tak normalne se mi zda.
RomanP Odesláno 24. června 2013 Autor Nahlásit Odesláno 24. června 2013 Já recenze tak nějak pročetl, ale byl by pro mě přínos, vidět někde výtisky.Moje uvažování začalo tím, že si koupím tříbarevnou a černou cartridge do mé HP DeskJet 970 s technologií PhotoRet III.Jenže jsem zjistil, že bych jí musel rozložit, vyčistit (což není problém) a koupit ty cartridge. Ty stojí obě něco pod 2,000,-Tiskárna je z roku 2001, čili jak dlouho by fungovala a jestli po šestileté odsatávce vůbec a pak technologie jsou jinde. No, ještě to nechám otevřené, třeba je tu někdo od fochu a vysvětlí mi to s velikostí kapiček a nebo má někdo i tu Pixmu Pro
gougy Odesláno 24. června 2013 Nahlásit Odesláno 24. června 2013 Ahoj, za mě (taky občas rád fotím) je fototiskárna na doma jen dražší a méně kvalitní variantou fotolabu, který je v dnešní době v každé drogerii a nákupním centru (nehledě k možnostem online). Takže bych zvážil ještě počet výtisků a nevyhnutelnost mít fotku ihned / cena, co jsem ochoten za toto zaplatit.
jirka404 Odesláno 24. června 2013 Nahlásit Odesláno 24. června 2013 Já bych vůbec neřešil nějaké osmi barevné tiskárny a podobné speciality . Pokud chceš jenom tisknout fotky a nepotřebuješ scanovat (stejně tyhle "multi" stojí za ......) kup si iP 2700. Po mých zkušenostech s inkoustovkama ve vyšších cenových relacích, kdy mě většinou po dvou létech odešly tiskové hlavy jsem si ji na zkoušku koupil a jsem překvapen, jak kvalitní fotky dokáže vytisknou stroj za 700 Kč . Tisk za pár korun a kvalita srovnatelná s nejdražšími stroji od HP i Canonu.
Pavlucha Odesláno 24. června 2013 Nahlásit Odesláno 24. června 2013 1. Vícebarevný tiskárny nejsou zase tak k zahození (pleťovky, polotóny ...), záleží ale v jaký kvalitě jsou data. Pokud fotíš "pro radost" asi bych vícebarevku neřešil ... fotky v dostatečný kvalitě lezou i ze čtyřbarevnejch tiskáren2. Skener se ti může hodit, až zjistíš, že drobkovu fotku, kterou chce babička, máš jenom na papíře a data už jaksi zmizela z kompu3. Co se značek týká - spíš koukni na spotřebák a poruchovost (recenzí jsou na webu stovky), protože až na vyjímky bude pro tvou potřebu kvalita tisku dostačující4. Doporučuju fotky řešit pro sebe -> doma - a série fotek pro všechny příbuzný -> fotolab A to ani ne kvůli kvalitě, ale kvůli času, kterej tiskem zabiješ.
lukin_ova Odesláno 24. června 2013 Nahlásit Odesláno 24. června 2013 Koupil jsem před časem Epson L800 a jsem od té doby maximálně spokojen. Tisk je kvalitní a náklady mizivé. Zatím stále tisknu se startovací sadou. Na něco takového jsem čekal několik let. Už žádné laborování s refilly apod. Prostě profi řešení. Jedinou nevýhodou je připojení přes USB (pouze). Ale je to malá daň za ten zbytek ... Je to prostě fototiskárna, nic víc a nic míň. Koukni sem na recenzi na digineffu:http://www.digineff.cz/clanek/recenze/epson-l800
RomanP Odesláno 24. června 2013 Autor Nahlásit Odesláno 24. června 2013 Fotím pro radost, ale do RAW a snažím se si s tím trochu hrát a tak bych ty kvalitativní rozdíly nechtěl podcenit.Nedávno jsem na rychlo po cestě domů vyvolal dvě fotky v obchoďáku v takovém tom červeném automatu a není to ono.Pleťovka byla taková tmavě oranžová a bez kresby a celkově to nemělo tu jiskru, jako předloha.Pro svůj účel, aby prcek přinesl do školky fotku rodiny a sebe když byl ještě menší, upatlal to a jednu z nich ztratil úplně, to bylo nakonec akorát :-)Ale to rámu to není. Vím, že je to dneska za ty peníze spotřebák, ale i tak mě rozházela jedna debata, kdy se asi 100 lidí ozvalo, že jim jako načasovaně odešla levnější tiskárna krátce po záruce, všem na stejnou chybovou hlášku. Ten Epson vypadá dobře a i recenze říká samou chválu, ale co jsem slyšel tak ten Canon tiskně fotky lépe, tak nevím. Chtělo by to porovnat a to v podstatě nejde. Takhle to právě myslím, že bych příležitostné fotky tiskl doma a občasné větší série a koncem roku kalendáře ve fotolabu.Jezdím do Storůlek/Butovic nevím přesně. Ulice tuším Seydlerova a jsem spokojen. Jen je to prostě sranda na dva dny. Jeden den to tam odvézt a vysvětlit a druhý den, nebo ten další to zase vyzvednout.
prischera Odesláno 24. června 2013 Nahlásit Odesláno 24. června 2013 Asi sedm let jsem používal Canon (Pixma iP 4000) a celkem spokojenost. Loni jsem přešel k Epsonu (PX Stylus photo PX830 FWD) a po vyřešení kalibrace taky super. Prošel jsem spoustu parametrů a recenzí. Kvalita tisku vychází velmi podobně, rozhodl design. Oproti starému Canonu vychází provoz dráž, při mém počtu výtisků to neřeším. A na multifunkci s wifi nedám dopustit. Scaner se hodí a počitačů nám doma běhá taky dost a je to díky wifi komfortnější.
RomanP Odesláno 24. června 2013 Autor Nahlásit Odesláno 24. června 2013 Scaner je dobrá věc a může se hodit. Problém je, jak už jsem psal, že jsem ho kdysi zas tolik nevyužíval a když odešla lampa, bylo i po tisku.WiFi je bez debat paráda a ocenil bych to právě proto, že nemám na tiskárnu v dosahu počítače absolutně místo. Mohla by být jinde. Zkoukl jsem Datart a EW tady v okolí a nic tam k vidění z toho co bych chtěl vidět není. Neexistuje nějaký prodejce co by to někde předvedl? Nebo jen vidět pár výtisků. V tuhle chvíli je to PIXMA PRO-100 versus ten EPSON L800Jsou to naprosto odlišné stroje :-) Jedna má 8 barev, A3, wifi a druhá nic z toho, ale zase je to stará škola a tiskne asi opravdu levně. Jen prostě vidět tu kvalitu výstupu.Na jednu stranu si říkám, že ušetřit nějakou kačku na barvách je ok, protože nás na spotřebáku stříhají jako ovce, ale zase při tom množství co bych tisknul by mi to v Epsonce stejně asi zaschlo.
lukin_ova Odesláno 24. června 2013 Nahlásit Odesláno 24. června 2013 Kouknul jsem na fotky co mám z labu a na fotky z L800. No a z té epsonky mi připadají lepší ... Když si člověk dá práci s kalibrací, bude výsledek ještě lepší. Ta L800 je jako seiko v hodinkách, naprosto bezkonkurenční poměr výkon cena. Pošli mi do SZ adresu a něco co chceš vytisknout a já to vytisknout a pošlu. No a uvidíš. Fakt mě ta L800 překvapila.
IntoPicture Odesláno 25. června 2013 Nahlásit Odesláno 25. června 2013 Ten Epson vypadá dobře a i recenze říká samou chválu, ale co jsem slyšel tak ten Canon tiskně fotky lépe, tak nevím. Chtělo by to porovnat a to v podstatě nejde. Z vlastní praxe bych doporučil vybírat u Epsonu. U nejvyšších consumer modelů jsou rozdíly v kvalitě proti Canonu menší, ale u domácích fototiskáren značné, hlavním problémem Canonu je barevná věrnost, které na levnějších modelech nedosáhneš nijak. U Epsonu nainstaluješ driver, nastavíš základy, stáhneš profily (pokud je potřeba) a jedeš - v rámci možností ceny tiskárny je výstup nejvěrnější a ušetříš si hodiny, tuny papíru a inkoustu laborováním. Zkus to sám, určitě po okolí máš takové tiskárny... Dál je dobré se rozmyslet, co chceš tisknout, namátkou:- L800 má dobrou kvalitu výstupu (na dobré papíry), na lesklé i matné papíry je to jen "obyč" inkoustovka (art média nevím, jestli vůbec dává), super nízké náklady (hlavní a velká výhoda), ale jen A4- R2000 má lepší kvalitu výstupu (UltraChrome inkousty) a špičkovou kvalitu lesklých tisků (díky HiGloss optimizeru) a je to A3+ (a pano role). U tisků na nelesklé papíry oproti L800 nic zásadního nepřinese, náklady jsou mnohem výš- R3000 má nejlepší kvalitu výstupu (UltraChrome K3 pigment, ne inkoust) a špičkovou kvalitu na všech nelesklých médiích (na lesklých pod úhlem můžou být některé plochy míň lesklé), A3+ (a pano role). K tomu všechny výhody pigmentu - neutrální černá a šedá, nesrovnatelně lepší stálost tisku (nevyšisuje na světle) a mnohem menší náročnost na kvalitu papíru (obecně vytiskne fotku řekněme v 90% kvalitě oproti max. na papír, který stojí méně než 10% oproti max. kvalitě). Citelně dražší železo, náklady na barvy mnohem výš než L800 (ušetření na papíru to může dost korigovat, ale úplně asi těžko).- (R2880) předchůdce R3000, který v kvalitě tisku umí defacto to samé, za vyšší náklady (menší patrony). Oproti R3000 mínus v nutnosti přehazovat matnou a foto černou, nedávno jsem tu tiskárnu viděl někde ve výprodeji kolem 10K, proto ji přidávám, to už stojí hodně za úvahu. Takže kol a kolem, pokud je řeč o Epsonu, je to podle potřeb - stačí A4 a standardní (i tak dost dobrá) kvalita inkoustovky, budeš toho tisknout hodně, vzal bych L800. Chceš A3+ a máš rád/rodina se moc silně dožaduje lesklého papíru, R2000. Myslíš to s focením/tiskem vážně a peníze nejsou první, chceš A3+, univerzálně nejlepší kvalitu, výhody pigmentu a kvalitní tisky na veškerá foto média, R3000 (R2880). btw, u těchhle tiskáren je potřeba hodně dobrý lab, aby se s nimi mohl v kvalitě výstupu vůbec měřit. To je řeč (třeba Škoda, nebo Kodaku) u A4 55-110 korun za tisk, u A3/A3+ o ceně 100-200 korun za tisk (u pano, art, plátna ještě jinde) při radikálně omezeném výběru médií/povrchů, bez možnosti ovlivnění a mimo teplo domova. Pak už ty tiskárny tak zle nevycházejí... Z tisků, co jsem viděl u kámoše v klidu řeknu, že v kvalitě ty levné laby s velkým přehledem vykouří i multifunkce WorkForce za pár litrů (na slušném papíře, ovšem). Přeju dobrou ruku při výběru!
JDenver Odesláno 25. června 2013 Nahlásit Odesláno 25. června 2013 (upraveno) Jestli chceš tak mi tu překáží Canon Pixma iP 6600D. Vytiskla asi tři fotky a od té doby se mi tu válí na stole. Můžeš si to vyzkoušet a když Ti bude vyhovovat tak se nějak domluvíme. Jestli bydlíš někde kolem mě tak Ti jí mohu hodit domů. Upraveno 25. června 2013 uživatelem JDenver
RomanP Odesláno 26. června 2013 Autor Nahlásit Odesláno 26. června 2013 JDenver: Já se v tom musím pro začátek nějak zorientovat, je to naráz hodně novinek :-) Ale díky, třeba se nakonec ozvu. IntoPicture: Právě v tom, co jsi napsal se musím zorientovat a moc Ti za to díky.Co jsi myslel tím dobrým (vhodným) papírem pro tu L800?Takže, jestli bych to měl shrnout, tak ta R2000 by měla smysl pouze při použití lesklého fotopapíru?Abych tedy nějak zůročil vyšší pořizovací cenu i tiskové náklady. Tou R3000 bych si polepšil více méně na každé médium, ale zase tiskne vyloženě draze a stojí nejvic. Kdybys měl mezi L800, R2000 a R3000 někam zasadit tu Pixmi PRO-100, kam bys jí z pohledu kvality píchnl, pokud jí tedy znáš? A ještě se zeptám na technickou věc, která mě mate. Všiml jsem si toho u Canonu, ale asi to je obecné.Canon napři u multifunkce za 3,500,- a i levnějších tiskáren vyzdvihuje velikost kapičky 1pl a pak má u profi řady Pro-100,-10 a -1 velikost v rozmezí 3,5 a 4pl Moc tiskáren v okolí k dispozici nemám a tak se srovnává těžko, švagr nějaký Canon za cca 2,000,- a to se mi moc nelíbí. Pleťovka bez struktury a v barvě pomeranče, někdy táhnoucí do hnědé. Pak ten kamarád s Canon MG6350 a teď to vypadá, že bych mohl mít výtisk z té L800Kdybych to mohl porovnat s tou PRO-100 a pak i s R3000 (i když ta už je cenově trochu přes čáru, nebo na hraně), tak bych se rozhodl.Zkusím někam zajít a poptat se, jestli je někde v provozu.
IntoPicture Odesláno 26. června 2013 Nahlásit Odesláno 26. června 2013 (upraveno) Co jsi myslel tím dobrým (vhodným) papírem pro tu L800? Nic víc, než že kvalita hodně škáluje s papírem, takže se dobře pozná kvalitní papír - před laborováním, které přijde později, to znamená na start koupit sadu lepších papírů přímo od Epsonu (pro které má ovladač taky profily, vhodné budou třeba Premium Glossy nebo Premium Semi-gloss), nebo třeba Ilfordu (pro které jsou profily ke stažení). Takže, jestli bych to měl shrnout, tak ta R2000 by měla smysl pouze při použití lesklého fotopapíru?Abych tedy nějak zůročil vyšší pořizovací cenu i tiskové náklady. Ta tiskárna je samozřejmě hodně dobrá jako celek, ale lesk je proč ji chtít - ten gloss optimizer prostě udělá vrstvu, která dá lesklým tiskům trošku jinou úroveň. Naopak železo samo o sobě není stejná třída jako R3000 a speciálně v černobílých tiscích je R2000 o hodně horší. Mimochodem, podobně jako u R3000/R2880 je k úvaze podívat se po předchůdci R1900, která je o málo jiná než R2000. Kdybys měl mezi L800, R2000 a R3000 někam zasadit tu Pixmi PRO-100, kam bys jí z pohledu kvality píchnl, pokud jí tedy znáš? A ještě se zeptám na technickou věc, která mě mate. Všiml jsem si toho u Canonu, ale asi to je obecné.Canon napři u multifunkce za 3,500,- a i levnějších tiskáren vyzdvihuje velikost kapičky 1pl a pak má u profi řady Pro-100,-10 a -1 velikost v rozmezí 3,5 a 4pl Z první, Pixmu PRO-100 jsem neviděl ani výstupy z ní. Podle toho, co jsem si přečetl, je asi nejvíc podobná R2000 s tím, že nemá gloss optimizer, ale naopak Canon zapracoval na mono tisku a má 3 černé inkousty, takže černobílé výstupy a přechody by měly být (a z testů to vypadá, že taky jsou) citelně lepší, to je dobré plus. Extra jsem to nestudoval, to jen co mě trklo do oka... Bohužel některé z historicky nejlepších zdrojů testů tiskáren vypadly, ale zkus se mrknout třeba na review z IR, jsou tam i některé docela zajímavé ukázky inkoust vs. pigment: http://www.imaging-resource.com/PRINT/canon-pro-100/ . Je to o gustu, když se podíváš třeba na porovnání lidí a pleťověk, tak pro mě je třeba inkoust no-go, protože chci věrnost tisků a co nejvíc se přiblížit tomu, co mám na monitoru - na druhou stranu věřím a naprosto chápu, že spoustě lidí se saturované tisky z inkoustu budou líbit víc. Co se týče té velikosti kapky, nějakých 1,5 a 4 pl mi přijde už dost rozdíl a zblízka to okem uvidíš... ale jen při porovnání . Větší kapka tě trápit nebude. Ad ty weby, je škoda, že photo-i skončili s testy tiskáren, nicméně zabrus tam, třeba tyhle rozdíly tam byly analyzované (jsou tam nejlepší srovnání předchozích generací těchhle tiskáren): http://www.photo-i.co.uk/Reviews/printers_page.htm . EDIT: doporučuju, se podívat opravdu na ty fyzické výstupy tiskáren - můžeš snadno zjistit, že (pokud nepotřebuješ víc než A4) ti perfektně vyhoví nějaká levná Epsonka za pár tisíc, že některé věci, které vidí testeři neuvidíš/nezajímají tě... nebo úplně jinak, záleží na očích a na gustu. Kdybys neměl nikoho jiného na vzorky z pigmentu pro porovnání, tak dej vědět a pár tvých fotek ti klidně vyjedu. Jen poštu po mě nechtěj, ale to se dá pořešit osobně. Upraveno 26. června 2013 uživatelem IntoPicture
RomanP Odesláno 26. června 2013 Autor Nahlásit Odesláno 26. června 2013 Ještě jsem si v jedné recenzi všiml, že při přechodu z jedné černé na druhou (nevím moc jak si přechod vysvětlit) spotřebuje třeba 3ml barvy.Myslel jsem, že vždycky plný počet barev - u téhle je to 9 barev, je napojených do tiskové hlavy a elektronika prostě rozhoduje, kterou z nich a co "nasprejuje" na papír a že s tím počet barev až tak nemá co dělat. Pro fotku třeba jinou černou, pro dokument taky. Psal jsi, že se R2000 musí černá měnit pro fotky a dokumenty. Tam bych to chápal, že něco natahuje do hadičky. ... a už Tě zkusím neotravovat.
IntoPicture Odesláno 27. června 2013 Nahlásit Odesláno 27. června 2013 Přesně tak, jak říkáš, pokud se musí přehazovat foto/matná černá, tak to ucucne, při přechodu taky nevím proč - tímhle způsobem by to na jeden BW tisk vyjelo 3 black patrony... Měl bys odkaz, kde to psali?
RomanP Odesláno 27. června 2013 Autor Nahlásit Odesláno 27. června 2013 Píšou to v té recenzi dole, někde hned z kraje stránky v Ink SpecificationsAle četl jsem to i v jiné recenzi. Možná jsem to jen dobře nepochopil, ale obávám se že ano.Takže to je přechod v praxi např. z tisku barevné fotky na ČB dokument? Nebo z tisku barevné fotky na ČB fotku? http://www.imaging-resource.com/PRINT/epson-r3000/index.htm Ink Cartridge Configuration: Auto-Switching Black Ink Technology. Standard Black ink conversion times are Matte to Photo Black in approx. 3 min 30 sec and Photo to Matte Black in approx. 2 min sec. Ink used during conversion is Matte to Photo Black approx. three milliliters and Photo to Matte Black approx. one milliliter. An economy mode unique to the R3000 uses one milliliter instead of three milliliters to flush Matte.
IntoPicture Odesláno 27. června 2013 Nahlásit Odesláno 27. června 2013 (upraveno) Aha, teď chápu. Je to jen při přechodu z foto černé na matnou černou - foto černá se používá při tisku na lesklá média (a může na jiná jako satin, pearl, atd.), matná na ostatní fototisky (matné/art a může na jiná) plus na standardní kancelářský papír (dokumenty). Při přechodu na jiné médium musí tiskárna dostat tu předchozí z hlavy, tak proto, jinak to asi nejde (i když ty 3 ml se mi hodně nezdají, to bych řekl, že je moc). btw, teď se koukám na Canon Pro-1 a byť Epson R3000 tiskne zřejmě celkově líp, tak Pro-1 má Chroma Optimizer (podobné Gloss Optimizeru u R2000), takže omezí negativa pigmentu při tisku na lesk a tiskárna je univerzálnější, hezké. Ale je fakt, že asi mimo svatebních fotografů (kde to lidi často chtějí) většina uživatelů těchhle tiskáren prostě na lesk netiskne, protože není důvod. Upraveno 27. června 2013 uživatelem IntoPicture
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se