Jump to content

Recommended Posts

Posted

Přátelé, potřebuji poradit. Na ebay jsem vydražil hodinky, ale průběh aukce se mi jeví lehce podezřelý - posudte sami: Aukce končila v době, kdy jsem byl mimo přístup k internetu (ano, i taková místa jsou). Zadal jsem tedy maximální částku, kterou jsem byl ochoten vydat. Dnes ráno jsem zjistil, že jsem šťastným výhercem, ale soutěžil se mnou pouze "private listing - bidders' identities protected", který přihazoval až dokud nepřetáhl mou maximální částku. Pak čekal, a když se nic nedělo, svou nabídku (přesahující mojí maximální) stáhl. Takže jsem utrpěl vítězství za své téměř maximum. Takhle to vypadá:

Bidder Bid Amount Date of bid

tomcapek US $475.00 Apr-07-07 09:25:08 PDT

private listing - bidders' identities protected US $470.00 Apr-07-07 13:01:34 PDT

tomcapek US $400.00 Apr-07-07 08:58:37 PDT

private listing - bidders' identities protected US $387.00 Apr-06-07 08:18:47 PDT

tomcapek US $380.00 Apr-07-07 08:58:19 PDT

private listing - bidders' identities protected US $315.00 Apr-07-07 05:24:00 PDT

tomcapek US $300.00 Apr-06-07 17:00:37 PDT

private listing - bidders' identities protected US $155.00 Apr-05-07 13:28:40 PDT

private listing - bidders' identities protected US $139.00 Apr-03-07 06:37:57 PDT

private listing - bidders' identities protected US $110.00 Apr-03-07 05:02:53 PDT

private listing - bidders' identities protected US $100.00 Apr-03-07 06:37:45 PDT

private listing - bidders' identities protected US $60.00 Mar-30-07 05:22:13 PDT

private listing - bidders' identities protected US $50.00 Mar-29-07 15:20:36 PDT

private listing - bidders' identities protected US $50.00 Mar-30-07 05:21:58 PDT

private listing - bidders' identities protected US $2.00 Mar-30-07 05:21:36 PDT

private listing - bidders' identities protected US $1.00 Mar-29-07 14:51:55 PDT

If you and another bidder placed the same bid amount, the earlier bid takes priority.

You can retract your bid under certain circumstances only.

Bid retraction and cancellation history

Bidder Action / Explanation Date of Bid and Retraction

private listing -- bidders' identities protected Cancelled: US $501.00

Explanation: auf Wunsch des Bieters gelöscht Bid: Apr-07-07 09:28:32 PDT

Cancelled: Apr-07-07 13:00:39 PDT

(Nejsou zobrazeny všechny nabídky.)

Ptám se tedy zkušenějších - je možné, že by prodejce se zúčastnil inkognito své vlastní aukce (to bych pochopil), ale aby se takhle lehce dala stáhnout nabídka? Připadá mi to krajně nefér. Prostě jako prodejci mi stačí přihazovat, a až budu spokojený s cenou, stáhnu svoji nabídku a hle - je to doma.

Je mi jasné, že způsob, jakým jsem se zúčastnil aukce je nešťastný, taky jsem to tak ještě neudělal a už neudělám, ale znáte to - hodinky se mi fakt líbily a jsa zrovna mimo....No ale hodinky snad přijdou a já jsem zase chytřejší....

Díky za vaše postřehy!

Guest Kamil
Posted

Jenže to vůbec nemusel být jen jeden přihazující. Když je aukce bez zobrazení identifikace kupujících, zobrazují se ti VŠICHNI ostatní jako "private listing - bidders' identities protected", takže jich mohlo být mnohem víc. Když se na historii přihazování podívám jako nepřihazující, nebudu vidět vůbec nikoho:

user posted image

Guest Kamil
Posted

Co se stím dá dělat??

Nedá se s tím dělat nic, pokud nechceš dostat negativ (možná taky požádat prodejce o zrušení příhozu). captom si dal limit a vyhrál aukci, tak co by s tím měl dělat? smile.gif

A on captom taky přihazoval vícekrát a ne že si dal jen jeden limit.

Guest Kamil
Posted

Jde o to jestli zjistím jako kupující jestli přihazoval jen jeden nebo více zájemců.

Nezjistíš. Ale opakuji, k čemu by ti to bylo, když si dáš svůj limit a aukci vyhraješ? wink.gif

Posted

Stalo se mi něco podobného dokonce dvakrát. Protože jsem odjel a na internetu jsem dva dny nebyl, dal jsem svůj limit a po návratu zjistil, že druhý nabízející skončil přesně jedno euro pode mnou. Bylo to taky "private listing - bidders". No dostal jsem co jsem chtěl. smile.gif Asi to nebude náhoda, hold kdo umí tak zelenáče oškubá, co se dá dělat. smile.gif

Posted

...hold kdo umí tak zelenáče oškubá, co se dá dělat. smile.gif

No nevim, pokud dam maximalni prihoz napr. 500 USD na zacatku aukce tak prece pocitam s tim, ze to za tech max. 500 chci. Takze kdyz to za 500 vyhraji mam byt rad. Pokud vim, ze se do konce aukce k netu nedostanu tak je to, krome snipu, jedina moznost ucasti (system prihazuje za mne po mensich castkach). No ale pokud tam tech 500 prihodim s myslenkou, ze se to "asi" zastavi na 400 a pak se divim, ze jsem to vyhral za 500 - tak to bych si asi nasel jinou kratochvili.

Guest Kamil
Posted

No nevim, pokud dam maximalni prihoz napr. 500 USD na zacatku aukce tak prece pocitam s tim, ze to za tech max. 500 chci. Takze kdyz to za 500 vyhraji mam byt rad. Pokud vim, ze se do konce aukce k netu nedostanu tak je to, krome snipu, jedina moznost ucasti (system prihazuje za mne po mensich castkach). No ale pokud tam tech 500 prihodim s myslenkou, ze se to \"asi\" zastavi na 400 a pak se divim, ze jsem to vyhral za 500 - tak to bych si asi nasel jinou kratochvili.

Taky jsem to tak myslel, jen jsem mu to nechtěl dát takhle natvrdo.laugh.gif Jo, jo, pozdě slzy roniti nad... (kdyby koupil ty moje wink.gif)

Posted

No ja myslim ze Cpt Tomovi neslo o penize, ale o ten princip - moznosti donutit zajemce "kavku" zaplatit nejvyssi nabidku... Holt takova je doba wink.gif

Posted

Přesně tak. Zadal jsem svoje maximum, hodinky dostanu (doufám), líto peněz mi není, žádné slzy neroním. Jde mi o to, že to někdo dokáže zkoušet, kde mám maximum, a když to přešvihne, dokáže to stáhnout. Tím vlastně vyšroubovat cenu kam až to šlo. Ještě jednou pro ty, co to nepochopili: Nepřihazoval jsem - prostě zadal maximum (pravda, dvakrát - když se mi objevilo, že jsem byl "přebidován" s tím, že za tu cenu to beru. Aukci jsem vyhrál, OK, jen ten způsob je mi podezřelý. Tímto chci varovat ostatní - já, pokud se příště objeví dražitel se skrytou identitou, jdu od toho.

Díky za odpovědi!

Guest Kamil
Posted

to captom:

Jenže ten, kdo přihazoval 470 dolarů, byl někdo jiný. Podívej se na časy, zrušená nabídka je v 13:00:39 a druhý nejvyšší zájemce přihazoval v 13:01:34. Takže to máš úplně jedno! Nebýt té zrušené nabídky, stejně bys to vyhrál za 475 dolarů.smile.gif

...ale soutěžil se mnou pouze \"private listing - bidders' identities protected\"...

Tady vycházíš z mylného předpokladu, měl jsi napsat soutěžili, protože to evidentně nebyl jediný přihazující.

Já bych v tom žádný podvod neviděl, prostě někdo stáhl nabídku, to se stává. Já to během těch několika let, co jsem registrovaný na Ebay, udělal už dvakrát, protože jsem se jednoduše spletl při přihazování.

Posted

to Kamil

a neudělals to někdy takhle v neděli v noci smile.gif ?

Jenže ten druhý zájemce (myslím ve výpisu - samozřejmě jich mohlo být víc, všichni se skrytou identitou...) přihazoval 470 v době, kdy tam bylo už 475 ode mě...A podle časů těsně předtím to zrušil ten, který moji nejvyšší nabídku přebil 3 minuty po jejím vložení.

Tedy - 0925 já 475

0928 někdo 501

1300 zrušeno 501

1301 někdo 470

Nechci rozvíjet žádné spiklenecké teorie a nechci nikoho nutit, aby se v tom dále hrabal. Mně to přišlo divné, tak upozorňuji p.t. členy na takový případ.

Posted

to Kamil

a neudělals to někdy takhle v neděli v noci smile.gif ?

Jenže ten druhý zájemce (myslím ve výpisu - samozřejmě jich mohlo být víc, všichni se skrytou identitou...) přihazoval 470 v době, kdy tam bylo už 475 ode mě...A podle časů těsně předtím to zrušil ten, který moji nejvyšší nabídku přebil 3 minuty po jejím vložení.

Tedy - 0925 já 475

0928 někdo 501

1300 zrušeno 501

1301 někdo 470

Nechci rozvíjet žádné spiklenecké teorie a nechci nikoho nutit, aby se v tom dále hrabal. Mně to přišlo divné, tak upozorňuji p.t. členy na takový případ.

Ano, tak to mohlo být. Není problém tam hodit třeba 100.000 EUR, abych zjistil maximum toho druhého, pak to stáhnout a přihodit jen tolik, abych maximum toho druhého už nepřekonal.

Mohlo to tak být, ale nemuselo. Kdo ví...

Hodinky máš, tak nad tím mávni rukou a už to neřeš. Stejně nic nevymyslíš, jen Ti to zkazí radost z nákupu a to by byla přece škoda, ne?

Posted

...hold kdo umí tak zelenáče oškubá, co se dá dělat. smile.gif

No nevim, pokud dam maximalni prihoz napr. 500 USD na zacatku aukce tak prece pocitam s tim, ze to za tech max. 500 chci. Takze kdyz to za 500 vyhraji mam byt rad. Pokud vim, ze se do konce aukce k netu nedostanu tak je to, krome snipu, jedina moznost ucasti (system prihazuje za mne po mensich castkach). No ale pokud tam tech 500 prihodim s myslenkou, ze se to "asi" zastavi na 400 a pak se divim, ze jsem to vyhral za 500 - tak to bych si asi nasel jinou kratochvili.

Nestěžuju si, jsem rád, že mám hodinky. Jenom je mi to divný. Kdyby jsem je nechtěl, tak ty peníze nenabízím. Jenom jsem to komentoval, že všude se najde cestička. :cool:

Jednou se mi podařilo, že jsem napsal nabídku o nulu víc, ještě, že jsem si toho všimnul před koncem aukce.

Při stejném postupu to mohla být docela slušná cena. biggrin.gif