Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Panove, mam automaty Longines Conquest, ktere maji i rucni natah. Natahoval jsem je a mam dojem, ze jsem je pretahl. Vydalo to takovy podivny zvuk a dle pocitu v prstech se tam i neco pretocilo. Hodinky ale jdou, zda se, v pohode.. K cemu tam mohlo dojit? Diky

Odesláno (upraveno)

Urvat to jde u strojku s manuálním nátahem, automat ne, má jinak uložený pero...zkusím najít obrázek

edit: nenašel jsem, ale kolega tico1 hezky vysvětlil

Upraveno uživatelem xjr1
Odesláno

Myslím, že všetky "moderné" strojčeky používajú onú klznú spojku, teda pružina nie je na vonkajšom obvode pevne spojená s pérovníkom, ale drží len trením. Pri nadmernom natiahnutí teda pružina len "preklzne" po obvode v pérovníku.

Odesláno (upraveno)

Myslím, že všetky "moderné" strojčeky používajú onú klznú spojku, teda pružina nie je na vonkajšom obvode pevne spojená s pérovníkom, ale drží len trením. Pri nadmernom natiahnutí teda pružina len "preklzne" po obvode v pérovníku.

takze pokial spravne chapem, nemalo by sa im stat nic, spravne?  hovorim, zda sa, ze idu v pohode, ale pre istotu..

Upraveno uživatelem Peter78
Odesláno

Když je natahuješ, tak na konci se změní zvuk, když nátah už prokluzuje. Je to slyšet, ale zase na straně druhé není to nic hlasitého a šíleného, co by vyvolalo obavy, takže nevím, co se stalo těm Tvým ;)

Odesláno

No, zrovna u Lon. Conquest by som s týmto problém nečakal, ale tiež by som ich nenaťahoval donekonečna, ono to preklznutie by mal človek počuť (napr. u ETA 2895-2 počuť velmi slabé "cvakanie").

Inak keby sa niekto znalý vyjadril k rozšírenosti klznej spojky v dnešných strojčekoch...

Odesláno

No, zrovna u Lon. Conquest by som s týmto problém nečakal, ale tiež by som ich nenaťahoval donekonečna, ono to preklznutie by mal človek počuť (napr. u ETA 2895-2 počuť velmi slabé "cvakanie").

Inak keby sa niekto znalý vyjadril k rozšírenosti klznej spojky v dnešných strojčekoch...

nooo, mam pocit, ze to bolo presne ono.. natah uz siel velmi tazko a 2x prevaklo... tak asi to bolo ono..

kazdopadne, diky moc za odpovede, budem spat ovela kludnejsie ;)

Návštěvník kupec
Odesláno

Pripojím ešte môj názor. Automaty sa naťahujú ručne len na rozbeh a ostatné urobí automat za Vás a nie až do cvakania spojky. To si kúpte potom ručný náťah a je vybavené.

Odesláno

Peter78, kdyby péro nemohlo v pérovníku prokluzovat, to bys hodinky vždycky před plným natažením musel sundat z ruky (vyndat z vrtiče) a čekat, až kousek odejdou .-) Jinak bys to péro přece ulomil máváním ruky přes rotor .-)

Jinak si pamatuju článek a fotky tuším někde na watchrposite.com (jsem línej ten článek hledat), kde ukazovali nechutně opotřebené součástky od ručního natahování u nějaké standardní automatické Ety; závěr: jsou to automaty, natahuj je pohybem, ruční nátah jen příležitostně, není konstruován/dimenzován na každodenní zneužití.

Odesláno

Peter78, kdyby péro nemohlo v pérovníku prokluzovat, to bys hodinky vždycky před plným natažením musel sundat z ruky (vyndat z vrtiče) a čekat, až kousek odejdou .-) Jinak bys to péro přece ulomil máváním ruky přes rotor .-)

Jinak si pamatuju článek a fotky tuším někde na watchrposite.com (jsem línej ten článek hledat), kde ukazovali nechutně opotřebené součástky od ručního natahování u nějaké standardní automatické Ety; závěr: jsou to automaty, natahuj je pohybem, ruční nátah jen příležitostně, není konstruován/dimenzován na každodenní zneužití.

jj, uz jsem se poucil :)   ja to spise zkousel taky kvuli testu rezervy chodu, kera se mi uplne nezda..

Odesláno

Zde odkaz na fotky nadměrného opotřebení Ety 2824 vinou přílišného natahování přes korunku:

http://forum.watchtime.ch/viewtopic.php?f=6&t=44277

No zrovna v tomhle případě bych spíš řekl, že k tomu opotřebení došlo spíš chybou špatného namazání strojku. To uložení korunního kola je opravdu na těch fotkách dost orvané.

Nečetl jsem si to povídání u těch fotek, ale pár připomínek k tomuto tématu.

Každé samonatahovací hodinky mají pero ukončené kluznou uzdou, jde o to že na konci pera není pevné uchycení ke stěně pérovníku, ale ve stěně pérovníku je vyfrézováno několik vybrání ( dolíků ) a na konci pera je přidělán jeden závit z výrazně silnějšího materiálu, to je ta kluzná uzda. V okamžiku kdy dojde k natažení pera nad určitou mez, tak to tření mezi kluznou uzdou a stěnou perovníku se zmenší a ta uzda proklouzne. Je to ochrana stroje před poškozením. Kdyby to pero neproklouzlo, mohlo by dojít k poškození soukolí samonátahu. Takže když by si to natahoval ručně až do konce, je to potom cítit a i slyšet, jak ta uzda prokluzuje. Nicméně, pokud jsou hodinky v pořádku, nic by se jim nemělo stát. Horší je když už jsou hodinky starší, dlouhou dobu neservisované, tzn že jdou vpodstatě nasucho. Tady pak hrozí poškození stroje ( viz ten obrázek ) Pokud by totiž to korunní kolo bylo správně namazané, tohle by se nemělo stát. To korunní kolo a jeho uložení, je totiž dost robusní, to že je na těch fotkách tak poškozené, může být způsobeno jednak tím, že to někdo při čistění hodinek nerozebral a nevyčistil a následně buď vůbec nenamazal a nebo to i namazal, ale zbyla tam nějaká nečistota a ta ve spojení s mazivem vytvořila brusnou pastu. To, že majitel hodinek ty hodinky natahoval ručně,může mít důvod v tom, že mu nevydržely třeba přez noc a pan chytrej místo aby je donesl k hodináři na generálku, je radši na noc natáhnul  a tím, že mazivo v hodinkách už bylo uplně vyschlé si hodinky takhle vyrychtoval.

Odesláno

Heh, mě zas vyděsilo to, že u mejch prvních automatů jsem nemohl "najít" konec. Furt jsem je natahoval a furt ne a ne najít konec... Nakonec jsem volal do hodinářství, kde jsem asi byl za pěknýho mamlase. Nicméně taky říkali, že bych měl nechat natahování spíš na rotor automatu, že na ruční natahování nejsou automaty moc stavěné.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...