Přejít na obsah

Kam na dovolenou - tipy

Doporučené příspěvky

Jotak:) No, větší teplo než ty Kanáry bez pasu, obávám se, nenajdeš.. Zkoušel jsem googlit jestli třeba nějaká Francouzká Polynésie, Nizozemský Antily nebo tak nemaj nějakej schengenskej režim, ale očividně ne. Ani Kapverdy..

Upraveno uživatelem Micey
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jotak:) No, větší teplo než ty Kanáry bez pasu, obávám se, nenajdeš.. Zkoušel jsem googlit jestli třeba nějaká Francouzká Polynésie, Nizozemský Antily nebo tak nemaj nějakej schengenskej režim, ale očividně ne. Ani Kapverdy..

EU režim má Francouzská polynesie, ale neletí tam nic přímo, takže pas potřebuješ na přestupy ... 

Odkaz ke komentáři

To jsou věci. Páč mě to zajímalo, dám to i sem, ze stránek velvyslanectví.

Zámořské departementy a zámořské regiony

Mezi zámořské departementy a zámořské regiony - Départements et régions d'outre-mer (DROM, DOM, ROM) - patří Guadeloupe, Martinik, Francouzská Guyana, Réunion a Mayotte.

Tato ostrovní území jsou součástí Evropské unie a aplikují se zde unijní pravidla. I když je tedy možno na tato území z formálního hlediska cestovat s občanským průkazem, doporučujeme dávat přednost cestovnímu pasu. V případě komplikací s dopravním spojením se totiž lze ocitnout mimo území EU, což následně může způsobit potíže s legitimováním.

Zámořská společenství a zámořská území

Mezi zámořská společenství a zámořská území - Collectivités et territoires d'outre-mer (CTOM, COM, TOM) - patří zejména Svatý Martin, Svatý Bartoloměj, Francouzská Polynésie, Nová Kaledonie, ostrovy Wallis a Futuna a ostrovy Saint Pierre a Miquelon.

Uvedené ostrovy či souostroví netvoří součást Evropské unie, i když jsou s EU úzce svázány.

Status těchto území není jednotný. Je proto třeba počítat s tím, že vstupní formality mohou být odlišné. I když není zapotřebí vízum, nejedná se o zcela volný pohyb osob či pracovních sil.

V některých případech je vyžadován cestovní pas (nestačí tedy občanský průkaz), vyplnění vstupní imigrační karty, předložení zpáteční letenky či předložení dostatečných finančních prostředků k pobytu. Platí to zejména při cestách na Novou Kaledonii, která má zvláštní status.

Doporučujeme proto ověřit si před cestou u orgánů daného společenství či území přesné podmínky vstupu a pobytu.

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Praktická zkušenost ke statusu EU ... polynésii jsem procestoval skoro celou, z Francouzké jsem byl na Tahiti a BoraBora, kde nechtěli vůbec nic, pas zkoukli jen letmo a vstup probíhal skrze EU passengers entry. Na Nové Kaledonii chtěli pas normálně ke kontrole a dali mi i razítko :) 

Odkaz ke komentáři

Tak ty můžeš jet na dovolenou kde budeš chtít, stačí zapíchnout prst do mapy.

Tak jestli ti jde o prachy, ve stejné cenové relaci máš haldy podobných destinací a bezpečných. Osobně beru třeba jako bezpečnější lokalitu třeba i Tunisko, nebo Egypt, kde tě budou v dnešní době na rukách nosit. A navíc v Turecku nebudeš wawe ceptor, ale turista z EU proti kterému se tam jaksi vytváří nějaká umělá zášť. Samozřejmě je to vše o lidech...takže to není pravidlem. Ale nevidím jediný důvod proč to pokoušet.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...