Stepino Odesláno 5. listopadu 2013 Nahlásit Odesláno 5. listopadu 2013 Zdravím zdejsi stavare, rad bych se zeptal ale i všech kteří si tím prošli. Vybíráme menši domek a vlastně nevím na co se při prohlídkách nemovitostí ptát a na co si dávat pozor.Jak mám třeba ověřit stav rozvodu vody topení a odpadů?Kromě vizuálni kontroly trámů lze nějak dobře odhalit stav krovů střechy i když se nic nebojte a nikam neteče? Jde mi o to abych na každou prohlídku sebou nebral stavebního odborníka, ale mohl ho pozvat až když řeknu že se mi to tak líb, ze bych to koupil.Jak moc je směrodatná energetický štítek? Dá se ošidit v můj neprospěch kupujícího? Děkuji za rady
tommas4 Odesláno 5. listopadu 2013 Nahlásit Odesláno 5. listopadu 2013 1. redukce počtu nemovitostí, tedy nechodit se dívat všude, ale vyjasnit si své požadavky, vybrat odpovídající nemovitosti, dle fotek vybrat třeba dvě tři na které se jdu podívatto je absolutní nutnost a začátek 2. technický stav souvisí s cenou, na první prohlídce bych řešil ano, líbí a pojďme se bavit dál a nebo ne to není ono 3. tímto postupem by jsi se měl dopracovat k jedné, možná dvěma až třem nemovitostem, seřadil bych si je od "nejlepší" a tam bych teprve vzal profíka
Lion Odesláno 5. listopadu 2013 Nahlásit Odesláno 5. listopadu 2013 Počítej s tím, že vždycky něco vypadne... okna, topení (jen např. kotle), střecha, nejnutnější stavební úpravy Obecně souhlasím s kolegou výše, s tím že bych si vzal i nezaujatého "porovnávače" i na ty finální 3 kusy... a kouknout se i na okolí... sousedi, plot (jen šáhnout do blbýho plotu je dneska ranec), stromy na zahradě (bordel z toho, následně kácení, kořeny), podloží
Stepino Odesláno 5. listopadu 2013 Autor Nahlásit Odesláno 5. listopadu 2013 Sousedi - to nevím jak prověřit objektivně. Ten plot, stromy, podloží - dobrý postřeh.Náklady na opravy očekávám, přeci jen to nebude nové dům. Co se týče výběru tak máme jasno a jsou už jen tři domy na fyzickou prohlídku. Diky za tipy.
ivan_989 Odesláno 5. listopadu 2013 Nahlásit Odesláno 5. listopadu 2013 Jedina istota je zohnat si spolahlivy dozor a nechat si to postavit. 2 roky sledujem jednu stavbu, hrozne, katastrofa, fakt strasne. Ale ked sa to vymaluje a omietne, zatepli atd , tazko zistis co je pod tym. A co sa prejavi trebars po prvej zime. Pri kupe nemas sancu. Ja by som jety domcek v zivote nekupil.
Lion Odesláno 5. listopadu 2013 Nahlásit Odesláno 5. listopadu 2013 (upraveno) Na sousedy se poptej starosty, u male obce. I kdyz samozrejme nejvetsi vůl v dedine muze byt sam starosta. Nebo v okoli... jen obecne jestli se tam nesjizdi policajti, sotva starej prijde z hospody... neni garden party co tejden, cirkularka kazdou sobotu... a pak zjistis ze se nemuzes nastehovat nikam Nebo se na ferovku zeptej byvaleho majtele Upraveno 5. listopadu 2013 uživatelem Lion
Stepino Odesláno 5. listopadu 2013 Autor Nahlásit Odesláno 5. listopadu 2013 Mas pravdu, ale stavby domu se manželka obává, a tak v nabídce jsou teď domy: jeden dům v pozůstalosti z 60 let. Nic velkého ale řekl bych ze na svůj věk udržovaný. Druhý je dům z 30 let. Po rekonstrukci, zateplen s novýma rozvodama, podriznuty a o třetím zatím nic moc nevím.
schipe Odesláno 6. listopadu 2013 Nahlásit Odesláno 6. listopadu 2013 Obecne bych k vyberu rodinneho domku pristupoval nasledovne:1. Nechat si postavit s vlastnim stavebnim dozorem.2. Koupit dum k rekonstrukci.3. Koupit nove postaveny dum.4. Koupit zrekonstruovany dum. Variantu postavit sam jsem zamerne neuvedl :-) Behem stavby a rekonstrukce lze spoustu odflaknutych veci odhalit v pocatcich a lze s tim vetsinou neco delat za min. vicenakladu. Nejhorsi je koupit zrekonstruovany stary dum a zjistit, ze je po mesici kompletne plesnivy, byl behem let lepen z nekolika staveb, ktere uhybaji atd. Nejpodezrelejsi jsou zrekonstruovane domy, ve kterych nikdo nebydlel nebo jen kratce. Dobra rekonstrukce vetsinou vychazi na dost penez (skoro jako novy dum). Kdyz v nem nikdo nebydlel pujde o kseft a tam, jak znamo se oje.e, co jde. Pokud tam nekdo bydlel kratce, muze to znamenat dobrou rekonstrukci, ale vyskytnul se velky problem se stavbou.... Neco malo k tomu, na co si dat obecne pozor. 1. Dobre zkontrolovat zdivo na praskliny a opravy. Opravene misto je krasne poznat i v nove vymalbe. 2. Zkontrolovat mapy po plisnich a vode na stropech a veskerem zdivu. Hlavne rohy, za skrinema, koupelna...3. Pokud ma dum sklep, podivat se na izolaci stropu/podlahy. Podlahu sklepa a celkovou vlhkost. Vlhky neodizolovany sklep neni dobre.4. Zazvonit u sousedu a dat se s nimi do hovoru. V prvni rade reknete, ze mate zajem koupit dum a pak s nimi je dobre hovorit o blbostech. Hodne to napovi.5. Pri prohlidce delat, ze vsemu rozumite (v mezich :-) ). Hodne se ptat na vse, co se Vam nezda. Odpovedi a reakce od majitelu napovi....6. Pokud je nemovitost pres realitku, tak brat jejich nazory s veeeelkou rezervou.7. Podivat se na krovy, jestli se na nicht netvori mapy a pidit se proc.8. U elektriky se podivat jestli jsou vsechny rozvody v medi nebo hliniku a nebo kombinace. Je toho samozrejme o mnoho vice, ale to je na roman. Nejsem stavebnik, ale taky s manzelkou vybirame (uz rok :-( ) Snad pomuze
railmaster Odesláno 6. listopadu 2013 Nahlásit Odesláno 6. listopadu 2013 Netreba zabudnúť, že menej je niekedy viac. V našom okolí je v realitkách na predaj vyše 50 viacpodlažných domov zo 70-80 tych rokov, zväčša trojpodlažných kociek, dosť značne pod cenu, zato po malých jednopodlažných domoch s rozlohou okolo 100 m a s podkrovím sa len tak zapráši a je jedno či ide o starý alebo nový. Cena zohľadňuje stav, ale atakuje cenu tých veľkých 2,5-3 krát rozmernejších kociek. Nie je záujem o domy na minipozemkoch do 6 árov, ani o domy s vyše 30 ármi. Staršie menšie domy pred renováciou kupujú mladé rodiny, alebo ľudia v preddôchodkovom veku, s úmyslom ich postupne zrenovovať svojpomocne. Často ide o poctivé stavby, ktoré čas preveril, ktorým sa niektoré súčasné polepené rýchlonovostavby nemôžu rovnať. Aspoň taký je u nás všeobecne rozšírený názor. Inak skúsený remeselník pri krátkej obhliadke odhalí slabé miesta lepšie, ako realitkár
Stepino Odesláno 6. listopadu 2013 Autor Nahlásit Odesláno 6. listopadu 2013 V 6. 11. 2013 v 10:18, schipe napsal: Obecne bych k vyberu rodinneho domku pristupoval nasledovne:1. Nechat si postavit s vlastnim stavebnim dozorem.2. Koupit dum k rekonstrukci.3. Koupit nove postaveny dum.4. Koupit zrekonstruovany dum. Variantu postavit sam jsem zamerne neuvedl :-) Behem stavby a rekonstrukce lze spoustu odflaknutych veci odhalit v pocatcich a lze s tim vetsinou neco delat za min. vicenakladu. Nejhorsi je koupit zrekonstruovany stary dum a zjistit, ze je po mesici kompletne plesnivy, byl behem let lepen z nekolika staveb, ktere uhybaji atd. Nejpodezrelejsi jsou zrekonstruovane domy, ve kterych nikdo nebydlel nebo jen kratce. Dobra rekonstrukce vetsinou vychazi na dost penez (skoro jako novy dum). Kdyz v nem nikdo nebydlel pujde o kseft a tam, jak znamo se oje.e, co jde. Pokud tam nekdo bydlel kratce, muze to znamenat dobrou rekonstrukci, ale vyskytnul se velky problem se stavbou.... Neco malo k tomu, na co si dat obecne pozor. 1. Dobre zkontrolovat zdivo na praskliny a opravy. Opravene misto je krasne poznat i v nove vymalbe. 2. Zkontrolovat mapy po plisnich a vode na stropech a veskerem zdivu. Hlavne rohy, za skrinema, koupelna...3. Pokud ma dum sklep, podivat se na izolaci stropu/podlahy. Podlahu sklepa a celkovou vlhkost. Vlhky neodizolovany sklep neni dobre.4. Zazvonit u sousedu a dat se s nimi do hovoru. V prvni rade reknete, ze mate zajem koupit dum a pak s nimi je dobre hovorit o blbostech. Hodne to napovi.5. Pri prohlidce delat, ze vsemu rozumite (v mezich :-) ). Hodne se ptat na vse, co se Vam nezda. Odpovedi a reakce od majitelu napovi....6. Pokud je nemovitost pres realitku, tak brat jejich nazory s veeeelkou rezervou.7. Podivat se na krovy, jestli se na nicht netvori mapy a pidit se proc.8. U elektriky se podivat jestli jsou vsechny rozvody v medi nebo hliniku a nebo kombinace. Je toho samozrejme o mnoho vice, ale to je na roman. Nejsem stavebnik, ale taky s manzelkou vybirame (uz rok :-( ) Snad pomuzetohle mi opet trochu pomohlo. jinak jak jsem psal, jeden dum je v puvodnim stavu a na prohlidku jdu zitradruhy dum je 7 let po rekonstrukci, a prodava se kvuli rozvodu soucasnych majitelu
Andrew Odesláno 6. listopadu 2013 Nahlásit Odesláno 6. listopadu 2013 Když jsem uviděl nadpis, tak má odpověď byla jediná: "na sousedy", ale nejsem první, kdo to radí, tak alespoň popřeji šťastnou ruku při výběru.
OpenMind Odesláno 6. listopadu 2013 Nahlásit Odesláno 6. listopadu 2013 (upraveno) Naprosto souhlasím s opatrností ohledně případných nových sousedů. V případě rekonstruovaných domů je dobré se zajímat, jakým způsobem rekonstrukce probíhala.Někteří majitelé mají fotoalbum před a po a rádi se pochlubí, pokud je vše ok. Někdy se chlubí, i když to ok není, protože jsou hrdí na to, že rekonstrukci zvládli. Dále ze zkušenosti známého. Pokud rekonstrukci svépomocí prováděl majitel a jeho dva zeťové (ani jeden z oboru), tak se po čase mohou vynořovat zajímavá rekonstruční řešení... Potom od výběru ke smlouvě - zkušenost kolegy - je dobré mít ve smlouvě pečlivě ošetřeno,co v domě zůstane, aby se nestalo, že v domě bude chybět topení a kotel. Upraveno 6. listopadu 2013 uživatelem OpenMind
schipe Odesláno 6. listopadu 2013 Nahlásit Odesláno 6. listopadu 2013 V 6. 11. 2013 v 13:20, Stepino napsal: tohle mi opet trochu pomohlo. jinak jak jsem psal, jeden dum je v puvodnim stavu a na prohlidku jdu zitradruhy dum je 7 let po rekonstrukci, a prodava se kvuli rozvodu soucasnych majiteluTo jsem rad. Na rozvod jsem zapomnel. To jsou jedny z nejlepsich nemovitosti pomerem riziko/cena/uzitna hodnota :-) Byt peclivy pri prohlidce a ptat se. Pak si myslim, ze nejvetsi rizika se elemiminuji. Stastnou ruku!
ladmat Odesláno 8. listopadu 2013 Nahlásit Odesláno 8. listopadu 2013 Z vlastní zkušenosti se musím připojit k radě na prověření sousedů.Pokud se dá s nimi domluvit je to velké plus.Jinak je to peklo.
odjinud Odesláno 8. listopadu 2013 Nahlásit Odesláno 8. listopadu 2013 (upraveno) Jsem rád za tohle téma, taky jsem to před časem řešil, když mě popadla idea koupit starší domek cca 40-50km za Prahou, spíš teda na rekreaci a "letní byt". Zásadnější než barák samotný je okolí - to je mění podstaně hůř nebo to nejde vůbec. Někde jsem si k tomu sepsal pár poznámek, jestli to najdu, dám to sem... Upraveno 8. listopadu 2013 uživatelem odjinud
Aldo Odesláno 8. listopadu 2013 Nahlásit Odesláno 8. listopadu 2013 Tak na prvním místě mě taky napadli ti sousedi.ad kontrola krovu: Všechno by mělo být suché, bez výkvětu hub či plísní, vizuálně bez otvorů po škůdcích, ale ti nemají na životnost tak zásadní vliv jako ta vlhkost. Zaměřit se zejména na spoje prvků, zejména na hřebeni a osedlání na pozednici/vaznici, tím více na úžlabí a nároží. Tato místa odcházejí nejdřív, současně bývají nejméně přístupná, takže posvítit si baterkou, případně osahat dřevo jestli není v těchto místech vlhké.ad energetický štítek: Dle mého osobního názoru legislativně daný nesmysl. Teoretický výpočet, i u novostavby se může realita spotřeby zásadně lišit, vychází z projektu, nezohledňuje realitu skutečně zabudovaných materiálů a pečlivost při řešení detailů, které mohly být ošizeny za účelem finančních úspor/obohacení se. U starších objektů bez dokumentace je pak přesnost téměř vyloučena. Představu o potencionální energetické náročnosti si lze udělat o hodně přesněji na základě účtů za energie předchozích obyvatel.
Stepino Odesláno 8. listopadu 2013 Autor Nahlásit Odesláno 8. listopadu 2013 Tak mam vybráno, částečně jsem se řídil radami zde zmíněnými částečně svým rozumem a taky pocitem. Barák je suchý, v původním stavu bez částečných oprav a úprav. Ano vím ze s tím budou náklady na opravu ale tu si udělám sám a pořádně. Mam radost už abych bydlel.
kaliw124 Odesláno 8. listopadu 2013 Nahlásit Odesláno 8. listopadu 2013 tak to gratuluju a preju, aby z toho vznikl opravdu domov. clovek muze bydlet kdekoli, ale domov...
adamo Odesláno 8. listopadu 2013 Nahlásit Odesláno 8. listopadu 2013 Gratuluji a přeji pevné nervy :-) Já jsem si převzal klíče od nového vlastního bytu po dlouhém čekání a vyřizování zrovna včera :-)
schipe Odesláno 8. listopadu 2013 Nahlásit Odesláno 8. listopadu 2013 Taky se pripojim ke gratulaci. Porad doufam, ze se nam taktez postesti. U nas je nemovitosti malo na prodej a drahe. Oproti vetsim mestum v okoli.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se