Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
  V 19. 11. 2013 v 16:04, Makos napsal:

Zdravím, mám pár postrehov. Prikladám foto možných rozdielov v škatuľke orlíkovskej a eltonáckej. Bolo by vhodné, ak by majitelia orlíkov -ktorí majú originálnu škatuľku mohli potvrdiť, alebo vyvrátiť moje dohady. 

Kovanie na orlíkovskej škatuľke je trochu iné, a aj vnútorné prekrytie pántov je honosnejšie, potiahnuté saténom:). Plus rozdiel nálepka Prim na Orlíkovskej.

Foto v prílohe: č.1- vrchná škatuľka podľa mňa Orlíkovská, foto č.4-orlíkovská vľavo.

Pěkné krabičky i řemínky, ale kde jsou Orlíky?

• Odpovědi 356
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno
  V 19. 11. 2013 v 16:04, Makos napsal:

Zdravím, mám pár postrehov. Prikladám foto možných rozdielov v škatuľke orlíkovskej a eltonáckej. Bolo by vhodné, ak by majitelia orlíkov -ktorí majú originálnu škatuľku mohli potvrdiť, alebo vyvrátiť moje dohady. 

Kovanie na orlíkovskej škatuľke je trochu iné, a aj vnútorné prekrytie pántov je honosnejšie, potiahnuté saténom:). Plus rozdiel nálepka Prim na Orlíkovskej.

Foto v prílohe: č.1- vrchná škatuľka podľa mňa Orlíkovská, foto č.4-orlíkovská vľavo.

Mohu jen potvrdit, že moje originální orlíková krabička se na 100% shoduje s krabičkou na tvých fotkách. Myslím tím patent zavírání, vnitřní panty potažené saténem, existence a umístění nálepky Prim. Eltonovskou krabičku nekomentuji, anžto ji nemám - ale chtěl bych ji  :crying_anim: .

Odesláno
  V 20. 11. 2013 v 22:10, Honza.manta napsal:

Nemá - někde okolo čísla 500 se to láme a už jsou cifry PRIM SPORT, ale má tam být lesklý cifr a bombírované ručky a bez nápisu incabloc. Mně to přijde jako skládačka.

Skládačka z čeho? V kterých sportech je nápis Incabloc?  Je i ve stroji? Taky myslím že luneta a ručky tam asi nepatří- ale u cifru si vůbec nejsem jistý.

Odesláno

Nemá - někde okolo čísla 500 se to láme a už jsou cifry PRIM SPORT, ale má tam být lesklý cifr a bombírované ručky a bez nápisu incabloc. Mně to přijde jako skládačka.

OK, kdy se láme cifr Elton/Prim už se psalo (cca od 500). Nepamatuji se ale, žy by se psalo o tom, jestli se a případně kdy láme používání kovové lunety s lumi bodem na číslovaných hodinkách Elton/Prim Sport.

A protože se dosud i na hodinkách s číselníkem Prim Sport a s číslem výrazně nad 500 hojně (spíše většinově) vyskytovali kovové lunety s lumi budem (viz jejich fota v tomto vlákně), domnívám se také, že některé části těchto hodinek již nejsou původní. Úvahy jaké všechny s dovolením nebudu rozvíjet...... 

Odesláno
  V 20. 11. 2013 v 22:52, stanik73 napsal:

OK, kdy se láme cifr Elton/Prim už se psalo (cca od 500). Nepamatuji se ale, žy by se psalo o tom, jestli se a případně kdy láme používání kovové lunety s lumi bodem na číslovaných hodinkách Elton/Prim Sport.

A protože se dosud i na hodinkách s číselníkem Prim Sport a s číslem výrazně nad 500 hojně (spíše většinově) vyskytovali kovové lunety s lumi budem (viz jejich fota v tomto vlákně), domnívám se také, že některé části těchto hodinek již nejsou původní. Úvahy jaké všechny s dovolením nebudu rozvíjet...... 

A kovové lunety bez lumibodu se dávaly odkdy dokdy??

Odesláno (upraveno)

Kovové vložky lunet se svítícím bodem se dávaly na VŠECHNY hodinky, které dnes označujeme za ELTON SPORT modelové číslo 68 150 1 pro MNO.  Do toho počítám jak "první" výrobní dávku 600 kusů (ne 500) s nápisem ELTON SPORT, tak i "druhou" výrobní dávku dalších 500-600 kusů s nápisem PRIM SPORT.

Podle nejnovějších, zde na Chronomagu ještě nepublikovaných informací, byla první výrobní dávka (nebo její velká část) vyrobena už v roce 1969 (!). U druhé se zatím držím Accutronova odhadu 1970-1971.

Upraveno uživatelem Petr_P
Odesláno
  V 20. 11. 2013 v 23:14, Honza.manta napsal:

Do prvních PRIM SPORT pro civilní prodej, ne do číslovaných kusů pro armádu.

Honzo,

tyto kovové vložky lunet bez lumi bodu jsou sice uvedeny ve výrobní dokumentaci modelu 68 150 1, jsou v návodu k ELTON SPORT a dokonce Chronomagem proběhly novodobé fotky několika kusů vložek z jednoho prodejního zdroje. Přesto jsem dosud neměl příležitost vidět autentické civilní ELTON SPORT s kovovou lunetou bez lumi bodu. Nebo mi něco uniklo?

Odesláno
  V 20. 11. 2013 v 23:41, Honza.manta napsal:

Já jsem psal PRIM SPORT, ne ELTON SPORT. Vyskytovaly se v klasických Igenech s dýnkem 4At a s lesklým ciferníkem.

O.K, moje nepřesnost. Nicméně nemáš nějaké foto nebo odkaz na takovéto autentické hodinky?

Odesláno
  V 20. 11. 2013 v 23:41, Honza.manta napsal:

Já jsem psal PRIM SPORT, ne ELTON SPORT. Vyskytovaly se v klasických Igenech s dýnkem 4At a s lesklým ciferníkem.

Nějak takhle jsem si to taky myslel. A čekal bych tam asi bombírované ručky.

Odesláno (upraveno)

Nejpravděpodobnějším vysvětlením je, že se skutečně jedná o skládačku. Tyto hodinky jsem vyfotil v depozitáři jednoho muzea, kde mají uloženo pár věci vztahujících se k čs. hodinářskému průmyslu a mezi spoustou budíků a hodin byly i makety hodinek Prim, které byly kdysi použity na nějaké výstavě. Je proto možné, že se skutečně jedná o skládačky složené z toho co bylo v Eltonu po ruce. Každopádně jsou velmi podobné těm, které jsou na obrázku v příručce k potápěčské sadě.

Upraveno uživatelem accutron
Odesláno

Přidám další ELTON SPORT. V říjnu 2013 na Aukru prodejce Antik-GSM vydražil za 15 000 Kč tyto hodinky s následující slovní omáčkou:

"Prim Elton Sport první sportovní hodinky v ČSSR 

Absolutně nedostupné Prim Elton Sport. Historie modelu přímo od jejich výrobce: V roce 1965 vyrobila Chronotechna Nové Město nad Metují pro armádu tři sta kusovou sérii legendárních hodinek Prim Orlík. Ve snaze využít zkušeností získaných při vývoji a výrobě těchto hodinek byl na konci roku 1967 zahájen vývoj sportovních hodinek pro civilní použití. Hodinky dostaly název ELTON SPORT, podle nového názvu novoměstského hodinářského závodu, který se měl začít používat od 1. ledna 1969. Do výroby se dostaly na konci roku 1968. Byly to první československé hodinky speciálně určené pro sportovní využití. Jejich vodotěsnost byla zkoušena na hodnotu 4 AT a otočný kroužek umožňoval odečítání krátkých časových intervalů. Od koruny bez možnosti zrušení příhozů se draží: plně funkční jedny z vůbec prvních vyrobených Elton Sportů s hliníkovou sestupnou lunetou, bombírované ručky stejné jako mají Orlíky s částečně vypadlou radioaktivní lumi, bombírovaná korunka, zbytek původního řemenu a velmi zajímavý 64 stránkový Eltonní vnitropodnikový dokument z r. 1969. Hodinky mají typ stroje 68.1 Incabloc a dýnko bez jakéhokoli čísla i nápisu jako měly Eltonní zkušební prototypy. Na svoje stáří (vyrobené asi v 1 polovině r. 1968) a co všechno mají za sebou jsou ve výborné kondici. Obměna sbírky....."

post-9612-0-55546300-1385048235_thumb.jpg

post-9612-0-98452700-1385048243_thumb.jpg

post-9612-0-93622500-1385048250_thumb.jpg

Já jsem na těchto hodinkách na první pohled nenašel nic podezřelého (tedy kromě oné slovní omáčky s cílem udělat hodinky ještě vzácnější než jsou a vytáhnout cenu vzhůru). Kalibr je skutečně 68.1 s tlumičem Incabloc (nikoliv kříženec dílů 68.1 a 68.3 jako mají hodinky čísla 0000038). Víko je čisté bez jediného vyraženého nápisu.

Oba znaky bohužel nic neříkají o tom, zda jde o inzerovaný prototyp nebo nějakou hodně starou skládačku nebo dokonce opravu kusu pro MNO s použitím originálních eltonských dílů. Samozřejmě i novodobá skládačka s použitím nějakého vraku ELTON SPORTů a rafinovaným obětováním kalibru 68.1 z jiných hodinek nelze vyloučit.

Jaký je váš názor na tyto hodinky? :helpsmilie: 

Nemáte někdo pocit, třeba na druhý pohled, že někdo standardní civilní víko s nápisem "?.4at?" zbrousil a vyleštil tak, že ztratilo původní soustředné stopy po původním třískovém obrábění? :rolleyes: 

Návštěvník rama
Odesláno

Nemáte někdo pocit, třeba na druhý pohled, že někdo standardní civilní víko s nápisem "?.4at?" zbrousil a vyleštil tak, že ztratilo původní soustředné stopy po původním třískovém obrábění?

Na základě fotky nepoznáš nic relevantního, musel bys to držet v ruce. Já si všiml jiné věci na svých původních černých PS1. Prolis raženého nápisu na dýnku je lehce vidět i zevnitř. Má tam i fotku dýnka a nezdá se mi, že by tam ty nápisy kdy byly. Leda, že by to někdo brousil i zevnitř což si nejsem jist jestli jde udělat někde na koleně.

post-18172-0-72075500-1385058190_thumb.jpeg

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...