PanzerBear Odesláno 20. února 2006 Nahlásit Odesláno 20. února 2006 v oddeleni ruske hodinky jsme narazili na zajimavou otazku, zda natahovat hodinky na fest (na doraz) nebo tak nejak na pul. Ma nekdo fundovanou odpoved co je lepsi ?
Jeremy Odesláno 20. února 2006 Nahlásit Odesláno 20. února 2006 Pokud nemáte Poljoty se šroubovací korunkou..
rango Odesláno 20. února 2006 Nahlásit Odesláno 20. února 2006 Ja mam hodinky Poljot so srobovaciou korunkou, a natahujem ich az na doraz, a nemam s tym problem... Preco by tam mal nejaky byt?
Jeremy Odesláno 20. února 2006 Nahlásit Odesláno 20. února 2006 No když se natáhnou hodinky (ne automaty) nadoraz a pak se ještě zašroubuje korunka, tak hrozí přetažení. Mám dva známé, kterým se to stalo.. Netvrdím, že je to u všech strojků (asi stačí u korunky udělat něco, co "vyřadí" nátah z provozu, když se trochu zatlačí), ale je to dost blbá konstrukční vada..
rango Odesláno 20. února 2006 Nahlásit Odesláno 20. února 2006 No ja to natiahnem nadoraz, a ked chcem zasrobovat korunku, tak ju musim dost zatlacit, je tam nejaka strunka asi. Ked ju odsrobujem tak ona sama zasa povyskoci, da sa to presne vycitit...ja som s tym spokojny
aCIDfire Odesláno 23. února 2006 Nahlásit Odesláno 23. února 2006 ..Takovej blbej dotaz,jak je to třeba u automatů,který se nemusej natahovat. Resp.natahují se jednou za čas nebo se samy natahujou v průběhu nošení?
georg Odesláno 23. února 2006 Nahlásit Odesláno 23. února 2006 Automaty jsou proto automaty, že závaží se pohybem při nošení na ruce pohybuje - otáčí a tím dochází k tzv. samonátahu. Při pravidelném nošení se nemusíš o natahování vůbec starat. Dokonce některé typy strojků ukazují na ciferníku rezervu chodu - jak dlouho hodinky půjdou, když je sundáš z ruky. U běžných automatů tato rezerva chodu (i když není indikovaná) dosahuje cca 40 hodin. Korunkou se mohou natahovat také, ale při běžném a každodením nošení to je zbytečné.
aCIDfire Odesláno 23. února 2006 Nahlásit Odesláno 23. února 2006 Dík za vysvětlení,právě jsou jedny ke mě na cestě domů,tak mě to zajímalo,..takže když je nechám tři dny v šuplíku exnout (ošklivý slovo pro chudinky jedny:-),tak je pak můžu norm.natáhnout než to je rozhejbávat na ruce.
georg Odesláno 23. února 2006 Nahlásit Odesláno 23. února 2006 Přesně tak - když přistoupím na tvou terminologii, provedeš resuscitaci.
rango Odesláno 24. února 2006 Nahlásit Odesláno 24. února 2006 Myslim, ze to zalezi aj od kalibru. Nie vsetky automaty sa daju natiahnut aj rucne, niektore sa proste natahuju iba tym zavazickom vo vnutri...takze ich treba dat na ruku a nosit
jirka2 Odesláno 3. března 2006 Nahlásit Odesláno 3. března 2006 Co se týče hodinek na ruční natahování, tak ty přímo chtějí být nataženy každé ráno na doraz, protože hnací pružina uděluje téměř konstantní hnací moment právě příštích 24 hodin do dalšího rána. Přes den jsou plně natažené hodinky méně náchylné k nárazům, protože síly na krokovém kole jsou po natažení větší. Pokud nejsou hodinky nataženy déle jak po 24 hodinách, hnací moment pružiny slábne, chod se může zpomalovat a celkově bude nepravidelný. Tady je slovo PRAVIDELNOST nadevše. Ikdyž ze všeho dalšího pravidelného je mi nanic Automaty po exnutí můžeš přednatáhnout korunkou asi 20x kolem její osy (a pak si je dej na ruku), ale více ne, protože to jejich mechanismus moc nemá rád - vytvářejí se v soukolí při otáčení korunky zbytečně velké síly.
dehyd Odesláno 6. dubna 2006 Nahlásit Odesláno 6. dubna 2006 >>>Jirka2: a jakej bys doporucil optimalni (nejsetrnejsi) natahovaci rucni rezim pro automaty, ktery castecne lezej ladem ? Zatim na ne nemam "gril", ale udrzuju je v chodu, protoze je "na stridacku" obcas nosim. Prozatim jsem jim "ordinoval" tak tech cca 15-20 otacek 1x denne, rad bych, aby se k tomu vyjadril nekdo technicky povolanejsi. Taky se trochu bojim, abych tim zbytecne neopotrebovaval zavit u korunky (uz jsem ho myslim u jednech pristrhnul). Strojek je ETA - presjnej kalibr bohuzel nevim, nemuzu to nikde najit (otvirat to kvuli vodotesnosti nebudu - jedine az pujdou do servisu).
jirka2 Odesláno 6. dubna 2006 Nahlásit Odesláno 6. dubna 2006 To je fakt zbytečné denně natahovat automaty 15-20 otáček korunkou. To jim spíše škodí. Já to dělám tak, že pokud nosím automaty jen občas, tak si je natáhnu tím, že s nimi kroužím až rotor udělá hodně otáček a pak je dám na ruku. Těch 15-20 otáček jsem vyčetl na webu RW USA - maintenance. Když třeba dva týdny či měsíc nejdou není to myslím problém, ale raději se zeptej nějakého jiného hodináře, protože už mně tady někdo zprdnul, že ze sebe dělám chytrolína.
dehyd Odesláno 6. dubna 2006 Nahlásit Odesláno 6. dubna 2006 >>>jirka2: no, dik za info - tu metodu co popisuses "zakrouzit a nasadit" aplikuju u starej automatu Seiko, ktery namaj korunkovej natah, a uz je temer nenosim. ...ale chci vyresit optimalni zpusob prave pro ty ETY, kde se tomu da korunkou pomoct - ten tvuj zpusob popisuje spis jen natazeni ze stavu klidu pro obcasny noseni, ja chci aby byly v chodu neustale, kvuli zachovani odchylky, stridam je tak obdva, obtri dni (takze natazeny po sundani nevydrzej). Mas ale asi pravdu v tom, ze automaty ten korunkovej natah moc "nemusej" (jak to tu uz kolegove popisoivali v jinym prispevku, vselijak v tom vrze, susti a je tam dost odpor) navic tim morduju i ten zavit - takze nezli poridim "rotacak", asi jim tedy zacnu radeji "ordinovat" denni davku "krouzeni" - ale to jsme zase nazacatku: - kolikrat idealne "zakrouzit" na udrzeni chodu a zbytrecne pritom nepretahovat...
Jeremy Odesláno 6. dubna 2006 Nahlásit Odesláno 6. dubna 2006 > dehyd - bylo to tu už popsáno - http://www.orbita.at/pages_us/database_us.htm Jinak ty zvuky při natahování aut. strojku nejsou nic špatnýho, ani nebezpečnýho..
dehyd Odesláno 6. dubna 2006 Nahlásit Odesláno 6. dubna 2006 no vida, konecne nejakej "inzenyr" diky - ten odkaz vypada zajimave, jen nevim, jak si jednoduse odpocitat ty uvedeny otacky... s tim asi holt budu muset vydrzet az na ten "gril", kde to snad pujde nastavit - do ty doby to budu nejak "solichat"...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se