Přejít na obsah

Tarleton 17 jewels

Argon

Doporučené příspěvky

Tak dnes mi přišli tyto hodinky vydražené z Aukra. Pouzdro je sice jen obecný kov, ovšem číselník je v supr stavu, strojek 17 kamenů (jen jsem ho ještě neotvíral, tak nevím co tam je). Navíc se mi líbí kombinace data i dne 

Překvapila mě i cena, čekal jsem, že se to někam vyšplhá a ono nic :-). Foto zatím z aukra, až nafotím, dám své :-)

post-20230-0-68345800-1396616639_thumb.jpeg

post-20230-0-31125800-1396616645_thumb.jpeg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak dnes mi přišli tyto hodinky vydražené z Aukra. Pouzdro je sice jen obecný kov, ovšem číselník je v supr stavu, strojek 17 kamenů (jen jsem ho ještě neotvíral, tak nevím co tam je). Navíc se mi líbí kombinace data i dne 

Překvapila mě i cena, čekal jsem, že se to někam vyšplhá a ono nic :-). Foto zatím z aukra, až nafotím, dám své :-)

attachicon.gif4081661488.jpeg

attachicon.gif4081661488_1.jpeg

Gratuluji, mě cena nepřekvapila, protože mi aukce utekla. Jinak by byl boj :) Tyhle Swiss mě totiž baví víc než PSII, které mě začínají trošku nudit. Tak šup otevřít!! Ať z toho aspoň něco mám.

Odkaz ke komentáři

Gratuluji, mě cena nepřekvapila, protože mi aukce utekla. Jinak by byl boj :) Tyhle Swiss mě totiž baví víc než PSII, které mě začínají trošku nudit. Tak šup otevřít!! Ať z toho aspoň něco mám.

Tak to jsem rád, že ti utekla, protože se mi ty hodinky líbí čím dál víc :-) a za cenu 370,- se mi líbí 2x víc :-D. Navíc to není takový ten běžný typ Lucerna atd., které mají bezkamenné strojky. 

Jen s tím otvíráním to nebude tak rychlé. Sám se tam nedostanu, je to utažené a brát na to nějaký obyč klíč se mi nechce, navíc je tam jiný sklon, takže by to asi tak nešlo...  musím počkat na hodináře. Jsem zvědavý co tam bude...

Odkaz ke komentáři

Neví někdo jak se odečítá světový čas za pomoci lunety? U Chicaga vím, že to je - 6 hodin, to mi i sedne, protože je Chicago u šestky, ovšem ten zbytek.... Jaký je v tom háček? 

Odkaz ke komentáři

Tak "fígl" s lunetou a světovými časy už znám. Je to tak neobyčejně jednoduché a přitom přesné :-). Stačila mi k tomu pouze pomoc "chytrého" telefonu a světový čas, který jsem porovnával :-)

Odkaz ke komentáři

Nastavíš GMT proti malé ručičce a na indexech máš aktuální čas v daném městě, ne?

Hmmm.... tak tomu nerozumím a nějak mi to ani "časově" nevychází... zkus mi to víc rozepsat. Možná jsem jen natvrdlej ;-)

Já jsem nastavil lunetu s "central europe" na dvanáctku, takže GMT je na pozici 11. To je i v reálu, že je u nás GMT o hodinu míň. No a pak mechanicky odečítám to co je na lunetě. Pokud je u města mínus, odečítám hodiny protisměru ruček. Pokud plus, tak jdu po směru ruček

Odkaz ke komentáři

Nechci tu zahlcovat několik různých vláken, takže hodím vše sem. Stejně to sem patří, jen ta diskuze se odehrává jinde :-).

Takže hodinky byly otevřeny hodinářem, k mému překvapení nejsou na závit, ale jen na zacvaknutí. Takže jsem si připadal trochu jako trouba.

Lumi na hodinkách je zcela jistě původní, jedná se o tritium, které ještě stále solidně svítí :-). Strojek, ketrý na mě z hodnek vykouknul je švýcarská Ronda calibr 1317. Zároveň to nebude základní verze, ale nějaká lepší - je tam rychlé přehození dne i data. Takže jsem mile překvapen, obával jsem se nějakého EB atd...

Číselník, ručky i luneta jsou v neuvěřitelně výborném stavu. Strojek na tom také není špatně, jediná škoda je pouzdra, které bohužel není z oceli, ale běžného kovu. Hádám chromovanou mosaz....

post-20230-0-20411900-1396983023_thumb.jpg

post-20230-0-91806200-1396983033_thumb.jpg

post-20230-0-51475200-1396983028_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

• po měsících...

Vážení kolegové, možná pro někoho blbý dotaz. Pro mě docela nutný.... regulace strojku je podle fota? Když ono to bez té "capky", která většinou hrotem ukazuje k plusu či mínusu je horší....

Teď ten dotaz - regulace je u strojku tam, kde je šipka? Hodinky se mi nyní docela značně opožďují (cca 10 min./den), ovládání regulace je tak jak jsem vyznačil na fotce nebo obráceně? Tedy pokud chci chod "zrychlit" posunu regulaci "dolu"?

post-20230-0-97184200-1407352124_thumb.jpg

Upraveno uživatelem Delawer
Odkaz ke komentáři

Páčku regulace máš správně, ale směr obráceně. Je to i na můstku setrvačky namalované - je tam plus a mínus, tedy kterým směrem zrychlit a kterým zpomalit.

Obecně: Vlásek je svým koncem uchycený v můstku a páčkou regulace se jen jeho činná pracující část buď zkracuje (strojek tím zrychluje), nebo prodlužuje (zpomaluje).

Ed: Je to stejné, jako když hraješ na kytaru a prstem jedeš po struně po hmatníku. Tím zkracuješ (rychlejší kmity, vyšší tón) nebo prodlužuješ (pomalejší kmity, nižší tón) činnou část struny :)

Upraveno uživatelem Karlos
Odkaz ke komentáři

Páčku regulace máš správně, ale směr obráceně. Je to i na můstku setrvačky namalované - je tam plus a mínus, tedy kterým směrem zrychlit a kterým zpomalit.

Obecně: Vlásek je svým koncem uchycený v můstku a páčkou regulace se jen jeho činná pracující část buď zkracuje (strojek tím zrychluje), nebo prodlužuje (zpomaluje).

Ed: Je to stejné, jako když hraješ na kytaru a prstem jedeš po struně po hmatníku. Tím zkracuješ (rychlejší kmity, vyšší tón) nebo prodlužuješ (pomalejší kmity, nižší tón) činnou část struny :)

Ahoj Karlosi, díky za odpověď. Beru tě tu už jako spolehlivou jistotu :-). Vyznačení plusu i mínusu jsem si na můstku všiml. Jen mě udivilo to, že když jsem "regulaci" posunul "nahoru" zpoždění se protáhlo skoro na 20 min. Teď jsem "regulaci" posunul "dolu" a zpoždění se snížilo. To mi nejde do hlavy?!

Docela s Tarletony bojuji. Nejdřív problém s přesností - po návratu od hodináře šly cca týden přesně, pak se chod rozhodil. Z ničeho nic, takže opět zkusit seřídit a po nějaké době to samé. Napadlo mě, jestli nemohly být zmagnetizované, ale prý ne. Pak šly konečně nějakou dobu dobře, ale..... jednou jsem je opět plně natáhl a hodinky se v noci zastavily. Teď, cca po 2 měsících se sami rozešli. Jediné co jsem udělal bylo, že jsem pohl regulací...

Jinak jediné na co umím hrát jsou manželčiny nervy a tam s regulací radši neexperimentuji ;-)

Upraveno uživatelem Delawer
Odkaz ke komentáři

Když to takhle chodí podle plotu, tak bych tipoval špatně vyčištěný strojek.

Mě absolutně nenapadá čím by to mohlo být. Jinak ta fotka je ještě před vyčištěním. Teď se celý leskne a září čistotou, ovšem kdo ví... hodinář celkem na strojek koukal, s tím, že nemají klasický krok. Navíc měl problém i se seřízením, vibrograf je nějak nebral....

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...