Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Už dlouho jsem se ohlížel po hodinkách s jednou ručičkou. Fascinovali mě a já ani nevěděl proč. Vždyť to všichni známe. Uvidíme hodinky a najednou nám srdce začne tepat na vyšší frekvenci, ruce se nám potí a my víme, že jsme už zase ztraceni... Od té doby hledám na internetu hodinky, které by naplnily všechno, co bych tam chtěl mít. Teda ve své podstatě u jednoruček - co nejméně, ale zároveň, aby nesly myšlenku, která nás osloví. Začal jsem s klasikou - hodinky LUCH. Ale ta velikost na mojí pracku neseděla, vypadaly na ní jako směšné dětské hodinky. Postupně jsem prošel další značky a občas jsem si zajel do Vídně a Dortmundu, abych si nějaké z nich vyzkoušel. Ze značek, které jsem měl na ruce, vzpomenu třeba Botta Uno, MeisterSinger, Jaquet Droz, Blancier, DeFakto, RTL Watch Co., Danish Design, Alpha a další. Měl jsem na ruce víc jak deset kousků jednoruček a ani jedny mě neoslovili natolik, abych je bez váhání koupil. Vždy tam bylo nějaké ale...

Až jednou jsem zahlédl něco, co neznám. Značka Wancher mi nic neříkala, ale hodinky byly velice zajímavé. Bylo to konečně něco jiného. Ani vlastně nevím proč...
Tak jsem začal pátrat a zjišťovat o co se to vlastně jedná. Firma nemá za sebou žádnou velkolepou historii. Většina hodinek z jejich provenience je kopie něčeho a to jěště mnohdy ani ne moc zdařilá. Ale Cifra se jim fakt povedly. Po chvilce váhání jsem si řekl, že to vyzkouším a objednal jsem si je. Říkal jsem si: Když nesednou, určitě se najde jiný šílenec, který je koupí (vždyť mi rozumíte...) ;)

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Objednávka proběhla, PayPal platba také, prodejce okamžitě komunikoval, omlouval se, že hodinky nejsou skladem, ale už jsou na cestě z výroby a dodá je během pár dnů. Známe to, samé hezké kecy. Jaké bylo mé překvapení, když se prodejce hned druhý den ozval a oznámil mi, že hodinky dorazily a druhý den je odesílá... Další den mi poslal číslo na sledování a začalo kousání nehtů ;) První den tam svítilo podání na poště v Japonsku, druhý den odesílání do CZ, třetí... Hodinky přijaty vyměňovací poštou 120. Hurá, jsou tady. Teď už jen, aby to celnice zvládla v nějakém lidském čase. Hned druhý den ráno svítilo u zásilky, že probíhá komunikace s adresátem kvůli celnímu jednání. Neváhal jsem ani chvíli, nečekal, až mi dojde doporučený dopis domů, ale stáhnul formulář z netu, vyplnil v počítači, naskenoval podpis, stáhnul sken objednávky a platby a všechno to elektronicky poslal na poštu 120. Hned druhý den ráno se mi ozvala paní, že jí to takto stačí a kdyby něco, ozve se přímo deklarant. Slušně jsem poděkoval, vyměnili jsem si ještě dva hezké maily a zase čekání... To bylo ve středu. V pátek najednou večer změna statusu! Zásilka celně vyřízená, odesílá se k doručovací poště. Takže v pátek v noci byla zásilka v Táboře a bylo jasné, že do pondělí tam bude ležet (ach jooo)... V pondělí čekání na pošťáka. Jezdí běžně kolem 13 hodiny. Já utekl z práce, koukal z okna u každého zavrčení auta... Co vám budu povídat, přijel v 15,30! Nehty okousané do krve, kdybych nemusel večer autem, tak bych vymetl bar, ale konečně byly doma.
Klasická velká bublinková obálka už dávala tušit, že se o žádné exkluzívní balení nekoná. Škoda, očekával jsem trochu japonské invence, obaly z jejich provenience jsou proslulé... Uvnitř váleček z další bublinkové fólie, "přepásaný" páskem z tvrdého kartonu. Svůj účel to splnilo, hodinky dorazily bez úhony, ale...

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

V tu chvíli už byl obal roztrhán a hodinky konečně vykoukly na denní světlo. Nevím, jestli si příroda řekla, že si se mnou bude hrát, ale v tu chvíli zasvítilo slunce, které už nebylo hezkých pár dní vidět, paprsky dopadly přímo na ciferník a já byl ztracen...

Četl jsem kecy o inspiraci hodinek z dávné historie podle slunečních hodin. O hře stínu na ciferníku. O tom, jak se stará Japonská filozofie snoubí s moderním dizajnem, o tom, jak vás hodinky vtáhnou do sebe a nenechají vás klidným... Já jsem pragmatický člověk, který... ...který najednou koukal na ten ciferník, koukal na stín, který hází ta tenoučká ručka, kterou není na fotkách téměř vidět a najednou se přenesl o pár století nazpátek a... Seděl jsem u stolu a vychutnával si najednou tu statiku toho ciferníku. Není vidět žádný pohyb, hodinky zdánlivě stojí a přece odměřují čas, který se nechce zastavit a pořád utíká. A v tu chvíli pochopíte řeči o japonské filozofii, o zdánlivé statice vesmíru, který se hýbe tak rychle a v tak malých krocích, že to lidské oko není schopné vidět a vidí jen nehybný prostor. Ale stačí jen na chvíli sklopit oči a podívat se znovu a nic není na stejném místě, kde bylo před malou chvílí...
Přiložil jsem hodinky k uchu a přenesl jsem se do dětství, kdy jsem dostal své první první hodinky značky SLAVA, které měly úplně stejný zvuk. Nádherné rychlé vytrvalé tikání čínského strojku SeaGull, upraveného pro firmu Wancher, je svým způsobem krásné. Rotor není téměř slyšet, jen když si hodinky přiložíte k uchu, když se ještě točí, tak slyšíte zvuk, který mě osobně připomíná babičku, která seděla u starého stavu na tkaní koberce. Žádné řachtání, jen zvuk pohybujícího se kovu, který postupně mění rytmus a zpomaluje až do úplného zastavení.

Safírové sklo nebrání průhledu na ručičku, na tu tenoučkou linku, připomínající jehlu. Ať se podíváte z jakéhokoliv úhlu, je krásně vidět, kolik je hodin. A tvar pouzdra, které připomíná soudek ještě umocňuje připomínku klasické historie. Škoda, že pouzdro není z ušlechtilejšího materálu (je to chromovaná mosaz).

Začal jsem zkoumat, jak se vlastně odečítá čas. Každá hodina je rozdělena na 6 dílků po 10 minutách a tím pádem je to celkem jednoduché. Trvalo mi to skutečně jen pár minut si zvyknout a i při letmém pohledu jsem byl schopen odečíst čas s překvapivou přesností.

Mám je na ruce od pondělí. V noci odpočívaly na zádech, celé úterý až do večera zase na ruce, v noci zase na zádech a dnes zase na ruce. Čas jsem nastavil jen poprvé a od té doby se zdá, že ukazují přesně. Samozřejmě, odchylku v řádu vteřin nezměřím, ale koho to u takových hodin zajímá...
Název Cifra má symbolizovat číslovku 0, která se objevuje na vrcholu ciferníku místo čísla 12. Má připomínat prostor s nulovou gravitací, kde neexistuje žádné omezení času a nabízí prostor pro naše sny. A já jsem si to s těmito hodinkami skutečně prožil. Přenesly mě v čase, vrátily v myšlenkách do dětství a daly mi pocit neskutečna a nějaké nadpozemské nadčasovosti.

Děkuji za pozornost, snad jsem vás neunudil k smrti, ale musel jsem se podělit o ten zážitek, který jsem skutečně nečekal! Zamiloval jsem se a myslím, že hodinky v prodejním vlákně tak rychle nenajdete. Pokud vůbec...

Hezký den všem.

A ještě specifikace výrobce :

Číslo modelu : WA - Cifra
Typ hodinek: Jednoručky
Velikost : 46 mm
Tloušťka : 14 mm
Řemínek: kůže (ne moc měkká a příjemná :()
Barva ciferníku: bílá
Strojek: Automatický mechanický SeaGull upravený pro firmu Wancher
Sklo: Safírové
Materiál pouzdra: mosaz
Vodotěsnost: 3ATM

Upraveno uživatelem JaRooN
  • Dát hlas 1
Odesláno

Když jsem psal,rád si počtu,netušil jsem,že to vezmeš tak z gruntu,ale opravdu mě to bavilo.Pro mně zůstanou jednoručky čistě v teoretické podobě,ale to vůbec neznamená,že by se mi nelíbily,nebo že o nich nechci nic vědět.Zábavný čtení a pěkný fotky.Chromované pouzdro by mě moc nepotěšilo,jeden z materiálů na který mám alergii.Ještě jednou Ti gratuluju k tomuto kousku.

Odesláno

Chromované pouzdro byla jediná věc, která mě dostala do rozpaků a dlouho jsem uvažoval, zda je koupit. Jelikož žádnou alergii nemám a chromované pouzdro na starých PRIM, které jsem měl, mi vydrželo bez poskvrnky, tak jsem si nakonec řekl že ano. A nelituji...

Odesláno

Veľmi pekne si to napísal. Úplná poézia. K hodinkám Ti gratulujem, sú naozaj zaujímavé, osobité. A ciferník je špica! Vidno, že si to v ich spoločnosti užívaš, tak nech Ťa to drží ešte dlho.

Odesláno

Kluci děkuji! A teď mi došlo, že mám doma někde prachem zapadlou starou japonskou katanu. Své k svému... Budu ji muset vyhrabat, oprášit a udělat jim pár společných fotek!

Odesláno

Tak to aby Ťa ešte "ulovil" niekto z miestnych, ktorí uvažujú o rozbehnutí nejakej alternatívy k Chronomagu :-)

I ja sa pridávam k ďakovačke, fajn čítanie!

F.

Odesláno

Díky Feri ;)

Chronomag je len jeden. Je to vášeň a komunita. Prečo ísť niekde inde? Pokiaľ som tu spokojný, nemá to logiku...

Odesláno

Ta chudinka osamocená ručka je tak hubená, že ji skoro není vidět. 

To by ses divil, jak je tu chudinku tenoučkou v reálu vidět v každé pozici ;)

Odesláno

To by ses divil, jak je tu chudinku tenoučkou v reálu vidět v každé pozici ;)

Velice zajímavé hodinky a právě ta tenounká ručka se mi líbí nejvíc. Nejen že čas není podstatný na to aby se zobrazily dvě ručky, ale i ta jedna je nenápadná!

Sklo je podle mě hardex, jestli TADY nelžou. To ale nevadí, nejsou to hodinky na outdoor.

Recenze je super a je z ní vidět, že je máš rád.

Sednou ti parádně, jaký máš obvod zápěstí? (46mm a tenký okraj pouzdra chce velkou tlapu)

Odesláno (upraveno)

Velice zajímavé hodinky a právě ta tenounká ručka se mi líbí nejvíc. Nejen že čas není podstatný na to aby se zobrazily dvě ručky, ale i ta jedna je nenápadná!

Sklo je podle mě hardex, jestli TADY nelžou. To ale nevadí, nejsou to hodinky na outdoor.

Recenze je super a je z ní vidět, že je máš rád.

Sednou ti parádně, jaký máš obvod zápěstí? (46mm a tenký okraj pouzdra chce velkou tlapu)

Na té stránce je uvedeno - Glass material- Mineral Saphhire glass ( anti scratch and shock resistance), tak nevím ;)

Ruku mám cca 19,5 - 20 cm. 

Díky Vite.

Odesláno

Na té stránce je uvedeno - Glass material- Mineral Saphhire glass ( anti scratch and shock resistance), tak nevím ;)

Ruku mám cca 19,5 - 20 cm. 

Díky Vite.

Myslím, že je to minerál s nějakou povrchovkou.

Něco o tom je ZDE

Předpokládám, že pokud by to byl čistý safír, tak by slovo minerál vůbec nepoužili.

Nic si z  toho ale nedělej, je celkem v pohodě, navíc to nejsou hodinky do terénu.

Odesláno

Myslím, že je to minerál s nějakou povrchovkou.

Něco o tom je ZDE

Předpokládám, že pokud by to byl čistý safír, tak by slovo minerál vůbec nepoužili.

Nic si z toho ale nedělej, je celkem v pohodě, navíc to nejsou hodinky do terénu.

Ono je to celkem jedno. Jak pises, tak to nejsou outdorovky a ja krome jednoho uderu do futer - celkem nedavno - mam hodinky ve zvyku setrit. Me stare hodinky vypadaji porad jako nove ;)

Odesláno (upraveno)

Tak pan Taizo Okagaki - prodejce a autor hodinek - odpovedel prekvapive rychle a odpoved zni, ze je to safir. Tak bych mu asi veril. Testovat se mi to fakt nechce ;)

Odesláno

Tak jsem to dnes ráno nakonec nechtěně otestoval. Vycházel jsem ze dveří, tchán na mě zavolal, otočil jsem se a rána... Sklo dostalo ráno od kliky. Venku jsem je sundal z ruky a na slunečním světle zkoumal ze všech úhlů. Jestli mě někdo viděl, tak si myslel, že jsem šílenec. Nikde ani škrábanenček - sklo odolalo bez jediné známky poškození. Tak bych tomu safíru fakt věřil...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...