Přejít na obsah

PRIM vs. ETA

Návštěvník maxipesfik

Doporučené příspěvky

Odesláno

Inymi slovami, rotor v novom kalibri ma uplne rovnaku schopnost sa casom vylagrovat ako v starej 96tke?

Pokud vím, psal tady asi snad Manťák něco v tom smyslu, že čep rotoru je z lepšího materiálu. Tak snad se to projeví i větší trvanlivostí.

Odesláno

No, při tom všem srovnávání by bylo fér taky napsat, kdo všechno ještě nemá kuličkové ložisko v rotoru. Myslím, že prim rozhodně není osamocen, nejsem si jist, že se jedná o tak fatální problém. Ale ten kluzný rubín by tam dát měli, nebo za laciný peníz nabízet každý 2 roky výměnu toho bronzového ložiska, co se opotřebuje - asi jako baterka v quarztkách.

Ale zpět k základní premise - je fakt hloupost soutěžit zrovna s etou, na to prim prostě nemá a nejen on a není to rozhodně na závadu. Jen pošetilec si kupuje hodinky do 100.000,- kvůli kvalitě strojku - a racionální pošetilec to vyřeší rondou 715 swiss parts, 1 jewel. Lidské bytosti jdou po něčem jiným. :)

Odesláno (upraveno)

Toto je podla mna vec ktoru by mali v NMnM promptne doriesit, mozno este skor nez handrkovanie sa MPM o ochrannu znamku.

Ku klasickemu manualnemu kalibru mam celkom doveru, spolahlivo funguje v tisicoch biedne servisovanych starych primiek desatrocia. Ak teda budeme predpokladat, ze modernu vyrobu zvladli aspon tak dobre ako sudruhovia kedysi, tak o funkcnost sa nebojim,... esteticke prevedenie modernych strojkov ma tiez nijako nueraza. Pravda je stale co vylepsovat, prospel by tomu sofistikovanejsi system regulacie a napriklad odpruzenie zbytku sukolia alebo srobovane satony. Viem ze na funkcnost to az taky vplyv nema, ale pekne to vyzera a zvlada to napr Raketa, tak preco nie Elton?.

Ale ten automat ma u mna zatial stopstav. Technicke riesenie v 96 stalo preukazatelne za pikachu a pokial nam ELTON neukaze jasne a zrozumitelne co a ako na tom vylepsili, tak mi ziadny jejich automat do domu nesmie.

Upraveno uživatelem cali
Odesláno

Zlepšit funkci kluzného ložiska rotoru samonátahu by mohl také ten nahoru doplněný rubínový okrasný plochý špunt, který zamezuje roztékání a vysychání maziva tímto směrem a to by mohlo trochu pomoci zlepšit funkci a prodloužit životnost tohoto kluzného ložiska.  

Odesláno

Docela bych věřil, že nové čepy kluzného ložiska rotoru samonátahu se již nebudou zdaleka tak často lámat jako dříve. Dostaly totiž i další důležitý ochranný prvek a to ochranu psychologickou ! :) Na ruce s novými automatickými MANUFACTURE PRIM 1949 CZECH MADE za cenu mnoha desetitisíc korun asi málokdo bude pracovat :sweatdrop: :sad01_anim: s kladivem nebo sbíječkou nebo hrát volejbal (nebo jinak hrubě zacházet) jako kdysi s lidovými automaty PRIM. :) :) :)

Odesláno

Na ruce s novými automatickými MANUFACTURE PRIM 1949 CZECH MADE za cenu mnoha desetitisíc korun asi málokdo bude pracovat :sweatdrop: :sad01_anim: s kladivem nebo sbíječkou nebo hrát volejbal (nebo jinak hrubě zacházet) jako kdysi s lidovými automaty PRIM. :) :) :)

to je fakt, na tvrdou práci už má majitel Primek Rolexky :D

Odesláno

Docela bych věřil, že nové čepy kluzného ložiska rotoru samonátahu se již nebudou zdaleka tak často lámat jako dříve. Dostaly totiž i další důležitý ochranný prvek a to ochranu psychologickou ! :) Na ruce s novými automatickými MANUFACTURE PRIM 1949 CZECH MADE za cenu mnoha desetitisíc korun asi málokdo bude pracovat :sweatdrop: :sad01_anim: s kladivem nebo sbíječkou nebo hrát volejbal (nebo jinak hrubě zacházet) jako kdysi s lidovými automaty PRIM. :) :) :)

Prošlo mi rukama skutečně dost starých kal.69/96 automatů a hodněkrát jsem různě poškozené/nefunkční ložisko samonátahu řešil. A dle mých zkušeností ve více než 90% byla vždy na vině vlhkost/voda v hodinkách. Jinak téměř nezničitelné uložení, při tom, jak se k hodinkám lidi chovali.

Odesláno

Ano z toho co o tom ulozeni viem mi pripada idealne do hodiniek do akych sa svojho casu montovalo. U hodiniek za 600kc(na dnesne pomery cca 6tis) ti naozaj az tak nevadi, ked sa casom(dajme tomu po 5 rokoch) rotor trochu uvolni a zacne sa suchat o dynko u hodiniek za 60K ta to bude predsa len trochu mrziet, zvlast ked si uvedomis ake strojky sa za to daju kupit u konkurencie.

Odesláno

Prošlo mi rukama skutečně dost starých kal.69/96 automatů a hodněkrát jsem různě poškozené/nefunkční ložisko samonátahu řešil. A dle mých zkušeností ve více než 90% byla vždy na vině vlhkost/voda v hodinkách. Jinak téměř nezničitelné uložení, při tom, jak se k hodinkám lidi chovali.

Ano z toho co o tom ulozeni viem mi pripada idealne do hodiniek do akych sa svojho casu montovalo. U hodiniek za 600kc(na dnesne pomery cca 6tis) ti naozaj az tak nevadi, ked sa casom(dajme tomu po 5 rokoch) rotor trochu uvolni a zacne sa suchat o dynko u hodiniek za 60K ta to bude predsa len trochu mrziet, zvlast ked si uvedomis ake strojky sa za to daju kupit u konkurencie.

Asi jsi mi nepochopil. Bavím se o strojcích starých třicet a více let a většinou skoro celou tu dobu v provozu. Skoro vždy bylo poškození ložiska způsobeno vlhkostí/vodou a ne mechanickým opotřebením.

Odesláno

Nevylučuji, že bych si v budoucnu také pořídil nějaké nové MANUFACTURE PRIM 1949 CZECH MADE, ale na těch automatech mne také odrazuje ten jednosměrný samonátah a jak jsem do jedněch starších automatů PRIM s ulomeným čepem samonátahu (celkově v principu stejný systém jako dnes) s lupou čučel, tak ten samonátah jsou snad dle mne jen dvě protiběžné rohatky a západky (nechť mne případně odborníci hodináři opraví, pokud je to jinak - mne to technicky zajímá), navíc asi dost poruchové a zanášející se, jak zde na Fóru jinde bylo již psáno. Z mých pěti (pouhých) starších automatů PRIM má jeden zlomený čep rotoru samonátahu, u třech samonátah nefunguje a pouze u jedněch celkově lépe zachovalých samonátah funguje. Děsivá statistika. Jak je zde již napsáno statistika funkčnosti třebas starých kalibrů 50 je naopak pozoruhodně výborná - i u mých kousků. Také si myslím, že v ELTONU mají na automatech hóóódně co zlepšovat. 

Odesláno

Nechcem nijako zlahcovat iste bohate skusenosti Honzu ale z toho mala (cca 10 ks) starych automatov PRIM s ktorymi som mal tu cest ja mam skor sklony verit Mipovi.

Odesláno

Ještě bych se doplnil, že samonátah má samozřejmě další ozubené převody, ale tam žádný problém asi nebude.

Odesláno

Co ja osobne nechapem je, ze sem este stale nenabehol nikto z Eltonu a nenapisal : "Pozrite frajeri, s tymi samonatahmi je to tak a tak a nepiste tu druhy raz hovadiny, ked tomu nerozumiete!"  ..... Kedze tu stale ziadny taky prispevok nie je, tak su len dve moznosti. Bud sa vazne nie je technicky cim chvalit, alebo (a to by bola strasna predstava) sme ELTONU uplne ukradnuti! :lol2:

Návštěvník eloga
Odesláno

Co ja osobne nechapem je, ze sem este stale nenabehol nikto z Eltonu a nenapisal : "Pozrite frajeri, s tymi samonatahmi je to tak a tak a nepiste tu druhy raz hovadiny, ked tomu nerozumiete!"  ..... Kedze tu stale ziadny taky prispevok nie je, tak su len dve moznosti. Bud sa vazne nie je technicky cim chvalit, alebo (a to by bola strasna predstava) sme ELTONU uplne ukradnuti! :lol2:

na ja, to je dobrá a správná připomínka, ale bude to dáno ještě jednou feferonkou do polévky..... a sice, že Prim.cz je jediná firma, která má na hlavní nabídce Chronomagu jakožto Prim 1949  mezi názvy značek hodinek klikací logo, no a víc to IMHO nemá cenu řešit.

**

S.O.E.

Odesláno

A i B je pravda 

Upozorňuji na podle mne správné východisko i závěry Honzy Manty - klíčové je vidět, v jakém stavu byly celé hodinky a jakou kvalitu má pouzdro/dýnko/těsnění a pak teprve hodnotit výdrž technického detailu ( chcete-li slabiny), jako je uložení rotoru. Ale je pravda, že bych dal určitě přednost manuálnímu nátahu, ale to se týká i všech dalších značek :)

Odesláno

Ech, cela konstrukce samonatahu u cal. 96 je archaicka. jedna se o konstrukci jednostranneho natahu a to pomerne tezce zprevodovaneho, proto ty soucastky tak trpi. Elton to ted vyresil tak, ze zvysil vahu natahovaciho zavazi. , tedy, novy kalibr lepe natahuje, ale o to vic je namahan. Vaha toho natahovaciho rotoru je neskutecna a asi nikdo jiny, krome rusu nic podobneho nevyrabi. Ulozeni v rubinu je problematicke, synteticky rubin je sice tvrdy, ale krehky a pripadne narazy by mu neprospely, kulickove lozisko je super pro lehka zavazi samonatahu, tady by se opet trapilo. Zbyva tedy jen primitivni cep, ktery vydrzi dost, ne vsak vse.Kluci, zvyknete si na to, za cal 96 a jeho novodoby pokrobek patri mezi nejhorsi konstrukce automatu, ktere na svete existuji. Je sam o sobe vysoky jako krava, pripadny modul chrona, nebo kalendare je u nej tak nemozny, zlata Eta 2824, na kterou nabouchate cokoli. Proste to nereste, lepsi to uz nebude....

• Dát hlas 3
Odesláno

To je presne to, co som si svojim laickym odhadom aj tak nejak myslel, narvat tam megarubin namiesto bronzu by asi nebol technicky/vyrobny problem, ale ten rubin by urcite praskal a ak by nepraskal tak by nepruzil a povolilo by nieco ine okolo, napr uchytenie rubinu ci uz v rotore abo v mostiku. S cim by som nesuhlasil je, ze sa to nema riesit. Ja chapem ze kazdy nejak zacina a fajn, technologiu sudruhov sme uz zvladli, ale teraz je cas na vyvoj a zlepsenie, vsak kurva "Manufacture" nie? Ja si osobne myslim, ze kazemu kto o automatickych strojkoch vie viac, nez len ze je tam nejaky rotor, musi pripadat to sucasne eltonacke riesenie predpotopne a to je za danu cenu proste neakceptovatelne.

Odesláno

Dobrá, vidím to jako výzvu pro Elton technické přepracování samonátahu. ;)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...