Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Poprosil bych zkušenější o zhodnocení úrovně kalibrů Prim i ve srovnání s dobovou konkurencí . Také se zde zmiňovala klesající úroveň z posledních let výroby.

Díky za odpovědi , jistě se rádi poučí i ostatní .

Odesláno

Ty strojky IMHO konstrukčně nijak nevybočovaly z řady toho, co bylo v té době běžné v daných kategoriích a ani zpracováním nebyly většinou špatné (tady by bylo zajímavé získat nějakou statistiku reklamací z té doby). Zaostávání Eltonu se projevovalo převážně v pozdějším zavádění či absenci některých komplikací a funkcí - například hacking, day-date, automatický nátah nebo chronograph a i tam to bylo dáno spíš politicko-ekonomicky, než tím, že by něco neuměli vyrobit (např. zde dříve probírané hodinky s ukazatelem reservy nátahu, ladičkové strojky apod.)

Klesající úroveň bych rozdělil na dvě věci: estetické a funkční. Estetika začala dostávat na frak koncem sedmdesátých let (krásně to je vidět na různých řadách Cal. 68), šetření na funkcích přišlo později (třeba uložení rotoru u automatů).

Odesláno
  JJ napsal:
Ty strojky IMHO konstrukčně nijak nevybočovaly z řady toho, co bylo v té době běžné v daných kategoriích a ani zpracováním nebyly většinou špatné (tady by bylo zajímavé získat nějakou statistiku reklamací z té doby). Zaostávání Eltonu se projevovalo převážně v pozdějším zavádění či absenci některých komplikací a funkcí - například hacking, day-date, automatický nátah nebo chronograph a i tam to bylo dáno spíš politicko-ekonomicky, než tím, že by něco neuměli vyrobit (např. zde dříve probírané hodinky s ukazatelem reservy nátahu, ladičkové strojky apod.)

Klesající úroveň bych rozdělil na dvě věci: estetické a funkční. Estetika začala dostávat na frak koncem sedmdesátých let (krásně to je vidět na různých řadách Cal. 68), šetření na funkcích přišlo později (třeba uložení rotoru u automatů).

prosím o vysvětlení funkce hodinek "hacking". Pohybuji se v hodinářské branži více jak dvacet let a nikdy jsem se s tímto výrazem nesetkal.

Odesláno
  accutron napsal:
prosím o vysvětlení funkce hodinek "hacking". Pohybuji se v hodinářské branži více jak dvacet let a nikdy jsem se s tímto výrazem nesetkal.

Zastavení vteřinové ručky při vytažení korunky.

Odesláno
  xmenm05 napsal:
Zastavení vteřinové ručky při vytažení korunky.

normálně se pro tuto funkci používá výraz "sekunde stop". "Hacking" jsem skutečně nikde a nikdy neviděl.

Odesláno
  accutron napsal:
normálně se pro tuto funkci používá výraz "sekunde stop". "Hacking" jsem skutečně nikde a nikdy neviděl.

:) netvrdím, že je to terminologicky správné, jen jsem tak nějak tipnul, co pod tím ti, kdo to používají, rozumí ... hacking je tedy hovorové označení sekunde stop ... :)

Odesláno

vana: Co ty budeš v životě dělat? Jak tak čtu ty tvoje příspěvky, tak jenom zírám. Troufám si bez nadsázky říct, že jsem člověk manuálně velmi zručný, ale do čeho se pouštíš ty.... Jsem skoro čtyřikrát starší než ty, přesto přijmi můj kompliment.

Odesláno

Ruske hodinky Sportivnije mely pri vytazeni korunky "sekunde stop" - setrvacku doslova zastavilo perko, ktere se vysunulo.

Je legracni pozorovat treba na kalibru Prim 68, jak se postupne setrilo: nejdriv ubyl jeden sroubek z mustku nad perovnikem [ten prostredni], lozisko, drzici minutove kolo prestalo byt na sroubek a zacalo se lisovat napevno, dale postupne ubyvalo dekorovani strojku, coz se hnalo ke konci az k dokonalosti [vse bylo hladke, dokonce ani mustek setvracky uz nemel stupnici pro regulaci]. Do perovniku se prestala vrtat dira pro odtok prebytecneho oleje atd. atd. atd.

Kdyz tak postupne Primky opravuji, tak lze u kazde revize daneho kalibru [i v ramci stejne revize] proces minimalizace prubezne sledovat - nekdy z toho zkusim udelat fotoserial... :)

Odesláno

Kompiment přijat :D Ale musim na sebe prásknout, že sem takovej amatér, že z pravýho hodinářskýho nářadí mám zatim jen nemagnetickou pinzetu, šroubováčky, mazáček a pár olejů, který sem vyškemral od kámošů hodinářů za čokoládu :) Takže například to utužování třecí spojky jsem provedl štípáčkem na nehty, kterym taky sundávám ručky...no pomáham si čim se dá, třeba jehla je univerzální hodinářskej nástroj na vlásky, na hrubší práci zásadně filatelistickou pinzetu (taky sbírám známky) a teď si plánuju vyrobit pár olejniček. Tak si někdy říkám, že bych se moh trochu profesionálně vybavit, ale to nářadí je tak drahý, že si to radši udělám sám - no mám prostě furt co dělat.

Odesláno
  alt napsal:
Ruske hodinky Sportivnije mely pri vytazeni korunky "sekunde stop" - setrvacku doslova zastavilo perko, ktere se vysunulo.

Je legracni pozorovat treba na kalibru Prim 68, jak se postupne setrilo: nejdriv ubyl jeden sroubek z mustku nad perovnikem [ten prostredni], lozisko, drzici minutove kolo prestalo byt na sroubek a zacalo se lisovat napevno, dale postupne ubyvalo dekorovani strojku, coz se hnalo ke konci az k dokonalosti [vse bylo hladke, dokonce ani mustek setvracky uz nemel stupnici pro regulaci]. Do perovniku se prestala vrtat dira pro odtok prebytecneho oleje atd. atd. atd.

Kdyz tak postupne Primky opravuji, tak lze u kazde revize daneho kalibru [i v ramci stejne revize] proces minimalizace prubezne sledovat - nekdy z toho zkusim udelat fotoserial... :)

jsem asi proti ostatním úplný laik a někdy tápu i v názvosloví (nahrazuje ho občas technická představivost...), ale ten fotoseriálek bych velice uvítal. Zatím jsem se dostal jen k otevření SPORTII(+1x Igen), z toho plynoucí výměně/prohození pouzder a ručiček... Je fakt, že s postupem doby kvalita ubývá (poznal jsem to i podle kvality chodu a následných oprav jednotlivých hodinek...). Připadá mi to hrozná škoda = šetření na naprosto nepravém místě (pokud se pamatuji, tak cena neklesala, spíš naopak...). Taky si těch nejstarších vážím asi nejvíc (a nejen proto...)

for vana:někdy bych chtěl vidět Tvoji "práci" naživo... (předpokládám, že Tvoje skutečná práce se teprve rozbíhá teoreticky a nejspíš i jiným směrem, ale prostě stručně = klobouk dolu...)

Odesláno
  vana napsal:
Kompiment přijat :D Ale musim na sebe prásknout, že sem takovej amatér, že z pravýho hodinářskýho nářadí mám zatim jen nemagnetickou pinzetu, šroubováčky, mazáček a pár olejů, který sem vyškemral od kámošů hodinářů za čokoládu :) Takže například to utužování třecí spojky jsem provedl štípáčkem na nehty, kterym taky sundávám ručky...no pomáham si čim se dá, třeba jehla je univerzální hodinářskej nástroj na vlásky, na hrubší práci zásadně filatelistickou pinzetu (taky sbírám známky) a teď si plánuju vyrobit pár olejniček. Tak si někdy říkám, že bych se moh trochu profesionálně vybavit, ale to nářadí je tak drahý, že si to radši udělám sám - no mám prostě furt co dělat.

koukám, že jsme zrovna psali ve stejnou dobu (na to vybavení jsem se ze slušnosti neptal, ale zvědavost zůstává...) ;)

Odesláno

Jen bych se chtěl zeptat jestly někdo nevý proč je u nekterého kalibru 68 kousek nad pojistkou co zajišťuje korunku šroubek a u nějakého nee?Třeba ty moje ho mají a ty Red Ferrari na webu Primu ne.Zřejmě bude nejaký starší ale nevím jaký.

Díky za info

Odesláno

Zkus se podivat na vyražené číslo pod setrvačkou. Strojek v Prim SPORT 1 gen. byl 68.3 ( jiny jsem v nich neviděl) a ten je take na strankach PRIM. Přídavný šroubek měl asi přitlačit můstek v místě korunního záběru spojkového kola a kola natahovacího, jiný smysl mi nedáva. Proč později zmizel je spíš otázka na PRIMa, ale asi se začalo šetřit a ten šroubek nebyl až tak důležitý, jak se z počátku zdálo.

Odesláno

Jo to souhlasí mám tam 68,3 je to vidět i na fotce ve druhém vlákně krs to prosklené dýnko.Takže si myslíš že ten ze šroubkem je původní?

Odesláno
  pku napsal:
Jo to souhlasí mám tam 68,3 je to vidět i na fotce ve druhém vlákně krs to prosklené dýnko.Takže si myslíš že ten ze šroubkem je původní?

Ano, u jednicek Sportu je 68.3 puvodni.

Odesláno

Už jsem si všiml u " žluťásků " že máš 68.3 ( opravdu se povedly ). Divný je že všechny 68.3 co jsem viděl jsou bez onoho třetího šroubku - asi zvláštnost a nebo zbytky z 68.2 , ale u toho si nejsem jisty jestli šroubek měl.

:notworthy: Jestli máte někdo fotečku cal. 68.2, zkuste ji sem prosím dát. :notworthy:

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...