Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Prvně bych se chtěl omluvit, je to asi hodně OT.

NIcméně... Letos po maturitě (všeobecné gymnázium) bych se na letní prázdniny (klidně i červen, část září) chtěl někam podívat a u toho tam i pracovat.

Určitě nějaká anglicky mluvící země, respektive země, kde se anglicky domluvím. Pro představu, při nedávném testování mi vyšla z AJ úroveň C1 (i když se sám možná vidím spíše na B2)  Jako druhý cizí jazyk mám ruštinu, ale s tou to zatím úplně slavný není, tudíž bych raději zůstal u angličtiny.

Nemám konkrétní představy o zemi, kam bych se podíval, ale líbila by se mi: Skandinávie, Benelux, Dánsko, Švýcarsko, Nový Zéland (ale ten předpokládám nehrozí na tak krátkou dobu), ale nevylučiji ani nic jiného, snad jen USA mě narozdíl od mých vrstevníků moc neláká, i když jeden nikdy neví :) Nebráním se vyloženě asi ničemu.

O práci také žádné představy nemám, ještě abych měl...s gymplem :D , ale rád bych se vás zeptal, jestli s tímto nemáte nějaké zkušenosti a nebyli byste schopni poradit. Popřípadě, jestli nemáte s nějakou zprostředkovávající agenturou zkušenosti. Jsem co se týče těchto agentur asi skeptik.

Budu rád za každou zkušenost a případné tipy, díky

Odesláno

Tak prvně by to chtělo si uvědomit nějaký primární cíl cesty. Jestli chceš vydělat nějaké peníze, poznávat kulturu, nahánět děvky po barech nebo já nevím co.

Od toho se pak ovíjí výběr cílové destinace. Co se práce týče, tak v létě jsou dobré sezónní záležitosti typu barman nebo třeba pokojská, ale záleží co umíš.

Odesláno

ja jel po stredni protrhavat jablka do Italie a dost mi to pomohlo ujasnit si, ze vejsku fakt dostuduju :)

Vydrzel jsem to celej jeden den a za ten tucnej valutovej vydelek jsem pak stravil dva tejdny na stopu o bagete a nutele a poradne Itosku procestoval

Pak jsem ještě vyrazil s kámošem stopem na pomerance do Spanelska, ale okradli nas uz u Barcelony, tak to byla teprve sranda, jak jsme se pak dostavali domu bez penez a batohu domu. Dotedka na to vzpominam, fakt kupa zazitku, který budu jednou vypravet vnoucatum.

Bejt po skole, tak okamzite vyrazim a neresim zadny agentury. Vystacil jsem s vetou: Enschuldigung, haben Sie hier etwas zu arbeiten?

Odesláno

Ja sem nikdy nevidel nic moc na tom, jet do zahranici a otrocit na ovocnych farmach nebo mejt nadobi v hotelu. Asi je to tim, ze sem tam nikdy nebyl. Ale spoustu mych kamosu po vysoke vyrazilo a pak vasnive popisovali, jak to byla bomba to nádobí a práce na stavbe za pár šupů. Vlastne nevim, proc si nenasli slusne placenou brigádu nebo mensí job tady v Cechach a v oboru. Ziskali by tak praxi a za ty prachy mohli cestovat taky. Ale mozna, ze jako zkusenost, to muze bejt fajn.

Odesláno

Ono je rozdíl vyrazit po vysoké a po gymplu, Frantiku. Na vysoké jsem brigádničil při studiu přes školní rok a o prázdninách se flákal, na gymplu jsem přes rok nedělal nic a brigádničil pár týdnů o prázdninách, vždycky v ČR.

Jak po gymplu nevím, za mě před 16 lety nebylo slyšet o ničem jiném než o Camp America, kde nábor přímo ve škole ve třídě vypadal jak nábor ke Svědkům Jehovovým a za zprostředkování, letenku a ubytování po studentech chtěli 200k, že prý se to vyplatí, ať to ze svých rodičů vymáčkneme - moji rodiče tolik penez pohromadě v té době myslím vůbec neviděli.

O agentury jsem se pak zajímal během studia na VŠ a dopadlo to jako se vším: Pokud mi dotyčný není ochoten říct, jaké služby vlastně nabízí, dokud mu nesložím provizi ve výši nákladů na svá sutia na celý semestr, tak mu ty prachy samozřejmě nedám a na jeho "služby" hodím bobek. Našel jsem si pak brigádu jako prodavač ve sportu a do zahraničí se prostě nepodíval. Potom jsem teda nezískal žádné hezké zážitky, co bych mohl vyprávět vnoučatům. Nevím, nakolik se dnes změnila doba, ale tenkrát se při styku s agenturami zprostředkovávajícími brigády v zahraničí doporučovala veliká obezřetnost. Všichni moji spolužáci, kteří do zahraničí vyjeli, se tam dostali přes své známé nebo přes známé rodičů, nikdy přes agenturu. Být dnes čerstvě po maturitě, asi bych to zkoušel právě takhle - přes kamarády nebo známé, co už venku byli a trochu se v tom orientují. S jazyky co jsem slyšel to taky nebývá kdovíjaké terno, člověk jede do Anglie, aby se pocvičil v angličtině, a potom myje nádobí nebo sbírá jahody s Poláky, Slováky a Rumuny - angličtinu samozřejmě využije taky, ale toho kontaktu s rodilými mluvčími, ze kterého se dá pochytit nejvíc, nemá tolik, jak si představoval...

Tím tě brownwlde nehci odrazovat, jenom píšu, co vím a na co si případně zkus dát pozor. Zkušenosti to zase v každém případě jsou, o tom žádná.

Odesláno

Po vysoké bych se na něco takovýho mohl taky pěkně vykašlat a radši hledat v oboru v ČR, ale teď po gymplu, když ještě ani nejsem 100% rozhodnutej pro VŠ se mi to nezdá špatný.

Agenturám taky moc nevěřím, ale žádnými známými v zahraničí taky nedisponuju.

Odesláno

Erasmus je fajn, ale škola ti musí fakt jít a bavit tě. U některých oborů si to třeba vůbec nedovedu představit (zdravotnictví např.), ale třeba technici s tím asi tolik problémů mít nebudou.

Návštěvník YPO
Odesláno

švagr potřebuje brigádníky na chmelnice .... Žatecko .... umí anglicky a německy

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...