Přejít na obsah

poloha a přesnost automatických hodinek

pp

Doporučené příspěvky

Zdravím,

mám Seiko Spirits SCVS013, kalibr 6R15B, přesnost je v rámci specifikací (25s/-15s), aktuálně se zpožďují za 1 den asi o 4s.

V některých diskusích jsem viděl, že ovlivnění chodu a přesnosti mechanických hodinek je možné pomocí polohy v noci - například sklíčkem dolů, 12 nahoru a podobně, někteří uživatelé tak obcházejí nutnost pravidelného seřizování hodinek.

Existuje nějaké univerzální doporučení pro automaty, nebo se to liší kalibr od kalibru?

Jaké s tím máte zkušenosti a co platí pro 6R15B?

Děkuji moc za odpovědi

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 73
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Nejen každý kalibr, ale i konkrétní kus se bude chovat jinak. Je třeba to vyzkoušet. Poloha sklíčkem nahoru a sklíčkem dolů by měla být teoreticky rovnocenná, pokud by tření v obou ložiskách bylo stejné, což ale v praxi neplatí. Pokud je setrvačka svisle, je tření vyšší než ve vodorovné poloze. Jaký to má vliv na chod lze těžko předvídat. Každé hodinky se chovají jinak, některé například zpomalují když dochází pero, některé překvapivě zrychlují.

Odkaz ke komentáři

Děkuji za cenné rady, budu zkoušet různé polohy a uvidím co to udělá...

Praktikuji to od začátku pohlavního života / v té době ještě jezdily fiakry/ ale k nejakému definitivnímu závěru jsem se nedobral.

Odkaz ke komentáři

Jen to hezky zkoušej, když si s tím pohraješ, tak můžeš dojít k dobrému výsledku. Já jsem si takhle pohrál se svými automaty, takže přes den se mi zrychlí a přes noc, když je dám do určité polohy se zase o ten samý čas zpomalí, takže je přetáčím jen při změně měsíce.

Tak to by šlo. :smile_anim:

Odkaz ke komentáři

Už je to snad téměř rok, co zakoupil jsem si stroj - POLJOT. Koupené od mistra Kampmanna i myslel jsem, že přesnost je tedy finální - udána. Leč předbíhali se drobet, malinko (15s), to mě prudilo, a tak začal jsem šroubovati dýnko..

Jemnými dotyky, týden co týden šteloval jsem poljotí tiky. A teď, leč žádné švýcary, už nadělal jsem s nimy plno slávy.

Sklíčkem hore dáš je spáti, ráno sekund plus šest dá ti. Na noc bokem polož milou, zbrzdíš strojek třecí silou (5sec).

Jdou-li pravidelne do plus, nevahej a lad! Stoji to za pokus. :guitar:

Odkaz ke komentáři

Existuje nějaké univerzální doporučení pro automaty, nebo se to liší kalibr od kalibru?

Jaké s tím máte zkušenosti a co platí pro 6R15B?

Děkuji moc za odpovědi

001_regulating.jpg

Ano.....ja toto puzivam so vsetkymi automatickymi hodinkami co vlastnim (nie len Rolex)

Je to super !

Odkaz ke komentáři

Mam Seiko 5, nadbehnu mi asi 20s denne, dnes v noci vyskusam polohu 3 :)

IMGP0599e_1024.JPG

tiez som mal SEIKO 5.

Super hodinky...ked som ich kupil tal boli 15-20 sec./day off.

Dal som ich ale nastavit mojmu hodinarovi a boli pod 5 sekund za den.

Ja myslim, ze ked to clovek skombinuje s dobrym vyladenim strojku

a spravnymi poziciami cez noc - tak vela automatickych hodiniek moze slapat velmi presne ;-)

Odkaz ke komentáři

BTW pro znalce hodinových strojků a gravitačních zákonů- co by theoreticky měla udělat poloha sklíčkem dolů?

Upraveno uživatelem Conrad
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...