Návštěvník Kamil Odesláno 22. července 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. července 2007 Jsem objevil na anglické Ebay originální nůž z roku 1917: http://cgi.ebay.de/1917-dated-Ghurka-Khukr...1QQcmdZViewItem *všimněte se "broadarrow" - známe z hodinek Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vor Odesláno 22. července 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. července 2007 (upraveno) Kamil napsal: Jsem objevil na anglické Ebay originální nůž z roku 1917: http://cgi.ebay.de/1917-dated-Ghurka-Khukr...1QQcmdZViewItem *všimněte se "broadarrow" - známe z hodinek "broadarrow" jsem si překvapivě taky všiml , je ale taky pěkně drahej. * Na co použiješ ty malé nožíky, budeš sklízet třtinu, připravovat palivo na oheň, porážet zvířata, porcovat maso a zeleninu či ovoce nebo bránit se proti šelmám?? Upraveno 22. července 2007 uživatelem vor Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vito Odesláno 23. července 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. července 2007 Kamil: Škoda, že jsme o tom nedali řeč, když jsi byl u mě. Mám taky jeden, už hodně dlouho. Není sice přímo z Nepálu, ale prokazatelně z Indie. Visí mi nad postelí. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PavelSe Odesláno 23. července 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. července 2007 * Na co použiješ ty malé nožíky, budeš sklízet třtinu, připravovat palivo na oheň, porážet zvířata, porcovat maso a zeleninu či ovoce nebo bránit se proti šelmám?? Prakticky stejný jako je na Kamilově fotce jsem si dovezl z Nepálu. Kupovali jsme ho přímo od dodavatele nepálské armády a vyšel na cca Kč 400,-, což je v Nepálu docela dost ... rozhodně je to kus železa ... Jeden z těch dvou malých nožíků je brousek, druhý je na to porcování ovoce a zeleniny ... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
B.F.G. Odesláno 23. července 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. července 2007 Nějak mě nenapadá, nač by se ten nůž dal rozumně používat. Snad jen na to pověšení nad gauč v obýváku. Do kapsy ho nedáš a jakmile s ním někam vyrazíš, tak tě na prvním rohu chytí a zavřou. Na sekání dřeva je ho škoda ne? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
old black Odesláno 23. července 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. července 2007 Kamil napsal: Přečetl, dík. Já právě chci ten s nýtovanou rukojetí. Ten stojí dvojnásobek než recenzovaný a měl by být odolnější. Co ty na to, jak se ti líbí? Mám nože rád, ale kukri bych nevyužil. Raději slušný, třeba i velký, zavírák. Např. ten BM 710 co mně zabavili na Watersovi. Nebo: Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
NIGHTinGALE Odesláno 23. července 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. července 2007 lm napsal: A chceš to na parádu nebo s tím budeš něco řezat, nevím jestli se to dá použít i na něco jiného než na boj zblízka. Ale design mají pěkný. Primárně se tím sekají hlavy býkům. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Roxo Odesláno 23. července 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. července 2007 NIGHTinGALE napsal: Primárně se tím sekají hlavy býkům. Podle prastaré legendy musí kukri po vytažení z pochvy vždy okusit krev. Nepálští bojovníci prý uměli jedním šmiknutím oddělit hlavu od těla...br A byl to bojový nůž, ne hospodářský... Já mám radši běžnou pracovní finku. Právě teď mi jistý kovář posílá damascénskou čepel. Rujeť si s radostí udělám sám, už se těším. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Onisan Odesláno 23. července 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. července 2007 Tím sekáním hlavy býkům je evidentně myšleno každoroční "věštění" budoucího roku... Jednou ranou useknutá hlavička mladého volka znamenala dobrý rok, pěknou úrodu a pod. Přírodní národy měly málokdy něco jen "bojového".. ten luxus si nemohly dovolit. prostě tu kudlu používaly na všechno... Stejné to bylo s filipínskými eskrimadory a jejich mačetama a pod. (samozřejmě existují vyjímky) Výroba párátek určených jenom a jenom pro boj se buď vázala k nadvýrobě v té které společnosti a nebo k úzkému kruhu "horních deseti tisíc" ve společnosti (jako třeba provaření samurajové) .... Kukri se používalo na všechno a rozpětí kvality je neuvěřitelně široké... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gandalf Odesláno 23. července 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. července 2007 Onione a jaký je tvůj osobní názor na shora uvedené? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
midloch Odesláno 23. července 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. července 2007 domů jsme koupili sadu nožů zn: WUSTHOF viz. http://www.wusthof.com/ maximální spokojenost, supr ocel a řežeto jak sviňa, dokonce jsem v pár zahraničních kuchařských pořadech viděl prifi kuchaře jak s tím krájí a jeden australan na ně vyloženě upozorňoval jako na supr výrobek. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
HonzaS Odesláno 23. července 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. července 2007 Také jsem o Kukri uvažoval, ale nechce se mi kupovat nůž, pro který nemám ani teoretické využití. Nicméně pár linků z té doby: http://www.nepalesekhukuri.com/ http://www.himalayan-imports.com/ http://www.khukurihouseonline.com/ Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Onisan Odesláno 23. července 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. července 2007 gandalf napsal: Onione a jaký je tvůj osobní názor na shora uvedené? Co s takovým nožem? Nosit ho ssebou? Asi ne. Štípat s ním dříví? Na to je lepší sekerka, takže asi ne. Na souseda? To by šlo, ale na souseda se nechodí každý den jako na sousedku, takže je to asi spíše sběratelská záležitost která je určena spíše pro hravé chlapíky. Mám jeden co si "střihnul" druhou světovou a leží mi někde ve skříni. Vyhodit je mi ho líto, prodávat ho jsem liný... Vystavit si ho nechci (to mám šavli a jiný nůž) ... Je to prostě hračka pro velké kluky co mají rádi velké hračky Svůj učel určitě plnil dobře pokud byl v rukou nepálského bojovníka, nebo při cestě nehostinýma horama :D Na mně je moc hrubý, já mám raději elegantní, propracované, ale nikoliv přezdobené, lehké zbraně ... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
boo-beek Odesláno 23. července 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. července 2007 Onion napsal: Co s takovým nožem? Nosit ho ssebou? Asi ne. Štípat s ním dříví? Na to je lepší sekerka, takže asi ne. Na souseda? To by šlo, ale na souseda se nechodí každý den jako na sousedku, takže je to asi spíše sběratelská záležitost která je určena spíše pro hravé chlapíky. Mám jeden co si "střihnul" druhou světovou a leží mi někde ve skříni. Vyhodit je mi ho líto, prodávat ho jsem liný... Vystavit si ho nechci (to mám šavli a jiný nůž) ... Je to prostě hračka pro velké kluky co mají rádi velké hračky Svůj učel určitě plnil dobře pokud byl v rukou nepálského bojovníka, nebo při cestě nehostinýma horama Na mně je moc hrubý, já mám raději elegantní, propracované, ale nikoliv přezdobené, lehké zbraně ... Zjistil jsem, ze nejpraktictejsi nuz, co jsem kdy mel, je takovy mensi bajonet od Cold steel. Nakrajim s nim chleba. Kdyz nahodou vyrazim do prirody, nasekam s nim mensi vetve. Kdyz jdu v noci z tahu, nahani strach Ma luxusni patinu - je kalenej, cernej jaxvina, misty otlucenej, "rukojet" na ovazanou tenkym zelenym lanem, ktery je trochu potrhany... Prodam - 200 USD za nuz a 300 USD za patinu, prodavam jenom jako komplet Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
prochaska Odesláno 23. července 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. července 2007 kubson napsal: nelze než souhlasit... ono 1600 by na "pravou" kvalitní kudlu téhle velikosti nestačilo - ani na materiál.. Do nožů nedělám, ale myslím, že 1600 za materiál na tuhle čepel (v normální velikosti, ne tu z té druhé fotky) je poněkud nadsazených, podle mě by to pár stovek spravilo. Jde samozřejmě o to, jestli je běžně sehnatelná nástrojová ocel ta správná nebo jestli musí být nějaká "kultovní". BTW, tuhle kudlu doma shodou okolností mám a rozhodně mi nepřipadá, že by se dala použít na cokoliv jiného než podříznutí protivníka :-) Možná i na to jen s obtížemi :-))) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Conrad Odesláno 24. července 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. července 2007 (upraveno) Rozhodně stojí za to prohlédnout si tento odkaz. http://www.knife.cz/Knifecz/Články/tabid/5...30/Default.aspx Upraveno 24. července 2007 uživatelem Conrad Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
body3 Odesláno 24. července 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. července 2007 prochaska napsal: BTW, tuhle kudlu doma shodou okolností mám a rozhodně mi nepřipadá, že by se dala použít na cokoliv jiného než podříznutí protivníka :-) Možná i na to jen s obtížemi :-))) Mám ji doma se 6 palcovým ostřím a o váze cca 300 g. Protivníka jsem s ní ještě nezkusil podříznout, ale na stahování zvěřiny a na základní porcování je skvělá. Zvláště na větší kusy (jelen a pod.). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
prochaska Odesláno 24. července 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. července 2007 body3 napsal: Mám ji doma se 6 palcovým ostřím a o váze cca 300 g. Protivníka jsem s ní ještě nezkusil podříznout, ale na stahování zvěřiny a na základní porcování je skvělá. Zvláště na větší kusy (jelen a pod.). Aha, jelena jsem ještě nikdy nestahoval, ba ani králíka nebo psa, takže toto použití mě nenapadlo :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Kamil Odesláno 25. července 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 25. července 2007 Tak jsem se byl podívat v prodejně a nejvíc mi sedl tenhle: http://www.namaste.cz/historical-world-war...ersion-6-prodej Cena: 2.590 Kč Je to evidentně ruční práce, prý to kovají z vyřazených kolejnic. Příjemně se drží, nádherně sedí v ruce. Otázkou zůstává budoucí použití a využití, jestli si kupovat sekyrku za dvaapůl tisíce. Ale je krásný. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
falkkon Odesláno 25. července 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 25. července 2007 B.F.G. napsal: Nějak mě nenapadá, nač by se ten nůž dal rozumně používat. Snad jen na to pověšení nad gauč v obýváku. Do kapsy ho nedáš a jakmile s ním někam vyrazíš, tak tě na prvním rohu chytí a zavřou. Na sekání dřeva je ho škoda ne? A máš nějaký rozumný důvod pro hodinky za desítky tisíc? Ano to s těmi noži bude stejný. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se